Zdravé recepty z cukety

Leto je obdobím, ku ktorému neodmysliteľne patrí cuketa. Táto tekvicová zelenina má nie len veľmi priaznivé účinky na naše zdravie ale je tiež neodmysliteľnou súčasťou mnohých lahodných a jednoduchých receptov.

Prečo jesť cuketu?

Cuketa je nízkokalorická a výborne sa hodí pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Obsahuje 90% vody, množstvo vitamínov a minerálnych látok. Je bohatá najmä na karotén a draslík, ktorý pomáha vylúčiť z organizmu zadržovanú vodu. Cuketa má veľmi priaznivé účinky napríklad v boji proti dne alebo cukrovke.

Recepty z cukety

Cuketa je vďaka svojej neutrálnej chuti úplne všestranná, preto sa dá konzumovať surová, tepelne upravená, na sladko alebo aj na slano. Pozrite sa na niekoľko jednoduchých receptov.

Cuketové placky

Cuketové placky sú v podstate alternatívou zemiakových placiek a rovnako ako u zemiakových existuje na ich prípravu veľké množstvo receptov. Zdravšie varianty receptov môžu byť úplne bez múky, môžu obsahovať napríklad celozrnnú múku alebo môže byť múka nahradená niekoľko lyžicami škrobu. Placky sa dajú piecť alebo vyprážať. Možnosti sú rôzne, takže si každý určite nájde to svoje.

  • 1kg cukety
  • 1 lyžica soli
  • 2 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • majoránka
  • čierne korenie
  • ½ hrnčeka hladkej múky

Cukety umyjete a olúpte. Ak máte mladé cukety, lúpať nemusíte. Pripravené cukety nastrúhajte na hrubom strúhadle a premiešajte lyžicu soli. Nechajte cuketu vypotiť sa asi pol hodiny, potom vodu zlejte a cuketu ešte preceďte. Pridajte ostatné prísady, korenie podľa chuti a spracujte cesto. Na panvici rozpáľte tuk (veľmi dobré je sadlo) a vyprážajte placky dozlatista.

Cuketová polievka

Cuketová polievka má tiež veľmi veľa variácií, dá sa kombinovať s koreňovou zeleninou a dochucovať najrôznejším korením.

  • ½ kg cukety
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 l vývaru alebo vody
  • 1 lyžica masla
  • soľ
  • tymián alebo provensálske korenie

V hrnci rozpáľte masla, pridajte nasekaný cesnak, cibuľu a orestujte do sklovita. Potom pridajte umytú a dobre pokrájanú cuketu, chvíľu restujte. Prilejte vodu alebo vývar, povarte asi 15 minút a ešte dochuťte korením. Nakoniec celú zmes dobre rozmixujte tyčovým mixérom.

Hrnčeková cuketová buchta

Cuketa je vynikajúca aj na sladký spôsob. Ak ju pridáte do cesta, múčniky sú potom vláčne a šťavnaté.

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky jemne nastrúhanej cukety
  • ½ hrnčeka cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 3 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžica kakaa

Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Na záver môžete kľudne pridať hrozienka alebo nasekané orechy. Cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech a pečte približne na 180° asi pol hodiny. Po upečení môžete poliať čokoládovou polevou alebo dozdobiť práškovým cukrom.

Cuketové špagety

Áno, z cukety sa dajú urobiť aj špagety! Na ich prípravu potrebujete špeciálnu škrabku ale špiralizér, vďaka čomu cuketu nakrájate na podlhovasté prúžky pripomínajúce špagety. Cuketové špagety môžete jesť surové alebo krátko orestované na olivovom oleji. Sú lahodné napríklad s pestom z medvedieho cesnaku alebo s ďalšou zeleninou. Tu je jeden jednoduchý recept.

  • olivový olej
  • 1 cuketa
  • 200 g sušených paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g olív
  • čerstvá bazalka
  • soľ

Umytú a prípadne olúpanú cuketu si pomocou škrabky alebo špiralizéra nakrájajte na „špagety“. Na panvici rozpáľte kvapku olivového oleja, pridajte nasekaný cesnak a keď sa rozvonia, pridajte pokrájané sušené paradajky. Krátko restujte a nakoniec na pár minút pridajte aj cuketové špagety. Na záver do zmesi pridajte olivy, okoreňte podľa chuti a ozdobte bazalkou. Môžete pridať aj hoblinky parmezánu.

Cuketa ponúka ešte veľa ďalších spôsobov úpravy. Dá sa plniť mäsovou zmesou, mladé cukety sú vynikajúce na grilovanie a obľúbenou klasikou sú aj vyprážané cuketové rezne alebo cuketový nákyp. Veľmi populárny je tiež sladký cuketový chlebíček alebo tradičný francúzsky pokrm ratatouille, ktorého neodmysliteľnou prísadou sú práve cukety.

21.08.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Perník 3x inak: Skvelé recepty na plech aj ako muffiny

20.09.2018

Aj vás určite niekedy prepadne chuť na sladké, no je vám ľúto dopriať si niečo, čo sa extrémne vymyká vášmu dietnému jedálničku. Práve preto sme si pre vás pripravili recepty na obľúbené perníky 3x inak. Obsahujú najmä zdravé ingrediencie a preto ich môžete bez obáv zaradiť do vášho jedálnička a nemať tak zbytočné výčitky. Pokračovať v čítaní

Špenát: Na čo je dobrý a v akých receptoch by nemal chýbať?

17.09.2018

Zdravá, chutná a nízkokalorická zelenina, ktorá je navyše dostupná po celý rok. To nie sú jediné dôvody, prečo by ste mali špenát do zaradiť do svojho jedálnička. Pokračovať v čítaní

Detoxikujte organizmus: 12 zásaditých potravín pre zdravé telo

13.09.2018

Stres, nezdravý životný štýl, konzumácia nevhodných potravín, málo pohybu. To všetko sa bohužiaľ sčíta. Keď nám telo vystaví účet za naše hriechy, nie je to práve príjemný pohľad. Ich výsledkom je napríklad prekyslenie organizmu. Čo s tým? Pokračovať v čítaní

Rebarbora: 5 skvelých receptov, ktoré zachutia

12.09.2018

Tvrdé stonky v zelených a červených odtieňoch a bujaré listy. To je rebarbora. Každý už niekedy o tejto rastline počul no málokto vie, ako zaujímavo sa dá využiť v kuchyni a aké účinky má na naše zdravie. Pokračovať v čítaní

Batáty: 5 najlepších receptov

05.09.2018

Batáty alebo sladké zemiaky sa stávajú čoraz viac populárnejším pokrmom. Je to kvôli ich výnimočnej chuti, no tiež kvôli obsahu živín a dobrému vplyvu na naše zdravie. Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 239 055 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?