Rezy: Jednoduché a zdravé recepty na tie najobľúbenejšie.

Tvarohovo kakaové rezy

Obľúbené tvarohové rezy, ktoré potešia celú rodinu. Snažte sa pri pečení použiť kvalitnú horkú čokoládu, ktorá je oveľa zdravšia než čokoláda mliečna. Medzi jej blahodárne účinky patrí napríklad to, že zaháňa únavu, znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje pokožku a dokonca zlepšuje aj náladu. Odporúčame používať čokoládu s minimálne 70 % obsahom kakaa.

Ingrediencie: 

Na korpus

  • 3 vajcia
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice celozrnnej špaldovej múky
  • 1 lyžica kakaa
  • 3 lyžice horúcej vody
  • štipka soli

Krém

  • 250 g tučného tvarohu
  • 250 g odtučneného tvarohu
  • 1,5 pl práškového trstinového cukru
  • semienka z vanilkového lusku

Poleva

  • 100 g kvalitnej horkej čokolády 

Postup:

Vaječné bielky a štipku soli vyšľahajte na sneh, potom položte na stranu. V druhej miske si vyšľahajte vaječné žĺtky, cukor, horúcu vodu a na záver pridajte pripravený sneh. Do zmesi ešte pridajte múku a kakao. Pripravené cesto vložte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte pri 160°C cca 20 minút.

Medzitým si pripravte krém zmiešaním všetkých určených ingrediencií. Pripravený krém rovnomerne rozotrite na upečený a vychladený korpus. Nakoniec ešte rezy polejte rozpustenou horkou čokoládou.

Punčové rezy

Ružové koláčiky, ktoré chutia snáď každému. Vyskúšajte si tento fit recept na punčové rezy s obsahom proteínu.

Ingrediencie:

Na cesto

  • 6 vajec
  • 70 g kokosovej múky
  • 30 g proteínového prášku
  • 60 g xylitolu
  • 1 pl prášku do pečiva
  • 2 pl punčovej arómy
  • 200 ml vody

Na rozvar

  • 50 ml vody
  • 100 ml malinového sirupu
  • 1 pl punčovej arómy
  • 1 pl citrónovej šťavy
  • Na polevu
  • 80 g proteínového prášku
  • 3 pl malinového sirupu
  • 1 čl punčovej arómy

Na potretie 

  • 60 g malinového džemu

Postup:

Vo väčšej miske si najprv zmiešajte suché ingrediencie na cesto, potom k ním pridajte tie mokré a poriadne zmiešajte dohladka. Hotové cesto rozdeľte na 3 časti, vložte na plech a postupne pečte pri 200 stupňoch približne 10-20 minút. 

Medzitým si v menšom hrnci prevarte vodu s malinovým sirupom, citrónovou šťavou a punčovou arómou. Týmto rozvarom pokvapkajte jeden z troch plátov. Následne koláč navrstvite. Na spodok položte biely plát, potrite ho malinovým džemom, ďalej naň uložte namočený plát, ktorý opäť potrite džemom a na záver biely plát. Koláč zaťažte a nechajte aspoň 2 hodiny odležať v chladničke.

Polevu si pripravte zmiešaním proteínového prášku, malinového sirupu a punčovej arómy. Ak by bola príliš hustá pridajte do nej lyžicu vody. Hotové punčové rezy na záver potrite pripravenou polevou.

Jablkové rezy

Jablkové rezy patria medzi klasické dobre známe recepty, my sme si ale pre vás pripravili túto zdravšiu verziu z ovsenej múky a blahodárneho kokosového oleja.

Ingrediencie:

  • 4 lyžice kokosového oleja
  • 4 vajcia
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 8 lyžíc ovsenej múky
  • 3 jablká
  • škorica
  • vanilkový struk

Postup:

Zmiešajte 4 vaječné žĺtka (bielka si dajte bokom budete ich potrebovať), kokosový olej, med a ovsené vločky. 1/3 pripraveného cesta dajte do mrazáku. Zo zvyšných 2/3 vyvaľkajte cesto. Jablká nastrúhajte a položte na pripravené cesto, potom ich posypte škoricou a trstinovým cukrom. Vaječné bielka vyšľahajte na sneh a pridajte k ním vnútornú časť vanilkového struku. Túto zmes natrite na jablkovú vrstvu a následne na ňu položte zmrznuté cesto. Koláč pečte pri 170 stupňoch približne 30 minút.

Orechové rezy

Jednoduchý recept na orechové rezy s jablkami.

Ingrediencie:

Na cesto

  • 300 g mletých ovsených vločiek
  • 160 g kokosového oleja
  • 100 g medu
  • 4 žĺtka

Na krém

  • 4 jablká
  • 4 vaječné bielka
  • 100 g medu
  • 150 g pomletých orechov

Postup:

Zmiešajte si ovsené vločky, kokosový olej, med a vaječné žĺtka. Vypracované cesto položte na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrite ho po celej ploche. Na cesto uložte nastrúhané jablká posypané škoricou. Z bielok vyšľahajte tuhý sneh, potom k nemu pridajte med a mleté orechy. Zmesou potrite vrch koláča. Pečte pri 180°C približne 30 minút.

Celozrnné Margot rezy

Sladká tyčinka Margot obsahuje množstvo kalórií. Ak ju však spojíte so zdravými ingredienciami a o koláč sa podelíte s rodinou, nemusíte mať po jeho zjedení žiadne výčitky.

Ingrediencie:

Na cesto

  • 500 ml celzrnnej špaldovej múky
  • 250 ml trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 kelímok smotany
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 100 ml rastlinného mlieka
  • 1 nahrubo nastrúhaná tyčinka Margot
  • 1 prášok do pečiva

Na polevu

  • 100 g masla
  • 100 g práškového trstinového cukru
  • 1 lyžica rastlinného mlieka
  • 1 lyžica škrobovej múky
  • 1-2 lyžice rumu
  • 2 lyžice kakaa

Postup:

Vajcia si vyšľahajte s cukrom. Potom pridajte ostatné ingrediencie a poriadne vyšľahajte do hladka. Na záver pridajte na hrubo nastrúhanú tyčinku Margot. Cesto vylejte na vymazaný a vysypaný plech. Pečte pri 170°C cca 25 minút.

Medzitým si pripravte polevu tak, že v hrnci zmiešate maslo, cukor, kakao, lyžicu mlieka a lyžicu škrobu. Poriadne zmiešajte do hladka a na záver ešte pridajte rum. Pripravenou polevou polejte upečený koláč.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.