Exotické ovocie – ochutnajte hurmikaki, physalis, alebo dračie ovocie

Za najdôležitejšie obdobie pre dozrievanie ovocia považujeme leto a začiatok jesene. To však platí len pre naše zemepisné šírky. Na druhej strane, citrusové ovocie a aj iné exotické ovocie má svoju sezónu v zime a vyzýva na experimentovanie s nezvyčajnými tvarmi a chuťami. Vedeli ste, že kaktus opuncia má plody, ktoré sa dajú jesť? Aké má exotické ovocie druhy a kde ich možno nájsť?

Exotické ovocie a zdravie

Exotické ovocie (podobne ako domáce ovocie) patrí medzi najlepšie zdroje rýchlych cukrov a radí sa medzi top potraviny, čo obsahujú vlákninu. Nemali by sme zabúdať na obsah vitamínov, najmä vitamínu C, A a vitamínov skupiny B. Toto exotické ovocie obsahuje aj minerálne látky, ako je draslík a fosfor, a je taktiež bohaté na antioxidanty. Obsahuje tiež veľké množstvo rozpustnej vlákniny na báze pektínu.

Ak chcete pridať exotické ovocie do zdravej stravy pre deti, buďte opatrní. Kvôli dlhému času prepravy sa často zbiera nezrelé, takže môže obsahovať väčšie množstvo kyselín a môže dokonca spôsobiť aj alergickú reakciu. Preto sa odporúča začať s menšími množstvami neznámeho ovocia a zistiť, ako naň telo reaguje. Ak je všetko v poriadku, môžeme si dopriať väčšie množstvo. A to platí pre deti aj dospelých.

Toto ovocie sa nemusí konzumovať surové, varenie môže pomôcť jeho stráviteľnosti. Mango ovocie môže byť napr. príjemným doplnkom ovocného šalátu, ale dobre poslúži aj ako základ pre pikantné chutney s grilovaným mäsom. Veľmi obľúbená je aj avokádová nátierka, ktorá rozhodne patrí medzi obľúbené zdravé nátierky odporúčané pri redukčnej diéte.

Významným negatívom exotického ovocia je však používanie chemikálií, vďaka ktorým prežije dlhú dobu. Preto by sme mali exotické ovocie vždy umývať teplou vodou. Okrem toho tieto chemikálie zvyčajne nezostávajú len na povrchu, ale prenikajú aj do šupky ovocia. Preto je najbezpečnejšie konzumovať exotické ovocie bez šupky alebo v bio kvalite. Spotrebiteľ však za to zaplatí vyššiu cenu.

Exotické ovocie – druhy

Samozrejme, je nezmysel hádzať všetky exotické druhy ovocia do jedného vreca. Aké sú teda druhy exotického ovocia? V prvom rade treba spomenúť citrusové ovocie, ako sú citróny, limetky, mandarínky, pomaranče, pomelo, grapefruity, kumquaty a mnohé ďalšie. Citrusové ovocie je pravdepodobne jedným z najobľúbenejších exotických druhov ovocia.

Medzi ďalšie obľúbené druhy patria, samozrejme, banány, kiwi a ananás. V posledných rokoch sa do popredia dostalo aj mango ovocie a avokádo, ktoré sú obľúbené ako súčasť zdravého občerstvenia do práce, nakoľko patria medzi najlepšie potraviny, čo obsahujú vlákninu. Ktoré exotické ovocie by teda nemalo uniknúť vašej pozornosti?

1

Mango ovocie

Mango ovocie pochádza z Indie a Barmy, ale pestuje sa v mnohých exotických krajinách. Indické mango je vždyzelený strom, ktorý môže dorásť až do výšky 30 metrov a dožíva sa veku až 350 rokov.

Ako vyzerá a chutí?

Plody sú veľké asi 10 až 15 cm a majú zelenú, žltú až červenú farbu. Dužina manga je žltá, s plochou oválnou kôstkou uprostred plodu. Toto obľúbené žlté exotické ovocie je sladké a šťavnaté, veľmi aromatické a môže pripomínať broskyne alebo nektárinky. Pri konzumácii môžu byť v dužine nepríjemné vlákna.

Čo s ním v kuchyni?

