Kura na paprike: Poctivá klasika trochu inak

Klasický recept, ktorý už určite ochutnal každý z vás. My sme si pre vás pripravili tento tradičný pokrm trochu inak, zdravšie, no samozrejme chutne.

Kuracie mäso patrí obľúbeným pokrmom. Tieto zdravé recepty na kuracie mäso navyše s vynikajúcou omáčkou je vhodné zaradiť do vášho pestrého jedálnička, určite to neoľutujete a potešíte nimi aj rodinu.

Kura na paprike s pohánkovými haluškami

Kura na paprike môžete podávať s ryžou alebo cestovinami, no k tejto tradičnej pochúťke určite neodmysliteľne patria halušky. Prinášame vám recept so zdravými pohánkovými haluškami.

Čo budete potrebovať:

  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 cibuľu
  • 1 pl mletej papriky
  • 1 čl kokosového oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • 300 g pohánkovej múky
  • 200 ml vody

Postup:

Cibuľu nakrájajte nadrobno a v hlbšom hrnci zľahka opražte do sklovita. K opraženej cibuli pridajte nadrobno nakrájané kuracie prsia a okoreňte ich mletou paprikou, morskou soľou a čiernym korením. Podlejte trochou vody a za občasného miešania varte 20-30 minút.

Medzitým si pripravte halušky. V miske zmiešajte pohánkovú múku, vodu a soľ. Vzniknuté cesto nahádže pomocou haluškovača do vriacej vody a varte, kým halušky vyplávajú navrch, cca 6-8 minút. Halušky nakoniec preceďte a podávajte navrch hotového kuracieho mäsa.

Kuracie prsia na paprike s bagetou

Kuracie prsia na paprike môžete podávať so zeleným šalátom a celozrnnou bagetou, týmto spôsobom urobíte z tradičného receptu zdravšiu modernú verziu.

Čo budete potrebovať:

  • 400 g kuracích pŕs
  • 3 špicaté papriky
  • 2 paradajky
  • 2 zelené cibuľky
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ
  • čierne korenie
  • červená paprika sladká
  • 1 ps cukor
  • 1 bujón
  • paradajkový pretlak
  • olivový olej

Postup:

Kuracie prsia umyte, osušte a okoreňte soľou, červenou paprikou a čiernym korením. Zatiaľ ich položte na vymastený plech. Na panvici opražte nakrájanú zelenú cibuľku a papriku. Pridajte k nim cukor a pražte, kým paprika pustí šťavu. Potom pridajte ošúpané a nakrájané paradajky, paradajkový pretlak a kocku bujónu. Všetko duste cca 3 minúty a podlejte smotanou na varenie. Pripravenou zmesou zalejte mäso na plechu a pečte pri 180 °C približne 25 minút.

Kuracie stehná na paprike bez smotany

Kuracie stehná na paprike bez smotany môžete podávať napríklad s opekanými zemiakmi alebo ryžou. Podľa chuti môžete zameniť papriku sladkú za papriku pálivú. Ak ale tento recept pripravujete pre deti, pálivú papriku vynechajte.

Čo budete potrebovať:

  • kuracie stehná
  • hladkú múku
  • cibuľu
  • mletú papriku
  • čierne korenie
  • soľ
  • olej

Postup:

Kuracie stehná umyte, vykostite a odstráňte z nich kožu. Kosti a kože môžete využiť napríklad na uvarenie polievky, stačí k nim pridať zeleninu a vodu. V tomto recepte ich ale potrebovať nebudete. V miske zmiešajte hladkú múku, soľ, čierne korenie a papriku. V tejto pripravenej zmesi obaľte kuracie stehná. Na panvici obalené kuracie stehná prudko opečte a odložte na tanier. Na  rovnakej panvici si potom orestujte nakrájanú cibuľu a podlejte ju trochou vody. Na opečenú cibuľu položte pripravené kuracie stehná, prikryte ju pokrievkou a dajte do rúry. Pečte pri 150 °C cca 15 minút. Nakoniec plátky mäsa pokvapkajte výpekom a pečte ešte 5 minút pri 200 °C, tým bude vrchná strana kurčaťa chrumkavá.

Trhané kura na paprike

K tomuto receptu sa skvelo hodí knedľa, ktorú môžete jednoducho nahradiť jej zdravším variantom a to celozrnnou špaldovou knedľou, jej chuť je skutočne výborná.

