Veľkonočné recepty: Mazanec, veľkonočný baranček či jahňacie mäso

Veľká noc je považovaná za jednu z najväčších kresťanských sviatkov, pretože je oslavou zmŕtvychvstania Ježiša Krista po jeho smrti na kríži. Viaže sa k nemu viacero ľudových zvykov, ktoré sa od seba líšia v každom kraji. Veľká noc je vnímaná ako jeden z najkrajších sviatkov vôbec, pretože je nielen oslavou jari, ale je to hlavne sviatok rodinný, ku ktorému patrí aj dobré jedlo. V každej rodine sa na stole nájde veľkonočný baranček, veľkonočná plnka či mazanec, no každá rodina má naň svoj recept.

Kedy a ako sa u nás slávi Veľká noc?

Veľká noc a jej dátum nie je stabilný, pretože sa neriadi civilným kalendárom. Každý rok sa teda slaví v inú dobu, no výpočet presného dátumu je veľmi jednoduchý, pretože veľkonočná nedeľa spadá na prvú nedeľu po prvom jarnom splne, ktorý nasleduje po rovnodennosti. Už týždeň predtým ale začína obdobie, ktoré sa označuje ako Svätý týždeň.

Veľká noc sa teda väčšinou slávi v období od konca marca do približne polovice apríla. Toto obdobie je okrášlené príchodom jari, kedy sa stromy a kvety začínajú prebúdzať k životu. Na tento úkaz prírody vo veľkej miere nadväzuje aj veľkonočné menu.

Veľkonočné sviatky sú predovšetkým spojené s kresťanstvom, pretože kresťania si počas nich pripomínajú celú históriu okolo Ježiša Krista a jeho ukrižovania. Na tento historický dej sa viaže dokonca aj zopár veľkonočných jedál – napríklad veľkonočné judášky, ktoré sa považujú za prvé veľkonočné pečenie, sa pripravujú ako spomienka na Judášovo obesenie potom, čo udal Krista.

Paradoxne sa u nás najväčším oslavám teší Veľkonočný pondelok, ktorý pre kresťanov nemá žiadny význam. Tento deň je najoblúbenejší predovšetkým u chlapcov a mužov, ktorí chodia s korbáčmi a studenou vodou. Žena by mala byť podľa tradície na Veľkonočný pondelok poriadne vyšľahaná (symbolicky) a poliata, aby bola po celý rok zdravá.

Jednotlivé dni a ich veľkonočné menu

Veľká noc znamená ukončenie 40 dňového pôstu, ktorý začína Popolcovou stredou a končí Veľkým piatkom. Počas pôstneho obdobia, by sa mali ľudia zdržať bohatých mäsitých jedál a prejsť na odľahčenú vegetariánsku stravu. Cieľom pôstu bolo v minulosti preukázať úctu k božstvu a svoju myseľ naviesť k vyšším sféram práve vďaka asketizmu – zriekaniu sa blaha.

Po tomto pôstnom období prichádza takzvaný Svätý týždeň, behom ktorého začína príprava na Veľkú noc. Počas Svätého týždňa je každý deň označovaný inak a každý z nich má svoje tradície a typické veľkonočné menu.

Prvým a najzelenším dňom Svätého týždňa je Zelený štvrtok. Potom nasleduje Veľký piatok, Biela sobota a Veľkonočná nedeľa – Boží hod veľkonočný, ktorá sa považovala za najväčší sviatok roka.

Na Zelený štvrtok by sa malo servírovať niečo zelené, pretože to znamenalo príchod jari a zároveň mala zelená farba ozdraviť telo. Preto tu nájdu svoje miesto rôzne bylinky, špenát či medvedí cesnak.

Na Veľký piatok kresťania dodržiavajú prísny pôst; jesť sa môže iba trikrát za deň a to len raz do sýta. V tento deň sa nemá pracovať a ani zem by sa nemala hýbať – nič sa neseje.

Biela sobota je znakom ukončenia pôstu a začína sa pripravovať veľká hostina. Pečie sa mazanec, veľkonočný baranček či veľkonočná plnka. Všetko vyvrcholí na Veľkonočnú nedeľu, kedy spolu celá rodina konzumuje všetky požehnané jedlá. Na stôl gazdiné servírujú bohaté veľkonočné menu, v ktorom nechýba ani pečené jahňacie mäso na rôzne spôsoby.

na Veľkonočný pondelok chlapci začínajú chodiť na šibačku a oblievačku a dostávajú koláče či ozdobené vajíčka.

Veľkonočné recepty

Tradičné veľkonočné menu obsahuje veľa jedál, ktoré majú svoj osobitý príbeh a tak do našich životov prinášajú toľko potrebné ukotvenie tradícií.