Mango sa musí pred konzumáciou ošúpať, pretože šupka je nejedlá. Mango je lepšie jesť surové, aby sa zvýraznila jeho príjemná exotická chuť. Mango recepty dokážu byť veľmi nápadité; mango ovocie sa môže používať aj v teplých jedlách, šalátoch, alebo ako príloha k hydine alebo pri príprave chutney.

Prečo si ho dopriať?

Mango je bohaté na vitamíny, najmä na vitamín C, ako aj na niektoré vitamíny skupiny B, vitamín A a vitamín E. Obsahuje aj stopové prvky – zinok, horčík a veľké množstvo draslíka.

2

Kiwi

Kiwi pochádza z Číny, odkiaľ sa semená rozšírili na Sibír a do Japonska. V 20. storočí sa kivi rozšírilo na Novom Zélande a dnes ho možno nájsť v Grécku, Taliansku, Čile a USA. Možno tu pestovať aj niektoré odolnejšie odrody.

Ako vyzerá a chutí?

Kiwi je potrebné vopred ošúpať – hoci šupka nie je priamo nejedlá, nie je príjemná na jedenie. Kiwi sa vyrába v rôznych odrodách – obyčajné zelené ovocie je kyslejšie, žltá (medová) odroda je sladšia.

Čo s ním robiť v kuchyni?

Môže sa použiť aj do dezertov alebo smoothies. Keďže kivi patrí medzi kyslejšie ovocie, pri nízkosacharidovej diéte ho možno odporúčať v menších množstvách.

Prečo si ho dopriať?

Kiwi obsahuje naozaj veľké množstvo vitamínu C. Už iba jedno kiwi pokryje odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu. Obsahuje tiež vitamíny D a A, horčík alebo draslík. Kiwi podporuje metabolizmus a celkovú imunitu a je užitočné ako prevencia chrípky a prechladnutia.

3

Avokádo

Avokádo pochádza z Južnej Ameriky a prvé zmienky o jeho konzumácii pochádzajú z 3. storočia pred naším letopočtom z Mexika. Aztékovia používali avokádo ako afrodiziakum. Z Ameriky sa avokádo rozšírilo do sveta vďaka španielskym kolonizátorom a v 20. storočí boli v Kalifornii založené rozsiahle plantáže.

Ako vyzerá a chutí?

Avokádo má oválny tvar so zelenou až tmavohnedou šupkou. Vnútri plodu sa nachádza okrúhla, pevná kôstka, ktorú je potrebné pred použitím odstrániť. Najjednoduchšie je rozrezať avokádo okolo kôstky a krúživým pohybom ho prekrojiť na polovicu (podobne ako broskyne). Vložte nôž do kameňa a otáčaním ho vytiahnite. Chuť avokáda je mierne oriešková a konzistencia zrelého ovocia je maslová.

Čo s ním robiť v kuchyni?

Tak ako je mango ovocím, je ním aj avokádo, ktoré mnohí považujú za zeleninu. V skutočnosti sa veľmi často používa v slanej kuchyni a avokádová nátierka je veľmi obľúbená a často sa odporúča pri redukčných diétach. Môže sa konzumovať len tak, je vhodné ako súčasť diétnych raňajok v podobe obľúbeného avokádového toastu alebo sa môže použiť do šalátov.

Prečo si ho dopriať?

Avokádo je skvelým zdrojom pre tzv. zdravé tuky, má vysoké umiestneie v kalorických tabuľkách a jeho nutričné hodnoty sú veľmi prospešné aj pre znižovanie hladiny cholesterolu a odporúča sa pri ochoreniach nervového systému. Na rozdiel od iných druhov ovocia je avokádo potravina bohatá na bielkoviny a obsahuje aj vitamíny A, C, E a B, železo, vápnik, fosfor a draslík. Vďaka svojim vlastnostiam sa odporúča aj pri nízkosacharidovej diéte.

4

Granátové jablko

Strom, na ktorom rastie granátové jablko, pochádza z malého ostrova Sokotra pri pobreží Somálska. Bol to endemický druh (čo znamená, že rástol len na tomto ostrove), potom ho ľudia rozšírili cez Irán do celého Stredomoria a celej Ázie. Za najkvalitnejšie sa považujú plody z Iránu.

