Špenát: Na čo je dobrý a v akých receptoch by nemal chýbať?

Zdravá, chutná a nízkokalorická zelenina, ktorá je navyše dostupná po celý rok. To nie sú jediné dôvody, prečo by ste mali špenát do zaradiť do svojho jedálnička.

Špenát obsahuje viac ako 90% vody, okrem toho ale obsahuje aj bielkoviny, sacharidy, vlákninu, železo a tiež aj vitamín A a K. Navyše je bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín.

Účinky špenátu

  1. Priaznivo vplýva na prekyslený organizmus, robí ho zásaditým.
  2. Znižuje krvný tlak.
  3. Znižuje hladinu cukru a tuku v krvi.
  4. Bojuje proti chudokrvnosti.
  5. Vyhladzuje vrásky a priaznivo vplýva na liečbu kožných ochorení a akné.
  6. Pôsobí priaznivo na zdravie nechtov, vlasov a vďaka obsahu zinku aj na zdravú pleť.
  7. Pôsobí ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
  8. Posilňuje zrak, blahodárne vplýva na sietnicu oka.
  9. V tehotenstve podporuje rast a vývin plodu, vďaka obsahu kyseliny listovej.

Špenát a chudnutie

Jedlá zo špenátu sú zaradené v mnohých diétnych jedálničkoch, keďže má špenát nízky obsah kalórií. Okrem toho uvoľňuje energiu do tela pomaly a postupne, čím pomáha bojovať aj s pocitom hladu. Konzumácia špenátu má navyše priaznivé účinky na trávenie a vyprázdňovanie, takže pomáha aj pri prečisťovaní tráviaceho traktu. Ak je tráviaci systém čistý, tak sa chudne ľahšie.

Čerstvý špenát alebo mrazený špenát?

Čerstvý špenát je vďaka veľkému obsahu zdravých látok výživnou potravinou pre náš organizmus. Dá sa využiť v rôznych šalátoch a konzumovať by ho mali najmä budúce mamičky, keďže vplýva priaznivo na správny rast a vývin plodu. Ak ste ho ale už v kuchyni využili, určite viete, že pri tepelnej úprave čerstvého špenátu ľahko stráca svoj objem a práve vtedy je vhodnejšie využiť špenát mrazený. V niektorých predajniach dokonca nájdete mrazený špenát, ktorý je už ochutený a tak vám výrazne uľahčí varenie a môžete ho použiť na prípravu jednoduchých a rýchlych receptov

Jednoduchý šalát z baby špenátu

Zdravá večera, ktorú si pripravíte za pár minút.

Čo potrebujete:

Zálievka:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica balzamikového octa
  • 1 lyžica med

Šalát:

  • 150 g baby špenátu
  • zväzok zelenej cibuľky
  • 1 červená paprika
  • 2 uhorky nakladačky
  • 3 paradajky
  • 200 g gréckeho syra (feta, balkánsky)
  • semienka (sezamové, tekvicové)

Postup:

Zmiešajte si zeleninu. V miske si pripravte zálievku a následne ju primiešajte k zelenine. Navrch pridajte rozdrobený syr a posypte semienkami.

Špenátové pesto

Špenátové pesto môžete podávať napríklad na hrianke spolu s paradajkami a rajčinami alebo ho primiešať do cestovín a pripraviť si tak jednoduchý a chutný obed.

Čo potrebujete:

  • 450 g čerstvého špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ¼ lyžičky chilli
  • 100 g mandlí
  • 100 g parmezánu
  • 150 ml olivového oleja
  • citrónová kôra
  • soľ

Postup:

Špenát zalejte vriacou vodou a nechajte chvíľu postáť. Potom vodu sceďte a rozmixujte ho spolu s cesnakom, chilli, mandľami a parmezánom do hladka. Prilejte olej, citrónovú kôru a na záver dochuťte soľou.

