Čo je to seitan? Tipy, triky a seitan recepty

Tipy,
Seitan na grilovacej panvici. Seitan recept, vegetariánske recepty, vegánske recepty.

V slovenskej gastronómii je seitan pomerne málo preskúmaná surovina. Jedná sa pritom o nesmierne lacnú a chutnú náhradu mäsa, ktorú využívajú mnohé vegetariánske a vegánske recepty. Chuťou a textúrou pripomína hydinu a akýkoľvek seitan recept si jednoducho pripravíte aj doma. Čo to teda ten seitan je a ako ho použiť v kuchyni? 

Čo je to seitan? 

Seitan je rastlinný zdroj bielkovín, ktorý si v posledných rokoch získal popularitu vďaka mäsovej konzistencii a všestrannosti v kuchyni. Vyrobený z pšeničného gluténu, seitan môže byť použitý ako náhrada mäsa v rôznych jedlách, od wokov po sendviče až po tradičné slovenské recepty. Jeho neutrálna chuť je ideálna pre marinády a koreniny, čo otvára nekonečné možnosti v kulinárskej tvorbe. Bez ohľadu na to, či ste vegán, vegetarián alebo len hľadáte možnosti na zníženie vlastnej konzumácie mäsa, seitan je chutnou a výživnou voľbou pre váš zdravý a vyvážený jedálniček. Špeciálny pozor si však na seitan musia dať celiatici, teda osoby alergické na lepok, pretože seitan ho obsahuje veľmi vysoké množstvo. 

Základný seitan recept

Seitan sa dá v domácich podmienkach vyrobiť jednoducho tak, že sa z pšeničnej múky opakovaným miesením vyplavuje škrob. Zostane v podstate čistý lepok. Či je seitan hmota hotová spoznáte jednoducho tak, že voda po prepláchnutí zostane priezračná. Seitan sa ale dá zakúpiť aj hotový v obchode, alebo online, napríklad na e-shope Grizly.sk . Predajne špecializujúce sa na zdravú výživu predávajú aj čistý, už vyplavený sypký lepok, ktorý len zmiešate s vodou a korením. Ušetríte tak veľké množstvo času. 

Seitan recepty

Seitan recepty ponúkajú chutnú a všestrannú náhradu mäsa, ktorú možno použiť v širokej škále jedál. Vyrobený z pšeničného lepku, seitan má mäsovú textúru a môže byť ochutený na mnoho spôsobov. Od pikantných zeleninových jedál po lahodné guláše, seitan môže byť použitý v rôznych receptoch na pridanie extra bielkovín a objemu. Ak hľadáte nový spôsob, ako začleniť rastlinné bielkoviny do svojich jedál, tieto seitan recepty vás iste inšpirujú. Či už hľadáte vegánske recepty, alebo vegetariánske recepty, seitan sa dá pripraviť na nekonečné množstvo spôsobov

1

Seitan vindaloo

Seitan vindaloo je seitan recept, ktorý je plný exotických chutí a vôní. Táto korenená a pikantná indická klasika ponúka zaujímavú alternatívu mäsových jedál. Seitan Vindaloo môžete podávať napríklad s jasmínovou ryžou, alebo ryžou basmati. A ak chcete tento recept urobiť ešte zdravším, odporúčame použiť konjakovú ryžu. Ak patríte medzi fanúšikov ryže, vyskúšajte aj ďalšie zdravé a chutné ryža recepty.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky nakrájaného seitanu
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica zázvoru
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička papriky
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandru
  • ½ lyžičky škorice
  • ¼ lyžičky mletého klinčeku
  • ¼ lyžičky mletého muškátového oriešku
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • ½ hrnčeka jablčného octu
  • 2 lyžice kokosového, alebo trstinového cukru
  • 3 lyžice oleja
  • soľ podľa chuti

Postup:

Na miernom plameni zohrejte olej zohrejte vo veľkom hrnci. Pridajte cibuľu a opražte do sklovita. Pridajte cesnak a zázvor a restujte 1-2 minúty, kým nezačnú rozvoniavať. Pridajte seitan a premiešajte. Pridajte paradajkovú pastu a miešajte, aby sa suroviny dobre premiešali. Varte ďalšie 2-3 minúty. Do hrnca pridajte zmes korenia vindaloo – kurkumu, papriku, rascu, koriander, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a soľ. Miešajte, aby sa chute spojili a varte 2-3 minúty.

Do hrnca pridajte zeleninový vývar, jablčný ocot a kokosový cukor. Pozorne miešajte a priveďte k varu.

Znížte teplotu na minimum, hrniec prikryte a varte 20-25 minút, alebo kým seitan nezmäkne.

Seitan vindaloo podávajte horúce s basmati ryžou alebo indickým chlebom naan.