Čo budete potrebovať:

  • 2 kuracie prsia
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 2 lyžica instantnej zápražky
  • 700 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 3 lyžice oleja
  • soľ

Postup:

V hrnci opražte nakrájanú cibuľu, pridajte umyté kuracie prsia, okoreňte, pridajte zeleninový vývar a priklopené nechajte variť cca 30 minút. Potom mäso vyberte z omáčky a pomocou vidličiek natrhajte na prúžky. Medzitým si omáčku tyčovým mixérom zmixujte dohladka a pridajte k nej smotanu a natrhané mäso. Podľa chuti zahustite instantnou zápražkou. 

Cestoviny kura na paprike

Jednoduchý recept na cestoviny s kuracím mäsom na paprike. Namiesto sójovej smotany samozrejme môžete použiť aj tú obyčajnú, je to len na vás.

Čo budete potrebovať:

  • 4-5 kuracích stehien
  • 2 cibule
  • 250 ml sójovej smotany
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 pl mletej červenej papriky
  • soľ
  • olej
  • 1 pl múky
  • 250 g celozrnných cestovín

Postup:

Na oleji si osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte umyté kuracie stehná. Chvíľu vyprážajte a zasypte paprikou. Potom zalejte vývarom a za občasného miešania varte približne 45 minút. Po uvarení stehná vytiahnite a oberte od kosti. Vykostené a nakrájané mäso vložte späť do vývaru a pridajte k nemu smotanu a lyžicu múky. Zamiešajte a varte ešte cca 5 minút. Nakoniec k mäsu primiešajte vopred uvarené cestoviny a môžete podávať.

Vegánske „kura“ na paprike

Vegánske „kura“ na paprike je v skutočnosti cícer na paprike, ide o veľmi sýty a chutný recept, ktorý je obmenou tradičného klasického pokrmu. Cícer je navyše veľmi zdravý a výživný, preto tento recept nie je určený len pre vegetariánov a vegánov. Podávať ho môžete napríklad s ryžou.

Čo budete potrebovať:

  • 600 g cíceru
  • 2 väčšie cibule
  • 2 ks póru
  • 250 ml sójovej smotany
  • ½ l zeleninového vývaru
  • 2 pl sladkej papriky
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Ak chcete na prípravu použiť sušený cícer, nechajte ho najlepšie cez noc namočený vo vode a následne ho uvarte do mäkka. Ak ste si kúpili cícer v konzerve, namočenie môžete preskočiť.

Cibuľu nakrájajte na drobno, osmažte ju na olivovom oleji a po chvíli k nej pridajte červenú papriku. Následne pridajte zeleninový vývar a nechajte variť, kým cibuľa zmäkne. Keď zmäkne pridajte 1/3 cíceru spolu s tekutinou a rozmixujte, táto zmes slúži na zahustenie. Do rozmixovanej zmesi pridajte zvyšný cícer, pór nakrájaný na prúžky a nechajte variť. Nakoniec pridajte sójovú omáčku, okoreňte soľou, čiernym korením a nechajte ešte chvíľu povariť.

Dobrú chuť!

01.10.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Bryndzové halušky, pirohy a strapačky alebo poklady našej kuchyne

23.10.2018

Na Slovensku nie je nikto kto by nepoznal bryndzové halušky, pirohy či strapačky s kapustou. V tomto článku nájdete tradičné jedlá slovenskej kuchyne trocha inak. Pokračovať v čítaní

Jablkový koláč, tvarohový koláč a ďalšie zdravé dezerty

09.10.2018

Radi maškrtíte ale bojíte sa pribúdajúcich kalórií? Prinášame vám nálož zdravých dezertov, s ktorými sa nemusíte báť, že priberiete. Vyskúšajte jedinečný tvarohový koláč s čučoriedkami alebo rebarborový dezert. Dobrú chuť. Pokračovať v čítaní

Perník 3x inak: Skvelé recepty na plech aj ako muffiny

20.09.2018

Aj vás určite niekedy prepadne chuť na sladké, no je vám ľúto dopriať si niečo, čo sa extrémne vymyká vášmu dietnému jedálničku. Práve preto sme si pre vás pripravili recepty na obľúbené perníky 3x inak. Obsahujú najmä zdravé ingrediencie a preto ich môžete bez obáv zaradiť do vášho jedálnička a nemať tak zbytočné výčitky. Pokračovať v čítaní

Ako na zdravé cesto na pizzu?

03.09.2018

Tiež niekedy dostanete chuť na pizzu, no viete že pre vaše telo nie je až tak zdravá? Pripravili sme si pre vás zopár receptov, ako si doma môžete pripraviť zdravší variant tejto obľúbenej pochúťky. Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 268 637 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?