Vianočné perníčky bez lepku a bez cukru pre vegánov


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 128

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 130

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 131

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 132

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 133

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 134

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 135

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 136

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 131

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 132

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 133

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 134

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 135

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248080/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 136

Ingrediencie na 1 porciu

Sirup agávový bio5 g
Jogurt sójový30 g
Kypriaci prášok do pečiva1 g
Múka ryžová50 g
Škrob kukuričný2 g
Perníkové korenie1 štipka
Nepražené kakao1 lyžička
Alsan10 g
Kefír2 g

1

Zmiešajte sypké ingrediencie, potom pridajte všetky ostatné a vypracujte pevné cesto.

2

Podľa potreby pridajte jogurt na zriedenie, alebo múky na zahustenie

3

Cesto nechajte cez noc (alebo aspoň hodinu) odležať v chladničke.

4

Predhrejte rúru na 170°C a plechy vyložte papierom na pečenie.

5

Cesto vyváľajte na 3-4 mm plát, z ktorého následne vykrajujte perníky rôznych tvarov. Pečte približne 10 minút.

6

Teplé perníky podľa chuti potrite zmesou vody, sirupu a trošky škrobu.

Vianočné perníky sa dajú len ťažko pokaziť. Keby sa to ale náhodou stalo, všetko môžete dodatočne zachrániť bielym zdobením. Perníky sú tak ideálne na pečenie s deťmi a pre úplných začiatočníkov. Začnite s nimi v decembri včas, pretože čím dlhšie ich necháte odležať, tým lepšie perníky budú. Receptov na medovníky existuje veľké množstvo, no tento je navyše bez lepku, bez cukru je vhodný aj pre vegánov a určite ho uvíta každý, kto si rád sleduje kalorické tabuľky! Navyše, takéto vianočné perníčky môžu zároveň poslúžiť aj ako vhodné zdravé raňajky (prípadne vegánske raňajky) počas vianočných sviatkov.

Podrobný recept na vianočné perníčky

Zmiešajte sypké ingrediencie, potom pridajte všetky ostatné a vypracujte pevné cesto. Podľa potreby pridajte trocha múky alebo naopak kefírové mlieko, alebo jogurt, ktoré sú dobrou prísadou do medovníkou hlavne vtedy, ak ich chcete použiť ako zdravé raňajky. Pokiaľ však chcete vegánske raňajky, na výrobu kefírového mlieka môžete použiť aj rastlinné mlieko, naper. kokosové. Pokiaľ sa však na druhej strane vyhýbate zbytočným tukom a sledujete kalorické tabuľky, použite radšej ovsené mlieko.

Cesto nechajte cez noc (alebo aspoň hodinu) odležať v chladničke. Predhrejte rúru na 170°C a plechy vyložte papierom na pečenie.

Cesto vyváľajte na 3-4 mm plát, z ktorého následne vykrajujte perníky rôznych tvarov. Pečte približne 10 minút. Teplé perníky podľa chuti potrite zmesou vody, sirupu a trošky škrobu.

Na polevu si pripravte do misky trocha múčkového cukru (alebo ak chcete zostať pri variante bez cukru, môžete použiť sladidlo), potom po lyžičkách pridávajte precedenú citrónovú šťavu, kým dosiahnete požadovanú konzistenciu. Ozdobené bezlepkové medovníky skladujte v dobre uzavretej nádobe.

Pri pečení sa orientujte podľa gramáží viď. nižšie!

Na vianočné perníčky budete potrebovať:

  • 400 g ryžovej múky
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 50 g rastlinného masla izbovej teploty
  • 2 polievkové lyžice obľúbeného sirupu
  • 2 polievkové lyžice kefírového mlieka (v prípade vegánov sa dá použiť aj kefírové mlieko z kokosu)
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 kypriaci prášok do perníkov
  • 1/2 rastlinného jogurtu
  • 2 lyžice kakaa fair-trade
  • 3-5 lyžíc korenia do perníkov

Na zdobenie:

  • múčkový cukor (prípadne sladidlo ako varianta bez cukru)
  • citrónová šťava

 

Pokiaľ máte záujem o zdravé jedlá na Vianoce, ktoré nepochádzajú iba z kategórie cukroviniek, nezabudnite si pozrieť náš článok popisujúci vianočné recepty, prípadne náš recept na vianočné kokosky bez lepku a bez cukru, alebo cícerové cestoviny bez lepku. Na vianočnom stole by taktiež nemal chýbať ani jablkový koláč, ktorý je možné upiecť aj ako zdravý koláč bez lepku. K veľmi neobvyklým, no veľmi populárnym vegánskym náhradám klasických jedál patrí aj recept na sushi s mangom na sladko, ktorý si zamiluje každý milovník netradičnej a inovatívnej kuchyne.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 124.5603 Kj

Bielkoviny1.3 g
Sacharidy5.68 g
Sacharidy z cukrov0.71 g
Tuky6.06 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)0.01 g
Vláknina7 g
Sodík0.01 g
Gi30

ALERGÉNY

  • Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich
  • Sójové bôby (sója) a výrobky z nich
  • Mlieko a výrobky z neho

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

© COPYRIGHT 2022 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.