Ako vyzerá a chutí?

Granátové jablko má podobný tvar ako bežné jablko, ale vnútri vyzerá úplne inak. Pod tvrdou šupkou sa skrýva množstvo šťavnatých, sladkokyslých semien. Existuje niekoľko trikov, ako dostať semená zo šupky, ale najlepšie je opatrne ich vybrať po malých kúskoch.

Čo s ním robiť v kuchyni?

Vďaka svojej sýtočervenej farbe môže granátové jablko krásne ozdobiť rôzne dezerty vrátane kuskusu na sladko s granátovým jablkom.

Prečo si ich dopriať?

Granátové jablká obsahujú sodík, vitamíny B a C, ale predovšetkým veľké množstvo cukrov.

5

Hurmikaki

Táto oranžová alebo žltá exotika pochádza z Kórey, ale dnes sa pestuje takmer v celom subtropickom pásme od Ázie až po Ameriku. Vyskytuje sa aj v južných častiach Ruska v okolí Čierneho mora.

Ako vyzerá a chutí?

Plody hurmikaki sú zvyčajne jasne oranžové, s typickou ružicou štyroch listov na vrchole. Zrelé kaki chutí ako jablko, marhuľa a broskyňa a hovorí sa, že je najobľúbenejším ovocím v Japonsku. Ďalšou veľkou výhodou kaki je, že si nevyžaduje žiadne špeciálne zaobchádzanie. Dá sa jesť so šupkou a vo vnútri sa neskrýva žiadna zákerná kôstka. Jediné, na čo si treba dať pozor, sú nezrelé plody, ktoré môžu byť nepríjemne horké.

Čo s ním v kuchyni?

Kaki sa môže jesť surové. Pre svoju príjemnú sladkú chuť je veľmi obľúbený u detí, takže ho môžeme ľahko pridať do zdravej detskej stravy. Hodí sa aj do jogurtu a müsli a je vhodný do ovocných šalátov a rôznych dezertov.

Prečo si ho dopriať?

Ak ste často unavení alebo potrebujete posilniť svoj imunitný systém, kaki je tou správnou voľbou. Obsahuje veľké množstvo vitamínov C a A, draslíka, fosforu, horčíka, vápnika a železa. Kaki je tiež bohatým zdrojom antioxidantov a aminokyselín.

6

Maracuja (mučenka/passion fruit)

Maracuja pochádza z Brazílie, ale v súčasnosti sa pestuje po celom svete v subtropických oblastiach. Názov „passion fruit“ pochádza z latinčiny a je odvodený od názvu rastliny Passiflora edulis.

Maracuja má okrúhle, asi 10 cm veľké plody, ktoré majú v závislosti od odrody žltú alebo fialovú farbu. Tvrdá šupka je nejedlá, plod sa musí rozkrojiť a jedlá je len mäkká, šťavnatá, žltozelená dužina, ktorá obsahuje drobné semená.

Čo s ňou v kuchyni?

Mučenka má šťavnatú dužinu, ktorá sa dá z rozkrojeného plodu vydolovať a jesť čerstvá. Maracuja sa však používa aj ako súčasť džúsov a v Izraeli je obľúbená v ľadovej triešti. Dá sa použiť aj ako poleva na rôzne dezerty a je dobrý do zmrzlinových pohárov alebo koktailov.

Prečo si ju dopriať?

Maracuja obsahuje veľké množstvo provitamínu A, ako aj vitamíny B a C. Obsahuje tiež vápnik, fosfor a železo a je dobrým zdrojom vlákniny.

7

Physalis

Peruánsky mochin pochádza samozrejme z Peru, ale pestuje sa v mnohých tropických a subtropických oblastiach (Keňa, Južná Afrika, Nový Zéland) a zriedkavo aj v strednej Európe.

Ako vyzerá a chutí?

Plod physalis vyzerá ako zelenožltá až žltooranžová čerešňa, ktorá je ukrytá v tenkom papierovom obale. Typické nafúknuté rebrovité kalichy okrasných odrôd zdobia mnohé záhrady. Papierový obal by sa mal odstrániť tesne pred konzumáciou, pretože chráni plody čerešne. Dužina má jemnú a osviežujúcu chuť.

