Tofu recepty

Čo vlastne tofu obsahuje?

Všetko začína pri sóji, strukovine s veľkým obsahom proteínov. Sója patrí k obľúbenej potravine vo vegetariánskom jedálničku. Začína ale stúpať v obľúbenosti aj u bežných stravníkov a to predovšetkým vďaka spomínanému obsahu proteínu.

Tofu vzniká konkrétne zo sójového mlieka, no nenechajte sa zmiasť, to nemá s klasickým mliekom nič spoločné. Vyrába sa máčaním sóji, rozdrvením, varením a následným precedením. Vďaka bielej farbe získalo názov mlieko. Aby tofu získalo konzistenciu, akú väčšinou poznáme, teda biely kváder s jemnou textúrou, mierne pružný na stisk je treba sójové mlieko vyzrážať. Na to sa používa síran vápenatý (sadra). Ten zapríčiní stuhnutie, je bez chuti a vône, tofu tak vôbec neochutí ale obohatí ho o vápnik.

Konečným výsledkom je mäkká hmota, ktorá sa lisuje do výsledných kociek. A to sme už na samotnom konci cesty k výrobe tofu.

Ako už bolo spomenuté, tofu samotné nemá skoro žiadnu výraznú chuť, veľmi dobre tak preberá iné chute. Výborne sa teda hodí do slaných ale aj do sladkých pokrmov. Tofu sa dá dobre marinovať alebo dochucovať rôznymi bylinkami alebo korením.

Samo o sebe má tofu vynikajúci pomer tukov a bielkovín. Práve preto sa často používa vo vegetariánskej strave ako náhrada živočíšnych bielkovín. V 100 gramoch je skoro 18% odporúčanej dennej dávky bielkovín.

Vyberte si správny druh tofu

Podľa druhu jedla, ktoré chcete pripraviť, si vyberte vhodný druh tofu, teda natural, ochutené chilli papričkami alebo bazalkou, marinované či údené. Môžete ho použiť na prípravu slaných jedál akým je napríklad rizoto s tofu, do polievok alebo aj sladkých jedál ako napríklad dezertov, nápojov, nátierok a krémov. Na Slovensku máme tiež výhodu, že tofu môžeme kupovať od lokálnych výrobcov a nehrozí nám tak geneticky modifikovaná sója ako napríklad v Amerike.

Tofu natural- čo s ním?

Slané prevedenie

Marinovanie

Tofu je balené v náleve, aby sa nevysušilo a uchovalo si tak svoju čerstvosť. Keď ho vyberiete z obalu, najprv ho vysušte medzi papierovými utierkami a vytlačte z neho vodu. Čím lepšie ho vysušíte, tým pevnejšie potom bude. Vytlačenú tekutinu potom môžete nahradiť marinádou a korením.

Najlepšie sa bude marinovať tofu natural, keďže nemá vlastnú výraznú chuť a je výnimočné v tom, že vie dobre absorbovať všetky chute, ktoré mu marinádou a korením dodáte. Čím dlhšie ho budete marinovať, tým výraznejšiu chuť bude mať.

Najjednoduchší spôsob ako tofu dochutiť je sójovou omáčkou, stačí ho pokvapkať a potom piecť alebo grilovať. Pripraviť si môžete ale aj poriadnu marinádu! Napríklad horčicovú alebo sladkokyslú. Do zeleninových zmesí a ázijských omáčok sa väčšinou pridáva na kocky nakrájané tofu, ktoré stačí obaliť v hladkej múke a opiecť dozlatista.

Tofu natural sa dá pripraviť aj ako balkánsky syr, stačí na to kvalitná soľ. Tofu nakrájame na malé kocky, zalejeme hrnčekom vody, zasypeme lyžicou soli, premiešame, dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme aspoň pár hodín ležať v chladničke. Vytvárať sa z neho dajú aj iné syry, napríklad ricotta.

Okrem syrov sa dá z tofu pripraviť aj slaný tvaroh, stačí ho rozmixovať s trochou citrónovej šťavy, vody, olivového oleja, soli a čierneho korenia. Takýto tvaroh sa hodí napríklad k pečeným zemiakom. Obdobne sa z tofu dajú vytvárať rôzne nátierky, ktoré sa bežne pripravujú z tvarohu, napríklad nátierka s bylinkami. A s mixovaním nekončíme, stačí pozmeniť recept a z tofu môžeme namixovať tofunézu (rastlinný variant majonézy).

Z tofu sa tiež dajú za pomoci čiernej soli vykúzliť miešané vajíčka, nazývané scramble eggs či vajíčková nátierka. Vďaka špeciálnej čiernej soli získava jedlo typickú vajíčkovú chuť.

Sladké prevedenie

Na sladké pokrmy sa dá použiť tofu natural alebo silken (hladšie tofu). Silken tofu sa na tieto účely hodí viac a zoženiete ho vo vybraných supermarketoch a zdravých výživách.

Z tofu sa dá namixovať sladký krém či tvaroh, s ktorým sa dá ďalej kúzliť pridaním rôznych ingrediencií (čerstvé ovocie a pod.). Krém a tvaroh sa dá použiť pri príprave koláčov alebo na palacinky.

Tofu sa dá tiež pridať do smoothie receptov pre navýšenie obsahu bielkovín či na prípravu lievancov, kedy funguje ako skvelá náhrada vajec.

Obľúbené tofíčka

Tofíčka alebo tofu vajíčka. Určite jeden z Top tofu receptov pre vegetariánov!

1 veľkú cibuľu nakrájame a vyprážame do zlatista na 2 polievkových lyžiciach oleja. Potom prihodíme zopár plátkov šampiónov. Prstami alebo vidličkou roztlačíme jednu kocku tofu (natural alebo ochutené) a pridáme do zmesi. Zmes podlejeme kvapkou vody. Okoreníme a ochutíme 1 čajovou lyžičkou čiernej soli, 2 čl kurkumy, 1 čl bazalky a posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Podávame s pečivom a zeleninovým šalátom.

Chcete zistiť viac informácií o svojej súčasnej postave? Odporúčame výpočet BMI.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.