Tortilly: 5 receptov na najchutnejšie plnené tortilly

Tortilly sú obľúbeným pokrmom mexickej kuchyne. V našich končinách sa mexická kuchyňa v poslednej dobe teší veľkej obľube a preto sú pre nás už bežnou pochúťkou napríklad aj mexické tortilla chipsy nazývané tiež totopos, chutné syrové quesadilly, tortilla wrap, plnená tortilla, alebo zapekaná tortilla. Tortilla recepty sú nenáročné na prípravu a ideálne na cesty, alebo ako zdravá desiata. Inšpirujte sa a určite nájdete tortilly recept, ktorý si zamilujete.
Kukuričné tortilly sú ikonickým symbolom latinskoamerických kuchýň, ktoré majú hlboké korene a fascinujúcu históriu. Ich pôvod siaha až do starovekých civilizácií, kedy boli kukuričné placky využívané ako praktický a trvanlivý spôsob prenosu a servírovania potravy. Tieto placky vznikli zo zrna kukurice, ktoré bolo prevarené, lisované a formované do charakteristickej okrúhlej podoby.
Kukuričné tortilly sa stali stálym prvkom stravy v rôznych latinskoamerických kultúrach, vrátane Mexika, Kostariky, Guatemaly a ďalších. Ich všestrannosť a schopnosť slúžiť ako obal pre rôznorodé náplne, ako sú mäso, fazuľa, zelenina a syry, prispeli k ich popularite nielen v ich domovskej krajine, ale aj na medzinárodnej úrovni.
Tortilla recepty
Tortilly dnes nájdete skoro v každom obchode s potravinami a vybrať si môžete klasické kukuričné tortilly, pšeničné, alebo aj celozrnné tortilly. Ak vyhľadávate jedlo, čo obsahuje vlákninu, tortilla je správna voľba. Okrem toho existujú aj jednoduché recepty na prípravu rôznych druhov tortilly doma. Práve preto sme si pre vás pripravili chutné a zaujímavé tortilla recepty, preto ich neváhajte vyskúšať. Tieto tortilla recepty sú chutné, jednoduché, rýchle a navyše prirodzene bezlepkové. Tortilly, alebo tacos sa tradične podávajú s pálivou salsou, alebo napríklad aj s čerstvým pico de gallo.

Plnená tortilla s mletým mäsom
Recept na tortilla wrap plnený chutným bravčovým mäsom. Plnená tortilla je ideálne jedlo na cesty, alebo ako zdravá a výživná destiata, či raňajky.
Ingrediencie:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 4 tortilla placky
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lahôdkové cibuľky
- 5 vajec
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
- mletá sladká paprika
- 8 plátkov slaniny
- 4 lyžice majonézy
- ľadový šalát
- paprika
- šalátová uhorka
- 8 cherry paradajok
Postup:
Najprv si pripravte mleté mäso. Vložte ho do misky a ochuťte soľou, čiernym korením a mletou paprikou. Pridajte roztlačené strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájanú lahôdkovú cibuľu, vajce a všetko dobre premiešajte. Zo zmesi vytvarujte rolky a na olivovom oleji ich opečte zo všetkých strán.
Pripravené mleté mäso zatiaľ položte bokom a pripravte si zvyšok náplne do tortilly. Na suchej panvici do chrumkava opečte plátky slaniny. Z vajec si pripravte 4 volské oká. Všetku zeleninu umyte, nakrájajte a zmiešajte na šalát.
Na záver už len stačí opiecť tortilly na suchej panvici z oboch strán. Dajte pozor, aby sa nespálili. Opečené tortilly potrite majonézou a navrstvite na ne šalát, opečenú slaninu, vajcia a nakoniec rolky z mäsa. Tortilla wrap zrolujte, spojte špáradlom, prekrojte napoly a môžete podávať.
TIP: Tieto plnené tortilly skvele doplnia domáce dresingy a dipy.

Tortilla s kuracím mäsom a ananásom
Tortilla s kuracím mäsom je rýchly recept pre tých, ktorí milujú spojenie ananásu, syra a mäsa. Plnka do tortilly so syrom a mäsom je nie len chutná, ale aj sýta a plná bielkovín.
Ingrediencie:
- 3 tortilly
- 2 ks kuracích pŕs
- 150 g strúhaného syra
- ananás z konzervy
- rastlinný olej
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Kuracie mäso umyte, osoľte, okoreňte čiernym korením a osmažte na oleji. Po vychladnutí nakrájajte na malé plátky. Tortilly si opečte na suchej panvici, posypte strúhaným syrom, pridajte kúsky mäsa, ananásu a znova syr. Naplnené a zrolované tortilly ešte raz opečte na panvici, aby sa vám v nich syr chutne rozlial.

