Rýchly obed 5x inak pre lenivcov

Čas strávený v kuchyni môže byť terapiou. Avšak len vtedy, ak máme varenie radi a, čo je podstatnejšie, máme dostatok času. Nezáleží na tom, či máte vegetariánsky jedálniček alebo jete mäso, s nasledujúcimi receptami máte obed vykúzlený za pár minút. Tak hurá do toho!

Losos na masle so zeleninovým pyré

Losos ako jedlo obsahuje veľa minerálov a vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre naše telo. Aký je rozdiel medzi divokým lososom a lososom chovaným na farme? Zistite to v osobitnom článku zaoberajúcom sa lososom a tými najlepšími receptami z neho.

Ingrediencie

  • 4 porcie lososa (1 porcia =150g)
  • 4 ružičky karfiolu
  • 4 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • maslo
  • olivový olej
  • sušené bylinky, mleté čierne korenie, drvená rasca, čerstvé bylinky, citrón

Postup

Lososa si osušíme a okoreníme. Môžeme použiť sušené bylinky, ale aj korenie na ryby, prípadne iné obľúbené korenie. Nesolíme. Necháme postáť, pred pečením by mal mať losos izbovú teplotu. Karfiol a mrkvu očistíme, umyjeme. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, mrkvu nakrájame na kolieska. Na prípravu zeleniny použijeme väčší hrniec. Cibuľu nakrájame nadrobno a na kúsku masla ju opražíme do sklovita. Pridáme pripravenú zeleninu. Za stáleho miešania restujeme cca 5 minút. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, cesnak nakrájaný na plátky. Premiešame. Zalejeme malým množstvom vody (cca do polovice výšky zeleniny). Prikryjeme a na miernom ohni dusíme do zmäknutia, približne 15-20 minút

Počas dusenia zeleniny si pripravíme lososa. Na kvalitnejšiu panvicu pridáme kúsok masla a olivový olej, zahrejeme a vložíme lososa kožou dole. Na miernom ohni opekáme do zlatista cca 4 minúty z tejto strany, potom otočíme a dopekáme ďalšie 4 minúty. Dôležité je, aby mäso bolo šťavnaté, nie vysušené. Odstavíme a necháme odpočinúť. Udusenú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Nakoniec pridáme do pyré kúsok masla. Upečeného lososa osolíme, na tanier pridáme zeleninové pyré, dozdobíme bylinkami, čerstvou zeleninou a pred podávaním dochutíme citrónovou štavou.

Kura na paprike s cestovinou

Známy recept, ktorý prešiel mnohými zmenami. Už ste našli ten svoj recept na kura na paprike trochu inak? Zaručene vyskúšajte všetky obmeny.

Ingrediencie

  • 1 ks kura
  • 2 ks cibuľa
  • 500 ml vývar
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 2 PL olej
  • 2 PL mletá sladká paprika
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup

Kura umyjeme, vysušíme a rozdelíme na krídla, stehná a prsia. Mäso dobre nasolíme a prudko orestujeme na panvici na oleji do zlatista. Odložime bokom a na rovnakej panvici orestujeme na strednom plameni nasekanú cibuľu. Keď aj cibuľa zmäkne, pridáme papriku a všetko spolu krátko opečieme. Potom pridáme vývar. Premiešame, vrátime k základu mäso a pomaly dusíme pod pokrievkou asi 30 minút až hodinu, kým mäso nebude mäkké. Pozor, mäso počas dusenia nesmie byť celé zakryté tekutinou, tak vývar prilievame podľa potreby postupne. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a oberieme od kosti. Omáčku zatiaľ zjemníme smotanou a necháme prevariť. Mäso vrátime do omáčky a spolu krátko prevaríme. Dochutíme soľou a korením. Ak je omáčka riedka, môžeme ju zahustiť. V troche mlieka rozmiešame hladkú múku a túto zátrepku vlejeme cez sitko do omáčky, krátko prevaríme. Kura na paprike podávame s cestovinami v tvare kolienok.

Rýchla domáca pizza

Tento recept pripravuje kysnuté cesto na pizzu. Ak chcete piecť pizzu bez kysnutia, skúste napríklad nasledujúce najlepšie cesto na pizzu bez kysnutia.

Ingrediencie

  • 300 g hladkej múky
  • 1/2 ČL cukru
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL oregano
  • 1/2 kusu droždia
  • 150 ml vlažnej vody
  • 4 PL oleja
  • paradajkový pretlak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • obloha podľa chuti

Postup

Vo vlažnej vode rozmiešame cukor a rozdrobíme polovicu droždia. Necháme chvíľku postáť. Potom Do misy dáme múku, soľ, olej a pridáme napučané droždie. Zamiesime cesto. Plech na prípravu pizze si vymastíme olejom. Pripravíme si základ na pizzu. Hustý paradajkový pretlak zmiešame s roztlačeným cesnakom a oreganom. Cesto rukou roztlačíme na plechy. Potrieme základom a ľubovoľne obložíme. Môžeme použiť napríklad tradičné prísady, akými sú šunka, syr či kukurica. Chutná je aj oravská slaninka nakrájaná na tenké slížiky a prúžky cibule, či vajce. Povrch pred pečením ešte trochu posolíme. Pečieme na 180 – 200 stupňoch, kým nám nezozlatnú okraje, ktoré môžeme potrieť cesnakom po upečení.

Brokolicová polievka

Polievky každého druhu sú rýchle a ľahké jedlo. Inšpirujte sa napríklad aj týmito zdravými polievkami.

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 3 zemiaky
  • 500 g brokolice
  • 1,5 vývaru alebo vody
  • soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca

Postup

Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájeme na drobno. Potom ich opražíme v hrnci, v ktorom je zohriaty olej. Očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Pripravíme si takisto hlavičku brokolice, ktorú rozoberieme na menšie ružičky. Zmes ochutíme soľou, korením a drvenou rascou. Poriadne premiešame a necháme minútku opekať. Opraženú zeleninu zalejeme vývarom alebo vodou. Prikryjeme a varíme približne 20 minút, kým nám zemiaky a brokolica nezmäknú. Nakoniec polievku rozmixujeme ponorných mixérom a podľa potreby ešte dochutíme. Môžeme podávať s krajcom chleba.

Cestovinový šalát

Šalát z cestovín je možné urobiť z takmer hocičoho, je to variabilné jedlo podobne ako pizza. Šunku môžete vymeniť napríklad za tuniaka z konzervy a uhorku za cuketu

Ingrediencie

  • 400 g ľubovoľných cestovín
  • šalátová uhorka
  • zväzok pažítky
  • kukurica
  • 250 g šunky
  • 250 g strúhaného syra
  • 2 PL jogurtu
  • 1 PL majonézy
  • 1 ČL horčice
  • soľ, korenie

Postup

Cestoviny uvaríme v slanej vode, precedíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si ďalšie suroviny. Šalátovú uhorku nakrájame na kocky, pažítku nasekáme na drobno. Šunku pokrájame na rezance a zmiešame ju s cestovinami. Potom pridáme aj zeleninu a syr. Dressing urobíme tak, že zmiešame majonézu s jogurtom a horčicou. Dressing potom dochutíme soľou a korením, ktorý následne pridáme k cestovinám a ostatným surovinám.

Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


© COPYRIGHT 2020 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.