Letný cuketový špeciál: zdravé recepty z cukety

cuketa, cuketa recepty

Je tu opäť leto a každý rok sa opakuje ten istý scenár: tekvicová a cuketová sezóna je v plnom prúde a úrodu cukety potrebujeme spracovať a spotrebovať. Tie isté recepty z cukety sa nedajú jesť dookola. Preto sme pre vás pripravili veľký letný cuketový špeciál. Prečítajte si o zdravotných benefitoch konzumácie cukety a inšpirujte sa. Prinášame vám nové a zaujímavé cuketa recepty.

Cuketa je letná tekvica z rovnakej čeľade rastlín, z akej pochádzajú napríklad uhorky, alebo špagetové tekvice. Môže dorásť až do dĺžky 1 meter, ale zvyčajne sa zbiera, keď je ešte nezrelá a meria menej ako 20 centimetrov. Aj keď je cuketa obecne považovaná za zeleninu, botanicky je klasifikovaná ako ovocie. Cuketu môžeme nájsť vo viacerých odrodách od žltej až po tmavozelenú. Zatiaľ čo tekvica pôvodne pochádza z Ameriky, cuketa bola vyšľachtená už začiatkom 19. storočia v Taliansku. Nie je preto náhoda, že cuketa je neoddeliteľnou súčasťou tradičnej talianskej, ale aj stredomorskej kuchyne a veľkú časť z nich tvoria práve recepty z cukety. 

Prečo jesť cuketu?

Cuketa je nízkokalorická a výborne sa hodí pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Obsahuje 90% vody, množstvo vitamínov a minerálnych látok. 

V ľudovom liečiteľstve sa cuketa používa na liečbu prechladnutia, bolesti a rôznych iných zdravotných komplikácií. 

Existujú mnohé vedecky podložené výhody konzumácie cukety. Je bohatá najmä na karotén a draslík, ktorý pomáha vylúčiť z organizmu zadržiavanú vodu. Obsahuje tiež množstvo antioxidantov, ktoré napomáhajú oddialiť proces starnutia. Cuketa má veľmi priaznivé účinky napríklad v boji proti dne alebo cukrovke.

Cuketa recepty

Vďaka svojej neutrálnej chuti je cuketa úplne všestranná, preto ju môžete konzumovať tepelne upravenú, na slano, ale aj na sladko. Pozrite si tieto jednoduché a nápadité recepty z cukety.

1

Cuketové placky

Cuketové placky sú v podstate alternatívou zemiakových placiek a rovnako ako u zemiakových existuje na ich prípravu veľké množstvo receptov. Zdravšie varianty receptov môžu byť úplne bez múky, alebo bez vajca, môžu obsahovať napríklad celozrnnú múku, alebo môže byť múka nahradená niekoľko lyžicami škrobu. Placky sa dajú piecť v trúbe, alebo vyprážať. Možnosti sú rôzne, takže si každý určite nájde to svoje.

Ingrediencie:

  • 1 kg cukety
  • 1 lyžica soli
  • 2 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • majoránka
  • čierne korenie
  • ½ hrnčeka hladkej múky

Postup:

Cukety umyte a olúpte. Ak máte mladé cukety, lúpať nemusíte. Pripravené cukety nastrúhajte na hrubom strúhadle a primiešajte lyžicu soli. Nechajte cuketu vypotiť sa asi pol hodiny, potom vodu zlejte a cuketu ešte preceďte. Pridajte ostatné prísady, korenie podľa chuti a spracujte cesto. Na panvici rozpáľte olej a keď je dostatočne horúci, vyprážajte placky dozlatista. 

Tip: Cuketové placky výborne doplní jogurtový dip s čerstvými bylinkami, alebo uhorkou. 

