Guľášová polievka, fazuľová polievka, špenátová polievka: Recepty na polievky z lokálnych surovín

Už naši predkovia obľubovali husté a sýte polievky, ktoré ich počas chladných mesiacov navyše aj zahriali. Medzi typické polievky patrí guľášová, fazuľová, špenátová alebo tiež aj šošovicová.

Guľášová polievka

Guľášová polievka má veľké množstvo variácií. Môžete si ju pripraviť s mäsom, vo vegánskej verzii alebo napríklad s hlivou ustricovou. Inšpirujte sa ďalšími receptami na guľášovú polievku, ktoré sme si pre vás pripravili.

Ingrediencie:

  • 500 g mletého mäsa
  • 1 pl bravčovej masti
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks červenej papriky
  • 300 g pasírovaných paradajok
  • 4 zemiaky
  • mletá červená paprika
  • chilli korenie
  • oregano
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

V hrnci rozpáľte masť a opečte na nej nadrobno nasekanú cibuľu. Po chvíli pridajte k cibuli mleté mäso. Využiť môžete mix bravčového a hovädzieho mäsa alebo si vybrať len jeden druh podľa vlastnej chuti. Mäso osoľte, okoreňte všetkým korením a opekajte približne 5 minút. Potom pridajte na prúžky nakrájanú papriku, pretlačené strúčiky cesnaku a na kocky nakrájané zemiaky. Všetko dobre premiešajte, zalejte pasírovanými paradajkami a vodou. Polievku priveďte k varu a varte približne 25 minút. Na záver ešte ochuťte soľou a korením podľa chuti a môžete podávať.

Podávajte s čerstvým celozrnným pečivom.

Pikantná fazuľová polievka s mäsom

Ingrediencie:

  • 300 g fazule veľkozrnnej
  • 1 kg údených rebierok
  • 6 zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 pl hladkej múky
  • olej
  • 1 pl mletej červenej papriky
  • čierne korenie
  • soľ
  • chilli papričky podľa chuti

Postup:

Údené rebierka uvarte vo vode do mäkka. Potom ich vyberte, mäso oberte od kosti a nakrájajte na malé kúsky. Do vývaru z rebierok vložte vopred namočenú fazuľu a keď bude polomäkká, pridajte nakrájané zemiaky a chilli papričky podľa chuti. Na panvici si pripravte zápražku zmiešaním oleja, cibule, hladkej múky a mletej červenej papriky. Zápražku prelejte k polievke, pridajte nakrájané mäso, soľ a čierne korenie podľa chuti a chvíľu povarte.

Polievku podávajte s čerstvým pečivom.

Fazuľová polievka so sladkými zemiakmi

Sladké zemiaky alebo batáty patria vďaka svojim blahodárnym účinkom medzi veľmi zdravé potraviny. Zaraďte ich do svojho jedálnička napríklad prípravou tejto chutnej fazuľovej polievky.

Ingrediencie:

  • 150 g malej bielej fazule
  • 350 g sladkých zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 0,5 dl paradajkového pretlaku
  • 1 cibuľa
  • ½ pl kokosového oleja
  • soľ
  • vývar/voda
  • mletá sladká paprika
  • kurkuma
  • mleté chilli korenie

Postup:

Fazuľu si vopred namočte, ideálne na celú noc. V hrnci si na oleji osmažte nakrájanú cibuľu, pridajte fazuľu, osoľte a chvíľu opekajte. Po chvíli pridajte nakrájanú mrkvu, mletú papriku, kurkumu a ďalej opekajte. Potom pridajte paradajkový pretlak a polievku zalejte vývarom. Varte približne 30 minút.

Pridajte nakrájaný batát, osoľte a pridajte chilli podľa chuti. Varte, kým budú všetky ingrediencie mäkké. Vezmite tyčový mixér a na zopár sekúnd s ním rozmixujte polievku. Časť polievky sa rozmixuje, vďaka čomu polievka zhustne.

Špenátová polievka s krupicovými haluškami

Špenátová polievka obsahuje veľké množstvo vlákniny a navyše telo posilní množstvom vitamínov a minerálov a podporí tak jeho imunitu. Túto polievku by ste rozhodne mali zaradiť do vašich veľkonočných receptov, pretože sa bude skvele hodiť na Zelený štvrtok!

Ingrediencie:

  • 500 g špenátu
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • detská krupica
  • maslo
  • 1 vajce
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • štipka soľ
  • voda
  • čierne korenie

Postup:

V hrnci rozpáľte olivový olej a opečte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a špenát. Podlejte vodou polievkou a nechajte variť. Keď začne polievka získavať krémovú konzistenciu, pridajte soľ, čierne korenie a smotanu. Varte približne 5 minút.

Medzitým si pripravte halušky. Zmiešajte krupicu s maslom v pomere 2:1, viac krupice ako masla. Pridajte vajíčko, štipku soli a dôkladne premiešajte. Halušková zmes by mala byť mazľavá. Halušky nahádžte do variacej sa polievky a nechajte ich uvariť. Potom môžete polievku podávať.

TIP: Prečítajte si viac o špenáte a o tom, kde všade ho môžete v kuchyni použiť.

Špenátová polievka so slaninou

Ingrediencie:

  • 400 g špenátu
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 pl olivového oleja
  • 1 zemiak
  • 1,25 l zeleninového vývaru
  • 100 g čerstvej petržlenovej vňate
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • oregano
  • soľ
  • čierne korenie
  • strúhaný syr
  • slanina

Postup:

Na oleji si osmažte cibuľu, cesnak a nadrobno nakrájaný zemiak. Prilejte vývar a varte približne 10 minút. Po chvíli pridajte špenát a nechajte chvíľu povariť. Do polievky ďalej prilejte smotanu, pridajte soľ, oregano, čierne korenie a petržlenovú vňať. Celú polievku rozmixujte ponorným mixérom.

Slaninu si nakrájajte na drobné kúsky a opečte na panvici do chrumkava. Polievku podávajte s opečenou slaninou a strúhaným syrom.

Jednoduchá šošovicová polievka

Ingrediencie:

  • 200g šošovice
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčky cesnaku
  • 100 g údeného mäsa (
  • 2 pl oleja
  • 2 zemiaky
  • mletá rasca
  • mletá červená paprika
  • bobkový list
  • čierne korenie
  • soľ
  • sušené chili
  • majorán

Postup:

Šošovicu si vopred namočte do vody ideálne na 3 až 8 hodín. Cibuľu a mäso nakrájajte na drobné kúsky a v hrnci opražte na rozpálenom oleji. Po chvíli pridajte soľ, mletú rascu, čierne korenie, červenú papriku, bobkový list, scedenú šošovicu a všetko zalejte vodou. Polievku priveďte do varu. Keď začne vrieť, pridajte nakrájané zemiaky a varte približne 30 minút alebo aj dlhšie tak, aby boli zemiaky a šošovica mäkká. Na záver pridajte sušené chilli a majorán podľa chuti.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2021 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.