Zdravé recepty z cukety

Leto je obdobím, ku ktorému neodmysliteľne patrí cuketa. Táto tekvicová zelenina má nie len veľmi priaznivé účinky na naše zdravie ale je tiež neodmysliteľnou súčasťou mnohých lahodných a jednoduchých receptov.

Prečo jesť cuketu?

Cuketa je nízkokalorická a výborne sa hodí pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Obsahuje 90% vody, množstvo vitamínov a minerálnych látok. Je bohatá najmä na karotén a draslík, ktorý pomáha vylúčiť z organizmu zadržovanú vodu. Cuketa má veľmi priaznivé účinky napríklad v boji proti dne alebo cukrovke.

Recepty z cukety

Cuketa je vďaka svojej neutrálnej chuti úplne všestranná, preto sa dá konzumovať surová, tepelne upravená, na sladko alebo aj na slano. Pozrite sa na niekoľko jednoduchých receptov.

Cuketové placky

Cuketové placky sú v podstate alternatívou zemiakových placiek a rovnako ako u zemiakových existuje na ich prípravu veľké množstvo receptov. Zdravšie varianty receptov môžu byť úplne bez múky, môžu obsahovať napríklad celozrnnú múku alebo môže byť múka nahradená niekoľko lyžicami škrobu. Placky sa dajú piecť alebo vyprážať. Možnosti sú rôzne, takže si každý určite nájde to svoje.

  • 1kg cukety
  • 1 lyžica soli
  • 2 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • majoránka
  • čierne korenie
  • ½ hrnčeka hladkej múky

Cukety umyjete a olúpte. Ak máte mladé cukety, lúpať nemusíte. Pripravené cukety nastrúhajte na hrubom strúhadle a premiešajte lyžicu soli. Nechajte cuketu vypotiť sa asi pol hodiny, potom vodu zlejte a cuketu ešte preceďte. Pridajte ostatné prísady, korenie podľa chuti a spracujte cesto. Na panvici rozpáľte tuk (veľmi dobré je sadlo) a vyprážajte placky dozlatista.

Cuketová polievka

Cuketová polievka má tiež veľmi veľa variácií, dá sa kombinovať s koreňovou zeleninou a dochucovať najrôznejším korením.

  • ½ kg cukety
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 l vývaru alebo vody
  • 1 lyžica masla
  • soľ
  • tymián alebo provensálske korenie

V hrnci rozpáľte masla, pridajte nasekaný cesnak, cibuľu a orestujte do sklovita. Potom pridajte umytú a dobre pokrájanú cuketu, chvíľu restujte. Prilejte vodu alebo vývar, povarte asi 15 minút a ešte dochuťte korením. Nakoniec celú zmes dobre rozmixujte tyčovým mixérom.

Hrnčeková cuketová buchta

Cuketa je vynikajúca aj na sladký spôsob. Ak ju pridáte do cesta, múčniky sú potom vláčne a šťavnaté.

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky jemne nastrúhanej cukety
  • ½ hrnčeka cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 3 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžica kakaa

Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Na záver môžete kľudne pridať hrozienka alebo nasekané orechy. Cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech a pečte približne na 180° asi pol hodiny. Po upečení môžete poliať čokoládovou polevou alebo dozdobiť práškovým cukrom.

Cuketové špagety

Áno, z cukety sa dajú urobiť aj špagety! Na ich prípravu potrebujete špeciálnu škrabku ale špiralizér, vďaka čomu cuketu nakrájate na podlhovasté prúžky pripomínajúce špagety. Cuketové špagety môžete jesť surové alebo krátko orestované na olivovom oleji. Sú lahodné napríklad s pestom z medvedieho cesnaku alebo s ďalšou zeleninou. Tu je jeden jednoduchý recept.

  • olivový olej
  • 1 cuketa
  • 200 g sušených paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g olív
  • čerstvá bazalka
  • soľ

Umytú a prípadne olúpanú cuketu si pomocou škrabky alebo špiralizéra nakrájajte na „špagety“. Na panvici rozpáľte kvapku olivového oleja, pridajte nasekaný cesnak a keď sa rozvonia, pridajte pokrájané sušené paradajky. Krátko restujte a nakoniec na pár minút pridajte aj cuketové špagety. Na záver do zmesi pridajte olivy, okoreňte podľa chuti a ozdobte bazalkou. Môžete pridať aj hoblinky parmezánu.

Cuketa ponúka ešte veľa ďalších spôsobov úpravy. Dá sa plniť mäsovou zmesou, mladé cukety sú vynikajúce na grilovanie a obľúbenou klasikou sú aj vyprážané cuketové rezne alebo cuketový nákyp. Veľmi populárny je tiež sladký cuketový chlebíček alebo tradičný francúzsky pokrm ratatouille, ktorého neodmysliteľnou prísadou sú práve cukety.

21.08.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

15.01.2020

Cuketa  je zdravá potravina a má v kuchyni veľké využitie. V nasledujúcom článku zistíte, ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

Avokádo 5x inak: Zdravé tipy do kuchyne

08.01.2020

Radi by ste vyskúšali nejakú zdravú potravinu? Vyskúšajte avokádo. V súčasnej dobe je obľúbenou pochúťkou po celom svete. Tu sú tipy, ako ho využiť v kuchyni. Pokračovať v čítaní

Kura na paprike: Poctivá klasika trochu inak

31.12.2019

Klasický recept, ktorý už určite ochutnal každý z vás. My sme si pre vás pripravili tento obľúbený pokrm s novým nádychom. Pokračovať v čítaní

Najlepší zdravý zemiakový guláš!

11.12.2019

Zemiakový guláš je známy pokrm, ktorý je možné pripraviť v rôznych variáciách. Klasický zemiakový guláš, v Čechách známy ako buřtguláš, pripravíte zo zemiakov a údeniny. V článku vám ale ukážeme ako si ho môžete pripraviť zdravšie, no rovnako chutne a rýchlo. Pokračovať v čítaní

Rebarbora: 5 skvelých receptov, ktoré zachutia

01.12.2019

Tvrdé stonky v zelených a červených odtieňoch, bujaré listy. To je rebarbora. Každý už niekedy o tejto rastline počul no málokto vie, ako zaujímavo sa dá využiť v kuchyni a aké účinky má na naše zdravie. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

2 995 758 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?