Losos: Najobľúbenejšie recepty, ktoré zvládne každý

Losos je vďaka svojej dostupnosti a chuti jednou z najobľúbenejších rýb. Pozrite sa, aké má jeho konzumácia výhody pre naše zdravie a ako si ho jednoducho a chutne pripraviť.

Aj napriek tomu že cena lososa je vyššia, mali by ste si jeho konzumáciu určite raz za čas dopriať. Losos nie je len chutná ryba bez obsahu kostí ale je tiež blahodárnou potravinou pre naše zdravie. Obsahuje vitamíny skupiny B, D a taktiež omega 3 mastné kyseliny. Obsiahnutý vitamín B6 pôsobí ako prevencia proti rakovine hrubého čreva a vitamín B12 má priaznivý vplyv na fungovanie nervového systému. Okrem toho má losos aj vysoký podiel bielkovín.

Mäso z lososa sa považuje za diétny a nízko energetický pokrm, preto je odporúčané ho zaradiť do diétneho jedálnička. Stačí malý kúsok tejto ryby a získate do svojho tela všetky jej blahodárne látky.

Divoký losos alebo losos chovaný na farmách?

Pri kúpe lososa existujú isté rozdiely, buď si môžete zadovážiť lososa divokého alebo špeciálne chovaného. Losos divoký je voľne žijúca ryba v oceánoch. Je drahší a menej dostupný ale má taktiež lepšie nutričné vlastnosti. Naopak, losos chovaný v rybích farmách je dostupný po celý rok a zoženiete ho za nižšiu cenu. Na rozdiel od lososa divokého má v tuku viac kontaminantov, no aj napriek tomu je zdraviu prospešný. Či už sa rozhodnete pre prvý alebo druhý variant lososa, tak či onak je dobré ho zaradiť do svojho pestrého jedálnička.

Recepty

Lososa si môžete zakúpiť čerstvého či mrazeného. Obľúbený je tiež údený losos alebo tatársky biftek z lososa. Inšpirujte sa jednoduchými receptami z lososa, ktorými určite zabodujete.

Pečený losos so špenátom

Recept na plneného lososa so špenátom.

Ingrediencie:

  • 2 ks steak z lososa
  • 2 hrnčeky baby špenátu
  • 2 pl ricotty
  • 1 pl tatárskej omáčky
  • 4 pl strúhaného parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • korenie na ryby
  • čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej

Postup:

Lososov si umyte a prerežte v strede, aby sa dobre plnili. Lososov pokvapkajte olivovým olejom, okoreňte korením na ryby a položte na plech vymazaný olivovým olejom. V miske si zmiešajte špenát, ricottu, tatársku omáčku, parmezán a pretlačené strúčiky cesnaku. Zmes okoreňte soľou a čiernym korením podľa chuti. Potom pripravenou zmesou naplňte lososov a dajte zapiecť do rúry na cca 25 minút pri 200 stupňoch. Odporúčame podávať so šalátom alebo zemiakmi.

Losos na masle s bylinkovou omáčkou

Jednoducho pripraveného lososa na panvici ozvláštnite chutnou bylinkovou omáčkou.

Ingrediencie:

Losos

  • losos
  • 1 ks citrón
  • 120 g masla
  • 1 lyžička rasce
  • soľ

Omáčka

  • 100 ml mlieka
  • 3-4 vetvičky petržlenovej vňate
  • 250 ml smotany
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 hrsť bazalky
  • soľ 

Postup:

Lososa si nakrájajte na jednotlivé porcie. Kúsky lososa pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte, posypte rascou a vložte na panvicu s rozohriatým maslom. Opečte z oboch strán domäkka.

Petržlenovú vňať a lístky bazalky si nasekajte najemno. V malom množstve mlieka si rozmiešajte hladkú múku a potom prilejte zvyšnú časť mlieka a smotanu. Na panvicu s maslom, na ktorej ste pripravovali lososa nasypte nasekané bylinky. Nechajte chvíľu ohriať a potom prilejte maslo zmiešané so smotanou. Ochuťte soľou.

Upečeného lososa polejte pripravenou bylinkovou omáčkou a ozdobte plátkom citróna. Podávajte napríklad s uvarenými zemiakmi.

Losos v sezamovom obale

Losos v chrumkavom sezamovom obale určite zachutí vám aj vašej rodine. K takto pripravenej rybe sa skvelo hodia pečené alebo varené batáty.

Ingrediencie:

  • 4 filety z lososa
  • 40 g sezamových semienok
  • olivový olej
  • citrónová šťava

Postup:

Filety z lososa bez kože obaľte v sezamových semienkach. V panvici rozpáľte olivový olej a lososa na ňom z oboch strán opečte. Na záver pokvapkajte pripraveného lososa citrónovou šťavou. 

Jednohubky s údeným lososom

Jednohubkami môžete prekvapiť návštevu alebo si ich pripraviť ako chutné občerstvenie.

Ingrediencie:

  • 1 lístkové cesto
  • 1 vajce
  • plátky údeného lososa
  • kyslá smotana
  • sójová tatárska omáčka
  • čierne korenie
  • soľ
  • pažítka
  • lístky polníčkového šalátu

Postup:

Lístkové cesto si rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrojte z neho hrubšie kolieska, ktoré uložíte na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch kolieska potrite rozšľahaným vajcom, osoľte a upečte v rúre pri 200 °C.

Medzitým si zmiešajte kyslú smotanu, tatársku omáčku, nasekanú pažítku. Zmes okoreňte čiernym korením. Na každé upečené koliesko dajte pripravenú zmes, položte kúsok údeného lososa a dozdobte lístkami šalátu a pažítkou.

30.10.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Recepty na gril: Pochutnajte si zdravo a bez výčitiek

12.06.2019

Začala sa sezóna grilovačiek. Inšpirujte sa receptami na mäsité, vegetariánske či vegánske dobroty, ktoré na grilovačke nesmú chýbať. Pokračovať v čítaní

Kurkuma: Lacné korenie s blahodarnými účinkami na nezaplatenie

20.02.2019

Indické korenie jasnožltej farby sa využíva v alternatívne medicíne už od nepamäti. Zistite, kde všade ho môžete použiť a aké sú jeho blahodarné účinky. Pokračovať v čítaní

Chilli, pohánka a ďalšie ingrediencie, ktoré vás zahrejú

30.01.2019

Nie len šál či teplá bunda môžu zahriať vaše telo. Pozrite sa na zoznam potravín, ktoré vám pomôžu zahriať si v chladnom počasí telo zvnútra a tipy, ako si ich môžete chutne pripraviť. Pokračovať v čítaní

Špargľa: Tipy na spracovanie a lahodné recepty, ktoré zvládne každý

18.10.2018

Špargľa býva označovaná aj za kráľovskú zeleninu. Okrem jej lahodnej chuti vás určite prekvapí aj jej veľké množstvo dietologických a liečivých vlastností. Pokračovať v čítaní

Potraviny na zahriatie: Bez polievky a zázvoru nedáte ani ranu

05.10.2018

Zimné obdobie je už v plnom prúde a tomu treba prispôsobiť aj svoj jedálniček. Zaraďte doň preto potraviny na zahriatie organizmu a vaše telo vám poďakuje správnou funkciou metabolizmu či lepším prekrvením končatín. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

2 838 746 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?