Japonská polievka ramen: zahreje, aj zasýti

ramen recept, miso ramen, Shoyu ramen

Polievky – to je jedlo, na ktoré sa vždy nájde príležitosť. Je príliš teplo a nemáte na nič chuť? Polievka paradoxne schladí, ale tiež zasýti. Dni sa skracujú, vonku sa ochladzuje a jediné, po čom túžite je zabaliť sa do deky a dať si teplú, sýtu polievku, ktorá zahreje telo, aj dušu? Toto všetko v sebe spája chutná, sýta a výživná japonská polievka ramen. Ramen recept, to je Ideálna kombinácia plnej, korenistej chuti a zdravých surovín.

Ramen je japonská verzia čínskych rezancových polievok. Už história ramen polievky napovedá, že neexistuje žiadny jediný, ani ,,správny” ramen recept – je ich veľké množstvo, každá časť Japonska má svoju vlastnú, špecifickú ramen verziu. Takisto si môžete vlastný ramen recept pripraviť aj doma, potrebujete k tomu len pár základných surovín, ktoré dlho vydržia a dajú sa kúpiť buď v ázijských potravinách, alebo na e-shopoch, ako je napríklad Grizly.sk

Ramen polievka

Polievka ramen má mnoho verzií, základ je však vždy rovnaký: kvalitný, silný vývar, zelenina, riasy, typické ramen rezance a bielkoviny vo forme mäsa alebo tofu, prípadne vajíčka marinované v sójovej omáčke. Aj keď sa to možno nezdá, pripraviť si ramen polievku doma nie je nič zložité. Veľa ingrediencií môžete skladovať v chladničke, alebo v mrazničke a do ramen polievky môžete použiť aj zvyšky mäsa a zeleniny, ktoré máte práve po ruke. 

Navyše, už samotný pôvod ramenu nám napovedá, že ramen recept nepozná hranice. Ramen je polievka, ktorá zahreje, je nesmierne zdravá a plná čerstvej zeleniny a bielkovín. 

Tieto základné ramen recepty vám pomôžu pri príprave vlastnej polievky ramen. 

Ramen recepty 

Jeden z najobľúbenejších ramen receptov je shoyu ramen, ktorý za svoju výraznú chuť vďačí predovšetkým sójovej omáčke. Môžete si ho pripraviť s mäsom, alebo tofu. Na japonskom ostrove hokkaido vznikol ďalší, nemenej obľúbený ramen recept – miso ramen.  Jeho základom je miso pasta. Miso pasta je vyrobená z uvarených sójových bôbov a morskej soli. Táto zmes sa naočkuje kultúrou huby koji (kodži) a nechá sa niekoľko mesiacov až rokov pomaly kvasiť. Okrem toho, že miso pasta je plná vitamínov a minerálov, funguje aj ako prírodné probiotikum

Probiotiká výrazne zlepšujú a chránia zdravie tráviaceho ústrojenstva. Medzi ďalšie prírodné probiotiká patrí napríklad kombucha, kvasená kapusta, alebo kefír

V tomto článku vám predstavíme tri recepty – shoyu ramen s bravčovým bôčikom, vegetariánsky miso ramen a recept na marinované ramen vajíčko na mäkko.

Príprava polievky ramen je pomerne časovo náročná, ale určite nie zložitá. Ramen vývar vám odporúčame variť vo väčších množstvách a následne skladovať v chladničke. Prípravu vývaru si tiež môžete skrátiř použitím kvalitného bujónu. Takto sa zo zdĺhavého receptu hravo stane rýchla zdravá večera, ktorou zahviezdite pred priateľmi, alebo rodinou.

