Rebarbora: 5 skvelých receptov, ktoré zachutia

Tvrdé stonky v zelených a červených odtieňoch, bujaré listy. To je rebarbora. Každý už niekedy o tejto rastline počul no málokto vie, ako zaujímavo sa dá využiť v kuchyni a aké účinky má na naše zdravie.

Rebarbora a jej využitie

Rebarbora je mylne označovaná ako ovocie, aj keď v skutočnosti je to druh zeleniny. Nesprávne určenie druhu tejto potraviny je spôsobené jej používaním na prípravu sladkých koláčov. Dá využiť aj v iných kuchynských receptoch, nie len v príprave sladkých dobrôt.  Okrem potešenia chuťových buniek jej veľkou výhodou je obsah zdraviu prospešných látok Dôležitá je však jej príprava, ak ju podceníte, môže sa rebarbora ľahko zmeniť na zdraviu škodlivú. Preto sa vysoko odporúča konzumácia rebarbory, ktorú si sami dopestujete.

Prečo je rebarbora zdravá?

Rebarbora obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, napríklad vitamíny skupiny B, horčík a železo. Výhodou konzumácie tejto zeleniny je jej vplyv na naše trávenie. Pomáha s nafukovaním a so zápchou. Podobný účinok má napríklad vláknina.

Taktiež priaznivo vplýva na detoxikáciu organizmu a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov znižuje stres. Má nízky obsah kalórií a dokáže na seba viazať tuk. 

Podporuje správne fungovanie metabolizmu a preto je jej konzumácia spojená so zdravým stravovaním.

Prečo je rebarbora nebezpečná?

O nebezpečnosti tejto zeleniny sa hovorí v spojení s kyselinou šťavelovou, ktorú zelenina obsahuje. Práve táto kyselina dodáva rebarbore jej nezameniteľnú chuť, pri nesprávnom spracovaní však môže spôsobiť otravu a s tým spojené črevné problémy.

Je dôležité preto dodržiavať správne zásady prípravy rebarbory, vyhnúť sa tak jej škodlivým účinkom a získať len tie zdraviu prospešné.

Pravidlá pre prípravu rebarbory

  • Konzumujte len stonky rebarbory, listy obsahujú viac kyseliny šťavelovej. Výhonky umyte horúcou vodou, ošúpte a až potom ďalej spracujte.


  • Nejedzte ju surovú a príliš často. Snažte sa do svojho jedálnička zaradiť prevažne tepelne upravenú rebarboru, maximálne 2-3 krát týždenne.


  • Čím staršia zelenina je, tým viac kyseliny obsahuje. Preto je vhodné ju jesť sezónne. Sezóna na zber rebarbory je do konca júla. Je nenáročná na pestovanie, ak chcete konzumovať svoju vlastnoručne dopestovanú potravinu. Vysádza sa väčšinou v marci alebo apríli.

Recepty z rebarbory

Rebarbora má prevažne kyslastú chuť, ktorá sa výborne hodí do sladkých pokrmov. V spojení s mäsom a slanými syrmi môže vytvoriť skvelú dochucovaciu zložku v podobe omáčky.

Rebarborový koláč bez múky

Cesto

  • 2 vajcia
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica olej
  • 1 šálka mlieka
  • 2 šálky rozmixovaných ovsených vločiek
  • 5 lyžíc nasekaných vlašských orechov
  • 1 lyžica sódy bikarbóny
  • 1 lyžica mletej škorice
  • štipka soli

Posýpka

  • 300 g rebarbory
  • 200 g jahôd
  • med
  • mandľové lupienky

                                                            Príprava

Najprv si nachystajte rebarboru a jahody. Rebarboru umyte, ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Jahody umyte a nakrájajte na kolieska.

Do misky dajte vajcia, olej, med a mixérom zmiešajte. Pridajte všetky ostatné suroviny na cesto a zmiešajte. Potom cesto vylejte do formy na koláč vyloženej papierom. Navrch navrstvite pripravenú rebarboru a jahody, ktoré ešte polejte medom. Pečte v rúre na 175 stupňov asi 30-40 minút. Po upečení môžete ešte dozdobiť jahodami a mandľovými lupienkami.

Rebarborový džem s jahodami

Keďže je sezóna rebarbory dosť krátka, vyskúšajte si ju uskladniť v podobe džemu a majte ju tak po ruke dlhšie obdobie. Džem je vynikajúci spôsob ako uchovať potraviny na zimu, a jesť letné pochúťky aj pri mínusových teplotách.