Čo s ním robiť v kuchyni?

V tomto prípade nie je potrebné odstraňovať papierový obal. Hodí sa aj do ovocných šalátov a môže sa použiť na výrobu zaváranín.

Prečo si ho dopriať?

Physalis obsahuje veľké množstvo vitamínu C a provitamínu A, ako aj fosfor, draslík a vápnik. Physalis je diuretikum, odstraňuje z tela odpadové látky, a preto sa odporúča napríklad pri detoxikácii organizmu.

8

Kumquat

Kumkquat pochádza z južnej Číny a východnej Ázie, kde sa pestuje od 12. storočia. Dnes sa pestuje aj na gréckom ostrove Korfu.

Ako vyzerá a chutí?

Kumquat je jedným z najmenších citrusových plodov. Ovocie má jasne oranžovú farbu a na rozdiel od iných citrusových plodov sa kumkquaty môžu konzumovať so šupkou a nemusia sa lúpať. Chuť je príjemne svieža a mierne kyslastá.

Čo s ním robiť v kuchyni?

V teplej kuchyni je vhodný napríklad ako príloha ku grilovanému mäsu, hydine alebo divine. Na Korfu sa kumkquat používa na výrobu tradičného likéru s rovnakým názvom.

Prečo si ho dopriať?

Podobne ako iné citrusové plody, aj kumkquat je bohatý na vitamín C, posilňuje imunitu a stimuluje tvorbu nových buniek.

9

Durian

Durian sa nazýva kráľom ovocia, niektorí ho milujú, iní mu nevedia prísť na meno. Durian je až 50 metrov vysoký strom, ktorý sa vyskytuje len v Ázii, najmä v Malajzii a na Borneu.

Ako vyzerá a chutí?

Durian sa vyznačuje tvrdou šupkou plnou tŕňov, pod ktorou sú veľké semená pokryté žltou dužinou. Typickou vlastnosťou zrelého plodu je jeho zápach, ktorý mnohým vadí a aj po konzumácii plodu sa ho ťažko zbavíte. Durian má ťažko opísateľnú chuť, niektoré opisy uvádzajú banán, mandle, vanilku, cibuľu a jahody.

Čo s ním v kuchyni?

Durian sa konzumuje čerstvý. Pozor, durian by sa nemal kombinovať s alkoholom; neodporúča sa ani káva.

Prečo si ho dopriať?

Durian je nutrične vydatnou potravinou, ktorá nepoteší nikoho, kto sleduje kalorické tabuľky. Má takmer dvakrát viac kalórií ako banán. Napríklad avokádo má v porovnaní s durianom veľmi priaznivé výživové hodnoty.

10

Opuncia

Opuncia je kaktus, ktorý sa pôvodne vyskytoval v Strednej Amerike a do Európy ho priniesli objavitelia v 16. storočí. Dnes sa plody opuncie najčastejšie vyskytujú v Mexiku, Brazílii, Bolívii a USA.

Ako vyzerá a chutí?

Koža je pokrytá chumáčmi veľmi jemných a ostrých ostňov a chĺpkov. Pred spracovaním nezabudnite kožu utrieť handričkou, aby sa tŕne nezapichli do kože, z ktorej sa potom ťažko odstraňujú. Opunciu rozrežte na polovicu a lyžicou vydlabte dužinu.

Čo s ňou v kuchyni?

Chuť opuncie najviac pripomína sladké hrušky. Dužina sa môže jesť surová alebo varená ako príloha k mäsu. Používa sa aj do nápojov, smoothies alebo džemov. Opuncie sa využívajú aj v poľnohospodárstve a kozmetickom priemysle.

Prečo si ju dopriať?

Opuncie obsahujú zlúčeniny, ktoré viažu tuky a sťažujú ich vstrebávanie. Odborníci dokonca extrahovali tieto látky do koncentrátu a na trhu sú tablety Proactol, ktoré majú rovnaký účinok.

11

Liči

Odkiaľ pochádza?

