Pečeňová diéta – recepty a jedálny lístok

Pečeňová diéta sa musí dodržovať pri liečbe najrôznejších poškodení a chorôb pečene. Môžete ju však vyskúšať aj v prípade, že je vaša pečeň úplne zdravá. Urobte niečo pre svoje zdravie a doprajte občas svojej pečeni pečeňovú diétu alebo si pripravte jeden z našich receptov.

Pečeň a jej funkcia

Pečeň je jedným z najväčších a najdôležitejších orgánov v našom tele. Nachádza sa v pravej hornej časti brucha a jej časť zasahuje aj do ľavej strany tela. Jej funkcia je nenahraditeľná, preto by sa chorá pečeň, či poškodenie pečene nemalo brať na ľahkú váhu.

Hlavnou funkciou pečene je detoxikácia organizmu. Pečeň pomáha odbúravať zvyšky liekov, antibiotík, alkoholu a všeobecne toxínov, ktoré sa dostali do nášho tela. Spolupracuje aj pri metabolizme základných živín (tukov, sacharidov a bielkovín) a okrem toho čistí krv a tvorí žlč.

Čo pečeni prospieva

Pečeni prospieva akýkoľvek interný a externý faktor, ktorý podporuje jej metabolickú funkciu. Medzi najzásadnejšie vplyvy prospievajúce pečeni patrí:

  • pestrá a vyvážená strava bohatá na ovocie a zeleninu,
  • probiotiká (napr. kefírové mlieko),
  • pravidelný pohyb a čerstvý vzduch,
  • olivový olej,
  • pestrec mariánsky (extrakt zo semien tejto rastliny má priaznivé účinky na pečeň),
  • zásadité potraviny (napr. brokolica).
Tip: Prírodný doplnok stravy pre zdravie pečene s extraktom z pestreca mariánskeho

Čo spôsobuje poškodenie pečene

Toxíny, ktorých metabolizovanie si vyžaduje neprimerane vysokú aktivitu pečene, ju automaticky oslabujú a poškodzujú. Ak je pečeň dlhodobo vystavená vplyvu takýchto toxínov, môže to viesť k cirhóze, zväčšeniu, stukovateniu, alebo jej úplnému zlyhaniu. Medzi najzásadnejšie vplyvy škodiace pečeni patrí:

  • alkohol a fajčenie,
  • nadmerná spotreba liekov,
  • aromatické látky, farbivá a konzervačné látky,
  • potraviny s vysokým obsahom tuku a soli.

Pre zdravú pečeň je preto dôležité dodržiavať základy zdravej výživy, zdržať sa alebo výrazne znížiť konzumáciu alkoholu a obmedziť užívanie liekov (aj voľnopredajných, ako je Paralen). Príležitostne môžete zaradiť diétne jedlá na detoxikáciu organizmu.

Chorá pečeň

Ak pečeň postihne choroba, mala by sa prísne dodržiavať pečeňová diéta. Medzi bežné ochorenia pečene patria:

  • vírusové ochorenia – hepatitída (žltačka), infekčná mononukleóza (pri mononukleóze sa dodržiava špeciálna diéta),
  • toxínmi podmienené poškodenie pečene – nadmerná konzumácia alkoholu, predávkovanie drogami, otrava,
  • steatóza – stukovatená pečeň,
  • cirhóza pečene – závažné poškodenie pečene, ktoré spôsobuje nezvratné zmeny v jej tkanive,
  • zväčšenie pečene,
  • zhubné a nezhubné nádory.

Príznaky poškodenia pečene

Na ochorenie pečene môžu poukazovať rôzne príznaky, od miernych až po veľmi závažné. Medzi hlavné príznaky poškodenia pečene môžu patriť:

  • bolesti hlavy,
  • únava,
  • tráviace ťažkosti, napr. nadúvanie alebo zvracanie,
  • bolesť brucha,
  • žltkasté očné bielka a koža,
  • zväčšenie pečene,
  • zmeny farby moču a stolice,
  • výkyvy nálad.

Čo obnáša pečeňová diéta?

Pri zvýšených pečeňových testoch sa odporúča pečeňová diéta. Základom liečby ochorenia pečene je správna strava, ktorá však môže slúžiť aj ako redukčná diéta pre úplne zdravého človeka, nakoľko zo stravy vylučuje tučné potraviny. Pečeňová diéta je skvelý spôsob, ako uľaviť pečeni, najmä ak často konzumujete alkohol, cukry a nezdravé tuky.