2

Cuketové rizoto

Cuketové rizoto patrí medzi tradičné talianske recepty z cukety. Je to v celku jednoduchý cuketa recept, ktorý vás prenesie do slnečného Talianska. Na jeho prípravu potrebujete iba pár surovín. Rizoto ponúka množstvo možností a suroviny sa dajú obmieňať podľa chuti a toho, čo máte dma práve po ruke. Vyskúšajte aj ďalšie rizoto recepty

Ingrediencie:

  • 1-2 cukety
  • 1 cibuľa
  • cesnak
  • tymián
  • 320 g arborio, alebo iná ryža vhodná na rizoto
  • 2 dcl biele víno
  • 3 lyžice masla
  • 100 g syr parmezán, alebo grana padano 
  • 1 l zeleninový vývar

Postup:

V hlbšej panvici rozpusťte a speňte na miernom plameni 2 lyžice masla. Následne pridajte cibuľu a cesnak a restujte do zlatista približne 5-10 minút. Pridajte ryžu a pražte, až kým jednotlivé zrniečka nie sú na povrchu mierne priesvitné a ružovkasté, približne 10 minút. Podlejte 2 dcl vína a miešajte, až kým sa víno nezredukuje. V tomto momente začne proces, ktorý budete opakovať, až kým nebude ryža uvarená al dente. Podlejde rizoto naberačkou vývaru a zredukujte, až kým sa nezačne rizoto mierne lepiť k panvici. Nezabúdajte pravidelne miešať.

Zatiaľ si nakrájajte cuketu na menšie pol, alebo štvrť koliečka. Keď ryža zväčší svoj objem a je tak z polovice uvarená, pridajte cuketu a bylinky a dobre zamiešajte. Pokračujte v podlievaní vývarom. Keď je rizoto takmer hotové, pridajte zvyšok masla a polovicu syra, podlejte posledný krát vodou. V tomto momente je cuketové rizoto potreba neustále miešať, aby neprihorelo.

Správne pripravené cuketové rizoto by malo byť krémové a na tanieri sa krásne a pomaly roztekať. Zvyšok syra použite na ozdobu pri servírovaní. 

Tip: Cuketové rizoto sa dá pripraviť vo viacerých variantoch. Výborné je so šampiňónmi, alebo paradajkami. Zdravé cuketové rizoto si môžete pripraviť aj s vlašskými orechmi. Tie kúpite na e-shope Grizly.

3

Plnená cuketa

Plnená cuketa je veľmi obľúbený a jednoduchý spôsob, ako spracovať cuketovú úrodu. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, plnená mäsom, zeleninou, alebo kuskusom a zapečená s lahodným syrom. Ak sa vám v letných mesiacoch žiada ľahké, zdravé, ale zároveň sýte jedlo, plnená cuketa je tá správna voľba. Navyše, tento recept je bezlepkový a vhodný aj v prípade ak držíte keto diétu. Ak vás táto téma zaujíma, viac informácii, tipov a nutričných plánov nájdete na stránkach Ketomix

Ingrediencie:

  • 4 cukety
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 2 cibule
  • 2 paradajky
  • 2 vajcia
  • 0,5 lyžičky sypkého zeleninového bujónu
  • 200 g syru (emental, mozzarella, alebo iné)
  • 2 lyžice oleja 
  • soľ
  • čierne korenie 
  • petržlenová vňať

Postup:

Mladé cukety pozdĺžne rozrežte na polovicu, vnútro vydlabte a nasekajte na menšie kocky. Cukety rozložte reznou stranou dolu na plech vyložený papierom na pečenie a dajte na 10 minút piecť. Zatiaľ si na panvici na oleji napeňte nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený, alebo na jemno nakrájaný cesnak, vnútro cukiet a nakrájané paradajky. Poduste a odstavte z plameňa. Nastrúhajte si syr a polovicu odložte bokom. Do zmesi na panvici primiešajte rozšľahané vajcia, sypký zeleninový bujón, polovicu nastrúhaného syra, osoľte, okoreňte, posypte petržlenovou vňaťou a premiešajte. Hotovou zmesou naplňte predpečené cukety a posypte zvyšným syrom. Zapečte v trúbe predhriatej na 190 ˚C približne 15–20 minút.

