Karfiol 5x inak: Neodolateľné recepty našich mamičiek

Karfiol je veľmi zdravá zelenina, ktorá je dostupná po celý rok. Pripravili sme si pre vás 5 jednoduchých receptov na jeho prípravu, ktoré by ste mali určite vyskúšať.

Karfiol obsahuje množstvo vitamínov a živín. Najviac je v ňom obsiahnutý vitamín C, no v menšom množstve aj vitamíny skupiny B a K. Okrem toho že má karfiol vďaka vitamínu C priaznivý vplyv na našu obranyschopnosť, prospieva aj tráveniu, správnej činnosti nervovej sústavy a navyše je účinný aj ako prevencia proti rakovine, cukrovke či obezite. 

Recepty

Karfiol na mozoček

Recept, ktorý máte pripravený za pár minút môžete podávať napríklad ako zdravú večeru. Dajte si k nemu napríklad chutný zelený šalát alebo varené zemiaky.

Ingrediencie:

  • 700 g karfiol
  • 1 cibuľa
  • 8 vajec
  • olej
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia
  • 1 čl drvenej rasce
  • petržlenová vňať

Postup:

Karfiol nakrájajte na ružičky a v osolenej vode uvarte domäkka. Po uvarení počkajte kým trocha vychladne a potom ho nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nakrájanú nadrobno opražte na oleji, po chvíli k nej pridajte karfiol a okoreňte. Vajcia si v miske zmiešajte vidličkou so soľou a pridajte ku karfiolu. Miešajte, kým sa vajce a karfiol zrazia. Nakoniec posypte petržlenovou vňaťou.

Zapekaný karfiol so zemiakmi

Jednoduchý recept na zapekaný karfiol. Podľa chuti môžete v recepte vynechať šunku a namiesto nej pridať napríklad brokolicu.

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • 1 cibuľa
  • 3 zemiaky
  • 4 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g kyslej smotany
  • 200 ml mlieka
  • 100 g kuracej šunky
  • 150 g syr eidam
  • maslo
  • soľ
  • biele mleté korenie
  • mletý muškátový oriešok
  • petržlenová vňať

Postup:

Nadrobno nakrájanú cibuľu si vypražte na troške masla dosklovita. Karfiol nakrájajte na malé kúsky a zemiaky na plátky, takto ich vložte do misky. Postupne k ním primiešajte cesnak, opraženú cibuľku, kyslú smotanu, mlieko, nadrobno nakrájanú šunku a taktiež korenie. Zmes vložte do vymastenej zapekacej misy a pečte pri 180 °C asi 50 minút, kým budú zemiaky a karfiol mäkké. Na záver vytiahnite z rúry posypte nastrúhaným syrom a dajte zapiecť ešte na 15 minút. 

Obaľovaný karfiol v syrovom cestíčku

Každý určite pozná recept na vyprážaný karfiol obalený v takzvanom trojobale. Tento recept je ozvláštnený syrovou vrstvou, ktorá obaľovanému karfiolu dodá výbornú chuť. Navyše je karfiol pripravovaný v rúre a teda sa vyhnete nezdravému vyprážaniu. 

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • 2 hrnčeka celozrnnej strúhanky
  • ½ hrnčeka najemno nastrúhaného parmezánu
  • ½ hrnčeka strúhaného syru čedar
  • 1,5 hrnčeka ražnej celozrnnej múky
  • 2 vajcia
  • olivový olej
  • petržlenovú vňať na ozdobu

Postup:

Karfiol si umyte a nakrájajte na malé ružičky. Strúhanku, parmezán a čedar zmiešajte v miske. Ružičky karfiolu obaľte najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v syrovej zmesi. Obalený karfiol uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte ho olivovým olejom, osoľte a vložte do rúry. Pečte pri 220 stupňoch približne 30 minút. Nakoniec môžete posypať nadrobno nasekaným petržlenom.

Pečený karfiol v chilli omáčke

Vo vegánskom jedálničku je tento recept známy aj ako vegánske „kuracie krídelká“. Či už ste vegáni alebo nie, tento recept je veľmi chutný a navyše zdravý, preto sa ho nebojte vyskúšať.

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • ½ hrnčeku celozrnnej múky
  • ½ hrnčeku vody
  • 1 čl mletej papriky
  • 1 čl sušeného cesnaku
  • 2 pl oleja
  • 8 pl chilli omáčky
  • 4 pl ryžového octu
  • 1 pl sójovej omáčky

Postup:

Karfiol si nakrájajte na ružičky. V miske zmiešajte celozrnnú múku a vodu, postupne primiešajte mletú papriku, sušený cesnak a vytvorte tak tekutú zmes, v ktorej obalíte karfiol. Obalený karfiol uložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 200 stupňoch približne 15 minút. Medzitým si pripravte omáčku. Zmiešajte chilli, olej, ocot a sójovú omáčku. Keď po 15 minútach karfiol vyberiete obaľte každú ružičku v pripravenej omáčke. Takto obalené pečte ešte aspoň 5 minút. Karfiol bude príjemne chrumkavý.

Karfiolové placky

Rýchly recept na chutné karfiolové placky.

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • 2 vajcia
  • ¾ hrnčeka strúhaného syru
  • nakrájaná zelená cibuľka
  • 4 lyžice celozrnnej múky
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Karfiol nakrájajte na ružičky a uvarte ho v osolenej vode domäkka. Po uvarení ho nechajte chvíľu vychladnúť a potom ho nakrájajte nadrobno. Pridajte k nemu vajcia, syr, zelenú cibuľku, múku, korenie a zmiešajte. Zo zmesi vytvárajte placky, ktoré vyprážajte na troške oleja dozlatista.

Okrem receptov s vareným karfiolom sa ho nebojte zaradiť ani do prípravy smoothie koktejlov, ako väčšina zeleniny aj karfiol je najzdravší v surovom stave, v ktorom z neho získate najviac živín.

15.10.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Protikvasinková diéta: Pravidlá, jedálny lístok a recepty

03.04.2019

Protikvasinková diéta nepatrí medzi bežné diéty na redukciu hmotnosti. V článku si prečítate, kedy by sa mala dodržiavať, aké sú jej pravidlá a taktiež vám ukážeme tipy na chutné jedlá aj pri tejto diéte.  Pokračovať v čítaní

Mak v hlavnej roli: Pripravte si bábovku, makovec alebo závin

06.02.2019

Mak je ingredienciou, ktorá v tradičných pokrmoch slovenskej kuchyne nesmie chýbať. Vyskúšajte si tieto recepty na sladké koláče, ktoré sú navyše vďaka maku veľmi zdravé. Pokračovať v čítaní

Ovocné knedle: Najjednoduchšie a najlepšie recepty

09.11.2018

Sladké knedle v kombinácií s čerstvým ovocím dokážu vytvoriť veľmi chutný obed. Inšpirujte sa zdravými receptami na ich prípravu. Pokračovať v čítaní

Špargľa: Tipy na spracovanie a lahodné recepty, ktoré zvládne každý

18.10.2018

Špargľa býva označovaná aj za kráľovskú zeleninu. Okrem jej lahodnej chuti vás určite prekvapí aj jej veľké množstvo dietologických a liečivých vlastností. Pokračovať v čítaní

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

03.10.2018

Každý kto niekedy vyskúšal pripraviť cuketu už dobre vie, že táto zdravá potravina je v kuchyni veľmi variabilná. V nasledujúcom článku zistíte ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

2 671 776 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?