Bezzvyšková diéta jedálniček

bezzvyšková diéta recepty, šetriaca diéta recepty, diéta pred kolonoskopiou

Bezzvyšková diéta, alebo aj šetriaca diéta v kontexte tráviacich problémov a rôznych diagnóz, ako je napríklad Crohnova choroba, je stravovací prístup, ktorý sa zameriava na minimalizáciu potravinových zvyškov a ťažko stráviteľných potravín. Je to diéta, ktorá sa snaží znížiť potenciálne podráždenie a zápaly v tráviacom trakte a poskytnúť živiny, ktoré sú ľahko stráviteľné a dobre tolerované.

Pri bezzvyškovej diéte sa obvykle odporúča konzumovať ľahko stráviteľné potraviny, ako sú šetrné druhy bielkovín (napríklad hydrolizované bielkoviny), varená zelenina, jemné obilniny, dobre uvarené ovocie a obmedzený príjem tukov. Cieľom je minimalizovať potravinové zvyšky a ťažko stráviteľné vlákna, ktoré by mohli spôsobiť nepohodlie a podnecovať zápalové reakcie v črevách.

Je však dôležité mať na pamäti, že každý jedinec je jedinečný a čo funguje pre jednu osobu, nemusí byť vhodné pre druhú. Preto je dôležité konzultovať s odborníkom na výživu alebo lekárom, ktorý vám môže poskytnúť presné usmernenia a odporučiť prispôsobený plán stravovania.

Čo je bezzvyšková diéta?

Bezzvyšková diéta je zameraná na dôkladnú očistu hrubého čreva. Lekári ju odporúčajú najmä pacientom, ktorí trpia ochorením čriev ako napríklad zápalom hrubého čreva, nepriechodnosťou čriev, častou hnačkou alebo Crohnovou chorobou. Počas diéty sa konzumujú výhradne ľahko stráviteľné potraviny, ktoré sa v črevách neusadia, ani nenadúvajú a nespôsobia ťažkosti s trávením. Šetriaca diéta je tiež vhodná ako diéta pred kolonoskopiou.

Aj keď je diéta odporúčaná najmä chorým, môže slúžiť aj ako čistiaca diéta pre dôkladnú očistu čriev. 

Pravidlá bezzvyškovej diéty

Prísne dodržiavanie pravidiel bezzvyškovej diéty je dôležité najmä v období akútnych ťažkostí. Ak sa ale momentálne nachádzate v lepšom období, nemusíte byť až taký prísny. Tu je zopár pravidiel ktoré sa pri bezzvyškovej diéte odporúčajú:

  1. Jedlo upravujte varením, dusením alebo pečením bez oleja.
  2. Potraviny varte do mäkka (môžete ich aj rozmixovať, aby boli ľahko stráviteľné).
  3. Jedzte menšie porcie každé 2 až 3 hodiny.
  4. Vyhýbajte sa umelým sladidlám.
  5. Nekonzumujte polotovary a konzervované jedlá.
  6. Nejedzte stravu s vysokým obsahom vlákniny.
  7. Nepite priveľmi studené nápoje.

Nevhodné potraviny

  • tučné mäso a ryby
  • údeniny
  • tučné mlieko a mliečne výrobky
  • ochutené jogurty
  • čerstvé pečivo
  • celozrnné výrobky
  • strukoviny
  • surová zelenina
  • surové ovocie so šupkou, semienkami a kôstkami
  • huby
  • orechy, mak, kokos
  • kysnutá knedľa
  • cesnak, čierne korenie, pálivé korenia
  • slané pochutiny
  • kečup, horčica
  • kakao
  • káva
  • perlivé minerálky
  • alkohol

Vhodné potraviny

  • chudé mäso (kuracie, teľacie, morčacie, hovädzie, králik, jahňacina)
  • ryby s nízkym obsahom tuku
  • varená šunka
  • diétne párky
  • rastlinné tuky
  • kyslomliečne výrobky
  • vajcia
  • zemiaky
  • cestoviny
  • ryža
  • krúpy
  • deň staré pečivo, sucháre, vianočka
  • varená zelenina, alebo dusená zelenina
  • paradajkový pretlak
  • banány, strúhané jablko, marhule, broskyňový kompót, pyré, džem
  • med
  • múka
  • rasca, majoránka, bobkový list, škorica, sladká paprika
  • ocot
  • čaj
  • neperlivé minerálky
  • riedené ovocné šťavy

Bezzvyšková diéta jedálniček

Aj napriek tomu že má bezzvyšková diéta množstvo pravidiel a je zameraná na ľahko stráviteľné jedlá môže byť veľmi zaujímavá a chutná. Inšpirujte sa 3-dňovým diétnym jedálničkom, ktorý obsahuje bezzvyšková diéta recepty.

