Zdavé aj tradičné veľkonočné recepty

Veľkonočná kraslica zavesená na rozkvitnutej čerešňovej halúzke

Veľká noc je jedným z najdôležitejších náboženských sviatkov, ktoré oslavujú kresťania na celom svete. Znamená to vzkriesenie Ježiša Krista, tri dni po jeho ukrižovaní. Veľká noc je časom osláv, obnovy a nádeje. Presný pôvod Veľkej noci nie je jasný, ale predpokladá sa, že začala – ako mnoho dnešných kresťanských sviatkov –  ako pohanský sviatok oslavujúci príchod jari. Napríklad anglický názov „Easter“ je odvodený z anglosaského slova „Eostre“, čo bolo meno pohanskej bohyne plodnosti.

Dnes sa Veľká noc oslavuje rôznymi tradíciami a zvykmi, medzi ktoré patrí hľadanie veľkonočných vajíčok, veľkonočné košíky naplnené maškrtami, šibačka a veľkonočný zajačik. Je to tiež čas, kedy sa rodiny stretávajú a spoločne si vychutnávajú tradičné slovenské recepty.

Veľká noc je na Slovensku časom tradičných jedál a sviatkov. Jedným z najobľúbenejších veľkonočných jedál na Slovensku je hrudka, tradičný syr z mlieka a vajec. Ďalším obľúbeným jedlom je šunka, sušená šunka, alebo údená šunka, ktorá sa často podáva s chrenom a chlebom.

Jedným z najdôležitejších aspektov Veľkej noci na Slovensku je príprava pasky, sladkého chleba z vajec, mlieka a cukru. Chlieb sa zvyčajne pečie v špeciálnej forme a zdobí sa náboženskými symbolmi alebo inými vzormi. Paska patrí medzi tradičné východniarske veľkonočné recepty

Ďalšou významnou veľkonočnou tradíciou na Slovensku je zdobenie kraslíc, ktoré sú často zdobené zložitými vzormi a pestrými farbami. Vajíčka sa zvyčajne uvaria a potom zdobia technikou voskového odporu, ale existuje aj množstvo iných, originálnych techník. 

Kedy je Veľká noc? 

Veľká noc je pohyblivý sviatok, ktorý sa oslavuje prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti, ktorá zvyčajne spadá medzi 22. marcom a 25. aprílom. Na určenie dátumu, kedy je Veľká Noc je potrebné použiť lunárny kalendár a slnečný kalendár. Lunárny kalendár je založený na fázach mesiaca, zatiaľ čo slnečný kalendár je založený na cykle Zeme okolo Slnka. Tento spôsob výpočtu Veľkej noci sa datuje od Nicejského koncilu v roku 325 nášho letopočtu a dodnes ho používa katolícka a pravoslávna cirkev.

Veľkonočné recepty 

Slovensko má na Veľkú noc bohatú kulinársku tradíciu s množstvom jedál, ktoré sú chutné aj symbolické. Jedným z najobľúbenejších veľkonočných jedál na Slovensku je slovenský recept, tzv. hrudka – syr z vajec, mlieka a soli. Toto jedlo predstavuje obnovu života na jar a často sa podáva s chlebom, šunkou a chrenom.

Ďalším tradičným slovenským veľkonočným jedlom sú šúľance, čo sú varené halušky zo zemiakového alebo tvarohového cesta. Často sa podávajú s makom a medom alebo lekvárom a symbolizujú jednotu a spolupatričnosť.

Okrem hrudky a šúľancov Slováci počas Veľkej noci radi jedia jahňacinu, ktorá predstavuje Kristovu obetu. Jahňacie mäso sa zvyčajne pečie a podáva so zemiakmi a zeleninou. A samozrejme na stole nesmú chýbať ani veľkonočné koláče

Takmer každý región má ale vlastné, špecifické veľkonočné recepty. Medzi najznámejšie východniarske veľkonočné recepty patrí napríklad veľkonočný chlieb paska. 

Jedinečnou slovenskou veľkonočnou tradíciou je aj požehnanie veľkonočných korbáčov. Na Bielu sobotu ľudia prinášajú košíky naplnené tradičnými veľkonočnými jedlami, ako sú vajíčka, šunka a chlieb, aby ich kňaz požehnal. Táto tradícia predstavuje vďačnosť a ocenenie za požehnanie života a príchod jari.Aj keď je Veľká noc na Slovensku typicky spojená s pôžitkárskymi tradičnými jedlami, stále existujú spôsoby, ako do sviatkov zakomponovať zdravšie varianty. Mnohé rodiny sa rozhodnú podávať ľahšie veľkonočné recepty, ako sú grilované ryby, zeleninové polievky a čerstvé šaláty ako súčasť veľkonočných sviatkov. Navyše, začlenenie viacerých rastlinných možností, ako je pečená zelenina alebo príloha na báze quinoy, môže poskytnúť zdravšiu rovnováhu jedla. Drobnými úpravami tradičných slovenských receptov je možné vytvoriť zdravé a uspokojivé veľkonočné pohostenie pri zachovaní dôležitých kultúrnych a náboženských tradícií.