4

Zapekaná cuketa

Zapekaná cuketa patrí medzi najjednoduchšie recepty z cukety. Tento cuketa recept si zamilujete hlavne pre jeho nenáročnosť. Všetko v podstate zmiešate v jednej nádobe a do hodiny máte hotový chutný cuketa recept, kľudne aj na dva dni dopredu.

Ingrediencie:

  • 1 strúčik cesnaku 
  • 1 lyžice strúhanky 
  • 350 ml mlieka 
  • 1 ks väčšia cukera 
  • 2 ks vajcia
  • 200 g syru (parmezán, eidam, alebo hermelín)

Postup:

Hlbší plech vytrieme olúpaným cesnakom. Očistenú cuketu a syr nastrúhame a zmiešame. Prilejeme mlieko, vajcia, soľ a strúhanku. Zmes dobre premiešame, vylejeme do plechu a upečieme doružova v trúbe vyhriatej na 180 °C a upečieme do ružova. Zapekanú cuketu môžete jesť samostatne, ale aj so zemiakmi, alebo jednoduchým šalátom.

5

Cuketová polievka

Cuketová polievka má tiež veľmi veľa variácií, dá sa kombinovať s koreňovou zeleninou a dochucovať najrôznejším korením.

Ingrediencie:

  • ½ kg cukety
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 l vývaru alebo vody
  • 1 lyžica masla
  • soľ
  • tymián alebo provensálske korenie

Postup:

V hrnci rozpáľte masla, pridajte nasekaný cesnak, cibuľu a orestujte do sklovita. Potom pridajte umytú a dobre nakrájanú cuketu, chvíľu restujte. Prilejte vodu alebo vývar, povarte asi 15 minút a ešte dochuťte korením. Nakoniec celú zmes dobre rozmixujte tyčovým mixérom.

TIP: Vyskúšajte tiež krémovú hokkaido polievku a ďalšie recepty z tekvice.

6

Hrnčekový cuketový koláč

Cuketa je vynikajúca aj na sladký spôsob. Ak ju pridáte do cesta, múčniky sú potom vláčne a šťavnaté.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky jemne nastrúhanej cukety
  • ½ hrnčeka cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 3 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžica kakaa

Postup:

Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Na záver môžete kľudne pridať hrozienka alebo nasekané orechy. Cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech a pečte približne na 180° asi pol hodiny. Po upečení môžete poliať čokoládovou polevou, alebo natrieť zdravým džemom bez cukru.

7

Cuketové špagety

Áno, z cukety sa dajú urobiť aj špagety. Na ich prípravu potrebujete špeciálnu škrabku, nazývanú aj špiralizér, s ktorým cuketu nastrúhate na dlhé podlhovasté prúžky pripomínajúce špagety. Cuketové špagety môžete jesť surové, alebo krátko orestované na olivovom oleji. Sú lahodné napríklad s pestom z medvedieho cesnaku, s ďalšou zeleninou, alebo s paradajkovou omáčkou. Tu je jeden jednoduchý recept.

Ingrediencie:

  • olivový olej
  • 1 cuketa
  • 200 g sušených paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g olív
  • čerstvá bazalka
  • soľ

Postup:

Umytú a prípadne olúpanú cuketu si pomocou škrabky alebo špiralizéra nastrúhajte na „špagety“. Na panvici rozpáľte kvapku olivového oleja, pridajte nasekaný cesnak a keď sa rozvonia, pridajte nakrájané sušené paradajky. Krátko restujte a nakoniec na pár minút pridajte aj cuketové špagety. Na záver do zmesi pridajte olivy, okoreňte podľa chuti a ozdobte bazalkou. Môžete pridať aj hobliny parmezánu.

Cuketa ponúka ešte veľa ďalších spôsobov úpravy. Dá sa plniť mäsovou zmesou, mladé cukety sú vynikajúce na grilovanie a obľúbenou klasikou sú aj vyprážané cuketové rezne alebo cuketový nákyp. Veľmi populárny je tiež sladký cuketový chlebíček alebo tradičný francúzsky pokrm ratatouille, ktorého neodmysliteľnou prísadou sú práve cukety.

 

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.