Pečeňová diéta spočíva najmä vo vynechaní živočíšnych aj rastlinných tukov; nie však zdravých tukov. Nielen pri problémoch s pečeňou, ale napríklad aj pri žlčníkovej diéte sú potrebné podobné pravidlá. Jedlá by nemali byť príliš korenené, neodporúča sa ani vývar, cesnak alebo cibuľa. Odporúča sa jesť diétne jedlá pravidelne v menších porciách. Počas pečeňovej diéty je prísne zakázané piť alkohol.

Ako dlho dodržiavať pečeňovú diétu

Ak máte zvýšené pečeňové testy, diéta zvyčajne trvá niekoľko mesiacov až pol roka. Počas tohto obdobia by sa mala prísne dodržiavať, aby sa poškodená pečeň dostatočne zregenerovala. V závažnejších prípadoch to môže trvať niekoľko rokov alebo celý život. Našťastie však pečeňová diéta a strava nie sú príliš obmedzujúce a môžete si pri nich dopriať veľa chutných a zdravých potravín. Existuje množstvo receptov, ktorými sa môžete pri pečeňovej diéte inšpirovať, pričom môžete vyskúšať aj diétu bohatú na zásadité potraviny.

Čo jesť pri pečeňovej diéte

Jedálnemu lístku pre zdravú pečeň by sa určite nemali vyhnúť čerstvé potraviny, potraviny bohaté na vlákninu, zdravé tuky a veľké množstvo zeleniny. Medzi najlepšie potraviny konzumovateľné pri pečeňovej diéte patria:

  • domáce mäso a ryby (zdroj pre omega 3 mastné kyseliny),
  • avokádo (dobrý zdroj zdravých tukov),
  • zelenina, ktorá nenadúva (cuketa, sladké zemiaky, mrkva),
  • ovocie,
  • kefírové mlieko, prípadne iné probiotické potraviny,
  • bylinky a korenie (bazalka, petržlen, pažitka, bobkový list, pestrec mariánsky, medvedí cesnak, kardamón, kmín, zázvor, rozmarín),
  • v malom množstve aj rastlinné zdravé tuky a oleje (napr. olivový olej).

Čomu sa vyhnúť pri pečeňovej diéte

Medzi látkami spôsobujúcimi poškodenie pečene, prípadne nezdravé zväčšenie pečene, môžeme nájsť rôzne druhy toxínov; či už omamné látky, ktoré majú nepochybne spoločenský status toxínu, alebo aj potraviny, ktoré sú medzi ľuďmi akceptované, prípadne považované za celkom neškodné. Patri medzi ne nasledovné:

  • údené výrobky,
  • vyprážané výrobky (rastlinného aj živočíšneho pôvodu),
  • pečivo, múka a výrobky z nej,
  • nezdravé tuky a zoxidované oleje (vrátane nekvalitného olivového oleja),
  • štipľavé korenie a bujóny,
  • sladkosti a konzervanty,
  • potraviny s vysokým obsahom soli,
  • alkoholické nápoje.

Stukovatená pečeň – liečba, diéta a jedálny lístok

Steatóza alebo stukovatená pečeň vzniká hromadením nadbytočného tuku v pečeni, ktoré spôsobuje jej poškodenie. Najčastejšou príčinou je nadmerná konzumácia alkoholu. Na vine však môže byť aj cukrovka alebo obezita. V takomto prípade pomôže okrem špeciálnej diéty na stukovatenie pečene aj zaradenie diétnych jedál, ktoré pomôžu s úplným úbytkom hmotnosti. Táto choroba sa nemusí vždy prejavovať navonok a spôsobovať problémy, no môže však spôsobiť zápal a viesť k závažnejšiemu ochoreniu, cirhóze pečene.

Na úspešnú liečbu je nevyhnutné dodržiavať diétu pre liečbu stukovatenej pečene. Ako by mala vyzerať správna diéta pri stukovatenej pečeni? Mali by ste dodržiavať všetky zásady pečeňovej diéty opísané vyššie, ale občas si môžete dopriať niečo menej vhodné a veľmi zriedkavo aj veľmi malé množstvo alkoholu. Ak máte nadváhu alebo ste obézni, odporúča sa tiež dodržiavať redukčnú diétu na zníženie celkovej hmotnosti.