Ingrediencie

  • 1 kg jahôd
  • 600 g rebarbory
  • 1 citrón
  • 2 jablká
  • 300 g trstinového cukru

Príprava 

Očistite si rebarboru a jahody. Rebarboru ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Zmiešajte, pridajte 200 g cukru, pokvapkajte polovicou citróna a uložte na pár hodín do chladničky.

Po niekoľkých hodinách ovocie vyberte z chladničky. Očistite a nakrájajte jablká a pridajte ich k ovociu. Varte približne 20 minút, kým jablká zmäknú. Následne to všetko rozmixujte a varte približne 40 minút. Na získanie požadovanej hustoty môžete podľa potreby ešte pridať kúsky jahôd alebo rebarbory.

Nakoniec pripravený džem nalejte do pohárov na zaváranie.


Rebarborová omáčka

Rebarborová omáčka sa svojou chuťou hodí najmä ku grilovaným pokrmom. Pripraviť si môžete grilované mäso alebo napríklad aj oštiepok či hermelín.

Ingrediencie

  • 4 stonky rebarbory
  • 1 menšie jablko
  • 1 cibuľa
  • hrsť sušených brusníc
  • 2-3 pl zaváraných brusníc
  • čerstvý tymián
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor

Príprava

Nakrájanú cibuľu vypražte na kúsku masla alebo oleja. Pridajte sušené brusnice, nakrájané a ošúpané jablko, nakrájanú rebarboru a tymián. Následne to okoreňte soľou, čiernym korením a podlejte vodou. Duste do mäkka a na záver ešte primiešajte zavárané brusnice. Podľa chuti pridajte soľ alebo cukor.



Rebarborová zmrzlina

Vďaka kyslastej chuti rebarbory je rebarborová zmrzlina chutným osviežením do letných dní.

Ingrediencie

  • 4 stonky rebarbory
  • 100 g cukru
  • 100 ml vody
  • 150 ml mlieka
  • 75 ml smotany na šľahanie

Príprava

Rebarboru ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Dajte ju na chvíľu variť do vody spolu s cukrom, kým zmäkne. Uvarenú rebarboru rozmixujte s mliekom a smotanou a dajte zamraziť. Po odležaní pár hodín v mrazničke je vaša vynikajúca bio zmrzlina pripravená ku konzumácií.


Rebarborový nápoj

Ingrediencie

  • rebarbora
  • 150 g kryštálového cukru
  • voda
  • 5 celých klinčekov
  • 1 celá škorica


Príprava

Rebarboru ošúpte a nakrájajte na malé kúsky, vložte do hrnca, kde ju posypte cukrom a zalejte vodou. Do hrnca pridajte klinčeky, škoricu a nechajte variť. Podľa potreby pridajte cukor, aby voda nebola príliš kyslá. Nápoj môžete po dovarení piť teplý alebo počkať kým vychladne, pridať ľad a vychutnať si ľadové potešenie.

Dobrú chuť!


01.12.2019

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Avokádo 5x inak: Zdravé tipy do kuchyne

08.01.2020

Radi by ste vyskúšali nejakú zdravú potravinu? Vyskúšajte avokádo. V súčasnej dobe je obľúbenou pochúťkou po celom svete. Tu sú tipy, ako ho využiť v kuchyni. Pokračovať v čítaní

Báječné recepty: Papriky ako ich nepoznáte

27.09.2018

Zdravú a farebnú papriku nájdete na pultoch obchodov po celý rok. Môžete si ju dopriať surovú v šalátoch alebo ju zakomponovať do rôznych receptov. Miesto vo vašej kuchyni si určite nájde. Pokračovať v čítaní

Batáty: 5 najlepších receptov

05.09.2018

Batáty alebo sladké zemiaky sa stávajú čoraz viac populárnejším pokrmom. Je to kvôli ich výnimočnej chuti, no tiež kvôli obsahu živín a dobrému vplyvu na naše zdravie. Pokračovať v čítaní

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

15.01.2020

Cuketa  je zdravá potravina a má v kuchyni veľké využitie. V nasledujúcom článku zistíte, ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

Protikvasinková diéta: Pravidlá, jedálny lístok a recepty

03.04.2019

Protikvasinková diéta nepatrí medzi bežné diéty na redukciu hmotnosti. V článku si prečítate, kedy by sa mala dodržiavať, aké sú jej pravidlá a taktiež vám ukážeme tipy na chutné jedlá aj pri tejto diéte.  Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

2 991 176 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?