Avokádo 5x inak: Zdravé tipy do kuchyne

Radi by ste vyskúšali nejakú zdravú potravinu a premýšľate o tom akú? Zavítajte do najbližšieho supermarketu alebo obchodu s ovocím a zeleninou a kúpte si avokádo. To, že ste ho ešte nikdy predtým ešte neochutnali vôbec nevadí. Prinášame vám tipy, ako ho môžete v kuchyni využiť.

Čo je avokádo?

Avokádo je ovocie, ktoré má svoj pôvod v Južnej Amerike. V dnešnej dobe je ale už aj u nás dostupné v každom supermarkete. Ide o plod stromu hruškovca amerického a aj keď samo o sebe nemá veľmi výraznú chuť, je plné významných živín a skvelo sa hodí do jednoduchých receptov.

Zásobáreň zdravého tuku

Prečo by ste mali vyskúšať práve avokádo? Pretože obsahuje viac ako 80% tuku. No pozor, nezľaknite sa, nebude to vôbec znamenať hrozbu pre vašu hladinu cholesterolu. Naopak. 70% obsahu plodu tvorí zdravý tuk (60% mononenasýtených a 10% polynenasýtených mastných kyselín), len 10% tvoria nasýtené mastné kyseliny, práve preto je vhodné zaradiť avokádo do vášho pestrého jedálnička.

Existuje veľmi málo potravín, ktoré obsahujú toľko zdravých nenasýtených tukov a práve preto je avokádo oceňované odborníkmi na výživu.

Je schopné veľmi priaznivo ovplyvniť hladinu cholesterolu, riedi krv a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín. Okrem toho obsahuje látky ktoré podporujú metabolizmus a tým aj spaľovanie kalórií. Nájdete v ňom vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E a taktiež minerálne prvky ako draslík, horčík, meď, železo, zinok, fosfor a mangán. Určite ste už pochopili, že avokádo je vlastne výživový poklad.

Ako spoznať zrelé avokádo?

Spoznať či je avokádo dostatočne zrelé nie je len tak a často sa pri jeho výbere utne aj majster tesár. Ak idete do obchodu kúpiť avokádo, určite ho nájdete pri ovocí a zelenine. Plody by ste ale mali vyberať obozretne. Avokádo by malo byť na povrchu trocha mäkšie, ale nie kašovité. Vyhnite sa plodom, ktoré majú tmavohnedé škvrny alebo sú preliačené. Častým problémom supermarketov je tiež to, že sú avokáda priveľmi tvrdé. Ak to zažijete určite nezúfajte, kúpte si tvrdé avokádo a nechajte ho doma pri izbovej teplote niekoľko dní dozrieť.

Ako jesť avokádo?

Po výbere avokáda je tu ešte ďalšie časté úskalie. Ako sa avokádo šúpe? Vec sa má tak, že sa avokádo v skutočnosti nešúpe. Ak máte zrelý plod umyte ho a rozkrojte pozdĺžne na dve polovice. Malo by to ísť veľmi ľahko. Potom vyberte kôstku a lyžicou vydlabte dužinu. Dužinu potom môžete spracovať do rôznych avokádových receptov.

Ako pestovať avokádo?

Veľa ľudí si avokádo pestuje ako rastlinku z avokádovej kôstky. Ak si tiež chcete svoje avokádo zasadiť, mali by ste to urobiť čo najskôr po jeho rozkrojení. Aby mohla rastlinka dobre vyklíčiť. Kôstku zasaďte do dobrej pôdy špicatejším koncom hore. Semeno nezasypávajte celé, nechajte vršok vyčnievať. Zalievajte pravidelne ale neprelievajte, o niekoľko rokov sa môžete tešiť na vlastné plody.

Recepty z avokáda

Avokádo sa hodí do veľkého množstva receptov. Najobľúbenejšie je tradičné guacamole alebo jednoduchá nátierka na toasty či bagety. Veľkú obľubu si získalo tiež zapečené avokádo s vajcom alebo avokádové sushi.

Avokádo sa dá pochopiteľne pripraviť aj na sladko, preto ho môžete použiť do vitamínových smoothie receptov alebo ako lahodnú penu chocolate avocado mousse.

Pamätajte, že dužina avokáda veľmi rýchlo hnedne, čo ale neznamená že by bolo skazené. Hnednutie môžete spomaliť napríklad tým, že dužinu pokvapkáte citrónovou šťavou.

Pozor by ste si mali dávať na svojich zvieracích miláčikov, pre ktorých môže byť konzumácia avokáda toxická!

Guacamole pasta

Najklasickejším, najobľúbenejším a tiež najjednoduchším receptom je pasta guacamole. Mexičania ju začali pripravovať už v 16. storočí a jedná sa o známu pochúťku, ktorá má v kuchyni, dá sa povedať, univerzálne využitie.

Suroviny:

  • 1 zrelé avokádo
  • štipka soli

Počet porcií: 4

Doba prípravy: 10 minút

Avokádo umyte v studenej vode, osušte a pozdĺžne rozkrojte na dve polovice. Lyžičkou vydlabte dužinu do misky. Dužinu v miske roztlačte vidličkou, aby z nej vznikla pasta. Potom ju osoľte podľa chuti a premiešajte.

Guacamole pasta sa hodí k mäsu alebo aj ako dip do domáceho hamburgeru. Klasický recept používa len soľ, no moderné recepty pridávajú aj ďalšie ingrediencie, napríklad prelisovaný cesnak alebo chilli.

Nátierka na toasty

Okrem toho môžete vyrobiť aj nátierku, ktorej základom je guacamole pasta. Ide o veľmi rýchly recept, ktorý môžete podľa svojej chuti a fantázie obmieňať.