1

Shoyu ramen recept

Shoyu – tak sa po japonsky povie sójová omáčka, ktorú určite netreba špeciálne predstavovať. Základom vývaru na shoyu ramen je práve sójová omáčka. V tomto ramen recepte je použitá aj skutočná ľahôdka – bravčový bôčik chashu, ktorý ocenia najmä milovníci receptov z bravčového mäsa

Ingrediencie:

Bravčový bôčik na japonský spôsob chashu:

  • 460 g bravčového bôčika
  • 3 jarné cibuľky 
  • zhruba 5 cm kus zázvoru
  • slnečnicový olej 
  • ½ pohára japonského vína saké
  • ½ pohára sójovej omáčky
  • 1 pohár vody
  • 75 g cukru

Vývar:

  • 1 kus riasy kombu (dá sa nahradiť hocijakou inou morskou riasou, napríklad nori)
  • ½ poháru tuniakových bonito vločiek
  • 2 poháre kuracieho vývaru

Shoyu základ:

  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2  čajové lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 3 polievkové lyžice kvalitnej sójovej omáčky
  • 1 lyžička ryžového vína mirin

Ramen prísady:

  • 300 g ramen rezancov (dajú sa použiť aj iné rezance, napríklad soba, alebo instantné ramen rezance)
  • jarná cibuľka
  • ramen vajíčko, na každú porciu 1
  • mungo, alebo iné klíčky
  • sezamové semienka
  • huby shiitake 
  • nori riasy

Postup:

Časovo najnáročnejším krokom tohto ramen receptu je príprava tradičného japonského bravčového bôčika chashu, z ktorou musíte začať už deň vopred. Nebojte sa, ak ho pripravíte vo väčšom množstve,môžete ho jednoducho skladovať aj v mrazničke. 

Pripravte si všetky ingrediencie. V panvici rozpáľte olej a postupne naň ukladajte kúsky bôčika, mastnou stranou napred a potom obráťte. Tento proces by mal trvať približne 10 minút. 

Kým sa bôčik smaží, vložte všetky ingrediencie na dochucovanie do hrnca. Pridajte mäso a priveďte k varu. Ak sa objaví prípadná pena, odoberajte ju lyžicou a pomaly varte na miernom plameni približne hodinu a každých 15 minút otáčajte. Mäso by malo byť zaťažené pokrievkou, ktorá by ho mala pritláčať ku dnu hrnca. Toto docielite napríklad priložením menšej pokrievky, ako je hrniec, v ktorom mäso pripravujete. Po hodine varenia by mala byť omáčka výrazne zredukovaná. Odstavte hrniec z plameňa, nechajte vychladnúť a bôčik spolu so zbytkom omáčky vložte do uzatvárateľného sáčku. Nechajte odpočívať v chladničke cez noc. 

Na druhý deň môžete začať s prípravou samotného ramen vývaru. V menšom hrnci priveďte do varu dva poháre vody a riasu kombu. Chvíľu povarte, vyberte kombu riasu a pridajte bonito vločky. Opäť priveďte k varu a odstavte zo sporáka. Nechajte 10 minút odpočívať. Preceďte cez jemné sitko. Tento vývar sa nazýva daishi.

Vo väčšom hrnci zmiešajte vývar dashi s kuracím vývarom a na nechajte ohrievať na malom plameni. 

Pripravte si shoyu základ. V menšej panvičke zohrejte na strednom plameni sezamový olej a opražte na ňom najemno nasekaný zázvor a cesnak, až kým nezačnú rozvoniavať, čiže približne 30 sekúnd. Pridajte sójovú omáčku a mirin a odstavte z plameňa. Po lyžiciach pridávajte k zmesi daishi a kuracieho vývaru, až kým nedosiahnete plnú, výraznú chuť. 

Uvarte ramen rezance podľa návodu na obale, až kým nie sú ,,al dente“. 

Pripravte si misky a do každej dajte štedrú porciu rezancov, ktoré zalejete horúcim vývarom. 

Do každej misky pozorne naukladajte ramen prísady, ktoré ste sa rozhodli použiť. Bravčové mäso nakrájajte na tenké plátky,približne 4 kúsky na každú porciu a naukladajte do misky. Na záver do misky položte na polovicu rozkrojené ramen vajíčko a hojne zasypte nakrájanou jarnou cibuľkou. 