Nadýchaný veľkonočný mazanec

Na veľkonočnom stole by nemali chýbať tieto bochníky zo sladkého cesta, ktoré sú plné hrozienok a posypané mandľami. Upečené mazance môžete uchovať dlhšiu dobu v chlade alebo ich dokonca zamraziť.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • hrsť hrozienok namočených v rumu
  • jemne nastrúhaná citrónová kôra
  • nahrubo sekané olúpané mandle
  • 1,5 balíčku sušeného droždia (50 g čerstvého)
  • 250 g masla
  • 4 žĺtky
  • 500 ml mlieka
  • 1 vajce na potrenie

Postup:

Múku a ďalšie ingrediencie zmiešajte so sušeným droždím, pridajte žĺtka, vlažné mlieko, rozohriate maslo, hrozienka namočené v rume a ručne (poprípade v robote) zarobte na cesto. Poriadne cesto vyhneťte, aby sa do cesta dostalo čo najviac vzduchu. Na záver cesto vložte do čistej misy a zakryte utierkou. Cesto by malo svoj objem až zdvojnásobiť.

Cesto si po nakysnutí vyklopte z misy na pomúčenú dosku a dlaňami ho rýchle prehneťte a vytlačte z neho väčšinu vzduchu.

Následne cesto rozdeľte ostrým nožom na tri diely. Každý kúsok vytvarujte do podoby bochníku. Následne ich uložte na plech s papierom, nechajte ich dokysnúť a povrch potrite rozšľahaným vajcom.

Na záver posypte sekanými mandľami a vložte do trúby rozohriatej na 200 °C. Po 15 minútach teplotu znížte a pečte mazance do zlata.

Tradičný veľkonočný baranček

Tradičný veľkonočný baranček je súčasťou každej veľkonočnej hostiny. Okrem toho, že samotný baranček je symbolom tohto sviatku, poslúži aj ako dekorácia.

Ingrediencie:

  • 120 g práškového cukru
  • 120 g polohrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna
  • 150 ml teplého mlieka
  • 125 g masla alebo rastlinného tuku do cesta
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

V mise si vyšľahajte práškový cukor a zmäknuté maslo. Pridajte žĺtky a vanilkový cukor a poriadne premiešajte. Následne zmiešajte polohrubú múku s kypriacim práškom a preosejte ju na zmes vajíčok a masla.

Do drobivého cesta prilejte vlažné mlieko a rozmiešajte cesto do krémova. Napokon do cesta vmiešajte do tuha vyšľahané vaječné bielky a pridajte kôru z nastrúhaného citróna.

Cesto pečte v rozohriatej rúre na 180 °C. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti formy. Baranček sa však bude piecť minimálne 35 minút.

Upečeného barančeka nechajte asi 20 minút chladnúť vo forme, potom formu opatrne odstráňte a koláč nechajte do úplného vychladnutia na mriežke. Počas pečenia sa môže stať, že cesto sa nadvihne nad úroveň formy. Prečnievajúci koláč odporúčame zarovnať nožom, aby mohol baranček pekne stáť na podložke. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Veľkonočná plnka

Veľkonočná plnka je jedno z najobľúbenejších slaných veľkonočných jedál. Do veľkonočného menu sa jednoznačne hodí, pretože je v nej veľa vajec a dá sa do tej schovať viacero surovín. Podľa tradície patria do plnky nasekaná mladá žihľava. Ak ju však nemáme, skvelá náhrada môže byť petržlenová vňať.

Ingrediencie:

  • stredne veľké bagety
  • 100 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 200 g šunky vcelku
  • čerstvá petržlenová vňať
  • čerstvá pažítka
  • 1/2 ČL rasce
  • mleté čierne korenie

Pečivo nakrájajte na kocky, zmiešajte so zohriatym mliekom a poriadne premiešajte. Ak je zmes príliš hustá, pridajte viac mlieka.

Do zmesi následne pridajte šunku nakrájanú na kocky, bylinky, korenie podľa chuti a opäť premiešajte.

Pripravenú zmes rovnomerne rozložíme na plech vymastený maslom a posypaný strúhankou. Plnku následne pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút.

Pomaly pečené jahňacie

Jahňacie kotlety alebo jahňacie stehno sa v poslednej dobe tešia veľkej obľube a stále častejšie je možnosť tieto kúsky kúpiť priamo od chovateľov. Na pečené jahňacie sa najlepšie hodí stehno s kosťou alebo rebrá.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg jahňacieho masa s kosťou (1 jahňacie stehno alebo rebrá asi z polky jahňata)
  • slanina alebo maslo na prešpikovanie
  • 4 veľké strúžky cesnaku
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 ČL tymiánu

Postup:

Na začiatok prešpikujte mäso maslom alebo slaninou. Povrch osoľte podľa toho, ako slaná je slanina, aby ste to neprehnali a votrite tymián.

Cibuľu a cesnak nakrájajte nahrubo a dajte na spodok pekáča. Jahňacie položte na cibuľu a ľahko zalejte vodou. Pekáč prikryte dobre tesniacim vekom a pečte približne na 140 °C asi 3 hodiny.

Následne pekáč odokryte a pečte ešte 45 minút, počas ktorých mäso prelievajte výpekom, aby sa krásne opieklo.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2021 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.