Suroviny:

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 limetka alebo citrón
  • soľ

Počet porcií: 4

Doba prípravy: 10 minút

Umyté avokádo si pozdĺžne rozrežte a vydlabte dužinu. Dužinu v miske roztlačte vidličkou, prelisujte do nej jeden strúčik cesnaku a dobre premiešajte do hladkej hmoty. Nakoniec ochuťte soľou a limetkovou šťavou.

Nátierka sa hodí na toasty, bagetky alebo aj na jednohubky ako pohostenie pre priateľov.

Avokádové smoothie

Veľmi obľúbené mixované koktejly z čerstvého ovocia a zeleniny sa dajú skvelo využiť ako desiata alebo súčasť zdravých raňajok. Môžete si ich pripraviť na cesty do uzatvárateľnej fľaše a hodia sa aj ako drink plný vitamínov počas redukčných diét či pri zdravom stravovaní.

Suroviny:

  • ½ zrelého avokáda
  • 2 hrsti čučoriedok
  • hrsť červených ríbezlí
  • ½ banánu
  • ½ pohára vody

Počet porcií: 1

Doba prípravy: 5 minút

Z avokáda vydlabte dužinu a banán ošúpte. Všetky suroviny vložte do mixéra, zalejte vodou a zmixujte dohladka. Ak sa vám zmes zdá priveľmi tuhá pridajte vodu a rozmixujte. Je to veľmi jednoduché.

Pozrite sa aj na ďalšie lahodné smoothie recepty.

Avokádová polievka

Táto polievka výborne zasýti. Nájdete v nej totiž množstvo vlákniny, ktorá pokryje 30% vašej dennej potreby tejto látky.

Suroviny:

  • 4 zrelé avokáda
  • 1 l kuracieho alebo zeleninového vývaru (ak ho nemáte, môžete použiť bujón)
  • 1 citrón
  • 150 g kyslej smotany
  • 2 štipky soli
  • štipka čierneho korenia
  • štipka mletého muškátového orecha
  • 2 polievkové lyžice nasekaného kôpru

Počet porcií: 4

Doba prípravy: 20 minút

Avokáda umyte v studenej vode a vydlabte. Dužiny vložte do misky a roztlačte ich vidličkou na kašu. Pridajte k nim šťavu z jedného citróna. Okoreňte soľou, čiernym korením podľa chuti a pridajte aj štipku mletého muškátového orieška. Dobre premiešajte.

Kašu z avokáda vložte do hrnca s vlažným kuracím alebo zeleninovým vývarom. Metličkou alebo tyčovým mixérom všetko rozmiešajte dohladka. Vložte hrniec s polievkou na platňu a priveďte k varu. Potom stlmte teplotu a asi 5 minút ohrievajte na miernom ohni.

Zatiaľ čo sa polievka varí, vložte do menšej misky smotanu. Zľahka ju osoľte a vmiešajte do nej nasekaný kôpor. Akonáhle polievku odstavíte z platne, hneď ju naservírujte do misiek. Navrch každej polievky vložte kopček smotany s kôprom.

Jarný šalát

Avokádo je skvelou surovinou aj do najrôznejších šalátov. S nami si môžete pripraviť tento!

Suroviny:

  • 1 zrelé avokádo
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 150 g cherry paradajok
  • ½ citróna
  • 2 pl lúpaných slnečnicových semien
  • 1 pl olivového oleja
  • štipka soli

Počet porcií: 4

Doba prípravy: 15 minút

Špenát umyte studenou vodou a osušte. Tvrdé stopky odrežte, nechajte len listy a vložte ich do väčšej misy. Umyte cherry paradajky a rozkrájajte ich na polovice. Pridajte ich ku špenátu. Oboje osoľte a zľahka pokvapkajte olivovým olejom.

Na panvici si nasucho jemne opražte slnečnicové semienka a teplé ich rovno z panvice pridajte k špenátu a cherry paradajkám. Umyté avokádo nakrájajte na menšie kúsky. Pokvapkajte ovocie šťavou z polovice citróna. Kúsky avokáda potom primiešajte do šalátu. Môžete hneď servírovať.

02.10.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Špargľa: Tipy na spracovanie a lahodné recepty, ktoré zvládne každý

18.10.2018

Špargľa býva označovaná aj za kráľovskú zeleninu. Okrem jej lahodnej chuti vás určite prekvapí aj jej veľké množstvo dietologických a liečivých vlastností. Pokračovať v čítaní

Báječné recepty: Papriky ako ich nepoznáte

27.09.2018

Zdravú a farebnú papriku nájdete na pultoch obchodov po celý rok. Môžete si ju dopriať surovú v šalátoch alebo ju zakomponovať do rôznych receptov. Miesto vo vašej kuchyni si určite nájde. Pokračovať v čítaní

Rebarbora: 5 skvelých receptov, ktoré zachutia

12.09.2018

Tvrdé stonky v zelených a červených odtieňoch a bujaré listy. To je rebarbora. Každý už niekedy o tejto rastline počul no málokto vie, ako zaujímavo sa dá využiť v kuchyni a aké účinky má na naše zdravie. Pokračovať v čítaní

Batáty: 5 najlepších receptov

05.09.2018

Batáty alebo sladké zemiaky sa stávajú čoraz viac populárnejším pokrmom. Je to kvôli ich výnimočnej chuti, no tiež kvôli obsahu živín a dobrému vplyvu na naše zdravie. Pokračovať v čítaní

Ovocné knedle: Najjednoduchšie a najlepšie recepty

09.11.2018

Sladké knedle v kombinácií s čerstvým ovocím dokážu vytvoriť veľmi chutný obed. Inšpirujte sa zdravými receptami na ich prípravu. Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 290 576 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?