Protikvasinková diéta: Pravidlá, jedálny lístok a recepty

Protikvasinková diéta nepatrí medzi bežné diéty na redukciu hmotnosti. V článku si prečítate, kedy by sa mala dodržiavať, aké sú jej pravidlá a taktiež vám ukážeme tipy na chutné jedlá aj pri tejto diéte. 

Kvasinky sú prirodzenou súčasťou nášho tela, no ich náhle premnoženie  dokáže spôsobiť veľmi nepríjemné problémy. K premnoženiu prispieva najmä časté užívanie antibiotík, hormonálna antikoncepcia, lieky proti prekysleniu žalúdka, časté užívanie alkoholu, fajčenie, stres a taktiež nezdravé stravovanie, ako napríklad častá konzumácia jednoduchých cukrov.

Príznaky premnoženia kvasiniek

V ľudskom tele sa veľmi často objavuje druh kvasinky Candida albicans. Jej premnoženie má za následok chorobu nazývanú Kandidóza. Príznaky tejto choroby sú rôznorodé a preto je niekedy ťažšie ju odhaliť. Medzi jej najčastejšie príznaky patrí napríklad bolesť hlavy, chronická nádcha, citlivosť zubov, zahlienenie, povlak na jazyku, opakované zápaly močového mechúra, žalúdočné problémy, výtok, bolestivosť kĺbov, chronická únava, depresie, poruchy spánku ale aj mnohé iné. 

Kedy začať s protikvasinkovou diétou?

Je dôležité povedať, že protikvasinková diéta vám kvasinkové ochorenie nevylieči. Je ale vhodnou prevenciou či podpornou diétou pri liečbe. Diétu je vhodné začať detoxikáciou a spojiť s doplnkami stravy na posilnenie imunity.

Pravidlá protikvasinkovej diéty

V prípade, že vás ochorenie spôsobené kvasinkami trápi dlhodobo, mali by ste tieto pravidlá dodržiavať minimálne 3 mesiace. 

Pravidlá diéty:

1. Obmedzte bielu múku – obmedzenie bielej múky je vhodné aj v rámci zdravého životného štýlu. Celozrnné pečivo je pre organizmus zdravšie a výživnejšie. Vyskúšajte aj celozrnnú ryžu, quinou, pšeno, pohánku či pečivo zo špaldy.

2. Vylúčte z jedálnička akýkoľvek cukor – pre milovníkov sladkého môže byť toto pravidlo najťažšie. Je však nevyhnutné, keďže kvasinky zbožňujú sladké a pri častej konzumácií cukrov sa veľmi darí ich premnoženiu. Náhla redukcia cukrov zo stravy môže byť náročná, no po niekoľkých dňoch to budete zvládať  lepšie.

3. Vyhnite sa kvasnému octu a alkoholu.

4. Zvýšte konzumáciu vlákninyvlákninu nájdete v ovocí, zelenine, orieškoch, strukovinách, semienkach a tiež celozrnnom pečive.

5. Dodržujte pitný režim.

6. Nekonzumujte konzervanty.

7. Jedzte potraviny s obsahom probiotík a prebiotík – medzi takéto potraviny patrí napríklad acidofilné mlieko, kyslé mliečne výrobky alebo aj kyslá kapusta.

Nevhodné potraviny

  • cukor a iné sladidlá
  • sladkosti
  • ocot (a aj všetko v čom sa nachádza)
  • alkohol
  • káva
  • čierny čaj
  • spracované ovocné šťavy
  • biele pečivo
  • údeniny, šunky, salámy, paštéty
  • kukurica
  • pistácie
  • arašidy
  • sója
  • huby
  • plesnivé syry
  • konzervované a mrazené jedlá
  • polotovary

Vhodné potraviny

  • zelenina (predovšetkým cesnak, cibuľa, zázvor)
  • morské riasy
  • čerstvé ovocie
  • ľanové semienka
  • kyslá kapusta
  • acidofilné mlieko
  • jogurt z kozieho mlieka
  • ryby


  • kuracie, morčacie, jahňacie a hovädzie mäso
  • oriešky (lieskové, vlašské, kokos)
  • semienka (chia, tekvicové semienka)
  • pohánka, pšeno, quinoa


  • kokosový, ľanový, sezamový olej
  • morská soľ
  • stévia
  • jablčný ocot

Protikvasinková diéta jedálniček

Tak ako pri každej diéte aj pri protikvasinkovej sa musíte vyhnúť určitým potravinám, to však neznamená že váš jedálniček nemôže byť pestrý a chutný. Pozrite si príklad jedálnička na 3 dni pri protikvasinkovej diéte, je plný skvelých a zdravých jedál.