Liči čínske pochádza z južnej Číny, kde sa pestuje od roku 2000 pred naším letopočtom. Dnes sa liči pestuje v celom subtropickom pásme, najčastejšie sa dováža z Afriky, Číny, Pakistanu a Indie.

Oválne alebo okrúhle plody sú pokryté tvrdou, drsnou, hnedočervenou šupkou. Vnútri je biela šťavnatá dužina, ktorá ukrýva tvrdú tmavú kôstku. Vôňa liči môže pripomínať ružu alebo muškátový kvet a chuť je sladká, niekedy mierne horká. Často sa mení aj vôňa a chuť liči v závislosti od pokrmu, ktorého je súčasťou.

Čo s ním robiť v kuchyni?

V ázijskej kuchyni sa používa aj ako príloha k rybám alebo mäsu.

Prečo si ho dopriať?

Z výživového hľadiska nie je liči zaujímavé, nie je to potravina bohatá na bielkoviny ani sacharidy. V tomto prípade má avokádo výživové hodnoty, ktoré sú rozhodne zaujímavejšie.

12

Karambola

Odkiaľ pochádza?

Karambola pochádza z Malajzie a v súčasnosti sa najčastejšie pestuje v Brazílii, Izraeli, Kolumbii a Thajsku.

Ako vyzerá a chutí?

Karambola, známa aj ako čínska hviezda, má typický tvar a päť alebo šesť špičiek, ktoré ukrývajú sladkokyslú čerstvú dužinu. Šupka je hladká a nemusí sa olupovať; pred konzumáciou nezabudnite odstrániť hnedé rebrá.

Prečo si ju dopriať?

Karambola s vysokým obsahom vitamínu C obsahuje aj kyselinu šťaveľovú, ktorá môže byť nebezpečná pre pacientov s poruchou funkcie obličiek.

13

Dračie ovocie – pitaya (pitahaya)

Podobne ako opuncia, aj dračie ovocie je plodom kaktusu pochádzajúceho z Mexika – v Sonorskej púšti slúžila pitahaya ako potrava pre pôvodných obyvateľov. Dnes sa dračie ovocie pestuje v Strednej a Južnej Amerike, ale aj v Ázii (Vietnam, Thajsko, Filipíny, Malajzia) a dokonca aj v Izraeli.

Ako vyzerá a chutí?

Vo vnútri nájdete bielu alebo červenú dužinu s množstvom čiernych semien, ktoré pripomínajú kivi. Farba kože môže byť červenofialová alebo žltá. Dračie ovocie má jemnú sladkú chuť.

Čo s ním robiť v kuchyni?

Najlepšie a najjednoduchšie je jesť dračie ovocie surové, ale pitahaya je dobrá aj do smoothies alebo iných koktailov. Je tiež skvelým doplnkom ovocného šalátu alebo si ho môžete vychutnať ako súčasť diétnych raňajok.

Prečo si ho dopriať?

Dračie ovocie obsahuje väčšie množstvo vitamínu C a je tiež dôležitým zdrojom vápnika, fosforu a železa. Pitahaya obsahuje aj antioxidanty, o ktorých sa vedci domnievajú, že majú protirakovinové účinky. Ak sa dračie ovocie konzumuje vo väčšom množstve, môže pomôcť aj pri dne, pretože dokáže znížiť množstvo kyseliny močovej v tele.

Exotické ovocie – predaj

Predaj exotického ovocia dnes už nie je ničím výnimočným. Niektoré druhy nájdete v supermarketoch (mango, kiwi, avokádo, ananás, kaki a granátové jablko) a to najmä v zime. Existuje aj mnoho eshopov, ktorých hlavným predajným artiklom je exotické ovocie dovážané z celého sveta. Na mnohých miestach na Slovensku sa dokonca pravidelne konajú špecializované africké trhy.

Cena závisí od druhu exotického ovocia. Samozrejme, odráža aj dlhú cestu, ktorú musí ovocie prejsť. Pri ovocí, ktoré jeme so šupkou (karambola, hurmikaki alebo kumquat), sa oplatí investovať do bio kvality.

Tip: Exotické ovocie sa môže konzumovať aj sušené alebo lyofilizované (sušené mrazom). Grizly.sk ponúka širokú škálu týchto pochúťok.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2022 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.