2

Vegetariánsky miso ramen recept

Keďže tento ramen neobsahuje mäso, je jeho príprava oveľa rýchlejšia a tento miso ramen recept je zdravý, ľahký a sýty. A ak doňho na záver nepridáte ramen vajce, pripravíte si recept, ktorý spĺňa pravidlá vegánskeho jedálnička a pritom stále obsahuje dostatok bielkovín.

Ingrediencie:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • zhruba 4cm kus zázvoru
  • 1 ½ lyžica bielej miso pasty
  • 1 lyžica sezamovej pasty tahini
  • 15 g sušených húb shiitake 
  • 1 liter kvalitného zeleninového vývaru
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 200 g bieleho tofu
  • 1 lyžica kukuričnej múky
  • 1 lyžica sezamového, alebo slnečnicového oleja
  • 100 g ramen rezancov 
  • 1 kapusta pak choi 
  • 2 jarné cibuľky
  • 25 g klíčkov, napríklad mungo
  • 1 mrkva
  • 2 marinované ramen vajíčka (pri vegánskej verzii vynechajte)
  • chilli vločky, nori riasy, sekané arašidy, alebo koriander na ozdobu a servírovanie 

Postup:

Cesnak rozpučte plochou stranou noža a vhoďte do panvice spolu so zázvorom, tahini, hubami, vývarom a sójovou omáčkou. Na miernom plameni priveďte k varu a 5 minút povarte, kým zázvor trochu nezmäkne. Preceďte do druhej panvice. Medzitým si pripravte tofu. Jemne ho obaľte v kukuričnej múke a opatrne osmažte na oleji do chrumkava. Ramen rezance uvarte podľa návodu na obale, ale dajte pozor na to, aby boli uvarené ,,al dente”. 

Pak choi rozdeľte na štvrtiny a nakrájajte si jarnú cibuľku. Oddeľte bielu časť od zelenej a pak choi spolu s bielou časťou cibuľky vhoďte do vývaru. Povarte zhruba minútu, pokým kapusta pak choi trochu ,,uvädne”. 

Uvarené ramen rezance rozdeľte do dvoch misiek a zalejte vývarom. Mrkvu očistite a nakrájajte na čo najtenšie pásiky a vložte do misky spolu s tofu, klíčkami a ďalšími prísadami podľa chuti. Na vrch každého taniera položte rozkrojené ramen vajce a posypte jarnou cibuľkou, prípadne koriandrom a nasekanými arašidami. 

TIP: Ak patříte medzi priaznivcov keto diéty, zrejme ste si všimli, že niektoré ingrediencie, ako napríklad pšeničné rezance nie sú pre keto diétu vhodné. Vyskúšať ale môžete cestoviny Slimpasta.

3

Marinované ramen vajíčko

Jednoduché a pritom také chutné. To je ramen vajíčko, nazývané aj ajitsuke tamago. Cez noc marinované v sójovej omáčke, s krémovým tekutým žĺtkom – ramen vajce vylepší každý ramen recept.

Ingrediencie:

  • čerstvé vajcia
  • 4 lyžice kvalitnej sójovej omáčky
  • 4 lyžice mirin omáčky
  •  4 lyžice saké (ak nemáte, môžete použiť aj vodu)
  • 1 lyžička cukru

Postup:

Všetky ingrediencie na marinádu zmiešajte dohromady. Pre väčšiu intenzitu chutí odporúčame marinádu zhruba minútu jemne povariť. 

Dajte variť vajíčka. Aby sa lepšie lúpali, pridajte do vody trochu octu a soli. Odporúčame variť 6,5-7 minút, ak máte radi žĺtok trochu tekutejší. Po uvarení vodu zlejte a nechajte uvarené vajcia približne 15 minút odpočívať v studenej vode. Vajíčka ošúpte a naložte do marinády. Vložte do chladničky a nechajte marinovať cez noc.

Japonská polievka ramen je ideálne jedlo, ktoré zahreje aj v žalúdku, aj pri srdci. Ramen je plný kvalitných, chutných a zdravých ingrediencií. Navyše, u nás je stále považovaný za exotickéjedlo a preto každá príležitosť, pri ktorej naservírujete váš vlastný domáci ramen získa punc výnimočnosti.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2022 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.