Cícerové guličky falafel

Ingredience na 1 porci

Cibule0.5 kusy
Česnek2 stroužky
Olej olivový2.5 ml
Chilli paprička0.5 kusy
Cizrna v suchém stavu130 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Koriandr nať1 hrst
Římský kmín2 špetky

Falafel je prirodzene vegánsky porkm, ktorý pochádza z Egypta. Ide o vyprážané či pečené guličky z cíceru, ktoré sa servírujú na tanier alebo v chlebe typu pita. Falafel je tiež bohatý na proteíny a vitamíny.

 

Cícer si dopredu namočte a to minimálne na 1 deň. V priebehu ho preplachujte a vymieňajte vodu. Strukoviny sa namáčajú hlavne kvôli lepšej stráviteľnosti a tiež príprave, keďže sa zmes na falafel mixuje z nevareného cíceru, aby to váš mixér zvládol. Keď nestíhate cícer namočiť, tak môžete použiť napríklad polovicu surového cícera a polovicu uvareného. Falafel sa nerobí výhradne z vareného cíceru, výsledná zmes by sa príliš rozpadala.

 

Všetky ingrediencie si vložte do mixéra a jednoducho mixujte. Zmes môžete mať úplne hladkú alebo v nej nechať kúsky cíceru, je to na vás.

 

Potom takto pripravenú zmes nechajte na 15-30 minút v chladničke. Z vychladenej zmesi vytvarujte malé placky (lepšie a rýchlejšie sa vypražia) alebo guličky a tie môžete vyprážať na rozpálenej panvici, nebudeme klamať, tak sú proste najlepšie! Alebo môžete dať falafel piecť na cca 30-40 minút do rúry na 220 stupňov. Po približne 20 minútach ich otočte a nechajte piecť dozlatista z oboch strán.

 

Takto pripravené placky sa hodia k vareným zemiakom, zeleninovým prílohám, ako snack k dipom, náplň do tortíl a pod.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 291.209 Kj

Bílkoviny1.61 g
Sacharidy10.68 g
Tuky1.48 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.89 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina3.48 g
Vápník0.01 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2021 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.