Losos: Najobľúbenejšie recepty, ktoré zvládne každý

Losos je vďaka svojej dostupnosti a chuti jednou z najobľúbenejších rýb. Pozrite sa, aké má jeho konzumácia výhody pre naše zdravie a ako si ho jednoducho a chutne pripraviť.

Aj napriek tomu, že je cena lososa vyššia, mali by ste si jeho konzumáciu  raz za čas dopriať. Losos nie je len chutná ryba bez obsahu kostí, ale je tiež blahodárna potravina pre naše zdravie. Obsahuje vitamíny skupiny B, D a tiež omega 3 mastné kyseliny. Obsiahnutý vitamín B6 pôsobí ako prevencia proti rakovine hrubého čreva a vitamín B12 má priaznivý vplyv na fungovanie nervového systému. Okrem toho má losos aj vysoký podiel bielkovín.

Mäso z lososa sa považuje za diétny a nízko energetický pokrm, preto je odporúčané ho zaradiť do diétneho jedálnička. Stačí malý kúsok tejto ryby a získate do svojho tela všetky blahodárne látky.

Divoký losos alebo losos chovaný na farmách?

Pri kúpe lososa existujú isté rozdiely, buď si môžete zadovážiť lososa divokého alebo špeciálne chovaného. Losos divoký je voľne žijúca ryba v oceánoch. Je drahší a menej dostupný, ale má lepšie nutričné vlastnosti. Naopak, losos chovaný v rybích farmách je dostupný po celý rok a zoženiete ho za nižšiu cenu. Na rozdiel od lososa divokého je v jeho tuku viac škodlivín, no aj napriek tomu je zdraviu prospešný. Či už sa rozhodnete pre prvý alebo druhý variant lososa, je dobré ho zaradiť do vášho pestrého jedálnička.

Pečený losos so špenátom

Lososa si môžete zakúpiť čerstvého či mrazeného. Obľúbený je tiež údený losos alebo tatársky biftek z lososa. Inšpirujte sa jednoduchými receptami z lososa, ktorými určite zabodujete.

                                                Ingrediencie

  • 2 ks steak z lososa
  • 2 hrnčeky baby špenátu
  • 2 PL ricotty
  • 1 PL tatárskej omáčky
  • 4 PL strúhaného parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • korenie na ryby
  • čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej

Postup

Lososov si umyte a prerežte v strede, aby sa dobre plnili. Lososov pokvapkajte olivovým olejom, okoreňte korením na ryby a položte na plech vymazaný olivovým olejom. V miske si zmiešajte špenát, ricottu, tatársku omáčku, parmezán a pretlačené strúčiky cesnaku. Zmes okoreňte soľou a čiernym korením podľa chuti. Potom pripravenou zmesou naplňte lososov a dajte zapiecť do rúry na cca 25 minút pri 200 stupňoch. Odporúčame podávať so šalátom alebo zemiakmi.

Losos na masle s bylinkovou omáčkou

Jednoducho pripraveného lososa na panvici  môžete ozvláštniť chutnou bylinkovou omáčkou. Vynikajúci je aj losos pečený spolu s ďalšími pochúťkami na grile.

Ingrediencie

Losos

  • losos
  • 1 ks citrón
  • 120 g masla
  • 1 lyžička rasce
  • soľ

Postup

Omáčka

  • 100 ml mlieka
  • 3-4 vetvičky petržlenovej vňate
  • 250 ml smotany
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 hrsť bazalky
  • soľ 

Lososa si nakrájajte na jednotlivé porcie. Kúsky lososa pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte, posypte rascou a vložte na panvicu s rozohriatým maslom. Opečte z oboch strán domäkka.

Petržlenovú vňať a lístky bazalky si nasekajte najemno. V malom množstve mlieka si rozmiešajte hladkú múku a potom prilejte zvyšnú časť mlieka a smotanu. Na panvicu s maslom, na ktorej ste pripravovali lososa, nasypte nasekané bylinky. Nechajte chvíľu ohriať a potom prilejte maslo zmiešané so smotanou. Ochuťte soľou.

Upečeného lososa polejte pripravenou bylinkovou omáčkou a ozdobte plátkom citróna. Podávajte napríklad s uvarenými zemiakmi.

Losos v sezamovom obale

Losos v chrumkavom sezamovom obale určite zachutí vám aj vašej rodine. K takto pripravenej rybe sa skvelo hodia pečené alebo varené batáty.

Ingrediencie

  • 4 filety z lososa
  • 40 g sezamových semienok
  • olivový olej
  • citrónová šťava

Postup

Filety z lososa bez kože obaľte v sezamových semienkach. V panvici rozpáľte olivový olej a lososa na ňom z oboch strán opečte. Na záver pokvapkajte pripraveného lososa citrónovou šťavou. 

Jednohubky s údeným lososom

Jednohubkami môžete prekvapiť návštevu alebo si ich pripraviť ako chutné občerstvenie.

                                                 Ingrediencie

  • 1 lístkové cesto
  • 1 vajce
  • plátky údeného lososa
  • kyslá smotana
  • sójová tatárska omáčka
  • čierne korenie
  • soľ
  • pažítka
  • lístky polníčkového šalátu

Postup

Lístkové cesto si rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrojte z neho hrubšie kolieska, ktoré uložíte na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch kolieska potrite rozšľahaným vajcom, osoľte a upečte v rúre pri 200 °C.

Medzitým si zmiešajte kyslú smotanu, tatársku omáčku, nasekanú pažítku. Zmes okoreňte čiernym korením. Na každé upečené koliesko dajte pripravenú zmes, položte kúsok údeného lososa a dozdobte lístkami šalátu a pažítkou.

Dobrú chuť!

10.02.2020

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Rýchly obed 5x inak pre lenivcov

18.04.2020

Máte chuť na výborný obed, no nemáte čas na dlhé a zložité recepty? Máme pre vás riešenie! Inšpirujte sa piatimi receptami na rýchly obed bez starostí. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

3 203 781 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?