Silvestrovské pochúťky bez výčitiek

silvestrovské menu, silvestrovské pochúťky,

Sviatky vedia byť v niečom náročné. Hromady a hromady lákavého, chutného, ale nie vždy zdravého jedla na nás číhajú prakticky všade. A kto by odolal? Vianočné sviatky sú presne ten čas, keď si treba dopriať a niekedy popustiť uzdu a povoliť opasok. Aj dobrého – ale predovšetkým nezdravého – veľa škodí a po pár dňoch už väčšinou koláče a vyprážané jedlá už nechceme ani vidieť a je čas na zmenu

Pred koncom roka tiež mnohí premýšľajú nad novoročnými predsavzatiami a tie sa v 9 z 10 prípadov týkajú zdravého životného štýlu. Tak prečo sa na zmenu nenaladiť už aj v miernom predstihu a dopriať si chutné, ale zároveň zdravé silvestrovské pochúťky.

Keď sa povie ,,silvestrovské menu” asi väčšina z nás si predstaví párty jedlo. Jednohubky, chlebíčky a drobné chuťovky a niečo na pitie – tak by mala vyzerať správna silvestrovská hostina. A ak sú k tomu tieto silvestrovské pochúťky aj zdravé a stále rovnako chutné, je to ideálny spôsob, ako vykročiť do nového roka tou správnou nohou.

Silvestrovské menu: zdravé a chutné Silvester recepty

Silvestrovské pochúťky, to sú predovšetkým nápadité jednohubky, párty jedlo a výrazné chute. Ideálne doplnené chutným koktailom. Ukážeme vám, ako sa takéto jedlo a pitie dá pripraviť aj v zdravšej a ľahšej verzii a bez výčitiek.

1

Uhorkové očká s mrkvou alá údený losos

Ľahká, vegetariánska, zdravá, ale hlavne nesmierne chutná varianta klasických jednohubiek, alebo ,,očiek”. Ozvláštni vaše silvestrovské menu a určite poteší aj tých, ktorí sa po sviatkoch snažia rozumne zhodiť pár kíl.

Ingrediencie:

  • 2 šalátové uhorky
  • 4 stredné mrkvy 
  • sójová omáčka 
  • olivový olej
  • šťava z 1 citróna
  • údená paprika
  • sušený cesnak prášok
  • čierne korenie
  • soľ
  • javorový, alebo agáve sirup 
  • krémová syrová pomazánka typu Lučina, alebo Philadelphia
  • červená cibuľa a/alebo kôpor na servírovanie

Postup:

Trúbu si predohrejte na 180 °C. Mrkvu ošúpte, obaľte v soli, uložte na pečiaci papier a pečte približne 30 minút. Mrkvu občas otočte a keď je upečená do mäkka, vyberte z trúby a nechajte vychladnúť. Keď je mrkva vychladnutá, očistite ju od soli. Pomocou kuchynskej škrabky mrkvu našúpte na dlhé tenké pásy.

V miske zmiešajte olej, sójovú omáčku, údenú papriku, cesnak, čierne korenie, agávový, alebo javorový sirup a citrónovú šťavu a vymiešajte z nej marinádu. Do marinády namočte plátky mrkvy a nechajte odpočinúť v chladničke aspoň 30 minút, ale ideálne čím dlhšie, tým bude výsledná chuť výraznejšia. 

Uhorku nakrájajte na cca 1 cm hrubé koliečka, potrite trochou krémovej syrovej nátierky. Uložte na ňu ,,lososa”. Servírujte s kôprom a trochou čerstvej červenej cibule. 

TIP: Pre úplne bezlepkovú verziu môžete nahradiť sójovú omáčku omáčkou tamari. Kúpite ju jednoducho online na e-shope Grizly.sk, alebo v predajniach zdravej výživy.

2

Klobásové keto guličky

Tento recept je rýchly, chutný a spĺňa všetky pravidlá ketónovej diéty. Ak holdujte tomuto štýlu stravovania, sú tieto keto guličky ideálne párty jedlo pre vaše silvestrovské menu. 

Nehodia sa ale len na silvestrovskú hostinu, ale aj na hocijakú inú oslavu, alebo príležitosť, pri ktorej nesmú chýbať zdravé jednohubky.

