Jablkový koláč, tvarohový koláč a ďalšie zdravé dezerty

Radi maškrtíte ale bojíte sa pribúdajúcich kalórií? Prinášame vám nálož zdravých dezertov, s ktorými sa nemusíte báť, že priberiete. Vyskúšajte jedinečný tvarohový koláč s čučoriedkami alebo rebarborový dezert. Dobrú chuť.

Zdravý jablkový koláč bez múky

Koláče sú klenotom každej kuchyne a nie je dôvod sa ich vzdávať ani keď sa snažíte redukovať svoju váhu. Ak by ste radi potešili nedeľnú návštevu alebo si len tak zdravo zamaškrtili, vyskúšajte tento jedinečný dezert.

Zdravý jablkový koláč patrí medzi lacné recepty, takže poteší nie len chuťové bunky ale aj peňaženku. Je to skutočne jednoduchý a rýchly recept. Zvládne ho naozaj každý a to len za pár minút. Perličkou je, že je bezlepkový a dokonca vegetariánsky. Veď skúste sami.

Ingrediencie

Korpus

  • jednu veľkú vaničku polotučného tvarohu
  • 2 pl medu alebo javorového sirupu
  • 4 pl polotučného alebo tučného mlieka
  • ½ kl perníkového korenia

Vrch koláča

  • 4 stredne veľké jablká
  • 2 pl medu alebo javorového sirupu
  • štipku muškátového orecha
  • pár kvapiek citrónu
  • škoricu
  • hrsť vlašských orechov

Postup prípravy

V miske zmiešajte všetky suroviny, teda tvaroh, med, mlieko a perníkové korenie. Vyšľahajte z nich kompaktnú hmotu. Vymastite si koláčovú formu alebo použite papier na pečenie a do pripravenej formy dajte vyšľahané cesto. Pečte v rúre približne 13 minút pri 220 °C.

Do hrnca vložte ošúpané a nakrájané jablká, med, kvapky citrónu, škoricu a muškátový oriešok. Túto jablkovú zmes podlejte vodou, aby sa nakrájané jablká rozvarili. Medzitým si nasekajte vlašské orechy a pridajte ich do hrnca k jablkovej zmesi.

Rozvarenú jablkovú zmes potom nalejte na upečený spodok koláča a dajte stuhnúť do chladničky.

Zdravý tvarohový koláč s čučoriedkami

S tvarohom v kuchyni dokážete doslova čarovať. Máloktorá potravina má tak široké využitie a výhodou je aj jeho nízka cena. Tvaroh sa hodí na prípravu sladkých, slaných, teplých aj studených pokrmov. Z nutričného hľadiska (ak nepočítame mäso) je najbohatším zdrojom bielkovín a navyše chutí výborne.

Tento čučoriedkový koláč si určite obľúbite. V rámci zdravého pečenia je namiesto klasickej múky použitá celozrnná a dokonca sme hnedým cukrom znížili aj prebytočné kalórie. Celková doba prípravy sa zmestí do jednej hodiny, nezaberie preto ani veľa času.

Ingrediencie

Posýpka

  • štipka mletej škorice
  • 6 lyžíc hnedého cukru
  • 3 lyžíc masla
  • 6 lyžíc celozrnnej múky

Náplň

  • 2 vajcia
  • 350 g mäkkého tvarohu
  • 3-5 lyžíc hnedého cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry

Cesto

  • 10 lyžíc oleja
  • 150 g vločiek
  • 150 g celozrnnej múky
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 150 g hnedého cukru

Postup prípravy

V prvom rade si pripravte cesto. Múku zmiešajte so všetkými sypkými prísadami, pridajte tuk a vajce rozšľahané v jogurte. Vypracujte hladké cesto, ktoré rozlejte priamo na papier na pečenie a vložte na plech.

Cesto potrite tvarohom zmiešaným s vajcami, cukrom (koľko ho použijete záleží na vašej chuti) a citrónovou kôrou. Navrch dajte nahusto pripravenú posýpku a čučoriedky. Tvarohový koláč pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov asi pol hodinu.

Špaldovo – tekvicový koláč

Tento tekvicový koláč je rýchly a jednoduchý. Určite sa bude hodiť do vášho pestrého jedálnička. Jediné čo potrebujete je mať doma sladenku, tekvicu a špaldovú múku. Zvyšok ingrediencií už väčšinou nájdete v každej domácnosti.

