Rebarbora: 5 skvelých receptov, ktoré zachutia

Tvrdé stonky v zelených a červených odtieňoch a bujaré listy. To je rebarbora. Každý už niekedy o tejto rastline počul no málokto vie, ako zaujímavo sa dá využiť v kuchyni a aké účinky má na naše zdravie.

Rebarbora je často mylne označovaná ako ovocie, aj keď v skutočnosti ide o zeleninu. Je to kvôli tomu, že sa väčšinou využíva na pečenie sladkých koláčov. No okrem sladkých receptov sa dá využiť aj v iných variáciách a okrem toho obsahuje aj zdraviu prospešné látky. Dôležitá je ale jej príprava, ak ju podceníte, môže sa rebarbora ľahko zmeniť na zdraviu škodlivú.

Prečo je rebarbora zdravá?

Rebarbora obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, sú to napríklad vitamíny skupiny B, horčík a železo. Výhodou konzumácie tejto zeleniny je jej vplyv na naše trávenie, pomáha s nafukovaním a tiež so zápchou. Okrem toho detoxikuje organizmus a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vďaka obsahuje antioxidantov má čiastočne upokojujúce účinky a teda znižuje stres. Využíva sa aj pri chudnutí, má nízky obsah kalórií a dokáže na seba viazať tuk. Taktiež podporuje aj správne fungovanie metabolizmu a preto je jej konzumácia spojená so zdravým stravovaním.

Prečo je rebarbora nebezpečná?

O nebezpečnosti tejto zeleniny sa hovorí v spojení s kyselinou šťavelovou, ktorú zelenina obsahuje. Práve táto kyselina dodáva rebarbore jej nezameniteľnú chuť, pri nesprávnom spracovaní však môže spôsobiť otravu a stým spojené črevné problémy. Je dôležité preto dodržiavať správne zásady prípravy rebarbory, vyhnúť sa tak jej škodlivým účinkom a získať len tie zdraviu prospešné.

Pravidlá pre prípravu rebarbory

  1. Konzumujte len stonky rebarbory, listy obsahujú viac kyseliny šťavelovej. Výhonky umyte horúcou vodou, ošúpte a až potom ďalej spracujte.
  2. Nejedzte ju surovú a príliš často. Snažte sa do svojho jedálnička zaradiť prevažne tepelne upravenú rebarboru, maximálne 2-3 krát týždenne.
  3. Čím staršia zelenina je, tým viac kyseliny obsahuje. Preto je vhodné ju jesť sezóne, ktorá je do konca júla. Rebarbora je nenáročná aj na pestovanie. Vysádza sa väčšinou v marci alebo apríli.

Recepty z rebarbory

Rebarbora má prevažne kyslastú chuť, ktorá sa výborne hodí do sladkých pokrmov, no využiť sa dá aj v spojení s mäsom a slanými syrmi.

Rebarborový koláč bez múky

Čo budete potrebovať:

Cesto

  • 2 vajcia
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica oleja
  • 1 šálka mlieka
  • 2 šálky rozmixovaných ovsených vločiek
  • 5 lyžíc nasekaných vlašských orechov
  • 1 lyžica sódy bikarbóny
  • 1 lyžica mletej škorice
  • štipka soli

Navrch

  • 300 g rebarbory
  • 200 g jahôd
  • med
  • mandľové lupienky

Príprava:

Najprv si nachystajte rebarboru a jahody. Rebarboru umyte, ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Jahody umyte a nakrájajte na kolieska.

Do misky dajte vajcia, olej, med a mixérom zmiešajte. Pridajte všetky ostatné suroviny na cesto a zmiešajte. Potom cesto vylejte do formy na koláč vyloženej papierom. Navrch navrstvite pripravenú rebarboru a jahody, ktoré ešte polejte medom. Pečte v rúre na 175 stupňov asi 30-40 minút. Po upečení môžete ešte dozdobiť jahodami a mandľovými lupienkami.

Rebarborový džem s jahodami

Keďže je sezóna rebarbory dosť krátka, vyskúšajte si ju uskladniť v podobe džemu a majte ju tak po ruke dlhšie obdobie.

Čo budete potrebovať:

  • 1 kg jahôd
  • 600 g rebarbory
  • 1 citrón
  • 2 jablká
  • 300 g trstinového cukru

Príprava:

Očistite si rebarboru a jahody. Rebarboru ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Zmiešajte, pridajte 200 g cukru, pokvapkajte polovicou citróna a uložte na pár hodín do chladničky aby pustili šťavu.

