Recepty z tekvice, ktoré si zamilujete

V jesennom období na nás z každého rohu zakukujú dekorácie tekvíc. Málokto ale vie, že tekvica sa dá využiť aj iným spôsobom než len na dekoratívne účely. Vďaka jej chuti, obsahu vitamínov a variabilite v kuchyni by ju mal do svojho jedálnička zaradiť naozaj každý.

Tekvica obsahuje veľké množstvo vody a navyše je ľahko stráviteľná, práve preto je vhodná aj pri rôznych diétnych jedálničkoch.

Tekvica a vitamíny

Tekvica obsahuje množstvo zdraviu prospešných vitamínov, kvôli ktorým ju môžeme pridať medzi zástupcov zdravej stavy. Sú to napríklad vitamín E, ktorý pomáha s vylučovaním toxínov z tela. Ďalej napríklad aj vláknina, betakarotén či vitamín C, vďaka ktorým je tekvica považovaný aj za vhodný prostriedok pre posilnenie imunity.

Druhy tekvíc

Existujú 4 hlavné druhy tekvíc, ktoré sa ďalej delia na menšie podkategórie. Poznáme:

Tekvicu obyčajnú

Do tejto kategórie patria dobre známe cukety a patizóny, ktoré sa zberajú počas leta a taktiež tekvica špagetová, ktorá sa zberá od konca októbra. Jej názov je odvodený od podoby, ktorú nadobudne varením. Dužina tekvice špagetovej sa po varení rozpadá na vlákna podobné špagetám. Má jemne korenistú chuť a hodí sa takmer ku všetkému.

Tekvica veľkoplodá

V tejto kategórií sa nachádza napríklad obľúbená tekvica Hokkaido, ktorá sa používa najmä do polievok, omáčok, guľášov či nátierok. Plody veľkoplodých tekvíc sa zbierajú až keď sú úplne zrelé. Dužina tekvíc z tejto kategórie je jemnejšia ako pri zeleninových tekviciach.

Tekvica figolistá

Tento druh tekvíc sa začína zbierať až po príchode prvých mrazov. Sú veľmi vhodné na varenie, keďže pri ňom z nich šupka odpadne sama. Využívajú sa najmä na prívarky.

Tekvica muškátová

Tekvice muškátové sa pestujú prevažne v južnejších oblastiach. Patrí sem napríklad maslová tekvica alebo tekvica na pečenie, ktorá má jemnú maslovo- orieškovú chuť a perfektne sa hodí k mäsu, rybám ale tiež do šalátov a na rôzne chuťovky.

Recepty

Tekvica je pokrmom rôznych tvári, dá sa pripraviť na sladko, na slano a dokonca aj na kyslo, všetko záleží len na vašich chutiach, preferenciách a samozrejme na druhu tekvice, ktorý si vyberiete.

Hokkaido krémová polievka

Chutný a jednoduchý recept na polievku, ktorú môžete podávať napríklad ako zdravú večeru.

Čo budete potrebovať:

  • 1 hokkaido tekvicu
  • 2 menšie cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • soľ
  • čierne korenie
  • kurkuma
  • olivový olej

Postup:

Tekvicu si rozrežte napoly, vydlabte z nej semiačka a nakrájajte ju na mesiačiky. Všetku ostatnú zeleninu si očisťte, nakrájajte na menšie kúsky, spolu s tekvicou uložte na plech a pokvapkajte troškou olivového oleja. Pečte pri 200 °C 30-40 minút, kým všetko zmäkne.

Medzitým si v hrnci zohrejte zeleninový vývar. Pridajte k nemu upečenú zeleninu a všetko spolu rozmixujte. Ochuťte soľou, čiernym korením a kurkumou.

Na záver môžete tekvicovú polievku ozdobiť smotanou na šľahanie, tekvicovými semiačkami či lístkami petržlenovej vňate.

Sladký tekvicový koláč

Čo budete potrebovať:

  • 500 g lístkového cesta
  • 350 g nastrúhanej maslovej tekvice
  • 250 g kryštálového cukru
  • 200 g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • šťava z pomaranča
  • kôra z pomaranča
  • škorica

Postup:

Tekvicu, 100 g kryštálového cukru, pomarančovú šťavu a kôru dajte do hrnca a duste do mäkka. Keď tekvica zmäkne, odstráňte pokrievku a za stáleho miešania nechajte tekvicu jemne skaramelizovať. Nechajte vychladnúť.


