Hrachová kaša ako ju nepoznáte

Strukoviny sú súčasťou Slovenskej kuchyne už veľmi dlho. Recepty zo strukovín sú jednoduché, rýchle a potešia vašu peňaženku ako aj výšku nezdravého cholesterolu. Hrachová kaša je výborná ako hlavné jedlo alebo aj ako zdravšia príloha.

Nezabudnite však na to, že každá strukovina sa pred varením musí nechať namočiť vo vode. V prípade receptov na hrachovú kašu stačí hrach namáčať niekoľko hodín, tri až štyri. Ak však budete hrach variť až nasledujúci deň, je dobré ho nechať vo vode namáčať celú noc.

Tradičná hrachová kaša s údeným mäsom

Ingrediencie

  • 500 g suchého hrachu
  • 2 PL bravčovej masti
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 PL masla
  • cesnak
  • sušená majoránka
  • mleté čierne korenie
  • bobkový list
  • soľ
  • údené mäso
  • chlieb

Postup

Najprv suchý polený a lúpaný hrach prepláchneme vodou a necháme ho namočiť vo vode na pár hodín. Neuškodí mu, ak si ho pripravíme deň pred predpokladanou prípravou. Pred samotným varením odstatú vodu vylejeme a v novej čistej vode privedieme do varu. Hrach dochutíme bobkovým listom a varíme dovtedy, kým nie je mäkký. Po uvarení hrachu vyberieme bobkový list a zmes ponorným mixérom rozmixujeme.

Vo väčšom hrnci na masti alebo na oleji opražíme múku, čím sme si pripravili začiatok zápražky. Po chvíli múku odstavíme z plameňa a pridáme soľ s pretlačeným cesnakom podľa chuti. Zalejeme troškou vody, premiešame a krátko povaríme. Potom pridáme rozmixovaný hrach a dochutíme podľa potreby čiernym mletým korením a majoránkou. Povaríme niekoľko minút a kaša je hotová. Na záver ešte zjemníme textúru maslom.

Podávame s krajcom chleba a údeným mäsom nakrájaným na plátky.

Hrachová kaša so smotanou

Ingrediencie

  • 2 L vody
  • 1 ČL soli
  • 500 g suchého žltého hrachu
  • 1 ks cibuľa
  • 100 ml sladkej smotany
  • mleté čierne korenie
  • cesnak

Postup

Balenie žltého hrachu necháme cez noc namočiť. Ak chcete hrachovú kašu jesť už v ten deň, musíte hrach namočiť aspoň na pár hodín. Potom vodu zlejeme a hrach vložíme do hrnca, kde nalejeme približne 2 litre vody. Hrach by mal byť dostatočne ponorený. Varíme približne 60 minút. Osolíme až ku koncu varenia, približne 15 minút pred ním.

Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a osmažíme na troške oleja. Cesnak ošúpeme a prelisujeme do hrachovej kaše, ktorú po uvarení rozmixujeme. Po rozmixovaní kašu dochutíme opraženou cibuľkou, 12% sladkou smotanou, soľou a mletým čiernym korení.

Podávame s klobásom, kyslými uhorkami a krajcom chleba. Hrachová kaša sa môže použiť aj ako príloha ku hlavného mäsovému jedlu, akým je napríklad pomaly a zdravo pečený bravčový bôčik.

Jednoduchá hrachová kaša s cibuľkou

Ingrediencie

  • 500 g lúpaného hrachu
  • 1 ks cibuľa
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • majorán
  • bravčová masť
  • cesnak

Postup

Hrach si pred varením necháme namočiť niekoľko hodín, najlepšie celú noc. Použitú vodu zlejeme a hrach zalejeme v hrnci vodou tak, aby bol celý ponorený, nie však viac. Varíme do mäkka. Po uvarení hrach rozmixujeme a pridáme všetky koreniny na dochutenie a soľ. Kaša je hotová. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno, orestujeme a pred podávaním ňou posypeme čerstvú hrachovú kašu.

Hrachová kaša na holandský spôsob

Ingrediencie

  • 400 g hrachu
  • 500 g bravčového mäso s kosťou
  • 1 ks pór
  • 4 ks zemiaky
  • 1 ks cibuľa
  • 200 g údenej slaniny
  • 1 ks mrkvy
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 g zeleru
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

Hrach necháme namáčať vo vode niekoľko hodín pred varením. Vodu zlejeme a hrach varíme v čistej vode, ktorá ho akurát zakrýva. Hrach varíme najprv bez pokrievky, aby sme mohli vzniknutú penu odoberať z budúcej hrachovej kaše. Toto robíme približne 10 minút a následne hrach varíme pod pokrievkou približne ďalších 15 minút. Potom ku varenému hrachu pridáme bravčové mäso s kosťou a slaninu nakrájanú na kocky. Keď mäso zmäkne tak ho z hrnca vyberieme.

Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kocky. Takto pripravenú zeleninu vložíme do hrnca variť s hrachom. Varíme pokým nie sú hrach aj zelenina mäkké a nevznikne hustá kaša. V prípade potreby môžeme kašu rozriediť v poslednej fáze varenia vodou. Kašu dochutíme soľou, mletým čiernym korením a prelisovaný cesnakom.

Hrachovú kašu na holandský servírujeme s pokrájaným bravčovým mäsom a krajcom chleba.

Hrachová kaša vegan

Ingrediencie

  • 500 g suchého žltého hrachu
  • 3 bobkové listy
  • 2 guľôčky nového korenia
  • kúsok morskej riasy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL majoránu
  • 1 ks cibuľa
  • soľ, čierne korenie

Postup

Hrach pripravený na varenie vložíme do hrnca s čistou vodou a varíme spolu s bobkovými listami, novým korením, kúskom morskej riasy alebo majoránu. Hrach varíme bez pokrievky dovtedy, kým nezmäkne. Po uvarení hrachu vyberieme z hrachovej kaše bobkové listy aj nové korenie. Ak sme varili hrach vo väčšom objeme vody, tak vodu čiastočne zlejeme. Zliatu vodu si môžeme odložiť a v prípade príliš hustej kaše ju môžeme ňou rozriediť. Kašu rozmixujeme a dochutíme soľou, mletým čiernym korením, majoránom a prelisovaným cesnakom. Vegánska hrachová kaša je hotová.

Hrachovú kašu môžme podávať s kyslou kapustou alebo kyslou uhorkou.

Hrachová kaša z mrazeného hrášku

Ingrediencie

  • 1 balenie mrazeného hrášku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 g rozpusteného masla
  • trošku majoránu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

Hrášok necháme rozmraziť a následne ho povaríme približne 5 minút v osolenej vode. Po uplynutí tohto času vodu zlejeme do dodatočnej nádoby. Ak chceme uchovať hrášku príjemnú zelenú farbu, krátke prelejeme povarený hrášok studenou vodou.

Pripravený hrášok rozmixujeme spolu s prelisovaným strúčikom cesnaku a rozpusteným maslom. Ak bude kaša príliš hustá, vždy ju môžete rozriediť vodou z počiatočného varenia hrášku. Nakoniec kašu okoreníme, osolíme a pridáme trošku majoránu.

Orestovanou cibuľkou nakrájanú nadrobno posypeme hrachovú kašu pred podávaním. Hrachová kaša z mrazeného hrášku sa vynikajúco hodí k pečenému mäsu, napríklad ku pečenému kurčaťu či iným mäsovým pochúťkam. Pre vegetaránsku verziu skúste nahradiť mäso rastlinným hlavných chodom.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.