1. deň

Raňajky: ovsené vločky varené v ovsenom mlieku s hruškou

Desiata: biely jogurt

Obed: pečený pstruh s varenou brokolicou

Olovrant: jablko

Večera: hovädzí vývar so zeleninou

2. deň

Raňajky: celozrnné pečivo s  plátkom tvrdého syra

Desiata: smoothie s banánom a špenátom

Obed: pečené kuracie stehno s kyslou kapustou a pšenom

Olovrant: grapefruit

Večera: zeleninové rizoto z hnedej ryže

3. deň

Raňajky: celozrnné pečivo s avokádovou nátierkou

Desiata: mango

Obed: šalát z celozrnných cestovín s kúskami kuracieho mäsa a bylinkami

Olovrant: ryžové krekery

Večera: zeleninová polievka

Protikvasinková diéta recepty

Jednoduché recepty a zdravé obedy pri protikvasinkovej diéte.

Bravčová panenka so zeleninou a bazalkovým pestom

Ingrediencie:

  • 250 g bravčovej panenky
  • ½ cukety
  • 1/3 maslovej tekvice
  • 1 zemiak
  • 3 jarné cibuľky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica bazalkového pesta

Postup:

Mäso očistíte, nakrájate na medailóniky a osoľte. Takto pripravené kúsky mäsa vložte do misky a pridajte k nim rovnako na kúsky nakrájanú cuketu, maslovú tekvicu, zemiaky a cibuľku. Zalejte olivovým olejom, pestom a poriadne premiešajte. Všetko vysypte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte približne 30 minút pri 180 stupňov. 

Pečený losos so zeleninou

Recept na chutného lososa so zeleninou. Inšpirujte sa aj inými receptami z lososa.

Ingrediencie:

  • 2 kúsky lososa
  • tekvica
  • cuketa
  • baklažán
  • mrkva
  • cibuľa
  • cesnak
  • maslo
  • soľ
  • čierne korenie
  • rasca
  • citrón
  • olivový olej

Postup:

Lososa zbavte kože, umyte a osušte. Potom osoľte, okoreňte a vložte na plech vyložený papierom na pečenie. Na každý kúsok lososa položte plátok masla. Zeleninu nakrájajte na kocky a pridajte k lososovi a tiež okoreňte. Všetko na záver zalejte olivovým olejom. Pečte pri 180 stupňoch približne 25 minút.

03.04.2019

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Mak v hlavnej roli: Pripravte si bábovku, makovec alebo závin

06.02.2019

Mak je ingredienciou, ktorá v tradičných pokrmoch slovenskej kuchyne nesmie chýbať. Vyskúšajte si tieto recepty na sladké koláče, ktoré sú navyše vďaka maku veľmi zdravé. Pokračovať v čítaní

Ovocné knedle: Najjednoduchšie a najlepšie recepty

09.11.2018

Sladké knedle v kombinácií s čerstvým ovocím dokážu vytvoriť veľmi chutný obed. Inšpirujte sa zdravými receptami na ich prípravu. Pokračovať v čítaní

Špargľa: Tipy na spracovanie a lahodné recepty, ktoré zvládne každý

18.10.2018

Špargľa býva označovaná aj za kráľovskú zeleninu. Okrem jej lahodnej chuti vás určite prekvapí aj jej veľké množstvo dietologických a liečivých vlastností. Pokračovať v čítaní

Karfiol 5x inak: Neodolateľné recepty našich mamičiek

15.10.2018

Karfiol je veľmi zdravá zelenina, ktorá je dostupná po celý rok. Pripravili sme si pre vás 5 jednoduchých receptov na jeho prípravu, ktoré by ste mali určite vyskúšať. Pokračovať v čítaní

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

03.10.2018

Každý kto niekedy vyskúšal pripraviť cuketu už dobre vie, že táto zdravá potravina je v kuchyni veľmi variabilná. V nasledujúcom článku zistíte ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

2 611 913 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?