Zapečená celozrnná tortilla plnená tuniakovou zmesou
Celozrnné tortilly sú zdravším variantom tých klasických. Zapečená tortilla patrí medzi najobľúbenejšie tortilla recepty. Pre ozvláštnenie vyskúšajte pripraviť bezlepkovú tapiokovú tortillu.
Ingrediencie:
- celozrnná tortilla
- 70 g tuniaka vo vlastnej šťave
- 30 g strúhanej mozzarelly
- 2 kyslé uhorky
- cibuľa
- 3 lyžica kukurice
- 1 lyžička horčice
- 1 lyžička kečupu
Postup:
Celozrnnú tortillu zvnútra natrite horčicou a kečupom. Ďalej do nej vložte tuniaka zbaveného šťavy, nakrájanú cibuľu, kukuricu, nakrájané kyslé uhorky a nakoniec strúhaný syr. Preložte ju napoly a stlačte, aby držala pokope. Na záver ju ešte opečte na panvici z oboch strán do zlatista, alebo zapečte v kontaktnom grille. Zapekaná tortilla tak bude chrumkavá a syr sa vám vo vnútri roztopí.
Zapečená tortilla chutí výborne napríklad so zeleninovým šalátom.

Domáce kukuričné tortilly plnené fazuľou a avokádom
Fit recept na domáce plnené tortilly, ktoré sa vyplatí vyskúšať. Z domácej tortilly si môžete pripraviť tortilla wrap, vyskúšať zapekanú tortillu, alebo iné chutné tortilly recepty.
Ingrediencie:
Tortilla
- 2 hrnčeky kukuričnej múky
- 1,5 hrnčeka teplej vody
- ½ čl soli
Náplň
- 2 avokáda
- soľ
- čierne korenie
- cesnakové korenie
- 300 g paradajok
- 200 g uvarenej fazule
- 80 g kukurice
- hrsť rukoly
Postup:
Začnite prípravou kukuričnej tortilly. V miske si zmiešajte kukuričnú múku s teplou vodou a soľou. Z vytvoreného cesta vytvorte menšie guličky, ktoré rozvaľkajte na placky. Takto pripravené placky vložte na suchú rozpálenú panvicu a opečte do zlatista z oboch strán. Hotové tortilly uložte na chvíľu medzi papierové obrúsky, aby zmäkli.
V miske si zatiaľ roztlačte zrelé avokádo. Pridajte k nemu soľ, čierne korenie, cesnakové korenie a vytvorte zmes. Vznikne vám plnka do tortilly, ktorou naplníte každú kukuričnú tortillu. Nakoniec na nich uložte rukolu, uvarenú fazuľu, nadrobno nakrájané paradajky, kukuricu a zrolujte.

Domáca špenátová tortilla s avokádom a cícerom
Zdravé domáce špenátové plnené tortilly, to je tortilla recept, ktorý sa hodí do vegánskeho jedálnička. Vegáni si môžu pochutnať napríklad aj na hrachovej kaši či guacamole. Vegánska plnka do tortilly je sýta, ale zároveň ľahká a zdravá. Hodí sa predovšetkým do letných horúčav.
Ingrediencie:
Tortilla
- 1 a ¾ hrnčeka špaldovej múky
- 2 pl olivového oleja
- ½ čl soli
- 1 a ¾ hrnčeka čerstvých špenátových listov
- 1/3 hrnčeka vody
Náplň
- 400 g cíceru
- 3 lyžica limetkovej šťavy
- 3 lyžička nasekanej chilli papričky
- 1 avokádo
- ½ červenej cibule
- 1 zväzok koriandrovej vňate
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- 1 lyžička sušeného cesnakového prášku
- štipka soli
Postup:
Najprv si pripravte špenátovú tortillu. Zmiešajte múku, soľ a olivový olej. Špenátové lístky si umyte a spolu s vodou ich rozmixujte na pyré, potom ho pridajte k múčnej zmesi. Poriadne zmiešajte tak, aby vám vzniklo hladké cesto. Z cesta vypracujte guľu, zakryte ju potravinovou fóliou a dajte na cca 20 minút odležať do chladničky. Potom rozdeľte na 6 častí a rozvaľkajte na tenké placky. Domáce tortil opečte na suchej panvici z oboch strán, potom ich na chvíľu prikryte kuchynskou utierkou, aby zostali mäkké.
Zmiešajte si všetky ingrediencie na náplň. Zo zmesi si odložte bokom asi 1/3 a zvyšok rozmixujte tyčovým mixérom na pastu. Takto pripravenú pastu opäť primiešajte k nerozmixovanej zmesi a natrite na tortilly. Podľa chuti môžete do vnútra ešte pridať napríklad šalát či kúsky mrkvy, alebo zopár kúskov tortilly nakrájať na trojuholníčky, opražiť na zdravom oleji a ako prílohu si vychutnať chrumkavý a bezlepkový tortilla chips.
Tortilla recepty sú nenáročné na prípravu a jednoducho si ich môžete zbaliť na cesty, do práce, alebo do školy. Tortilla wrap môžete naplniť tým, čo máte práve doma v chladničke, experimentovať, skúšať nové kombinácie a určite nájdete svoj obľúbený tortilla recept.