3x medvedí cesnak: Ochutnajte prírodné antibiotikum v pokrmoch

V posledných rokoch stúpa obľuba medvedieho cesnaku. Už v minulosti sme túto rastlinu poznali a dnes ju znovu objavujeme. Príjemne oživí náš jedálniček a ako pridanú hodnotu ponúkne vitamíny a mnoho liečebných schopností. Jar je ideálnou dobou, kedy jeho pôsobenie na ľudský organizmus vyskúšať.


Cesnak ako prírodné antibiotikum

Nepochybujeme o tom, že ste už určite niekde počuli o antibiotických účinkoch cesnaku. To isté platí o medveďom cesnaku. Nielen preto ho ľudia často zaraďujú do svojich jarných očistných kúr. Dokáže veľmi účinne posilňovať imunitu, čo po dlhej a náročnej zime určite oceníte.

Cesnak medvedí obsahuje aj veľké množstvo vitamínu C, čo je pre obranyschopnosť tiež veľmi dôležité. Okrem toho je považovaný za antioxidant. Vo veľkom množstve využíva medvedí cesnak tiež ľudové liečiteľstvo, obľúbená je hlavne tinktúra z tejto rastliny.

Medvedí cesnak je prevenciou proti chrípke, pomáha znižovať krvný tlak a účinne pôsobí aj proti skleróze, čiže kôrnateniu tepien. Rovnako je aj vhodným doplnkom liečby astmy. 

Kde a kedy medvedí cesnak hľadať?

Výhodou medvedieho cesnaku je, že si ho môžete nazbierať aj sami.

Kde rastie? Budete sa diviť ale možno máte jeho rastlinky hneď za rohom a ani o nich neviete. Byline najviac vyhovujú k rastu vlhké miesta. Ak máte v okolí lužné lesy, vypravte sa do nich.

Môžete si byť istí, že tam na túto rastlinku narazíte. Ako ju ale spoznáte? Pravdepodobne poznáte široké listy konvaliniek, ktoré tiež radi rastú na vlhších tienistých miestach. Listy medvedieho cesnaku sa im veľmi podobajú. Jednoznačným poznávacím znamením je potom cesnaková vôňa, ktorú ucítite keď list v ruke potriete.

Zostáva ešte dodať, kedy rastie. Zvyčajne sa s ním stretávame približne dvojmesačnom období od konca marca do polovice mája. Pestovanie medvedieho cesnaku tiež nie je žiadna veda. Mali by ste mu ale na záhrade vyhradiť vlhšie miesto, kde bude väčšiu časť dňa skôr v tieni.


Najsilnejšie účinky ponúka čerstvý

Bylinka medvedieho cesnaku vás okúzlila, nie ste si ale istý, ako ho vlastne v kuchyni využiť? Vedzte, že má veľmi široké využitie. Keď ho budete mať na záhrade, môžete si natrhať čerstvé rastliny kedykoľvek si spomeniete. To je obrovská výhoda. Práve odtrhnutá rastlina sa dá nasekať na drobné kúsočky, s ktorými si môžete napríklad posypať čerstvý chlieb s maslom tak ako si naň sypete napríklad pažítku alebo žeruchu. Podobne ako u ďalších bylín je jeho účinok silnejší práve v čerstvom stave.

Recepty z medvedieho cesnaku ponúkajú pestrú škálu pokrmov, či už zo studenej alebo aj teplej kuchyne. V tejto súvislosti sa ponúka otázka, ako uchovať medvedí cesnak. Akonáhle spoznáte jeho chuť a blahodárne účinky na váš organizmus, určite vám nebude stačiť si ho dopriať len v dobe jeho sezóny, teda od konca marca do polovice mája.

Veľmi dobrým spôsobom, ako zachovať maximum živín je medvedí cesnak zmraziť. Ak máte väčší mrazák, stojí za to ho nasekať na kúsky a vložiť do menšej plastovej nádoby podobne ako to možno robíte s pažítkou. Ďalšou možnosťou je medvedí cesnak sušiť. Kľudne si tak môžete urobiť zásoby sušeného cesnaku na celú zimu- počítajte ale s tým, že jeho vôňa už nebude tak intenzívna a tiež príde počas dlhého skladovania o časť živín.

Pesto

Veľmi dobrým spôsobom, ako mať rastlinu k dispozícií v plnej sile aj mimo jej vegetačnú sezónu je pripraviť si do zásoby pesto z medvedieho cesnaku. Čo budete potrebovať?

  • 1 zväzok rastlín medvedieho cesnaku
  • 3 lyžice za studena lisovaného olivového oleja
  • 100 gramov kešu orechov
  • 1 štipku soli
  • 3 polievkové lyžice jemne nastrúhaného parmezánu



Pod studenou vodou dôkladne opláchnete listy medvedieho cesnaku. Vložte odtrhnuté listy do mixéru a pridajte kešu orechy. Postupne prilievajte olivový olej, kým sa nevytvorí hladká pasta. Nakoniec vylejte z mixéru a primiešajte nastrúhaný parmezán. Podľa potreby dosoľte. Pesto môžete uchovávať v uzatvárateľných nádobách v chladničke, vydržia relatívne dlho.


Polievka z medvedieho cesnaku

Pripraviť krémovú polievku je tiež veľmi jednoduché. Potrebujete:

  • cca 300 gramov medvedieho cesnaku (alebo proste tri hrste listov)
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 polievkovú lyžicu bazalky- najlepšie čerstvú
  • 1 polievkovú lyžicu masla
  • 100 ml smotany
  • 1 štipka soli
  • 1 štipka čierneho korenia


Do hrnca vložte lyžicu masla. Ošúpané zemiaky nakrájajte na kocky, vložte na maslo a jemne orestujte. Prilejte zeleninový vývar a uvarte do mäkka. Medvedí cesnak umyte a posekajte na drobno. Pridajte do polievky, varte však len krátku dobu. Cesnak nesmie stratiť príjemnú zelenú farbu a vôňu, nesmie sa prevariť. Osoľte, pridajte čierne korenie a čerstvú bazalku. Pomocou ponorného mixéra rozmixujte na hladký krém. Prilejte smotanu a premiešajte. Jemne prihrejte. Servírujte napríklad s hriankou alebo plátkom celozrnného chleba.


Uhorkový šalát s medvedím cesnakom

S medvedím cesnakom sa dá pripraviť množstvo veľmi chutných šalátov. Určite si pripravujete uhorkový šalát, tentokrát ho ale môžete ozvlášniť chuťou medvedieho cesnaku. Čo potrebujete k jeho príprave?

3 šalátové uhorky

300 gramov (3 hrste) medvedieho cesnaku

150 gramov smotany na šľahanie

2 polievkové lyžice hustého bieleho jogurtu

2 polievkové lyžice kyslej smotany

Umyté uhorky ošúpete a nastrúhate na jemno. Odlejte z nich šťavu- tu do šalátu nepoužijete ale rozhodne ju nevylievajte je veľmi zdravá, takže ju vypite. Nastrúhané uhorky ľahko osoľte a pridajte čierne korenie, ideálne je čerstvo namleté. Prilejte k uhorkám smotanu na šľahanie, dve lyžice jogurtu a dve lyžice kyslej smotany. Dobre premiešajte. Umyte medvedí cesnak a nasekajte ho nadrobno. Vmiešajte do uhorkovej zmesi. Podľa potreby môžete ešte dosoliť a dokoreniť.

Pozrite sa tiež na ďalšie fitness recepty z dielne Pestrého jedálnička.


23.07.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chcem jedálniček ZADARMO

2 308 747 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?