Recepty z tekvice, ktoré si zamilujete

Tekvica obsahuje veľké množstvo vody a navyše je ľahko stráviteľná, práve preto je vhodná aj pri rôznych diétnych jedálničkoch.

Tekvica a vitamíny

Tekvica obsahuje množstvo zdraviu prospešných vitamínov, kvôli ktorým ju môžeme pridať medzi zástupcov zdravej stavy. Sú to napríklad vitamín E, ktorý pomáha s vylučovaním toxínov z tela. Ďalej aj vláknina, betakarotén či vitamín C, vďaka ktorým je tekvica považovaný aj za vhodný prostriedok pre posilnenie imunity.

Druhy tekvíc

Existujú 4 hlavné druhy tekvíc, ktoré sa ďalej delia na menšie podkategórie. Poznáme:

Tekvicu obyčajnú

Do tejto kategórie patria dobre známe cukety a patizóny, ktoré sa zberajú počas leta a taktiež tekvica špagetová, ktorá sa zberá od konca októbra. Jej názov je odvodený od podoby, ktorú nadobudne varením. Dužina tekvice špagetovej sa po varení rozpadá na vlákna podobné špagetám. Má jemne korenistú chuť a hodí sa takmer ku všetkému.

Tekvicu veľkoplodá

V tejto kategórií sa nachádza napríklad obľúbená tekvica Hokkaido, ktorá sa používa najmä do polievok, omáčok, guľášov či nátierok. Plody veľkoplodých tekvíc sa zbierajú až keď sú úplne zrelé. Dužina tekvíc z tejto kategórie je jemnejšia ako pri zeleninových tekviciach.

Tekvicu figolistá

Tento druh tekvíc sa začína zbierať až po príchode prvých mrazov. Sú veľmi vhodné na varenie, keďže pri ňom z nich šupka odpadne sama. Využívajú sa najmä na prívarky.

Tekvicu muškátová

Tekvice muškátové sa pestujú prevažne v južnejších oblastiach. Patrí sem napríklad maslová tekvica alebo tekvica na pečenie, ktorá má jemnú maslovo- orieškovú chuť a perfektne sa hodí k mäsu, rybám ale tiež do šalátov a na rôzne chuťovky.

Recepty

Tekvica je pokrmom rôznych tvári, dá sa pripraviť na sladko, na slano a dokonca aj na kyslo, všetko záleží len na vašich chutiach, preferenciách a samozrejme na druhu tekvice, ktorý si vyberiete.

Hokkaido krémová tekvicová polievka

Chutný a jednoduchý recept na polievku, ktorú môžete podávať napríklad ako zdravú večeru.

Čo budete potrebovať:

  • 1 hokkaido tekvicu
  • 2 menšie cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • soľ
  • čierne korenie
  • kurkuma
  • olivový olej

Postup:

Tekvicu si rozrežte napoly, vydlabte z nej semiačka a nakrájajte ju na mesiačiky. Všetku ostatnú zeleninu si očisťte, nakrájajte na menšie kúsky, spolu s tekvicou uložte na plech a pokvapkajte troškou olivového oleja. Pečte pri 200 °C 30-40 minút, kým všetko zmäkne.

Medzitým si v hrnci zohrejte zeleninový vývar. Pridajte k nemu upečenú zeleninu a všetko spolu rozmixujte. Ochuťte soľou, čiernym korením a kurkumou.

Na záver môžete tekvicovú polievku ozdobiť smotanou na šľahanie, tekvicovými semiačkami či lístkami petržlenovej vňate.

Sladký tekvicový koláč

Koláč z tekvice je pripravovaný na podobný spôsob ako slaná či sladká cuketová buchta.

Čo budete potrebovať:

  • 500 g lístkového cesta
  • 350 g nastrúhanej maslovej tekvice
  • 250 g kryštálového cukru
  • 200 g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • šťava z pomaranča
  • kôra z pomaranča
  • škorica

Postup:

Tekvicu, 100 g kryštálového cukru, pomarančovú šťavu a kôru dajte do hrnca a duste do mäkka. Keď tekvica zmäkne, odstráňte pokrievku a za stáleho miešania nechajte tekvicu jemne skaramelizovať. Nechajte vychladnúť.

Medzitým si na vymastenú koláčovú formu pripravte lístkové cesto. Pritlačte ho na dno a boky trocha povytiahnite aby z formy vytŕčali. Popichajte doň vidličkou.

V nádobe si zmiešajte zvyšný cukor, vajcia, smotanu, škoricu a pridajte k tomu aj vychladenú tekvicovú zmes. Túto plnku rozotrite na pripravené lístkové cesto a pečte pri 210 °C cca 20 minút.

Tip: Stane sa vám občas, že zabudnete na jedlo v rúre alebo na sporáku? Mnohé moderné sporáky vybavené rúrou už obsahujú prednastavené programy pečenia, z ktorých si môžete vybrať alebo môžete priamo naprogramovať svoj vlastný čas pečenia. To ocenia predovšetkým tí, ktorí pečú stále rovnaké recepty a nebaví ich každých 20 minút behať k rúre

Zdravé tekvicové muffiny

Čo budete potrebovať:

  • 300 g mrkvy
  • 200 g tekvice
  • 50 g ovsených vločiek
  • 2 vajcia
  • 3 pl hladkej múky
  • 100 ml mlieka
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Tekvicu a mrkvu očistite a nastrúhajte najemno. Ovsené vločky zalejte horúcim mliekom a nechajte ich zmäknúť a vychladnúť.

Vychladené vločky pridajte k nastrúhanej mrkve a tekvici. Primiešajte vajíčka, múku, soľ a korenie. Zmesou naplňte vymastené formy na muffiny a dajte piecť na 25 minút pri 180 °C.

Na záver môžete upečené muffiny ozdobiť nastrúhanou mrkvou a tekvicou.

Kari tekvica

Jednoduchý recept, ktorý je vhodný aj pri vegánskej strave.

Čo budete potrebovať:

  • tekvicu
  • 2 ks cibule
  • 400 g vareného cíceru
  • 3 pl slnečnicového oleja
  • 1 pl kari korenia
  • 1 čl mletého koriandra
  • 200 ml kokosového mlieka
  • citrónová šťava
  • zeleninový vývar
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Očistite si tekvicu, vydlabte z nej jadierka a nakrájajte ju na kocky. Do rozpáleného oleja na panvici pridajte najemno nakrájanú cibuľu, kari korenie a koriander. Potom pridajte tekvicu, cícer a všetko zalejte kokosovým mliekom a vývarom. Varte do mäkka. Podľa chuti okoreňte soľou, čiernym korením či citrónovou šťavou.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2020 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.