Omega-3 mastné kyseliny môžu tiež znížiť množstvo tuku v pečeni. Pravidelné užívanie týchto látok sa spája so znížením zápalov pečene u ľudí trpiacich stukovatením. Diéta pre stukovatenú pečeň by preto mala ideálne zahŕňať morské ryby (losos, tuniak, makrela, sardinky), ktoré obsahujú aj vitamín D. Ak ich v strave nemáte dostatok, je dobré zvážiť kvalitné doplnky stravy s obsahom omega-3 mastných kyselín.

Cirhóza pečene – liečba, diéta a jedálny lístok

Cirhóza pečene, ľudovo nazývaná aj „tvrdnutie pečene“, je pomerne časté, ale závažné ochorenie. Výrazne skracuje život a v závažných prípadoch je potrebná aj transplantácia orgánu. Zvyčajne ju spôsobuje zápal pečene vrátane žltačky a samozrejme predovšetkým pitie alkoholu.

Diéta pri cirhóze pečene sa musí skutočne prísne dodržiavať. To znamená žiaden alkohol a žiadne mastné jedlá, ktorých je v slovenskej kuchyni bohužiaľ viac než dosť. Je to jediný spôsob boja proti tejto chorobe. Pečeňová diéta, recepty a jedálny lístok, môžu spočiatku vyzerať veľmi obmedzujúco, ale uvidíte, že keď si zvyknete variť trochu inak, bude sa vám to páčiť. Ak máte napríklad radi morské ryby, môžete vyskúšať nespočetné množstvo receptov.

Pečeň šetriacu diétu môžete doplniť vitamínmi, najmä A, D, E, K. Ľudia trpiaci cirhózou majú často problémy so stratou chuti do jedla, vracaním a s tým spojeným úbytkom hmotnosti. Diéta pri cirhóze by mala byť nastavená tak, aby pacientovi poskytovala dostatok živín a kalórií.

Pečeňová diéta – jedálny lístok na týždeň

Tento týždenný jedálny lístok pečeňovej diéty slúži ako príklad toho, čo jesť pri pečeňovej diéte. Pečeňová diéta jedálniček by mal byť pestrý a bohatý najmä na ovocie a zeleninu. Vašej fantázii sa medze nekladú, ale dávajte si pozor na množstvo tuku, soli a cukru v jedle. Ak sa vám nedarí variť zdravé jedlá každý deň počas týždňa, môže vám pomôcť domáca krabičková diéta, pri ktorej si jedlá pripravíte vopred a počas týždňa ich len ohrievate, prípadne stačí zadaž do vášho prehliadaču heslo „pečeňová diéta recepty“. Ideálne sú na to jednoduché jedlá ako napr. tofu recepty.

Pondelok

  • Raňajky: ovocný jogurt alebo tvaroh
  • Desiata: čerstvý pomarančový džús
  • Obed: tvarohové knedle s marhuľami
  • Olovrant: strúhaná mrkva a jablko ochutené citrónovou šťavou
  • Večera: kuskus s tofu (viď tofu recepty) s nadrobno nakrájanou zeleninou

Utorok

  • Raňajky: biely jogurt a banán
  • Desiata: ovocné pyré
  • Obed: morčacie mäso s bielou ryžou
  • Olovrant: avokádo s celozrnným plátkom
  • Večera: tofu s pohánkou a zeleninovým šalátom

Streda

  • Raňajky: ovocný tvaroh
  • Desiata: celozrnný plátok a olivový olej
  • Obed: prírodné bravčové medailónky s avokádom a dresingom z jogurtu
  • Olovrant: mrkvový zeleninový šalát
  • Večera: niekoľko druhov listového šalátu s červenou repou a kozím syrom, celozrnný toast

Štvrtok

  • Raňajky: kozí syr a paprika
  • Desiata: ovocie
  • Obed: ryžové cestoviny s paradajkami, brokolicou, cuketou a kúskami morčacieho mäsa
  • Olovrant: kefírové mlieko
  • Večera: filety z tresky s varenou ryžou a paradajkovým šalátom

Piatok

  • Raňajky: biely jogurt a ovocie
  • Desiata: tvaroh s bylinkami
  • Obed: dusené hovädzie mäso s mrkvou a ryžou
  • Olovrant: banán
  • Večera: rizoto s kuracím mäsom, mrkvou, hráškom a kukuricou posypané strúhaným syrom

Sobota

  • Raňajky: kozí syr
  • Desiata: celozrnný plátok s avokádom a olivovým olejom
  • Obed: pstruh s varenými zemiakmi a listovým šalátom
  • Olovrant: pomaranč
  • Večera: morčacie mäso na zázvore s paradajkami a zeleninovým šalátom

Nedeľa

  • Raňajky: kefírové mlieko
  • Desiata: jogurt
  • Obed: ryžové cestoviny s cuketovou omáčkou
  • Olovrant: jablko
  • Večera: morčacia rolka plnená paradajkami a paprikou pripravená v alobale

Pečeňová diéta – recepty

Viete, čo a ako variť pri pečeňovej diéte? Recepty pri nej môžu byť chutné aj bez nadbytku soli a ostrého korenia. Tu je niekoľko tipov a odporúčaní, na čo treba myslieť pri príprave jedál pri pečeňovej diéte.

