Hliva ustricová – recept na hlivový guľáš

Ingrediencie na 1 porciu

Cesnak1 strúčik
Hliva ustricová125 g
Olej olivový1 ml
Chlieb ražný (50g)1 krajec
Cibuľa červená0.5 kus
Paprika červená1 kus
Soľ1 štipka
Čierne korenie1 štipka
Rasca1 štipka
Korenie paprika mletá1 štipka
Majoránka1 štipka
Zeleninový vývar250 ml
Avokádo čerstvé1 g

1

Do väčšieho hrnca dajte olej, cibuľu a opekajte približne 5 minút do mäkka a nsáledne pridajte všetko korenie.

2

Ďalej pridajte nakrájané huby a krátko ich orestujte.

3

Pridajte cesnak, zalejte vývarom alebo vodou, osoľte, okoreňte čiernym korením a premiešajte.

4

Priveďte k varu, zmiernite teplotu a varte asi 15 minút.

5

Po 15 minútach varenia pridajte pozdĺžne nakrájané papriky a varte ďalších 15 minút, kým huby nezmäknú.

6

Omáčku zahustite rozdrobeným chlebom a nechajte na miernom plameni variť tak dlho, kým sa chlieb vstrebá do omáčky.

7

Nakoniec pridajte majoránku podľa chuti a okoreňte čiernym korením a soľou.

Hlivový guľáš, ktorý je hotový do jednej hodiny a navyše aj poteší vaše kalorické tabuľky! Recept na hlivový guľáš sa rýchlo uchytí v celej rodine. Ľudia naň nedajú dopustiť. Je skutočne rýchly, voňavý a navyše naozaj chutný recept. Guľáš z hlivy ustricovej bude chutiť aj ľuďom, ktorí hubám veľmi neholdujú.

Hliva recepty – prečo sú také obľúbené?

Hliva ustricová je jedlá drevokazná huba a okrem kulinárskeho využitia jej obľuba rastie aj čo sa zdraviu prospešných a liečivých vlastností týka. Je vhodná aj pri nízkosacharidovej diéte. Okrem množstva dôležitých vitamínov (B, C, D, K), minerálov, železa, draslíka či selénu sú jej najdôležitejšou zložkou betaglukány, ktoré potrebuje organizmus práve pre posilnenie imunity a pevné zdravie. Ďalej v hlive nájdeme potrebné aminokyseliny, vlákninu a steroly. Čo sa vlákniny týka, hliva ustricová určite nepatrí medzi top potraviny, čo obsahujú vlákninu, no jej obsah vlákniny ju radí medzi najlepšie vláknina-potraviny z taxónu húb.

Zdraviu prospešné látky z hlivy sú lepšie absorbované v prípade jej kombinácie so zdravými tukmi (na to sa napr. hodí nízkosacharidová diéta) ako je avokádo.

Hliva ustricová – kompletný recept

Do väčšieho hrnca dajte olej, cibuľu a opekajte približne 5 minút do mäkka. Pridajte všetko korenie a krátko opekajte, kým sa rozvonia. Opatrne, paprika má tendenciu sa pripaľovať a môže aj zhorknúť, tak to s opekaním nepreháňajte. Ďalej pridajte nakrájané huby a krátko ich orestujte. Pridajte cesnak, zalejte vývarom alebo vodou, osoľte, okoreňte čiernym korením a premiešajte. Aby svojho zásyupci v recepte mali aj zdravé tuky, pridajte avokádo. Priveďte k varu, zmiernite teplotu a varte asi 15 minút.

Po 15 minútach varenia pridajte pozdĺžne nakrájané papriky a varte ďalších 15 minút, kým huby nezmäknú. Omáčku zahustite rozdrobeným chlebom a nechajte na miernom plameni variť tak dlho, kým sa chlieb vstrebá do omáčky. Ak by sa odvarilo priveľké množstvo tekutiny, zrieďte guláš ešte trochou vody.

 

Na koniec pridajte majoránku podľa chuti a okoreňte čiernym korením a soľou. Ak vás zaujímajú kalorické tabuľky či nízkosacharidová diéta, môžete guľáš podávať kompletne bez prílohy.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 795.902 Kj

Bielkoviny5.26 g
Sacharidy31.51 g
Tuky4.76 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)0.96 g
Trans mastné kyseliny (z tukov)0.11 g
Vláknina7.09 g
Vápnik0.01 g

ALERGÉNY

  • Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

© COPYRIGHT 2025 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.