1. deň

Raňajky: omeleta s údeným lososom

Desiata: broskyňový kompót

Obed: zapečené zemiaky so šunkou a syrom

Olovrant: strúhané jablko

Večera: kurací vývar s koreňovou zeleninou

2. deň

Raňajky: vianočka s maslom ghee a marhuľovým džemom

Desiata: kefír alebo acidofilné mlieko

Obed: zemiakový prívarok na kyslo

Olovrant: sucháre s tvarohovou nátierkou

Večera: paradajková polievka so syrom

3. deň

Raňajky: tousty so šunkou a syrom

Desiata: kefírové smoothie s banánom

Obed: tagliattele s lososom

Olovrant: banán

Večera: krémová cuketová polievka

Bezzvyšková diéta recepty

Jednoduché recepty na hlavné jedlá pri bezzvyškovej diéte. Tieto recepty sú vhodné aj ako diéta pred kolonoskopiou. A ak vás trápi Crohnova choroba recepty uvedené nižšie vám pomôžu vylepšiť váš zdravotný stav. Recepty sú samozrejme vhodné aj ako šetriaca diéta na črevá, ak chcete odľahčit zaťažené trávenie.

1

Zapečené zemiaky so šunkou a syrom

Tento recept spĺňa požiadavky, ktoré kladie šetriaca diéta recepty, bezzvyšková diéta recepty, ale aj Crohnova choroba recepty. Je ľahký na trávenie a zemiaky navyše obsahujú pri zdravom trávení tak potrebnú vlákninu.

Ingrediencie:

  • 200 g zemiakov
  • 50 g dusenej šunky
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 vajce
  • strúhaný syr

Postup:

Zemiaky uvarte a nakrájajte na kolieska. Šunku, cibuľu a mrkvu nakrájajte na malé kúsky. Do menšieho pekáča navrstvite zemiaky, šunku, cibuľu a mrkvu. Vajce rozšľahajte, osoľte a zalejte pripravené zemiaky. Na záver posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť.

2

Zemiakový prívarok na kyslo

Málokto by asi povedal, že táto slovenská klasika spĺňa potreby bezzvyškovej, alebo šetriacej diéty. Zemiakový prívarok tiež patrí medzi ľahké a rýchle diétna večera recepty, ktoré nikdy neomrzia. Tento recept je navyše bezlaktózový.

Ingrediencie:

  • 1 zemiak
  • 1 bobkový list
  • 2,5 dl bezlaktózovej kyslej smotany
  • 1 pl hladkej múky
  • štipka soli
  • citrónová šťava

Postup:

Zemiak ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Uvarte v malom množstve vody s bobkovým listom do mäkka. Pomocou tyčového mixéra zmiešajte v miske smotanu, mlieko a múku. Keď je zemiak uvarený prilejte k nemu vymixovanú zmes a za stáleho miešania nechajte zovrieť. Osoľte a ochuťte citrónovou šťavou. Môžete podávať samostatne alebo doplniť duseným mäsom či volským okom.

3

Tagliatelle s lososom

Tagliatelle s lososom patrí medzi šetriaca diéta recepty a navyše je aj bezlaktózový. V tomto recepte je použité maslo ghee, ktoré jednoducho kúpite online na e-shope Grizly.sk. Môžete ho ale tiež nahradiť obyčajným maslom.

