Zdravé recepty z cukety

Prečo jesť cuketu?

Cuketa je nízkokalorická a výborne sa hodí pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Obsahuje 90% vody, množstvo vitamínov a minerálnych látok. Je bohatá najmä na karotén a draslík, ktorý pomáha vylúčiť z organizmu zadržovanú vodu. Cuketa má veľmi priaznivé účinky napríklad v boji proti dne alebo cukrovke.

Recepty z cukety

Cuketa je vďaka svojej neutrálnej chuti úplne všestranná, preto sa dá konzumovať surová, tepelne upravená, na sladko alebo aj na slano. Pozrite sa na niekoľko jednoduchých receptov.

Cuketové placky

Cuketové placky sú v podstate alternatívou zemiakových placiek a rovnako ako u zemiakových existuje na ich prípravu veľké množstvo receptov. Zdravšie varianty receptov môžu byť úplne bez múky, môžu obsahovať napríklad celozrnnú múku alebo môže byť múka nahradená niekoľko lyžicami škrobu. Placky sa dajú piecť alebo vyprážať. Možnosti sú rôzne, takže si každý určite nájde to svoje.

  • 1kg cukety
  • 1 lyžica soli
  • 2 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • majoránka
  • čierne korenie
  • ½ hrnčeka hladkej múky

Cukety umyjete a olúpte. Ak máte mladé cukety, lúpať nemusíte. Pripravené cukety nastrúhajte na hrubom strúhadle a premiešajte lyžicu soli. Nechajte cuketu vypotiť sa asi pol hodiny, potom vodu zlejte a cuketu ešte preceďte. Pridajte ostatné prísady, korenie podľa chuti a spracujte cesto. Na panvici rozpáľte tuk (veľmi dobré je sadlo) a vyprážajte placky dozlatista.

Cuketová polievka

Cuketová polievka má tiež veľmi veľa variácií, dá sa kombinovať s koreňovou zeleninou a dochucovať najrôznejším korením.

  • ½ kg cukety
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 l vývaru alebo vody
  • 1 lyžica masla
  • soľ
  • tymián alebo provensálske korenie

V hrnci rozpáľte masla, pridajte nasekaný cesnak, cibuľu a orestujte do sklovita. Potom pridajte umytú a dobre pokrájanú cuketu, chvíľu restujte. Prilejte vodu alebo vývar, povarte asi 15 minút a ešte dochuťte korením. Nakoniec celú zmes dobre rozmixujte tyčovým mixérom.

Hrnčeková cuketová buchta

Cuketa je vynikajúca aj na sladký spôsob. Ak ju pridáte do cesta, múčniky sú potom vláčne a šťavnaté.

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky jemne nastrúhanej cukety
  • ½ hrnčeka cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 3 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžica kakaa

Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Na záver môžete kľudne pridať hrozienka alebo nasekané orechy. Cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech a pečte približne na 180° asi pol hodiny. Po upečení môžete poliať čokoládovou polevou alebo dozdobiť práškovým cukrom.

Cuketové špagety

Áno, z cukety sa dajú urobiť aj špagety! Na ich prípravu potrebujete špeciálnu škrabku ale špiralizér, vďaka čomu cuketu nakrájate na podlhovasté prúžky pripomínajúce špagety. Cuketové špagety môžete jesť surové alebo krátko orestované na olivovom oleji. Sú lahodné napríklad s pestom z medvedieho cesnaku alebo s ďalšou zeleninou. Tu je jeden jednoduchý recept.

  • olivový olej
  • 1 cuketa
  • 200 g sušených paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g olív
  • čerstvá bazalka
  • soľ

Umytú a prípadne olúpanú cuketu si pomocou škrabky alebo špiralizéra nakrájajte na „špagety“. Na panvici rozpáľte kvapku olivového oleja, pridajte nasekaný cesnak a keď sa rozvonia, pridajte pokrájané sušené paradajky. Krátko restujte a nakoniec na pár minút pridajte aj cuketové špagety. Na záver do zmesi pridajte olivy, okoreňte podľa chuti a ozdobte bazalkou. Môžete pridať aj hoblinky parmezánu.

Cuketa ponúka ešte veľa ďalších spôsobov úpravy. Dá sa plniť mäsovou zmesou, mladé cukety sú vynikajúce na grilovanie a obľúbenou klasikou sú aj vyprážané cuketové rezne alebo cuketový nákyp. Veľmi populárny je tiež sladký cuketový chlebíček alebo tradičný francúzsky pokrm ratatouille, ktorého neodmysliteľnou prísadou sú práve cukety.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2021 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.