Perník 3x inak: Skvelé recepty na plech aj ako muffiny

Hrnčekový cuketový perník

Jednoduchý recept, ku ktorému nepotrebujete žiadne odmerky ani mixér, vystačíte si s jedným hrnčekom a lyžičkou. Vďaka tomuto zľahčeniu si môžete perník pripraviť napríklad aj niekde na chate, kde nemáte plne vybavenú kuchyňu. 

Čo potrebujete:

  • 1 hrnček celozrnnej žitnej múky
  • 2 hrnčeky celozrnnej pšeničnej múky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • ¾ hrnčeka rastlinného oleja
  • 3 vajcia
  • 3 hrnčeky najemno nastrúhanej cukety
  • 1 lyžička sódy na pečenie
  • 1 prášok do pečiva
  • 2-3 lyžice pravého kakaa
  • vanilkový cukor (alebo vanilkový extrakt)
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička mletého nového korenia
  • 1-2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletého kardamonu
  • štipka soli
  • citrónová kôra

Postup:

Nastrúhajte si cuketu najemno. Šťavu, ktorú pustí nezlievajte, v recepte ju použijete. Pridajte vajce, olej, citrónovú kôru a dobre premiešajte.

V druhej miske si zmiešajte všetky zvyšné ingrediencie. Potom môžete obe zmesi spojiť a vzniknuté cesto dať rovno na vymastený plech.

Pečte pri 160 °C asi 20-25 minút. Otestujte špáradlom, ak na ňom nezostane tekuté cesto koláč je hotový.

Jablkovo orechový perník

Zdravý jablkovo orechový perník bez múky môžete podávať ako zákusok alebo si ho dopriať ako chutné raňajky.

Čo budete potrebovať:

  • 1 jablko
  • 4 vajcia
  • 100 g vlašských orechov
  • 80 g ovsených vločiek
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • 2 pl perníkového korenia
  • 1 čl sódy bikarbóny

Postup:

V miske zmiešajte nastrúhané jablko, vajcia a trstinový cukor. Trstinový cukor môžete nahradiť aj cukrom kokosovým alebo xylitolom. Orechy a ovsené vločky rozmixujte takmer na múku a pridajte ich k zmesi. Nakoniec pridajte sódu bikarbónu a perníkové korenie.

Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 175 stupňoch 30 minút, dozlatista. 

Zdravé perníkové muffiny

Rýchly recept, na ktorý budete potrebovať len zopár bežných ingrediencií. Navyše je zdravý, keďže v ňom je nahradená klasická múka špaldovou a cukor nahradený medom.

Čo budete potrebovať:

  • 2 hrnčeky špaldovej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/3 hrnčeka kokosového oleja
  • 5 pl medu
  • 2 pl kakaa
  • 2 pl perníkového korenia
  • 1 vajce
  • kypriaci prášok

Postup:

Zmiešajte múku, kakao, perníkové korenia a kypriaci prášok. Následne do zmesi pridajte mlieko, kokosový olej a med. So zmesou sa pracuje lepšie, keď si olej a med pred pridaním rozpustíte. Nakoniec pridajte vajce a zmes máte hotovú.

Zmes dajte do foriem na muffiny a pečte pri 150 stupňoch asi 20 minút.

K týmto pochúťkam vám prajeme dobrú chuť!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.