Guacamole alebo avokádová nátierka

Pokiaľ u vás nie je aspoň občasne avokádo v kuchyni, povieme vám, prečo to zmeniť. Avokádo si môžete vychutnať surové, no pri minimálnej snahe s jeho spracovaním dostanete maximálne výsledky pri príprave jedál. Snáď najobľúbenejším pokrmom z avokáda je guacamole, jednoduché a rýchle jedlo.

10 výhod avokáda

Avokádo je plodom stromu Persea americana a môže mať rôzny tvar i farbu. Od hruškovitého tvaru môže mať až tvar gule a čo sa týka farby, môže byť zelené až čierne. Avokádo je cenné pre svoju vysokú nutričnú hodnotu a vďaka svojej výbornej chuti a konzistencii sa hodí takmer ku každému jedlu. Obsahuje zdravé tuky a veľa vlákniny, pritom neobsahuje žiaden cholesterol ani sodík.

1. Avokádo je plné živín a vitamínov.

Avokádo obsahuje cez 20 rôznych vitamínov a živín. Za spomenutie stojí vitamín K, kyselina listová, draslík či vitamíny skupiny B. Nákup avokáda vás vyjde aj lacnejšie, ako kupovať drahé výživové doplnky.

2. Avokádo obsahuje viac draslíka ako banány.

Draslík je dôležitý pre udržanie zdravej hladiny krvného tlaku a mnohým ľuďom chýba. Avokádo je výborným zdrojom draslíka, v 100 g sa nachádza až 14 % dennej dávky draslíka. Pričom banány, ktoré sú známe pre vysoký obsah draslíka, majú len 10 % dennej dávky.

3. Avokádo obsahuje nenasýtené mastné kyseliny.

77% kalórií v avokáde tvoria tuky. Avšak nejde o normálny tuk, ale o kyselinu olejovú, ktorá je hlavnou zložkou olivového oleja. A ten je známy svojimi protizápalovými účinkami a ktorý slúži ako ochrana proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

4. Avokádo je bohatým zdrojom vlákniny.

V avokáde je vysoký obsah vlákniny, až 7% hmotnosti. Vláknina ma výrazný vplyv na chudnutie a správne fungovanie tráviaceho systému.

5. Konzumácia avokáda znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov.

Srdcové ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí ľudí na celom svete. Štúdie ukázali, že konzumáciou avokáda sa zlepšujú rizikové faktory srdcových ochorení a množstvo cholesterolu a triglyceridov v krvi.

6. Vďaka tuku z avokáda naše telo prijme viac živín z rastlinných potravín.

Niektoré živiny sú rozpustné v tukoch, čo znamená, že je potrebné ich kombinovať s tukom, aby ich telo využilo. Podľa štúdie sa konzumáciou avokáda alebo avokádového oleja so zeleninou môže výrazne zvýšiť množstvo antioxidantov, ktoré prijmeme.

7. Avokádo je nabité antioxidantmi, ktoré chránia oči.

Avokádo majú vysoký obsah antioxidantov, vrátane luteínu. Tieto živiny sú veľmi dôležité pre zdravie očí a znižujú riziko makulárnej degenerácie a šedého zákalu. Antioxidanty sú taktiež výborné na jarnú detoxikáciu tela.

8. Avokádo môže pomôcť predchádzať rakovine.

Niektoré štúdie ukázali, že živiny v avokáde môžu mať pozitívny účinok pri prevencii rakoviny prostaty a znižujú vedľajšie účinky chemoterapie.

9. Avokádo môže pomôcť zmierniť príznaky artritídy.

Štúdie preukázali, že extrakt z avokáda a sójových olejov, môže výrazne znížiť príznaky osteoartrózy. Pokiaľ vás takéto problémy trápia, za zaradenie avokáda do vašej bežnej stravy nič nedáte.

10. Avokádo má vynikajúcu chuť a ľahko sa kombinuje.

Avokádo je zdravé, chutné a vďaka svojej maslovej konzistencii je ľahko kombinovateľné s inými ingredienciami. Tvorí základ pre nespočetné množstvo šalátov či nátierok. Výborne chutí aj v sushi či v havajskej miske poke a asi najznámejším jedlom z avokáda je guacamole. Tradičné mexické guacamole sa perfektne hodí napríklad k plnenej tortille.

Recept na vynikajúce guacamole

Ingrediencie

  • 2 zrelé avokáda
  • 6 ČL limetkovej šťavy
  • 2 paradajky
  • 3 červené cibule
  • 1 pálivá paprička
  • hrsť lístkov koriandra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL soli
  • štipka čierneho korenia

Postup

Začneme s prípravou avokád. Obidva avokáda musia byť mäkké, tak spoznáme že sú zrelé. Nachystané avokáda roztlačíme a zmiešame s limetkovou štavou. Očistíme si cibuľu a nakrájame nadrobno, potom pridáme ku avokádu. Dve menšie paradajky takisto nakrájame nadrobno, no vynecháme tekuté časti. Pálivú papričku zvolíme podľa chuti. Potom ju nakrájame na drobno a pridáme zmesi. Nakoniec pridáme posledné prísady, ktoré sú koriandrové listky, cesnak a korenie. Koriandrové lístky musíme pred pridávaním nakrájať a strúčiky cesnaku pretlačiť cez lis na cesnak. Avokádovú nátierku poriadne premiešame a necháme postáť v chladničke alebo na chladnom mieste. Podávame s opečeným toastový chlebom alebo s tortillovými chipsami.

Dobrú chuť!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.