1

Kuracie mäso na zázvore so zeleninovým šalátom

Tento pokrm vás určite presvedčí, že recepty na pečeňovú diétu rozhodne nemusia byť nudné a bez chuti, pretože jedlá nesmú byť silne korenené. Bylinky všetko krásne ochutia a zázvor dodá celému pokrmu šmrnc.

Ingrediencie

  • približne 350 g kuracích prsných rezňov
  • čerstvý zázvor
  • mletá sladká paprika
  • petržlenová vňať
  • šafran
  • štipka soli – naozaj len štipka!
  • čerstvá zelenina do šalátu podľa chuti

Postup

Kuracie prsia mierne osoľte a potrite zmesou petržlenovej vňate, šafranu a strúhaného zázvoru. Vložte do teflónovej panvice bez oleja. Medzitým si pripravte zeleninový šalát ako prílohu. Môžete ho ochutiť olivovým olejom a chutným kozím syrom.

2

Tabouleh s bulgurom

Tabouleh je šalát pochádzajúci z Libanonu. Môže sa použiť ako príloha alebo ľahký obed či zdravá večera, najmä v lete. Čerstvé bylinky a osviežujúca citrónová šťava mu dodávajú skvelú chuť a vôňu. Okrem toho obsahuje len malé množstvo tuku vo forme olivového oleja, takže je jedným z vhodných receptov pri diétach so stukovatenou pečeňou.

Ingrediencie

  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • 1/2 šálky bulguru
  • 1 paprika
  • 2 paradajky
  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • čerstvá petržlenová vňať, mäta a koriander
  • citrónová (alebo limetková) šťava

Postup

V hrnci priveďte zeleninový vývar do bodu varu a pridajte bulgur. Bulgur prikryte pokrievkou a nechajte 15-20 minút nasiaknuť tekutinou. Medzitým nakrájajte zeleninu, bylinky a zmiešajte ich s olejom a citrónovou šťavou. Prebytočnú tekutinu z hrnca sceďte a bulgur prepláchnite. Pridáme bulgur k zelenine a premiešajte. Podávajte vychladené.

3

Kurkumový nápoj

Tento zlatistý nápoj vás v zime nielen zahreje, ale je aj zdraviu prospešný. Kurkuma obsahuje látky s protizápalovými vlastnosťami. Pravidelná konzumácia tohto exoticky voňajúceho korenia pomáha chrániť pečeň pred poškodením a regenerovať ju. Kurkumu môžete použiť aj na spestrenie iných receptov pečeňovej diéty, hodí sa k mäsu a zelenine.

Ingrediencie

  • 1 šálka rastlinného mlieka
  • 1 polievková lyžica kurkumy
  • 1 polievková lyžica sladidla – javorový sirup, med
  • 1 čajová lyžička zázvoru
  • 1 čajová lyžička škorice
  • štipka korenia

Postup

Príprava tohto nápoja je naozaj rýchla a jednoduchá. Stačí zmiešať všetky prísady a niekoľko minút povariť v hrnci.

Krabičková diéta pre pečeň

Domáca krabičková diéta vám uľahčí poctivé dodržiavanie jedálneho lístka pri pečeňovej diéte. Jedlá budete mať naplánované a pripravené vopred a nestane sa, že by ste nemali po ruke tie správne potraviny. Ušetríte tiež veľa času pri príprave jedál a budete mať taktiež úplnú kontrolu nad tým, čo vaše jedlá obsahujú. Navyše sa s krabičkovou diétou naučíte jesť pravidelne v menších porciách, ako to odporúča pečeňová diéta.

Ak nemáte čas pripravovať si doma vlastné jedlá, objednajte si pečeňovú diétu v škatuľkách od profesionálov. Väčšina spoločností dnes ponúka široký sortiment, z ktorého si môžu vybrať aj ľudia, ktorí dodržiavajú špeciálne diéty.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2022 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.