Rýchla špenátová polievka

Čo potrebujete:

  • 50 g masla
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zemiak
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 600 ml mlieka
  • 450 g čerstvého špenátu
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • citrónová kôra
  • soľ
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok

Postup:

Maslo rozohrejte vo veľkom hrnci s pokrievkou. Pridajte cibuľu a 5 až 6 minút ju opekajte. Potom vmiešajte cesnak a po minúte zemiak. Zalejte vývarom a nechajte 8 až 10 minút variť, aby zemiaky čiastočne zmäkli. Vlejte mlieko a varte. Primiešajte špenát a citrónovú kôru. Priklopené varte cca 15 minút, potom nechajte vychladnúť a rozmixujte. Nakoniec ochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Podávajte s kyslou smotanou navrchu.

Špenát s vajcom a zemiakmi

Čo potrebujete:

  • 400 g mrazeného špenátu alebo 600 g čerstvého špenátu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čl hladkej múky
  • 1 dcl smotana na varenie
  • čierne korenie
  • soľ
  • muškátový orech
  • 1 vajce

Postup:

Cibuľu ošúpte, nakrájajte a nechajte speniť na oleji. Pridajte špenát a za stáleho miešania pomaly varte, kým sa nerozpustí. Potom si z trocha oleja alebo masla a múky pripravte zápražku, ktorú vlejte do špenátu a ďalej varte. Pridajte smotanu, rozšľahané vajíčko a ochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Na záver pridajte prelisovaný cesnak a premiešajte. Ako prílohu podávajte varené zemiaky a na špenátovú zmes pridajte volské oko.

Špenátový koláč so syrom

Špenátový koláč síce nie je sladkým dezertom, no je zdravým a chutným pokrmom, ktorý môžete podávať napríklad na raňajky alebo desiatu.

Čo potrebujete:

Cesto:

  • 330 g hladkej múky
  • 170 g masla
  • soľ
  • 1 vajce
  • 60 ml studenej vody

Náplň:

  • 250 ml mlieka
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 6 ks vajce
  • soľ
  • čierne korenie
  • 250 g čerstvý špenát
  • 70 g syr Gran Moravia

Postup:

Všetky ingrediencie na cesto vložte do misky a vypracujte hladké cesto. Uložte ho na pol hodiny do chladničky. Medzitým namočte na chvíľu špenát do vriacej vody a potom ho odkvapkajte. Syr nastrúhajte najemno. V mise vyšľahajte vajce, pridajte smotanu, mlieko, syr, soľ a čierne korenie. Vyberte cesto z chladničky, vyváľajte ho a vložte do formy na koláč. Na cesto uložte špenát a prilejte smotanovú zmes. Pečte pri 170 stupňoch približne 45 minút, dozlatista.

11.03.2020

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Ovocné knedle: Najjednoduchšie a najlepšie recepty

09.11.2018

Sladké knedle v kombinácií s čerstvým ovocím dokážu vytvoriť veľmi chutný obed. Inšpirujte sa zdravými receptami na ich prípravu. Pokračovať v čítaní

Báječné recepty: Papriky ako ich nepoznáte

27.09.2018

Zdravú a farebnú papriku nájdete na pultoch obchodov po celý rok. Môžete si ju dopriať surovú v šalátoch alebo ju zakomponovať do rôznych receptov. Miesto vo vašej kuchyni si určite nájde. Pokračovať v čítaní

Recepty z tekvice, ktoré si zamilujete

18.03.2020

V jesennom období na nás z každého rohu vykukujú dekorácie tekvíc. Málokto ale vie, že tekvica sa dá využiť aj iným spôsobom než len na dekoratívne účely. Vďaka jej chuti, obsahu vitamínov a variabilite v kuchyni by ju mal do svojho jedálnička zaradiť naozaj každý. Pokračovať v čítaní

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

15.01.2020

Cuketa  je zdravá potravina a má v kuchyni veľké využitie. V nasledujúcom článku zistíte, ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

Avokádo 5x inak: Zdravé tipy do kuchyne

08.01.2020

Radi by ste vyskúšali nejakú zdravú potravinu? Vyskúšajte avokádo. V súčasnej dobe je obľúbenou pochúťkou po celom svete. Tu sú tipy, ako ho využiť v kuchyni. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

3 224 535 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?