Zdravé recepty z cukety

Leto je obdobím, ku ktorému neodmysliteľne patrí cuketa. Táto tekvicová zelenina má nie len veľmi priaznivé účinky na naše zdravie ale je tiež neodmysliteľnou súčasťou mnohých lahodných a jednoduchých receptov.

Prečo jesť cuketu?

Cuketa je nízkokalorická a výborne sa hodí pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Obsahuje 90% vody, množstvo vitamínov a minerálnych látok. Je bohatá najmä na karotén a draslík, ktorý pomáha vylúčiť z organizmu zadržovanú vodu. Cuketa má veľmi priaznivé účinky napríklad v boji proti dne alebo cukrovke.

Recepty z cukety

Cuketa je vďaka svojej neutrálnej chuti úplne všestranná, preto sa dá konzumovať surová, tepelne upravená, na sladko alebo aj na slano. Pozrite sa na niekoľko jednoduchých receptov.

Cuketové placky

Cuketové placky sú v podstate alternatívou zemiakových placiek a rovnako ako u zemiakových existuje na ich prípravu veľké množstvo receptov. Zdravšie varianty receptov môžu byť úplne bez múky, môžu obsahovať napríklad celozrnnú múku alebo môže byť múka nahradená niekoľko lyžicami škrobu. Placky sa dajú piecť alebo vyprážať. Možnosti sú rôzne, takže si každý určite nájde to svoje.

  • 1kg cukety
  • 1 lyžica soli
  • 2 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • majoránka
  • čierne korenie
  • ½ hrnčeka hladkej múky

Cukety umyjete a olúpte. Ak máte mladé cukety, lúpať nemusíte. Pripravené cukety nastrúhajte na hrubom strúhadle a premiešajte lyžicu soli. Nechajte cuketu vypotiť sa asi pol hodiny, potom vodu zlejte a cuketu ešte preceďte. Pridajte ostatné prísady, korenie podľa chuti a spracujte cesto. Na panvici rozpáľte tuk (veľmi dobré je sadlo) a vyprážajte placky dozlatista.

Cuketová polievka

Cuketová polievka má tiež veľmi veľa variácií, dá sa kombinovať s koreňovou zeleninou a dochucovať najrôznejším korením.

  • ½ kg cukety
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 l vývaru alebo vody
  • 1 lyžica masla
  • soľ
  • tymián alebo provensálske korenie

V hrnci rozpáľte masla, pridajte nasekaný cesnak, cibuľu a orestujte do sklovita. Potom pridajte umytú a dobre pokrájanú cuketu, chvíľu restujte. Prilejte vodu alebo vývar, povarte asi 15 minút a ešte dochuťte korením. Nakoniec celú zmes dobre rozmixujte tyčovým mixérom.

Hrnčeková cuketová buchta

Cuketa je vynikajúca aj na sladký spôsob. Ak ju pridáte do cesta, múčniky sú potom vláčne a šťavnaté.

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky jemne nastrúhanej cukety
  • ½ hrnčeka cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 3 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžica kakaa

Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Na záver môžete kľudne pridať hrozienka alebo nasekané orechy. Cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech a pečte približne na 180° asi pol hodiny. Po upečení môžete poliať čokoládovou polevou alebo dozdobiť práškovým cukrom.

Cuketové špagety

Áno, z cukety sa dajú urobiť aj špagety! Na ich prípravu potrebujete špeciálnu škrabku ale špiralizér, vďaka čomu cuketu nakrájate na podlhovasté prúžky pripomínajúce špagety. Cuketové špagety môžete jesť surové alebo krátko orestované na olivovom oleji. Sú lahodné napríklad s pestom z medvedieho cesnaku alebo s ďalšou zeleninou. Tu je jeden jednoduchý recept.

  • olivový olej
  • 1 cuketa
  • 200 g sušených paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g olív
  • čerstvá bazalka
  • soľ

Umytú a prípadne olúpanú cuketu si pomocou škrabky alebo špiralizéra nakrájajte na „špagety“. Na panvici rozpáľte kvapku olivového oleja, pridajte nasekaný cesnak a keď sa rozvonia, pridajte pokrájané sušené paradajky. Krátko restujte a nakoniec na pár minút pridajte aj cuketové špagety. Na záver do zmesi pridajte olivy, okoreňte podľa chuti a ozdobte bazalkou. Môžete pridať aj hoblinky parmezánu.

Cuketa ponúka ešte veľa ďalších spôsobov úpravy. Dá sa plniť mäsovou zmesou, mladé cukety sú vynikajúce na grilovanie a obľúbenou klasikou sú aj vyprážané cuketové rezne alebo cuketový nákyp. Veľmi populárny je tiež sladký cuketový chlebíček alebo tradičný francúzsky pokrm ratatouille, ktorého neodmysliteľnou prísadou sú práve cukety.

21.08.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

03.10.2018

Každý kto niekedy vyskúšal pripraviť cuketu už dobre vie, že táto zdravá potravina je v kuchyni veľmi variabilná. V nasledujúcom článku zistíte ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

Ovocné knedle: Najjednoduchšie a najlepšie recepty

09.11.2018

Sladké knedle v kombinácií s čerstvým ovocím dokážu vytvoriť veľmi chutný obed. Inšpirujte sa zdravými receptami na ich prípravu. Pokračovať v čítaní

Štrúdľa: Jablková, tvarohová alebo na slano?

06.11.2018

Štrúdľa alebo závin je obľúbeným zákuskom, ktorý sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Vyskúšajte sami. Pokračovať v čítaní

Cookies 6x inak, chutne a zdravo

25.10.2018

Ako maškrtiť chutne a zdravo? Inšpirujte sa. Pokračovať v čítaní

Špargľa: Tipy na spracovanie a lahodné recepty, ktoré zvládne každý

18.10.2018

Špargľa býva označovaná aj za kráľovskú zeleninu. Okrem jej lahodnej chuti vás určite prekvapí aj jej veľké množstvo dietologických a liečivých vlastností. Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 290 569 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?