Neviete, čo je to sladenka? Je to jačmenný slad vyrobený prírodným spôsobom, takže neobsahuje žiadne chemické prísady ani farbivá. Takýchto „zdravých pomocníkov“ je v kuchyni naozaj veľa. Pri ďalšom pečení vyskúšajte aj mandľové maslo alebo napríklad sójovú smotanu.

Ingrediencie

  • 500 g špaldovej múky
  • 400 g sladenky
  • 120 g nahrubo namletých vlašských orechov
  • 600 g nastrúhanej tekvice hokaido
  • 1 lyžica škorice
  • 2 lyžice bio prášku do pečiva
  • 250 ml sezamového oleja

Postup prípravy

Pomocou mixéra zmiešajte mokré ingrediencie, teda sladenku a olej. V miske zmiešajte nastrúhanú tekvicu, mleté orechy, škoricu, múku, prášok do pečiva a prilejte vyšľahanú sladenku s olejom. Pomocou stierky dôkladne premiešajte a dajte na pekáč. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút.

Rebarborový koláč

Tento recept je nie len diétny ale navyše aj veľmi zdravý. Rebarbora totiž obsahuje prínosné kyseliny ako vápnik, mangán, draslík a vlákninu. Z rebarbory môžete vyčarovať nie len sladké koláče ale aj čaj, polievku alebo omáčku. V ázijskej kuchyni sa napríklad rebarbora pridáva do šošovice.

V modernej zdravej kuchyni, rovnako ako v tomto recepte, sú jednou zo základných surovín ovsené vločky. Krásne držia tvar, sú bez chuti a hlavne s nimi nepriberiete.

Ingrediencie

Posýpka

  • 100 g rozmixovaných ovsených vločiek
  • 50 g špaldovej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 150 g kvalitného masla
  • 50 g mletých orechov podľa vlastného výberu

Cesto

  • 250 g špaldovej múky
  • 200 g rozmixovaných ovsených vločiek
  • 100 g kvalitného masla
  • 3 pl medu
  • 2 vajcia
  • 250 ml kefíru
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 stonky rebarbory
  • hrsť čerstvých jahôd

Postup prípravy

Začnite posýpkou, vysypte do misky vločky, múku, cukor, orechy a na kúsky pokrájané zmäknuté maslo.

Pokračujte cestom, najprv si olúpte tenkú vrchnú vrstvu rebarbory. Potom ju nakrájajte na tenké plátky. Rozohrejte maslo na cesto a nechajte vychladnúť. V miske si vyšľahajte med so žĺtkami, pridajte kefír a prisypávajte múku s práškom do pečiva a rozohriatým maslom. Vedľa si vyšľahajte tuhý sneh a na záver ho vmiešajte do cesta.

Pripravte si papier na pečenie do formy či plechu a nalejte naň cesto. Navrch koláča rovnomerne položte nakrájané kúsky rebarbory, jahôd a pridajte aj posýpku. Koláč pečte 30-40 minút pri 180 stupňoch.

09.10.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Štrúdľa: Jablková, tvarohová alebo na slano?

06.11.2018

Štrúdľa alebo závin je obľúbeným zákuskom, ktorý sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Vyskúšajte sami. Pokračovať v čítaní

Cookies 6x inak, chutne a zdravo

25.10.2018

Ako maškrtiť chutne a zdravo? Inšpirujte sa. Pokračovať v čítaní

Kura na paprike: Poctivá klasika trochu inak

01.10.2018

Klasický recept, ktorý už určite ochutnal každý z vás. My sme si pre vás pripravili tento tradičný pokrm trochu inak, zdravšie, no samozrejme chutne. Pokračovať v čítaní

Perník 3x inak: Skvelé recepty na plech aj ako muffiny

20.09.2018

Aj vás určite niekedy prepadne chuť na sladké, no je vám ľúto dopriať si niečo, čo sa extrémne vymyká vášmu dietnému jedálničku. Práve preto sme si pre vás pripravili recepty na obľúbené perníky 3x inak. Obsahujú najmä zdravé ingrediencie a preto ich môžete bez obáv zaradiť do vášho jedálnička a nemať tak zbytočné výčitky. Pokračovať v čítaní

Rebarbora: 5 skvelých receptov, ktoré zachutia

12.09.2018

Tvrdé stonky v zelených a červených odtieňoch a bujaré listy. To je rebarbora. Každý už niekedy o tejto rastline počul no málokto vie, ako zaujímavo sa dá využiť v kuchyni a aké účinky má na naše zdravie. Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 306 746 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?