1

Medom glazovaná šunka s pečenou zeleninou

Medom glazovaná šunka s pečenou zeleninou patrí medzi klasické veľkonočné recepty, ktoré sa dajú urobiť zdravšie použitím chudších kúskov šunky a pridaním rôznych farebných druhov zeleniny bohatej na živiny. Medová glazúra môže byť vyrobená s prírodnými sladidlami, ako je med alebo javorový sirup, čo sú zdravšie možnosti ako rafinovaný cukor. Pečením sa zachovajú jej prirodzené chute a textúry šunky a tá zároveň nestratí živiny. Toto jedlo je skvelý spôsob, ako si vychutnať lahodné veľkonočné jedlo a pritom uprednostniť svoje zdravie a pohodu.

Ingrediencie: 

  • 2 kg šunky od kosti
  • ½ šálky medu
  • ¼ šálky dijonskej horčice
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie
  • 1 kg zmiešanej zeleniny (ako je mrkva, paštrnák a ružičkový kel), orezanej a nakrájanej na kúsky

Postup: 

Predhrejte rúru na 180 °C. V malej miske vyšľahajte med, dijonskú horčicu, jablčný ocot, olivový olej, soľ a korenie. Vložte šunku do veľkého pekáča a potrite šunku medovou zmesou, aby ste sa uistili, že je rovnomerne pokrytá.

Šunku pečte v predhriatej rúre 1 hodinu a každých 20 minút potierajte medovou zmesou. Po 1 hodine pridajte zmiešanú zeleninu do pekáča okolo šunky a premiešajte zvyšnou medovou zmesou. Za občasného miešania zeleniny restujte ďalších 30-40 minút, kým šunka nie je zlatohnedá a zelenina mäkká.

2

Grilovaná špargľa s citrónom a cesnakom

Špargľa je zelenina nabitá živinami, ktorá sa často využíva počas jarného obdobia. Má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny, vitamínov a minerálov, vďaka čomu je vynikajúcou voľbou pre zdravú výživu. Grilovaná špargľa s citrónom a cesnakom je jednoduchý a lahodný spôsob prípravy tejto zeleniny. Sviežosť a kyslosť citrónu a pikantná príchuť cesnaku sa dokonale hodí k údenej grilovanej špargli, vďaka čomu je chutnou prílohou ku každému jedlu. Tu je recept na grilovanú špargľu s citrónom a cesnakom, ktorá bude určite hitom vášho najbližšieho rodinného stretnutia, napríklad aj na Veľkonočný pondelok

Ingrediencie: 

  • 500 g špargle 
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 citrón, šťava a kôra
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup: 

Predhrejte gril alebo grilovaciu panvicu na stredne vysokú teplotu. V malej miske vyšľahajte olivový olej, mletý cesnak, citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Špargle položte na gril a potrite ich zmesou olivového oleja. Posypte soľou a korením. Špargľu grilujte 5-7 minút za občasného otáčania, kým nie je mäkká a jemne zuhoľnatená. Odstráňte z grilu a ihneď podávajte, ak je to potrebné, ozdobené extra citrónovou kôrou.

3

Diabolské vajíčka plnené avokádom

Diabolské vajíčka plnené avokádom patria medzi zdravé veľkonočné recepty, ktoré sú navyše aj jednoduché na prípravu. Vajcia sú počas Veľkej noci bežným jedlom, pretože majú symboliku nového života a znovuzrodenia. Pridanie avokáda do tradičného receptu pridáva zdravú dávku mononenasýtených tukov, vlákniny a draslíka, čo z neho robí lahodný a výživný snack alebo predjedlo.

Ingrediencie: 

  • 6 veľkých vajec
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • paprika (na ozdobu)

Postup: 

Vajíčka uvarte natvrdo tak, že ich vložíte do hrnca s vriacou vodou na 10-12 minút. Potom ich dajte pod studenú vodu, aby vychladli. Vajcia ošúpte a prekrojte pozdĺžne na polovicu. Vyberte žĺtky a vložte ich do samostatnej misky. V kuchynskom robote kombinujte avokádo, limetkovú šťavu, dijonskú horčicu, soľ a čierne korenie, kým nevznikne hladká zmes.

Pridajte avokádovú zmes do misky so žĺtkami a roztlačte, kým sa dobre nespojí. Pomocou lyžice alebo vykrajovacieho vrecka naplňte polovice bielkov avokádovou zmesou. Ozdobte paprikou a podávajte vychladené.

