Špargľa: Tipy na spracovanie a lahodné recepty, ktoré zvládne každý

Špargľa býva označovaná aj za kráľovskú zeleninu. Okrem jej lahodnej chuti vás určite prekvapí aj jej veľké množstvo dietologických a liečivých vlastností.

Špargľa si získala prívlastok kráľovská na základe jej histórie. Poznali ju už starí Egypťania, Gréci či Rimania. Tak ako aj v histórií, tak aj dnes, je špargľa stále oceňovaná kvôli jej priaznivým účinkom na organizmus. Práve vďaka nim ju odborníci na výživu často považujú za elixír zdravia a mladosti.

Účinky špargle

Špargľa je veľmi dobre stráviteľná a ľahká potravina. Obsahuje množstvo vody, vlákniny, bielkovín a málo tukov, preto sa nedajú poprieť jej dietologické vlastnosti. Do pestrého jedálnička by ste ju ale nemali zaradiť len počas diéty. Obsahuje aj veľké množstvo vitamínov, presnejšie vitamíny skupiny B, C a E. Rovnako sa v nej nachádza aj zinok, železo a napríklad aj horčík. Vďaka účinkom týchto látok si ako zelenina zaslúžila prívlastok elixír zdravia a mladosti. Pomáha udržiavať zdravý cievy systém a srdce, podporuje činnosť čriev a priaznivo pôsobí aj pri detoxikácií organizmu. Má liečivé účinky pri ekzémoch, kožných problémoch a dobre pôsobí aj na kvalitu vlasov a nechtov. Navyše je prínosom aj pri chorobách močového mechúra, obličiek, pečene a žlčníka.

Druhy špargle

Existujú tri farebne odlíšené druhy špargle a to je špargľa biela, špargľa zelená a špargľa fialová. Okrem toho sú však aj bielo-fialové a zeleno-fialové odrody.

Na varenie je najvhodnejšia špargľa biela, ktorá sa považuje za najjemnejšiu a najlahodnejšiu. Odlišuje sa  aj tým, že má hrubšiu stonku. Zelená špargľa má naopak stonku tenšiu a má viac horkastú a intenzívnu chuť.

Ako pripraviť špargľu

Pred varením je dôležité si špargľu očistiť. So špeciálnou škrabkou na špargľu alebo aj obyčajnou na zemiaky odstráňte pred varením zo špargle jej drevnatú kôru. Nezanedbajte to. Zvyšky drevnatej kôry na špargli môžu spôsobiť že bude po varení horká. Na varenie sa používajú vyššie hrnce, v ktorých sa špargľa varí postojačky. Špičky špargle by pri varení mali smerovať hore, aby sa nerozvarili. Varte ju približne 10 až 15 minút. Do vody pridajte soľ, lyžičku cukru a masla, prípadne pár kvapiek citrónovej šťavy, ktorá uchová jej farbu.

Recepty

Inšpirujte sa jednoduchými receptami so špargľou a skúste zaradiť túto lahodnú zeleninu aj do vašej kuchyne.

Krémová špargľová polievka

Ingrediencie:

  • 500 g bielej špargle
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 cibule
  • 1 lyžica masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • štipka kryštálového cukru
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

Zo špargle odrežte drevnaté konce, ošúpte a nakrájajte ju na cca 2 cm kúsky. Hlavičky si odložte, ozdobíte nimi hotovú polievku. Očistené zemiaky nakrájajte na malé kocky. Do teplého vývaru pridajte kúsky špargle, okrem hlavičiek a zemiaky. Osoľte a varte na miernom ohni do zmäknutia.

Medzitým si nadrobno nakrájajte cibuľu a orestujte ju na masle. Po orestovaní ju pridajte do hrnca k špargli a zemiakom. V miske si vyšľahajte žĺtky s trochou studeného vývaru a taktiež ich pridajte do hrnca. Chvíľu ohrejte, odstavte a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí ochuťte soľou, cukrom a rozmixujte tyčovým mixérom na hladký krém.

Hlavičky špargle si na záver môžete pripraviť na pare a ozdobiť nimi pripravenú polievku.

Špargľa s holandskou omáčkou

Špargľa s holandskou omáčkou patrí medzi obľúbené recepty zo špargle. Takto pripravenú ju môžete podávať ako ľahké hlavné jedlo alebo aj ako prílohu k mäsu.

