Špenát: Na čo je dobrý a v akých receptoch by nemal chýbať?

Špenát obsahuje viac ako 90% vody, okrem toho ale obsahuje aj bielkoviny, sacharidy, vlákninu, železo a tiež aj vitamín A a K. Navyše je bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín.

Účinky špenátu

  1. Priaznivo vplýva na prekyslený organizmus, robí ho zásaditým (táto vlastnosť obzvlášť dobre účinkuje na pôstovanie, či detox organizmu)
  2. Znižuje krvný tlak.
  3. Znižuje hladinu cukru a tuku v krvi.
  4. Bojuje proti chudokrvnosti.
  5. Vyhladzuje vrásky a priaznivo vplýva na liečbu kožných ochorení a akné.
  6. Pôsobí priaznivo na zdravie nechtov, vlasov a vďaka obsahu zinku aj na zdravú pleť.
  7. Pôsobí ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
  8. Posilňuje zrak, blahodárne vplýva na sietnicu oka.
  9. V tehotenstve podporuje rast a vývin plodu, vďaka obsahu kyseliny listovej.

Špenát a chudnutie

Jedlá zo špenátu sú zaradené v mnohých diétnych jedálničkoch a návodoch pre komplexný detox organizmu, keďže má špenát nízky obsah kalórií. Okrem toho uvoľňuje energiu do tela pomaly a postupne, čím pomáha bojovať aj s pocitom hladu. Konzumácia špenátu má navyše priaznivé účinky na trávenie a vyprázdňovanie, takže pomáha aj pri prečisťovaní tráviaceho traktu. Ak je tráviaci systém čistý, tak sa chudne ľahšie.

Čerstvý špenát alebo mrazený špenát?

Čerstvý špenát je vďaka veľkému obsahu zdravých látok výživnou potravinou pre náš organizmus. Dá sa využiť v rôznych šalátoch a konzumovať by ho mali najmä budúce mamičky, keďže vplýva priaznivo na správny rast a vývin plodu. Ak ste ho ale už v kuchyni využili, určite viete, že pri tepelnej úprave čerstvého špenátu ľahko stráca svoj objem a práve vtedy je vhodnejšie využiť špenát mrazený. V niektorých predajniach dokonca nájdete mrazený špenát, ktorý je už ochutený a tak vám výrazne uľahčí varenie a môžete ho použiť na prípravu jednoduchých a rýchlych receptov

Jednoduchý šalát z baby špenátu

Zdravá večera, ktorú si pripravíte za pár minút.

Čo potrebujete:

Zálievka:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica balzamikového octa
  • 1 lyžica med

Šalát:

  • 150 g baby špenátu
  • zväzok zelenej cibuľky
  • 1 červená paprika
  • 2 uhorky nakladačky
  • 3 paradajky
  • 200 g gréckeho syra (feta, balkánsky)
  • semienka (sezamové, tekvicové)

Postup:

Zmiešajte si zeleninu. V miske si pripravte zálievku a následne ju primiešajte k zelenine. Navrch pridajte rozdrobený syr a posypte semienkami.

Špenátové pesto

Špenátové pesto môžete podávať napríklad na hrianke spolu s paradajkami a rajčinami alebo ho primiešať do cestovín a pripraviť si tak jednoduchý a chutný obed.

Čo potrebujete:

  • 450 g čerstvého špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ¼ lyžičky chilli
  • 100 g mandlí
  • 100 g parmezánu
  • 150 ml olivového oleja
  • citrónová kôra
  • soľ

Postup:

Špenát zalejte vriacou vodou a nechajte chvíľu postáť. Potom vodu sceďte a rozmixujte ho spolu s cesnakom, chilli, mandľami a parmezánom do hladka. Prilejte olej, citrónovú kôru a na záver dochuťte soľou.

Rýchla špenátová polievka

Čo potrebujete:

  • 50 g masla
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zemiak
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 600 ml mlieka
  • 450 g čerstvého špenátu
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • citrónová kôra
  • soľ
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok

Postup:

Maslo rozohrejte vo veľkom hrnci s pokrievkou. Pridajte cibuľu a 5 až 6 minút ju opekajte. Potom vmiešajte cesnak a po minúte zemiak. Zalejte vývarom a nechajte 8 až 10 minút variť, aby zemiaky čiastočne zmäkli. Vlejte mlieko a varte. Primiešajte špenát a citrónovú kôru. Priklopené varte cca 15 minút, potom nechajte vychladnúť a rozmixujte. Nakoniec ochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Podávajte s kyslou smotanou navrchu.

Špenát s vajcom a zemiakmi

Čo potrebujete:

  • 400 g mrazeného špenátu alebo 600 g čerstvého špenátu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čl hladkej múky
  • 1 dcl smotana na varenie
  • čierne korenie
  • soľ
  • muškátový orech
  • 1 vajce

Postup:

Cibuľu ošúpte, nakrájajte a nechajte speniť na oleji. Pridajte špenát a za stáleho miešania pomaly varte, kým sa nerozpustí. Potom si z trocha oleja alebo masla a múky pripravte zápražku, ktorú vlejte do špenátu a ďalej varte. Pridajte smotanu, rozšľahané vajíčko a ochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Na záver pridajte prelisovaný cesnak a premiešajte. Ako prílohu podávajte varené zemiaky a na špenátovú zmes pridajte volské oko.

Špenátový koláč so syrom

Špenátový koláč síce nie je sladkým dezertom, no je zdravým a chutným pokrmom, ktorý môžete podávať napríklad na raňajky alebo desiatu.

Čo potrebujete:

Cesto:

  • 330 g hladkej múky
  • 170 g masla
  • soľ
  • 1 vajce
  • 60 ml studenej vody

Náplň:

  • 250 ml mlieka
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 6 ks vajce
  • soľ
  • čierne korenie
  • 250 g čerstvý špenát
  • 70 g syr Gran Moravia

Postup:

Všetky ingrediencie na cesto vložte do misky a vypracujte hladké cesto. Uložte ho na pol hodiny do chladničky. Medzitým namočte na chvíľu špenát do vriacej vody a potom ho odkvapkajte. Syr nastrúhajte najemno. V mise vyšľahajte vajce, pridajte smotanu, mlieko, syr, soľ a čierne korenie. Vyberte cesto z chladničky, vyváľajte ho a vložte do formy na koláč. Na cesto uložte špenát a prilejte smotanovú zmes. Pečte pri 170 stupňoch približne 45 minút, dozlatista.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.