Ingrediencie:

  • 2 poháre mandľovej múky
  • 2 poháre strúhaného syru cheddar, alebo iný, kvalitný tvrdý syr
  • 2 lyžičky talianskeho korenia 
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 450 g pomletej bravčovej klobásy 
  • 230 g krémového syru typu Philadelphia 
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup:

Trúbu predhrejte na 200-210 °C. Na pekáč rozprestrite alobal a potrite olejom. Vo väčšej mise zmiešajte mandľovú múku,cheddar, kypriaci prášok, talianske korenie. Pridajte klobásu, krémový syr a pretlačený cesnak a dobre premiešajte. Pomocou lyžice tvarujte guličky a poukladajte ich na vymastený plech. Počas pečenia otáčajte, aby sa guličky neprilepili. Pečte do zlatohneda.

3

Edamame

Edamame je japonský názov pre fazuľky, alebo sójové bôby ukryté v zelenom lusku sójového bôbu a v poslednej dobe sa tešia veľkej obľube. Bôby majú sýtozelenú farbu a ich nezrelosť im dodáva príjemnú, sladkú chuť. Edamame obsahuje aj veľa zdraviu prospešných látok. Desatinu váhy tohto sójového bôbu tvoria bielkoviny a obsahuje aj pomerne veľké množstvo vlákniny. Edamame tak hravo nahradí napríklad zemiakové chipsy a spestrí vaše zdravé silvestrovské pohostenie.

Ingrediencie:

  • 1 balenie mrazené sójové bôby edamame
  • 2 lyžičky morskej soli
  • ¾ lyžičky sušeného zázvoru
  • ½ lyžičky sušeného cesnaku
  • ¼ lyžičky chilli vločiek

Postup:

Vložte nevylúpané edamame do väčšieho hrnca a zalejte vodou. Medzitým si v mise zmiešajte všetko korenie a soľ. Edamame povarte cca 5 minút a zlejte. Vložte do misy s korením a premiešajte tak, aby boli edamame bôby pokryté korením. Nezabudnite, ze z edamame sa konzumujú len samotné bôby a nie ich obal. Bôby z neho môžete vytláčať zubami.

4

Paprika plnená brokolicou a pažítkou

Tento recept je zdravý, bezlepkový, vegetariánsky, výživný, ale hlavne – nesmierne chutný. Ideálne párty jedlo na vaše silvestrovské menu.

Ingrediencie:

  • 12 čo najmenších červených paprík, alebo kápií
  • 1 balenie krémového syru typu Philadelphia
  • ⅓ pohára nasekanej pažítky
  • ⅛ lyžičky soli
  • ⅛ lyžičky čierneho korenia
  • ⅔ pohára na jemno nasekanej brokolice
  • ⅔ pohára strúhaného cheddaru

Postup:

Trúbu si predhrejte na 200-205 °C. Papriky pozdĺžne prekrojte na polovice. V mise zmiešajte krémový syr, brokolicu, pažítku a korenie a zmesou naplňte prekrojené papriky. Pečte cca 10-15 minút, posypte strúhaným cheddarom a dajte ešte na približne 5 minút zapiecť.

5

Jablkový prosecco punč

Ak si Silvester neviete predstaviť bez slávnostného alkoholického pitia, pokúste sa si vybrať aspoň to najzdravšie a čo najmenej kalorické. Čo sa vín a šumivých vín týka, najľahšie a najmenej kalorické z nich je prosecco. V diétnosti tvrdšieho alkoholu zase vyhráva vodka. Tento jablkový punč okrem alkoholu obsahuje jablkový džús a citrónovú šťavu, ktoré sú veľmi bohaté na vitamín C a zaistia, že v novoročné ráno sa prebudíte bez bolesti hlavy.

Ingrediencie:

  • 400 ml jablkového džúsu
  • 200 ml vodky
  • šťava z 2 citrónov
  • 750 ml prosecca
  • 1 zelené jablko
  • 1 citrón

Postup:

Vodku, jablkový džús a citrónovú šťavu nalejte do punčovej misy a nechajte na 1-2 hodiny zachladiť. Pridajte prosecco, ľad a podávajte ozdobené na tenké plátky nakrájaným zeleným jablkom a citrónom.

Silvestrovské pochúťky nemusia byť nutne nezdravé. Zakončite sviatky hodovania niečím zdravším, ale stále chutným a výživným a vykročte tak do nového roka tou správnou nohou.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.