Recepty s kefírom a všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

kefír, tibetský kefír, kefírové mlieko, vodný kefír

Kefírové mlieko spoločne s kefírom tvorí základ zdravých raňajok aj desiat. Tieto superpotraviny sa môžu pýšiť pozitívnym účinkom na ľudské zdravie, ale aj cenovou dostupnosťou. Prospešné baktérie, ktoré sa v týchto kyslých výrobkoch nachádzajú, majú kladný vplyv na trávenie aj reguláciu hmotnosti. Predstavíme vám jednoduché kefír recepty a okrem ďalších podstatných účinkov na náš organizmus sa dozviete napríklad aj to, ako si vyrobiť domáci kefír, vodný kefír, alebo aj to, aký je rozdiel medzi tibi kryštálmi a tibetskou hubou.

Kefír vs. iné kyslomliečne výrobky

Kefír, kefírové mlieko im podobné patria do skupiny takzvaných kyslomliečnych výrobkov. Najväčší rozdiel medzi kefírom a ostatnými zakysanými výrobkami spočíva v tom, že zatiaľčo kefírové mlieko obsahuje baktérie a kvasinky, ostatné zakysané výrobky, ako je napríklad acidofilné mlieko, alebo zakysanka obsahujú iba zdravé baktérie. 

Rozdielna je aj konzistencia týchto výrobkov – kefír je omnoho hutnejší a chuťovo „štiplavejší”. Na pultoch predajní nájdete aj kefírové mlieko. Zložením je veľmi podobné kefíru, ale je trochu redšie a obsahuje menej prospešných baktérií a mikroorganizmov. 

Základ kyslomliečnych výrobkov je však veľmi podobný. Podobné kefíru, alebo kefírovému mlieku je aj acidofilné mlieko, ktoré vyniká kyslou chuťou a pozitívnym účinkom na trávenie a črevnú mikroflóru. Medzi zdravé zakysané mliečne výrobky patrí aj zakysanka, cmar, alebo tradičná slovenská žinčica.

Kefír

Kefír je kvasený mliečny nápoj pôvodom z Kaukazu, ale pripravoval sa aj v tibetskom opátstve. Tradične sa vyrába z kravského, ovčieho, alebo kozieho mlieka s prídavkom takzvaného kefírového zrna. Kefírové zrná, zvané aj tibetská huba sú symbiotické kultúry baktérií a kvasiniek v bielkovinách, tukoch a cukroch. Vzhľadom pripomínajú karfiol a živia sa mliečnou laktózou. Obsahujú mnoho rôznych baktérií a kvasiniek, ktoré tvoria zložité a vysoko premenlivé spoločenstvo mikroorganizmov. 

Okrem tradičného mliečneho kefíru existuje aj vodný kefír, ktorý pripomína perlivú minerálku. Kvasnú kultúru v ňom tvoria takzvané tibi kryštály, ktoré sa živia ovocným cukrom.

Ak vás zaujal vodný kefír určite vyskúšajte aj fermentovaný čaj kombucha, dá sa kúpiť vo vybraných obchodoch, alebo môžete doma vyskúšať overený kombucha recept.

Kefír účinky

Či už najradšej pijete tibetský kefír, nazývaný tiež aj kaukazský kefír, alebo vodný kefír, jeho účinky na ľudský organizmus sú vskutku blahodárne. Tibetskú hubu, alebo kefírové zrno v posledných rokoch odborníci nazývajú superpotravinou, alebo elixírom mladosti. 

Kefír obsahuje množstvo minerálov a vitamínov, ako napríklad vápnik, horčík, vitamín D a vitamín K2. V tejto kombinácií pomáhy výrazne znižovať riziko osteoporózy. Tibetský kefír a kaukazský kefír, čo sú v podstate dva rozdielne názvy mliečneho kefíru tiež pomáha odbúravať vnútrocievny cholesterol a má antibakteriálne účinky. Môžu ho dokonca piť aj ľudia, ktorí majú intoleranciu (pozor, nie alergiu!) na laktózu, pretože je stráviteľnejší omnoho ľahšie, ako čisté kravské mlieko. 

