Poznáme dva druhy vlákniny, a síce rozpustnú a nerozpustnú.
Rozpustná (v strukovinách, niektorých druhoch ovocia, koreňovej zelenine) dokáže na seba viazať vodu. Preto v tráviacom trakte človeka napučí a jej objem rastie. Tým pádom z nej telo získava energiu a pocit nasýtenosti. Dobre zamestná mikrobiálnu flóru v črevách (prebiotikum) a tým zároveň spomaľuje trávenie sacharidov a tukov, čo je pri diétach dobrým javom.
Druhá skupina vlákniny je nerozpustná (predovšetkým v celozrnných produktoch, v šupkách ovocia). Tá na rozdiel od prvej v tráviacom trakte nefermentuje a nemôže teda byť považovaná za energetický zdroj.
Ale aj ona má kladný vplyv na trávenie. Dokáže v črevách zväčšiť svoj obsah. Preto tam potrava nezostáva tak dlho, a tým pádom sa nevstrebe toľko tukov a cukrov. V hrubom čreve na seba naviaže odpadové látky z trávenia. Potom sa oveľa ľahšie vyprázdňujete.
Dospelý človek by mal denne prijať 20 – 35 g vlákniny.