2

Seitan Wellington

Seitan Wellington je vegánska verzia slávneho jedla beef Wellington, ktoré sa tradične pripravuje s hovädzím mäsom. Hovädzí Wellington pochádza z Veľkej Británie a patrí medzi ikonické jedlá britskej kuchyne. Jeho obľuba spočíva v kombinácii šťavnatého mäsa, cibuľky a húb, ktoré sú zabalené do lístkového cesta a upečené do chrumkava. Tento seitan recept zachováva klasickú chuť slávneho receptu, no namiesto mäsa používa seitan – rastlinný zdroj bielkovín, ktorý má textúru pripomínajúcu mäso. 

Seitan Wellington je oveľa jednoduchšia verzia hovädzieho Wellingtonu, ale stále je to jeden z receptov, na ktorého prípravu si treba vyhradiť čas. Ideálny je preto na rodinné oslavy a stretnutia s priateľmi, keď sa chcete pochváliť svojim kuchárskym umením. Tento seitan recept patrí medzi vegánske recepty.

Ingrediencie:

  • 500 g seitanu
  • 400 g malých šampiónov
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 1 lyžička  soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 320 g lístkového cesta
  • 1 lyžica rastlinného mlieka

Postup:

Trúbu predohrejte na 200°C. Huby, cibuľu a cesnak nasekajte nahrubo a pridajte do kuchynského robota, alebo mixéra. Mixujte, kým nie je zmes nasekaná na jemno. 

Na panvici na strednom ohni rozpáľte olej a pridajte zmes húb, cibule a cesnaku. Varte 5-7 minút, alebo kým sa zmes nezredukuje a tekutina sa neodparí. K hubovej zmesi pridajte seitan, sójovú omáčku, tymián, rozmarín, údenú papriku, soľ a korenie. Dobre premiešajte a varte ešte niekoľko minút, kým sa seitan neprehreje.

Lístkové cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi približne 30 x 25 cm. Zmes seitanu položte do stredu cesta, pričom po okrajoch nechajte okraj asi 5 cm. Okraje potrite trochou vody, cesto preložte cez plnku a okraje pritlačte k sebe, aby sa zapečatilo.

Položte seitan Wellington na plech vystlaný papierom na pečenie, švom nadol. Vrch potrite trochou rastlinného mlieka.

Pečte 30-35 minút, alebo kým nie je cesto zlato hnedé.

Pred krájaním a podávaním nechajte wellington niekoľko minút vychladnúť. Seitan Wellington môžete servírovať napríklad s grilovaným ružičkovým kelom, alebo ľahkým šalátom

3

Seitan gyros

Tento seitan recept je bezmäsová varianta klasického gyros receptu. Gyros je populárne grécke jedlo, ktoré sa vyznačuje vrstvami tenkých plátov mäsa, zeleniny a omáčok, zavinutých v teplom pita chlebe. Historicky sa vyvinul z receptu na turecký kebab a stal sa neoddeliteľnou súčasťou gréckej kuchyne. Táto seitanová verzia gyrosu si zachováva charakteristické chute a textúry pôvodného receptu a je jednoduchá na prípravu. Ak hľadáte nové spôsoby, ako využiť seitan, tento gyros seitan recept je skvelou voľbou. Seitan gyros sa tiež výborne hodí ako rýchla a zdravá večera alebo obed, ktorý si pripravíte deň vopred.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky pšeničného lepku, kúpite napríklad na Grizly.sk 
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička papriky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • ½ lyžičky sušeného tymiánu
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • ¼ lyžičky kajenskej papriky
  • 1 hrnček zeleninového vývaru
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na plátky
  • 4-6 pita chlebov
  • Plátky paradajok
  • Najemno nakrájaný ľadový šalát
  • Tzatziki omáčka

Postup:

Vo veľkej mise zmiešajte pšeničný lepok, soľ, cibuľový prášok, cesnakový prášok, papriku, oregano, tymian, čierne korenie a kajenské korenie.

V samostatnej miske zmiešajte zeleninový vývar, paradajkový pretlak, sójovú omáčku, jablčný ocot a olivový olej. Mokré suroviny vlejeme do suchých a miešame, kým nevznikne cesto. Cesto miesime niekoľko minút, kým nie je elastické. Cesto rozdeľte na 4-6 rovnakých častí a rozvaľkajte ich na kolieska.

Predhrejte veľkú panvicu na stredne vysokej teplote a pridajte trochu oleja. Pridajte plátky cibule a restujte, kým nezmäknú a neskaramelizujú. Opečenú cibuľu odložte bokom. Pridajte seitanové kolieska na panvicu a opekajte asi 5 minút z každej strany, kým nebudú chrumkavé a zlaté. Následne ich naskladajte na seba a nakrájajte na rezance. Nakrájaný seitan môžete ešte trochu popražiť na panvici. 