Ingrediencie:

  • 200 g taliatelle
  • 150 g lososa
  • 2 vaječné žĺtka
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ¾ dl bezlaktózovej sladkej smotany
  • ½ lyžička soli
  • ½ lyžička cukru
  •  1 lyžica masla ghee
  • štipka kôpru

Postup:

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. V hrnci zmiešajte vaječné žĺtka, citrónovú šťavu, smotanu, soľ, cukor a na miernom ohni varte za stáleho miešania až do zhustnutia. Na záver ešte vmiešajte maslo. Lososa nakrájajte na malé kocky a opečte na suchej panvici. Uvarené cestoviny nakoniec zmiešajte s lososom a na tanieri polejte omáčkou.

4

Pečené jablká so škoricou a orechmi

Tento recept na pečené jablká so škoricou a orechmi je vhodný pre bezzvyškovú diétu z niekoľkých dôvodov.

Po prvé, jablká sú ľahko stráviteľné ovocie a sú často dobre tolerované aj u ľudí s tráviacimi problémami. Obsahujú vlákninu, vitamíny a minerály, čo je výhodné pre celkové zdravie.

Po druhé, škorica je korenie, ktoré prirodzene prispieva k zlepšeniu trávenia. Má protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri udržiavaní zdravej črevnej flóry.

Po tretie, orechy sú bohaté na zdravé tuky, vitamíny a minerály. Obsahujú aj vlákninu, ktorá pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a regulovať trávenie.

Ingrediencie: 

  • 4 jablká (napr. odroda Granny Smith)
  • 2 lyžice nasekaných orechov
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžica medu (voliteľné)
  • citrónová šťava (z polovice citróna)

Postup:

Predhrejte rúru na 180 °C. Jablká umyte, zbavte jadierok a ich stred vydlabte tak, aby ste vytvorili jamku pre náplň. V miske zmiešajte nasekané orechy, škoricu a med (ak ho používate). Môžete pridať aj citrónovú šťavu pre sviežejší zážitok. Naplňte vydlabané jamky v jablkách zmesou orechov a škorice. Položte jablká na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich v rúre približne 20-25 minút, alebo kým sa jablká nezmäknú a nezískajú zlatohnedú farbu. Nechajte jablká trochu vychladnúť a podávajte ich teplé ako dezert.

5

Krémová zemiaková polievka s mrkvou

Zemiaková polievka s mrkvou je skvelou voľbou pre tých, ktorí dodržiavajú bezzvyškovú diétu alebo majú citlivý tráviaci systém. Táto polievka kombinuje výživné zemiaky a zdravú mrkvu, aby vytvorila lahodnú a zdravú kombináciu. Zemiaky sú ľahko stráviteľné a poskytujú dôležité živiny, ako sú vitamíny a vláknina. Mrkva pridáva do polievky množstvo vlákniny a vitamínu A. Výsledkom je hladká a krémová polievka, ktorá je chutná a zároveň šetrná k tráveniu. Je ideálnou voľbou pre lahodný a výživný občerstvujúci obed alebo večeru. Okrem tohto receptu existuje mnoho sýtych polievok, ktoré takisto spĺňajú podmienky šetriacej diéty. 

Ingrediencie: 

  • 3 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 2 stredne veľké mrkvy, olúpané a nakrájané na kolesá
  • 1 cibuľu, nakrájanú
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálky smotany na varenie (voliteľné)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • olej 

Postup:

V hrnci zohrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Orestujte ich dozlatista. Pridajte zemiaky a mrkvu do hrnca a orestujte ich krátko spolu s cibuľou a cesnakom. Pridajte zeleninový vývar a nechajte zmes variť, kým sa zemiaky a mrkva nezmäknú. Použite mixér alebo mixovací prístroj na vytvorenie hladkej polievky. Vráťte polievku späť do hrnca a pridajte smotanu na varenie (ak ju používate). Pomaly zohrejte polievku, ale nedovoľte jej vrieť. Ochutnajte a pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Podávajte horúcu polievku a môžete ju ozdobiť čerstvou bylinkou, ako napríklad petržlenom.

Bezzvyšková strava môže podstatne vylepšiť kvalitu vášho trávenia a úmerne s tým aj kvalitu vášho života. Či už trpíte chorobami, ako je napríklad Crohnova choroba, alebo chcete z rôznych dôvodov odľahčiť svoje trávenie – šetriaca diéta na črevá vám v tom zaručene pomôže.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.