Pomáha zmierňovať alergie a pomáha pri problémom so zažívaním, ako sú zápchy, alebo hnačky. Pomáha čistiť črevá a blahodárne vplýva na črevnú mikroflóru. A na tému „žalúdočné vredy a kefír” majú odborníci na výživu jasnú odpoveď: akékoľvek potraviny, ktoré obsahujú probiotické kultúry sú pri žalúdočných vredoch vhodné, či už ide o kefír, acidofilné mlieko, žinčicu, alebo cmar.
Doma vyrobený kefír má oproti tomu komerčnému zhruba 10-násobne viac probiotických organizmov, pretože komerčne vyrábaný kefír, alebo kefírové mlieko prechádza ešte aj procesom pasterizácie. 

Kefír, kefírové mlieko a iné kyslomliečne výrobky odporúča aj keto diéta a obsahujú ich aj mnohé keto recepty

Kefír, alebo kefírové mlieko samotné nie je chuť, ktorá by imponovala každému. Pre svoje mimoriadne zdravotné benefity sa však oplatí zaradiť ich do svojho jedálnička. Najjednoduchšou cestou je pripraviť z kefíru, alebo kefírového mlieka niektorý z nasledujúcich zdravých a chutných receptov. Ak vás zaujímajú fermentované potraviny, vyskúšajte napríklad recept na domáce kimchi, pickles a iné zdravé a prírodné probiotiká.

Kefír recepty

S kefírom sa dá hlavne piecť, ale v podstate ním môžete nahradiť obyčajné kravské mlieko v hocijakom recepte. Keto diéta odporúča kefír a kyslomliečne výrobky a obsahuje ich aj veľa keto receptov. Samozrejme, recept na domáci tibetský kefír, tibi vodný kefír a ďalšie kefír recepty nemôžu chýbať.

1

Domácí kefír

Príprava domáceho kefíru patrí medzi najjednoduchšie kefír recepty. Je veľmi jednoduchá a zválne ju naozaj každý. Najskôr si však musíte objednať tibetskú hubu, zvanú aj kefírové zrno. Ponúkajú ju špecializované obchody a jednoducho ju objednáte online.

Ingrediencie:

  • 500ml mlieka
  • 1-2 lyžice tibetskej huby

Postup:

Do pohára nalejte mlieko a pridajte kefírové zrno a zmes nechajte kvasiť pri izbovej teplote približne 24 hodín. Ale pozor, nádobu neuzatvárajte. Viečko na ňu buď jemne položte, alebo ju prekryte prírodnou textíliou. Vhodné je tiež zmes počas fermentácie občas premiešať. Po uplynutí 24 hodín je už domáci kefír hotový a pripravený na recepty, ako sú muffiny s kefírom alebo kefírové rezy. Ako doplnok ku kefírovým receptom skvele poslúži napríklad kefírové mlieko s banánom, ktoré je vďaka obsahu proteínu vyhľadávané medzi športovcami. 

2

Kefírové rezy s čokoládou

Kefírové rezy patria medzi jednoduché a časovo nenáročné kefír recepty. Preto sú ideálnou záchranou napríklad v prípade, že vás prekvapí nečakaná návšteva. Kefírové rezy chutia výborne spolu s kefírovým mliekom s banánom.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 500 ml kefíru
  • 200 ml oleja
  • 120 g cukru
  • 1 vajce
  • 2 lyžica kakaa
  • 1 lyžica jedlej sódy
  • 200 ml kyslej smotany
  • 100 g horkej čokolády

Postup:

Najskôr si vo väčšej mise zmiešajte obe múky, cukor, kakao, jedlú sódu a následne pridajte aj vajce, olej a kefír. Akonáhle sa všetky ingrediencie spoja nalejte zmes do naolejovaného plechu a vložte ho zbruba na 20 minút do trúby predhriatej na 190 stupňov. Zatiaľčo sa kefírové rezy pečú, pripravte si čokoládovú polevu. Horkú čokoládu si rozpusťte vo vodnom kúpeli a pridajte do nej smotanu.  Po upečení nechajte kefírové rezy trochu vyhladnúť a následne ich potrite pripravenou polevou. Tip: ozvláštnite kefírové rezy napríklad mletými orieškami z e-shopu Grizly.