Medzitým si na vymastenú koláčovú formu pripravte lístkové cesto. Pritlačte ho na dno a boky trocha povytiahnite aby z formy vytŕčali. Popichajte doň vidličkou.

V nádobe si zmiešajte zvyšný cukor, vajcia, smotanu, škoricu a pridajte k tomu aj vychladenú tekvicovú zmes. Túto plnku rozotrite na pripravené lístkové cesto a pečte pri 210 °C cca 20 minút.

Zdravé tekvicové muffiny

Čo budete potrebovať:

  • 300 g mrkvy
  • 200 g tekvice
  • 50 g ovsených vločiek
  • 2 vajcia
  • 3 pl hladkej múky
  • 100 ml mlieka
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Tekvicu a mrkvu očistite a nastrúhajte najemno. Ovsené vločky zalejte horúcim mliekom a nechajte ich zmäknúť a vychladnúť.

Vychladené vločky pridajte k nastrúhanej mrkve a tekvici. Primiešajte vajíčka, múku, soľ a korenie. Zmesou naplňte vymastené formy na muffiny a dajte piecť na 25 minút pri 180 °C.

Na záver môžete upečené muffiny ozdobiť nastrúhanou mrkvou a tekvicou.

Kari tekvica

Jednoduchý recept, ktorý je vhodný aj pri vegánskej strave.

Čo budete potrebovať:

  • tekvicu
  • 2 ks cibule
  • 400 g vareného cíceru
  • 3 pl slnečnicového oleja
  • 1 pl kari korenia
  • 1 čl mletého koriandra
  • 200 ml kokosového mlieka
  • citrónová šťava
  • zeleninový vývar
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Očistite si tekvicu, vydlabte z nej jadierka a nakrájajte ju na kocky. Do rozpáleného oleja na panvici pridajte najemno nakrájanú cibuľu, kari korenie a koriander. Potom pridajte tekvicu, cícer a všetko zalejte kokosovým mliekom a vývarom. Varte do mäkka. Podľa chuti okoreňte soľou, čiernym korením či citrónovou šťavou.

24.09.2018

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Špargľa: Tipy na spracovanie a lahodné recepty, ktoré zvládne každý

18.10.2018

Špargľa býva označovaná aj za kráľovskú zeleninu. Okrem jej lahodnej chuti vás určite prekvapí aj jej veľké množstvo dietologických a liečivých vlastností. Pokračovať v čítaní

Karfiol 5x inak: Neodolateľné recepty našich mamičiek

15.10.2018

Karfiol je veľmi zdravá zelenina, ktorá je dostupná po celý rok. Pripravili sme si pre vás 5 jednoduchých receptov na jeho prípravu, ktoré by ste mali určite vyskúšať. Pokračovať v čítaní

Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

03.10.2018

Každý kto niekedy vyskúšal pripraviť cuketu už dobre vie, že táto zdravá potravina je v kuchyni veľmi variabilná. V nasledujúcom článku zistíte ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano. Pokračovať v čítaní

Avokádo 5x inak: Zdravé tipy do kuchyne

02.10.2018

Radi by ste vyskúšali nejakú zdravú potravinu a premýšľate o tom akú? Zavítajte do najbližšieho supermarketu alebo obchodu s ovocím a zeleninou a kúpte si avokádo. To, že ste ho ešte nikdy predtým ešte neochutnali vôbec nevadí. Prinášame vám tipy, ako ho môžete v kuchyni využiť. Pokračovať v čítaní

Báječné recepty: Papriky ako ich nepoznáte

27.09.2018

Zdravú a farebnú papriku nájdete na pultoch obchodov po celý rok. Môžete si ju dopriať surovú v šalátoch alebo ju zakomponovať do rôznych receptov. Miesto vo vašej kuchyni si určite nájde. Pokračovať v čítaní

Chcem jedálniček ZADARMO

2 268 638 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?