Po niekoľkých hodinách ovocie vyberte z chladničky. Očistite a nakrájajte jablká a pridajte ich k ovociu. Varte približne 20 minút, kým jablká zmäknú. Následne to všetko rozmixujte a varte približne 40 minút. Na získanie požadovanej hustoty môžete podľa potreby ešte pridať kúsky jahôd alebo rebarbory.

Nakoniec pripravený džem nalejte do pohárov na zaváranie.

Rebarborová omáčka

Rebarborová omáčka sa svojou chuťou hodí najmä ku grilovaným pokrmom. Pripraviť si môžete grilované mäso alebo napríklad aj oštiepok.

Čo budete potrebovať:

  • 4 stonky rebarbory
  • 1 menšie jablko
  • 1 cibuľa
  • hrsť sušených brusníc
  • 2-3 pl zaváraných brusníc
  • čerstvý tymián
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor


Príprava:

Nakrájanú cibuľu vypražte na kúsku masla alebo oleja. Pridajte sušené brusnice, nakrájané a ošúpané jablko, nakrájanú rebarboru a tymián. Následne to okoreňte soľou, čiernym korením a podlejte vodou. Duste do mäkka a na záver ešte primiešajte zavárané brusnice. Podľa chuti pridajte soľ alebo cukor.


Rebarborová zmrzlina

Vďaka kyslastej chuti rebarbory je rebarborová zmrzlina chutným osviežením do letných dní.

Čo budete potrebovať:

  • 4 stonky rebarbory
  • 100 g cukru
  • 100 ml vody
  • 150 ml mlieka
  • 75 ml smotany na šľahanie

Príprava:

Rebarboru ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Dajte ju na chvíľu variť do vody spolu s cukrom, kým zmäkne. Uvarenú rebarboru rozmixujte s mliekom a smotanou a dajte zamraziť.

Rebarborový nápoj

Čo budete potrebovať:

  • rebarboru
  • 150 g kryštálového cukru
  • vodu
  • 5 celých klinčekov
  • 1 celú škoricu

Príprava:

Rebarboru ošúpte a nakrájajte na malé kúsky, vložte do hrnca, kde ju posypte cukrom a zalejte vodou. Do hrnca pridajte klinčeky, škoricu a nechajte variť. Podľa potreby pridajte cukor, aby voda nebola príliš kyslá. Nápoj môžete po dovarení piť teplý alebo počkať kým vychladne, pridať ľad a užiť si toto letné osvieženie.

Dobrú chuť!

12.09.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Batáty: 5 najlepších receptov

05.09.2018

Batáty alebo sladké zemiaky sa stávajú čoraz viac populárnejším pokrmom. Je to kvôli ich výnimočnej chuti, no tiež kvôli obsahu živín a dobrému vplyvu na naše zdravie. Pokračovať v čítaní

Špenát: Na čo je dobrý a v akých receptoch by nemal chýbať?

17.09.2018

Zdravá, chutná a nízkokalorická zelenina, ktorá je navyše dostupná po celý rok. To nie sú jediné dôvody, prečo by ste mali špenát do zaradiť do svojho jedálnička. Pokračovať v čítaní

Kuskus: recepty, cena a príprava

29.08.2018

Kuskus si u ľudí získava stále väčšiu obľubu. Je to hlavne kvôli jeho variabilite v kuchyni, no aj kvôli jeho blahodarným účinkom pre zdravie. Pokračovať v čítaní

Perník 3x inak: Skvelé recepty na plech aj ako muffiny

20.09.2018

Aj vás určite niekedy prepadne chuť na sladké, no je vám ľúto dopriať si niečo, čo sa extrémne vymyká vášmu dietnému jedálničku. Práve preto sme si pre vás pripravili recepty na obľúbené perníky 3x inak. Obsahujú najmä zdravé ingrediencie a preto ich môžete bez obáv zaradiť do vášho jedálnička a nemať tak zbytočné výčitky. Pokračovať v čítaní

Účinná diéta: Základom je pestrá a rozmanitá strava

18.09.2018

Aby bola diéta dlhodobo účinná a zároveň prínosná pre vaše telo, nie je vhodné počas nej hladovať ani sa nijak drasticky obmedzovať v jedle. Najdôležitejšia je pravidelnosť a vyváženosť jedálnička, ktorý obsahuje zdravú stravu so všetkými dôležitými zložkami potravy a to všetko v spojení s primeranou športovou aktivitou. Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 239 054 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?