Ingrediencie:

Špargľa

  • zväzok zelenej špargle
  • soľ
  • cukor
  • maslo

Holandská omáčka

  • 300 g masla
  • 2 žĺtky
  • 2-3 lyžice bieleho vína
  • šťava z ½ citróna
  • soľ
  • čierne korenie
  • sladká smotana podľa potreby

Postup:

Spodné 2/3 špargle si očistite. Očistenú ju dajte variť do vody so štipkou soli a cukru. Uvarenú špargľu ešte na cca 3 minúty osmažte na panvici na masle.

Medzitým si pripravte holandskú omáčku. Maslo nechajte rozpustiť a prelejte ho do nádoby, v ktorej ho necháte odstáť, aby sa oddelila syrovátka, tá odstane naspodku. Po oddelení si z nádoby odlejte čisté maslo.

Do misky pridajte žĺtky, biele víno, citrónovú šťavu, štipku soli, štipku čierneho korenia a metličkou všetko vyšľahajte, aby vznikla hustá zmes. Potom k zmesi postupne, za stáleho šľahania, pridávajte maslo. Maslo by pritom malo byť ešte teplé. Vzniknutá omáčka by mala mať polotekutú konzistenciu, ak by bola príliš hustá, môžete použiť sladkú smotanu.

Na záver už len stačí pripravenou holandskou omáčkou poliať špargľu a pokrm je pripravený.

Grilovaná špargľa s prosciuttom

Rýchly recept na obed alebo večeru. Ku grilovanej špargli môžete podávať napríklad zeleninový šalát alebo varené zemiaky. Vďaka zapečeniu bude pripravená špargľa krásne chrumkavá.

Ingrediencie:

  • 500 g zelenej špargle
  • 100 g šunky prosciutto
  • 100 g nastrúhaného parmezánu
  • soľ
  • cesnakové korenie
  • 2 pl olivového oleja

Postup:

Špargľu si očistite a odstráňte z nej spodnú drevnatú časť. Zviažte 3 až 5 kúskov špargle šunkou prosciutto. Obalené kúsky naukladajte na plech, kde ich ešte posypte nastrúhaným parmezánom, soľou, cesnakovým korením a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte pri 200 °C približne 10-15 minút. 

Zapečené cestoviny so špargľou

Ingrediencie:

  • 1 zväzok bielej špargle
  • 250 ml sladkej smotany
  • 150 g cestoviny
  • 100 g kuracej šunky
  • 150 g nastrúhaného syru
  • maslo
  • mletý muškátový oriešok
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Cestoviny si uvarte podľa návodu na obale. Medzitým si očistite špargľu a nakrájajte ju na malé kúsky, šunku nakrájajte na kocky alebo plátky. Všetky suroviny budete vrstviť. Najprv si na plech rozložte uvarenú cestovinu. Na ňu navrstvite špargľu. Okoreňte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Pridajte vrstvu nakrájanej šunky. Na vrstvu šunky pridajte kúsky masla. Na záver všetko zakryte nastrúhaným syrom a zalejte smotanou. Zapekajte približne 10 minút na 190 °C, dozlatista.

18.10.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Avokádo 5x inak: Zdravé tipy do kuchyne

08.01.2020

Radi by ste vyskúšali nejakú zdravú potravinu? Vyskúšajte avokádo. V súčasnej dobe je obľúbenou pochúťkou po celom svete. Tu sú tipy, ako ho využiť v kuchyni. Pokračovať v čítaní

Recepty z tekvice, ktoré si zamilujete

18.03.2020

V jesennom období na nás z každého rohu vykukujú dekorácie tekvíc. Málokto ale vie, že tekvica sa dá využiť aj iným spôsobom než len na dekoratívne účely. Vďaka jej chuti, obsahu vitamínov a variabilite v kuchyni by ju mal do svojho jedálnička zaradiť naozaj každý. Pokračovať v čítaní

Špenát: Na čo je dobrý a v akých receptoch by nemal chýbať?

11.03.2020

Zdravá, chutná a nízkokalorická zelenina, ktorá je navyše dostupná po celý rok. To nie sú jediné dôvody, prečo by ste mali špenát do zaradiť do svojho jedálnička. Pokračovať v čítaní

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

15.01.2020

Cuketa  je zdravá potravina a má v kuchyni veľké využitie. V nasledujúcom článku zistíte, ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

Účinná diéta: Základom je pestrá a rozmanitá strava

10.01.2020

Aby bola diéta dlhodobo účinná a zároveň prínosná pre vaše telo, nie je vhodné počas nej hladovať ani sa nijak drasticky obmedzovať v jedle. Najdôležitejšia je pravidelnosť a vyváženosť jedálnička, ktorý obsahuje zdravú stravu so všetkými dôležitými zložkami potravy a to všetko v spojení s primeranou športovou aktivitou. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

3 101 856 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?