Bezzvyšková diéta jedálniček

V tomto článku sa dozviete informácie o bezvyškové diéte, pravidlá bezzvyškovej diéty, vhodné a nevhodné potraviny, a recepty bezzvyškovej diéty. Bezzvyšková diéta jedálniček.
Čo je bezzvyšková diéta?
Bezzvyšková diéta je zameraná na dôkladnú očistu hrubého čreva. Lekári ju odporúčajú najmä pacientom, ktorí trpia ochorením čriev ako napríklad zápalom hrubého čreva, nepriechodnosťou čriev, častou hnačkou alebo Crohnovou chorobou. Počas diéty sa konzumujú výhradne ľahko stráviteľné potraviny, ktoré sa v črevách neusadia, nenadúvajú a nespôsobia ťažkosti s trávením.
Aj keď je diéta odporúčaná najmä chorým, môže slúžiť aj ako čistiaca diéta pre dôkladnú očistu čriev.

Pravidlá bezzvyškovej diéty
Prísne dodržiavanie pravidiel bezzvyškovej diéty je dôležité najmä v období akútnych ťažkostí. Ak sa ale momentálne nachádzate v lepšom období nemusíte byť až taký prísny. Tu je zopár pravidiel ktoré sa pri diéte odporúčajú:
- Jedlo upravujte varením, dusením alebo pečením bez oleja.
- Potraviny varte do mäkka (môžete ich aj rozmixovať, aby boli ľahko stráviteľné).
- Jedzte menšie porcie každé 2 až 3 hodiny.
- Vyhýbajte sa umelým sladidlám.
- Nekonzumujte polotovary a konzervované jedlá.
- Nejedzte stravu s vysokým obsahom vlákniny.
- Nepite priveľmi studené nápoje.

Nevhodné potraviny
- tučné mäso a ryby
- údeniny
- tučné mlieko a mliečne výrobky
- ochutené jogurty
- čerstvé pečivo
- celozrnné výrobky
- strukoviny
- surová zelenina
- surové ovocie so šupkou, semienkami a kôstkami
- huby
- orechy, mak, kokos
- kysnutý knedľa
- cesnak, čierne korenie, pálivé korenia
- slané pochutiny
- kečup, horčica
- kakao
- káva
- perlivé minerálky
- alkohol
Vhodné potraviny
- chudé mäso (kuracie, teľacie, morčacie, hovädzie, králik, jahňacina)
- ryby s nízkym obsahom tuku
- varená šunka
- diétne párky
- rastlinné tuky
- kyslomliečne výrobky
- vajcia
- zemiaky
- cestoviny
- ryža
- krúpy
- deň staré pečivo, sucháre, vianočka
- varená zelenina
- paradajkový pretlak
- banány, strúhané jablko, marhule, broskyňový kompót, pyré, džem
- med
- múka
- rasa, majoránka, bobkový list, škorica, sladká paprika
- ocot
- čaj
- neperlivé minerálky
- riedené ovocné šťavy
Bezzvyšková diéta jedálniček
Aj napriek tomu že má bezzvyšková diéta množstvo pravidiel a je zameraná na ľahkostráviteľné jedlá môže byť veľmi zaujímavá a chutná. Inšpirujte sa 3-dňovým diétnym jedálničkom.

1. deň
Raňajky: omeleta s údeným lososom
Desiata: broskyňový kompót
Obed: zapečené zemiaky so šunkou a syrom
Olovrant: strúhané jablko
Večera: kurací vývar s koreňovou zeleninou
2. deň
Raňajky: vianočka s maslom ghee a marhuľovým džemom
Desiata: kefír alebo acidofilné mlieko
Obed: zemiakový prívarok na kyslo
Olovrant: sucháre s tvarohovou nátierkou
Večera: paradajková polievka so syrom
3. deň
Raňajky: tousty so šunkou a syrom
Desiata: kefírové smoothie s banánom
Obed: tagliattele s lososom
Olovrant: banán
Večera: krémová cuketová polievka
Bezzvyšková diéta recepty
Jednoduché recepty na hlavné jedlá pri bezzvyškovej diéte.
Zapečené zemiaky so šunkou a syrom
Recept na zapečené zemiaky so šunkou a syrom
Ingrediencie:
- 200 g zemiakov
- 50 g dusenej šunky
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 vajce
- strúhaný syr

Postup:
Zemiaky uvarte a nakrájajte na kolieska. Šunku, cibuľu a mrkvu nakrájajte na malé kúsky. Do menšieho pekáča navrstvite zemiaky, šunku, cibuľu a mrkvu. Vajce rozšľahajte, osoľte a zalejte pripravené zemiaky. Na záver posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť.
Zemiakový prívarok na kyslo
Recept na zemiakový prívarok na kyslo
Ingrediencie:
- 1 zemiak
- 1 bobkový list
- 2,5 dl bezlaktózovej kyslej smotany
- 1 pl hladkej múky
- štipka soli
- citrónová šťava

Postup:
Zemiak ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Uvarte v malom množstve vody s bobkovým listom do mäkka. Pomocou tyčového mixéra zmiešajte v miske smotanu, mlieko a múku. Keď je zemiak uvarený prilejte k nemu vymixovanú zmes a za stáleho miešania nechajte zovrieť. Osoľte a ochuťte citrónovou šťavou. Môžete podávať samostatne alebo doplniť duseným mäsom či volským okom.

Tagliatelle s lososom
Recept na tagliatelle s lososom
Ingrediencie:
- 200 g taliatelle
- 150 g lososa
- 2 vaječné žĺtka
- 1 pl citrónovej šťavy
- ¾ dl bezlaktózovej sladkej smotany
- ½ čl soli
- ½ čl cukru
- 1 pl masla ghee
- štipka kôpru
Postup:
Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. V hrnci zmiešajte vaječné žĺtka, citrónovú šťavu, smotanu, soľ, cukor a na miernom ohni varte za stáleho miešania až do zhustnutia. Na záver ešte vmiešajte maslo. Lososa nakrájajte na malé kocky a opečte na suchej panvici. Uvarené cestoviny nakoniec zmiešajte s lososom a na tanieri polejte omáčkou.