2

Muffiny s kefírom

Muffiny s kefírom tiež patria medzi veľmi nenáročné a rýchle kefír recepty. Dostali ste chuť na niečo sladké a zdravé? Zachránia vás kefírové muffiny. Kefírové muffiny sú skvelé tiež preto, že do nich môžete dať snáď hocijaké ovocie, ktoré máte doma a tak žiadne potraviny nevyjdú nazvyš. V tomto recepte sú použité čučoriedky, ale môžete ich nahradiť iným ovocím podľa nálady, chuti a možností. 

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g cukru múčka
  • 50 g čokolády na varenie
  • 200 ml kefíru
  • 1 vajce
  • 80 ml oleja
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • čučoriedky

Postup:

Najskôr si v jednej mise ručne vyšľahajte cukor, vanilkový cukor, vajce a olej. Potom pridajte kefír, znovu premiešajte a začnite pomaly prisypávať múku, do ktorej ste predtým zamiešali kypriaci prášok do pečiva.  Košíčky na muffiny naplňte zhruba do polovice, pridajte čučoriedky podľa chuti a následne na ne vylejte ešte jednu dávku cesta. Pre ešte lepšiu chuť môžete tieto muffiny posypat nastrúhanou, alebo na jemno nasekanou čokoládou. Vložte ich do predhriatej trúby a pečte pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Tieto muffiny môžete vylepšiť napríklad niektorým z orieškových masiel, ktoré ponúka na svojej stránke Powerology.

4

Kefírové smoothie s ovocím

Kefírové smoothie s ovocím je ľahký a zdravý nápoj plný proteínov, ktorý navyše aj výborne chutí. Nutričnými hodnotami je tento recept ideálny pre tých, ktorých zaujíma keto diéta a patrí medzi jednoduché keto recepty. Toto kefírové smoothie je vhodné ako zdravé raňajky, alebo posilnenie pred cvičením. Môžete ho tiež kombinovať s ďalšími raňajkovými receptami.

Ingrediencie:

  • 1 banán
  • 350 ml kefíru
  • 75 g lesného ovocia
  • 20 g mandlí
  • 1 lyžica javorového sirupu

Postup:

Všetky ingrediencie vložte do mixéra a mixujte tak dlho, až kým nevznikne hladká, zjednotená hmota.

Viac informácií o keto diéte a keto receptoch sa dozviete na stránke Ketomix.

5

Kefírová bublanina

Bublanina je stálica v slovenskej kuchyni a zároveň sa na jej prípravu dá použiť kefír, alebo kefírové mlieko. Dá sa pripraviť jednoducho a aj hrnčekovou metódou. Na jej dozdobenie môžete použiť akékoľvek ovocie máte práve k dispozícii, či už čerešne, marhule, maliny, alebo slivky. Vyskúšajte aj iné sladké recepty.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hrubej múky
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 0,5 hrnčeku cukru
  • 1 hrnček kefíru
  • 0,5 hrnčeku oleja
  • 3 vajcia
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • ovocie

Postup:

Cukor spoločnej s vajciami vymiešajte do peny, ku ktorej následne pridajte olej, kefír, oba druhy múky, prášok do pešiva a všetko spoločne premiešajte.

Vzniknuté cesto nalejte do predom pripravenej formy a doplňte ľubovoľným ovocím. Túto bublaninu vložte do trúby predhriatej na 170 stupňov a pečte ju zhruba 45 minút.

Kefír, kefírové mlieko, acidofilné mlieko, alebo hociktorý iný kyslomliečny výrobok ponúka množstvo zdravotných benefitov, preto neváhajte a nahrádzajte obyčajné mlieko tým kefírovým, všade, kde je to len možné. Už aj pohár kefíru k raňajkám môže mať pozorovateľne pozitívny účinok pre vaše zdravie a zdravé trávenie.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2022 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.