Pred servírovaním seitan gyrosu zohrejte pita chleby v trúbe, alebo mikrovlnke. Pridajte seitan, plátky paradajok, šalát a skaramelizovanú cibuľu. Pokvapkajte tzatziki omáčkou.

4

Seitan kung pao

Kung Pao je klasické jedlo čínskej sečuánskej kuchyne obľúbené po celom svete pre svoju výraznú a korenistú chuť. Jeho históriu možno vystopovať až do dynastie Čching, kde si ho obľúbil guvernér provincie Sechuan. Dnes nájdete kung pao v nespočetných variáciách, vrátane tejto vegetariánskej verzie zo seitanu. S pikantnou omáčkou a jemnými kúskami seitanu bude tento recept na kung pao určite hitom pre vegetariánov ale aj pre tých, ktorí jedia mäso, ale snažia sa obmedziť jeho spotrebu.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky seitanu, nakrájaného na kúsky veľkosti sústa
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 zelená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica čerstvého zázvoru
  • ½ hrnčeka pražených arašidov
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 1 polievková lyžica hoisin omáčky
  • 1 lyžica čili cesnakovej omáčky, napríklad sriracha
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 lyžička sečuánskeho korenia
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

V miske zmiešame kukuričný škrob s 1 polievkovou lyžicou vody a vymiešajte do hladka. Pridajte seitan a miešajte, kým nebude dobre obalený. Vo woku alebo veľkej panvici zohrejte olej na stredne vysokej teplote. Pridajte seitan a za stáleho miešania smažte 3-4 minúty, kým jemne nezhnedne. Odstráňte z woku a odložte.  Do woku pridajte cibuľu, cesnak a zázvor a za stáleho miešania smažte 2-3 minúty, kým korenie nezačne rozvoniavať. Pridajte nakrájanú papriku a pokračujte v smažení ďalšie 2-3 minúty, kým mierne nezmäkne. V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, ryžový ocot, omáčku hoisin, chilli cesnakovú omáčku a hnedý cukor.

Seitan vložte naspäť do woku a zalejte omáčkou. Pridajte sečuánske korenie a pražené arašidy a za stáleho miešania smažte ďalšie 1-2 minúty.

Seitan kung pao podávajte horúce naservírované na jazmínovej ryži.

5

Trhaný seitan recept

Trhaný seitan, známy tiež ako vegetariánska verzia trhaného bravčového je vynikajúcou alternatívou pre vegetariánov a vegánov, ktorí chcú vychutnať toto populárne BBQ jedlo. Táto mäsová náhrada sa vyrába z lepku a má vláknitú štruktúru, ktorá sa dá ľahko rozdeliť. Trhaný seitan sa dá použiť na rôzne seitan recepty vrátane sendvičov, tacos, pizzy a ďalších jedál.

Ingrediencie:

  • ¼ hrnčeku sušeného lahôdkového droždia
  • 2 lyžičky údenej papriky
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 hrnček zeleninového vývaru
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček barbecue omáčky

Postup:

Vo veľkej mise zmiešajte pšeničný lepok, sušené lahôdkové droždie, údenú papriku, cesnakový prášok, cibuľový prášok, sušený tymián a čierne korenie.

V samostatnej miske rozšľahajte zeleninový vývar, paradajkový pretlak, sójovú omáčku, jablčný ocot a olivový olej.

Mokré suroviny pridajte k suchým a miešajte, kým sa nevytvorí cesto. Cesto mieste niekoľko minút, kým nebude elastické. Z cesta vytvarujte valček a pevne ho zabaľte do alobalu. Zabalený valček naparujte ho 45 minút v paráku, alebo sitku, ako keď zohrievate parenú knedľu. Kým sa seitan dusí, zohrejte lyžicu oleja vo veľkej panvici na strednom plameni. Pridajte nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak a restujte, kým cibuľa nie je priehľadná. Pridajte barbecue omáčku na panvicu a premiešajte, aby sa spojila. Keď je seitan pripravený v pare, vyberte ho z fólie a natrhajte pomocou vidličky. Trhaný seitan pridajte do panvice s barbecue omáčkou a cibuľou. Varte ďalších 10 minút za občasného miešania.

Trhaný seitan môžete podávať na sendvičovej žemli s kyslou uhorkou a horčicou, ako mexické taco, alebo plnenú tortillu.

Či už hľadáte náhradu za mäso alebo len nový zdroj bielkovín, seitan ponúka takmer nekonečné možnosti jeho prípravy. Seitanom, alebo inou alternatívou k mäsu môžete nahradiť mäso v podstate v akomkoľvek recepte.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?

    © COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.