Jarné torty: mrkvový koláč, krtkova torta a ďalšie recepty

Nepečená jahodová torta

Jahody sú jarným ovocím a preto je ich teraz v každom obchode viac ako dosť. Skúste ich využiť pri príprave tejto chutnej jahodovej torty, ktorá obsahuje množstvo zdravých ingrediencií.

Ingrediencie:

Korpus

Jogurtová vrstva

  • 500 g gréckeho jogurtu
  • 1/2 hrnčeka kokosového cukru
  • 3 pl želatíny
  • 3 pl vody

Jahodová vrstva

  • 500 g jahôd
  • 200 g gréckeho jogurtu
  • 5 pl kokosového cukru
  • 3 pl želatíny
  • 3 pl vody
  • 2 pl citrónovej šťavy

Postup:

Ovsené vločky rozmixujte v mixéry na jemnú múku. Hotovú múku zmiešajte v miske s medom, roztopeným kokosovým olejom a štipkou škorice. Vzniknuté cesto by mal mať veľmi hustú konzistenciu. Pripravené cesto vložte do tortovej formy a zatlačte ho rukou na jej spodok.

Ak máte korpus pripravený, môžete pokračovať ďalšími vrstvami. V menšom hrnci zmiešajte 6 lyžíc želatíny a 6 lyžíc vlažnej vody. Zmes ohrievajte, kým sa želatína rozpustí vo vode. Potom si v miske zmiešajte grécky jogurt, kokosový cukor a polovicu želatínovej zmesi. Jogurtovú náplň poriadne rozmiešajte a vylejte na korpus. 

Jahody si umyte a v mixéri rozmixujte s 200 g gréckeho jogurtu, kokosovým cukrom, citrónovou šťavou a druhou polovicou želatínovej zmesi. Ak je jogurtová vrstva dobre stuhnutá, môžete na ňu vyliať jahodovú zmes. Tortu nechajte stuhnúť v chladničke na cca 4 hodiny a môžete podávať.

Zdravá krtkova torta

Krtkova torta je známym a obľúbeným dezertom. Skúste si ju pre zmenu pripraviť v tejto zdravej verzií.

Ingrediencie:

Korpus

  • 50 g kakaa
  • 35 g čokoládového proteínového prášku
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 6 g prášku do pečiva
  • 5 vajec
  • 3 lyžičky medu 

Krém

  • 2 banány
  • 500 g odtučneného tvarohu
  • 4 lyžice medu 

Postup:

Všetky ingrediencie na korpus si v miske zmiešajte na hladké cesto. Hotové cesto vlejte do tortovej formy vymastenej tukom a pečte pri 200 stupňoch približne 20 minút.

Medzitým si môžete pripraviť krém zmiešaním tvarohu a medu. Po upečení nechajte korpus vychladnúť. Uprostred korpusu vydlabte lyžicou dieru, okraje vynechajte. Do diery navrstvite nakrájané banány a krém.

Mrkvová torta s tvarohom

Ak ste si doteraz mysleli, že sa zelenina do sladkej torty vôbec nehodí, ste na omyle. Mrkvové torty a koláče sú veľmi obľúbené a zdravé. Mrkva dodáva koláčom sviežu farbu, príjemnú chuť, no predovšetkým vláčnosť. Vyskúšajte sami, určite si ju v tejto kombinácií s tvarohom zamilujete.

Ingrediencie:

Korpus

  • 250 g nastrúhanej mrkvy
  • 50 g jemných ovsených vločiek
  • 2 vajcia
  • 1 banán
  • 1 čl škorice
  • 1 čl kypriaceho prášku
  • stévia 

Vrchná vrstva

  • 250 g jemného tvarohu
  • 1/2 čl vanilkového extraktu
  • stévia
  • 20 g mletých orechov na posypanie

Postup:

Oddeľte si vaječné žĺtky od bielkov. Žĺtka si v miske zmiešajte s vločkami, vidličkou roztlačeným banánom, škoricou, kypriacim práškom a stéviou. Mrkvu si nastrúhajte na jemno a pridajte ju k zmesi. Z bielkov vyšľahajte sneh a pomaly ho vmiešajte k ostatným ingredienciám. Pripravené cesto vložte do tortovej formy a pečte pri 180 stupňoch približne 35 minút.

Medzitým si zmiešajte všetky ingrediencie na vrchnú vrstvu. Po dopečení nechajte korpus vychladnúť, natrite pripravenou tvarohovou vrstvou a posypte mletými orechmi.

Čokoládová torta z avokáda

Recept na nepečenú tortu z obľúbeného avokáda. Recept je vhodný aj pre vegánov.

Ingrediencie:

Korpus 

  • 150 g mandlí
  • 100 g datlí
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 a pol lyžice vody

Čokoládový krém

  • 100 g kakaového prášku
  • 100 g kokosového oleja
  • 4 avokáda
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • kôra z 1 citróna

Poleva

  • kokos
  • čokoláda
  • kakaový prášok

Príprava:

V mixéri rozmixujte olúpané mandle a datle. Potom primiešajte kakao a vodu. Pripravenú hmotu vložte do tortovej formy a dajte stuhnúť do chladničky.

Medzitým pokračujte prípravou krému. Avokáda si ošúpte a vložte do mixéra spolu s kakaom, kokosovým olejom a citrónovou kôrou. Zmes rovnomerne natrite na korpus a dajte opäť stuhnúť do chladničky. Na záver môžete pripravenú tortu ozdobiť napríklad kokosom, nastrúhanou čokoládou alebo kakaom. 

Ovocná torta bez múky

Jednoduchý recept na nepečenú ovocnú tortu. Výber ovocia je len na vás, zvoliť môžete napríklad osviežujúci ananás alebo sezónne jahody. Nebojte sa ani kombinácie viacerých ovocí a pripravte si tak chutnú jarnú tortu.

Ingrediencie:

Korpus

  • 1 hrnček mandlí
  • 1 hrnček strúhaného kokosu
  • 1 pl medu
  • 1 pl kokosového oleja

Smotanový krém

  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 1 pl medu
  • 1 vanilkový lusk
  • ovocie podľa chuti 

Postup:

Mandle rozmixujte v mixéri a pridajte k ním kokos, med a kokosový olej. Všetko dobre premiešajte, vložte do tortovej formy a nechajte stuhnúť.

Medzitým si pripravte smotanovú vrstvu zmiešaním tvarohu, mascarpone a medu. Pridajte aj ovocie podľa vlastnej chuti nakrájané na malé kúsky. Zmes rozotrite na korpus a nechajte pár hodín tuhnúť v chladničke. Na záver môžete ozdobiť ovocím alebo napríklad nastrúhanou čokoládou.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.