4

Nadýchaný veľkonočný mazanec

Na veľkonočnom stole by nemali chýbať ani veľkonočné koláče. Medzi najobľúbenejšie veľkonočné koláče určite patrí tradičný mazanec. Tieto bochníky zo sladkého cesta, ktoré sú plné hrozienok a posypané mandľami. Manle sa dajú výhodne kúpiť na eshopoch, akým je napríklad Grizly.sk. Upečené mazance môžete uchovať dlhšiu dobu v chlade alebo ich dokonca zamraziť.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g kryštálového cukru 
  • štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • hrsť hrozienok namočených v rume
  • jemne nastrúhaná citrónová kôra
  • nahrubo sekané olúpané mandle
  • 1 a ½ balíčku sušeného droždia (50 g čerstvého)
  • 250 g masla
  • 4 žĺtky
  • 500 ml mlieka
  • 1 vajce na potrenie

Postup:

Múku a ďalšie ingrediencie zmiešajte so sušeným droždím, pridajte žĺtka, vlažné mlieko, rozohriate maslo, hrozienka namočené v rume a ručne (poprípade v robote) zarobte na cesto. Poriadne cesto vyhneťte, aby sa do cesta dostalo čo najviac vzduchu. Na záver cesto vložte do čistej misy a zakryte utierkou. Cesto by malo svoj objem až zdvojnásobiť.

Cesto si po nakysnutí vyklopte z misy na pomúčenú dosku a dlaňami ho rýchle prehneťte a vytlačte z neho väčšinu vzduchu.

Následne cesto rozdeľte ostrým nožom na tri diely. Každý kúsok vytvarujte do podoby bochníku. Následne ich uložte na plech s papierom, nechajte ich dokysnúť a povrch potrite rozšľahaným vajcom. 

Na záver posypte sekanými mandľami a vložte do trúby rozohriatej na 200 °C. Po 15 minútach teplotu znížte a pečte mazance do zlata.

5

Grilované jahňacie kotlety v bylinkovej kôrke

Jahňacie mäso je obľúbeným veľkonočným jedlom, ktoré má korene v náboženskej symbolike a tradičnom jarnom jedle. Je to lahodná a zdravá možnosť, plná bielkovín a základných živín. Pre zdravý a chutný nádych klasického jahňacieho mäsa vyskúšajte tento recept na grilované jahňacie kotlety v bylinkovej kôrke. Bylinky dodajú sviežu chuť, zatiaľ čo metóda grilovania zachová jedlo ľahké a zdravé. Podávajte s prílohou restovanej zeleniny ako výživné a vyvážené veľkonočné jedlo. Navyše, grilované jahňacie kotlety spĺňajú podmienky ketónovej diéty

Ingrediencie: 

  • 8 jahňacích kotletiek
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Postup: 

Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu. V malej miske zmiešajte rozmarín, tymián, petržlenovú vňať, cesnak, soľ a korenie. Jahňacie kotlety potrite olivovým olejom, potom natrite bylinkovou zmesou a zmes pritlačte na mäso. Jahňacie kotlety položte na gril a opekajte 3-4 minúty z každej strany pre stredne pečené mäso alebo kým nedosiahnete požadovanú opečenie. Pred podávaním vyberte z grilu a nechajte 5 minút odpočívať.

6

Zdravý vajíčkový šalát

Vaječný zeleninový šalát je ideálnym jedlom pre tých, ktorí si chcú vychutnať zdravé a ľahké veľkonočné jedlo. Tento šalát je nabitý živinami z čerstvej zeleniny a varených vajec, vďaka čomu je vynikajúcim zdrojom bielkovín a vlákniny. Navyše sa ľahko pripravuje a je vhodný ako na veľkonočné sviatky, tak aj na iné príležitosti, akými sú napríklad rodinné oslavy, alebo nedeľný brunch

Ingrediencie: 

  • 4 varené vajcia, nakrájané
  • 2 šálky zmiešaného zeleného šalátu
  • ½ šálky cherry paradajok, na polovicu
  • ½ šálky uhorky, nakrájanej na kocky
  • ½ avokáda, nakrájané na kocky
  • ¼ šálky červenej cibule, nakrájanej na kocky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup: 

Vo veľkej miske kombinujte zmiešanú zeleninu, cherry paradajky, uhorku, avokádo a červenú cibuľu. V samostatnej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie, aby ste vytvorili dresing. Pridajte uvarené vajcia do misky so zeleninou. Zálievkou pokvapkáme šalát a premiešame, kým nie je všetko rovnomerne potiahnuté. Podávajte vychladené.

TIP: Vyskúšajte ďalšie recepty na zdravé dipy a dresingy

Veľká noc je časom radosti, obnovy a nádeje. Či už Veľkonočné sviatky oslavujete z náboženských dôvodov alebo jednoducho ako čas na stretnutie s rodinou a priateľmi, je to špeciálny sviatok, ktorý je plný tradície a významu. A na Slovensku je čas chutných jedál, krásnych ozdôb a zaužívaných tradícií, ktoré sa dedili z generácie na generáciu.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.