Paradajková polievka s pohánkou

Ingrediencie na 1 porciu
| Cesnak | 1 strúčik | |
| Olej olivový | 5 ml | |
| Cibuľa červená | 0.5 kus | |
| Oregano drvené | 4 štipky | |
| Pohánka | 60 g | |
| Soľ | 2 štipky | |
| Čierne korenie | 2 štipky | |
| Rajčina | 4 kusy | |
| Citrónová šťáva čerstvá | 5 g | |
| Zeleninový vývar | 300 ml | |
| Citrónová kôra čerstvá | 5 g | |
| Koriander vňať | 1 hrsť |
Pohánka je prirodzene bezlepková obilnina, ktorá ma príjemnú orieškovú chuť. V našich končinách bývala tradičnou surovinou a dnes sa k nej znovu vraciame. Je nie len zdravá ale aj veľmi chutná.
Na oleji opražte na plátky nakrájanú červenú cibuľu. Po chvíľke prichoďte sparené a nakrájané paradajky a pohánku. Použite veľké paradajky, prípadne v zimných mesiacoch, kedy nie sú chuťovo dobré, môžete použiť tie v plechovke (500g).
Posypte oreganom a zalejte vývarom. Pod pokrievkou nechajte bublať cca 20 minút, kým pohánka nebude mäkká. Potom dochuťte soľou, citrónovou šťavou, kôrou a prelisujte cesnak. Chvíľu pred koncom varenia pridajte ešte čerstvý koriander.
Pri servírovaní polievku posypte tenkými plátkami červenej cibule, čerstvým koriandrom a pokvapkajte olivovým olejom.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 232.2413 Kj
| Bielkoviny | 1.56 g |
| Sacharidy | 7.17 g |
| Sacharidy z cukrov | 0.54 g |
| Tuky | 1.28 g |
| Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 0.99 g |
| Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.11 g |
| Vláknina | 2.02 g |
| Sodík | 0.05 g |
| Vápnik | 0.01 g |
ALERGÉNY
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT





