Zdravý perník

Ingrediencie na 1 porciu
| Jablko | 30 g | |
| Vajce | 1 kus | |
| Mlieko sójové | 60 ml | |
| Orechy zmes | 0.25 hrsť | |
| Holandské kakao | 5 g | |
| Kypriaci prášok do pečiva | 3 g | |
| Cukor hnedý trstinový | 25 g | |
| Múka ražná | 50 g | |
| Perníkové korenie | 1 štipka |
Perníky patria medzi tradičné recepty našich mamičiek, prečo si ho ale nedopriať v trochu odľahčenej verzii? Zmes orechov dodá perníku na chuti a jablko sa postará o to, aby bolo cesto vláčnejšie. Vďaka jablku navyše telu jednoducho dodáte dávku vlákniny.
Do misky dajte vajce a trstinový cukor, prisypte preosiatu a jemne namletú múku, prášok do pečiva, kakao a podľa chuti perníkové korenie.
Potom do zmesi po častiach prilievajte mlieko a pomaly miešajte tak, aby cesto bolo hladké a bez hrudiek.
Nakoniec si ošúpte jablko a nastrúhajte ho na hrubom strúhadle. Zmes obľúbených orieškov si na hrubo nasekajte a všetko dôkladne vmiešajte do cesta. Cesto potom vlejte do predom vymastenej a vysypanej (napríklad kokosom) formy.
Rúru predhrejte na 180° a pečte približne 30 minút. Špáradlom skontrolujte, či je perník hotový.
Môžete podávať napríklad poliate kvalitnou čokoládou s vysokým obsahom kakaa.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 677.7222 Kj
| Bielkoviny | 7.54 g |
| Sacharidy | 3.73 g |
| Sacharidy z cukrov | 0.08 g |
| Tuky | 11.59 g |
| Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 1.63 g |
| Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.01 g |
| Cholesterol | 0.2 g |
| Vláknina | 1.17 g |
| Sodík | 0.28 g |
| Vápnik | 1.03 g |
| Gi | 38 |
ALERGÉNY
- Vajcia a výrobky z nich
- Sójové bôby (sója) a výrobky z nich
- Podzemnica olejná (arašidy) a výrobky z nej
- Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
- Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT





