Pomaly a zdravo pečený bravčový bôčik

Že obľubujete mäsité jedlá pre poriadnych chlapov, ale zároveň ste mali do činenia s cholesterolom a s jeho účinkami na telo? Máme pre vás riešenie!

Predtým než začnete...

Bravčový bôčik kvôli jeho obsahu tuku nemôžeme ani pri najlepšej vôli zaradiť medzi zdravé jedlá. Práve takéto potraviny spôsobujú nadváhu a môžu za hromadenie cholesterolu v našom tele. To však neznamená, že by sme sa mali vyhnúť jeho konzumácií. Aj tento delikátny kúsok vieme pripraviť čo možno najzdravšie.

Kľúč na odstránenie čo najväčšieho množstva tuku spočíva v jeho dlhom a pomalom pečení. Tuk sa z mäsa postupne uvoľňuje, čím ochucuje mäso a vytvára zároveň vynikajúci gurmánsky pôžitok.

Nasledujúce recepty sú všetky náročné na prípravu, a to hlavne z časového hľadiska. Uisťujeme vás však, že výsledok stojí za to. Recepty nižšie sa môžu stať súčasťou vašej paleo diéty, pretože obsahujú prísady bez prílišnej chemickej úpravy.

Pomaly pečený bravčový bôčik s cibuľou

Ingrediencie

  • cca 1000 g bôčika
  • 40 g soľ
  • 100 g cibuľa
  • 100 g cesnak
  • 5 g rasca celá

Príprava

  1. Kožu na bôčiku jemne narežeme na malé štvorčeky pripomínajúce šachovnicu.
  2. Bôčik nasolíme a posypeme rascou.
  3. Podlejeme ho troškou vody a dáme piecť na 130°C v neprikrytom pekáči. Bôčik musí byť kožou dole. Pečieme približne 2 hodiny.
  4. Potom bôčik prevrátime a pridáme zvyšné prísady. Cibule by mali byť prekrojené na polovice a strúčiky cesnaku zachované v celku.
  5. Zvýšime teplotu na 150°C a pečieme približne hodinu, kým bôčik nedostane zlatistú farbu. Občas polejeme výpekom.
  6. Pri vyberaní postupujeme opatrne, mäso je krehké a mohlo by sa rozsypať.

Pečený bravčový bôčik s cesnakom

Ingrediencie

  • cca 1000 g bôčika
  • 3 PL masť
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • rasca celá

Príprava

  1. Kožu na bravčovom bôčiku narežeme na mriežku, avšak iba zvrchu.
  2. Celý kus dobre nasolíme zo všetkých strán, posypeme rascou a natrieme rozdrveným cesnakom.
  3. Na pripravený pekáč pridáme masť, vložíme mäso kožou navrch a podlejeme troškou vody.
  4. Rúru zahrejeme na 130°C a pečieme zakryté približne 1,5 hodiny.
  5. Potom pečieme odkryté na ďalšie 2 hodiny a počas pečenia prelievame mäso výpekom, asi každých 20 minút.

Pikantný bravčový bôčik

Ingrediencie

  • cca 1000 g bôčika
  • 1 ks hruška
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 KL zázvor
  • štipka chilli korenia
  • 2 PL olej
  • 5 PL sójová omáčka
  • 4 PL biele víno
  • 1 ks cibuľa
  • 1 PL cukor
  • soľ


Príprava

  1. Deň pripravovaným pečením si pripravíme marinádu.
  2. Do misky pridáme prelisovaný cesnak so soľou, nastrúhaným zázvorom, chilli a olejom. Premiešame.
  3. Do vzniknutej zmesi primiešame rozmixovanú hrušku a sójovú omáčku. Premiešame.
  4. Marinádu dochutíme vínom a cukrom a znovu premiešame. Pokiaľ by marináda obsahovala väčšie časti, môžeme použiť mixér na ich rozmixovanie.
  5. Nakoniec pridáme cibuľu nakrájanú na drobno a touto zmesou potrieme bôčik, ktorý vložíme na zvyšok dňa do chladničky. Bôčik by mal v marináde byť aspoň 24 hodín.
  6. Pečieme ho pri teplote 220°C približne 10 minút. Nezabudnime podliať troškou vody.
  7. Potom teplotu znížime na 160°C a pečieme 25 minút.
  8. Bôčik otočíme a dopečieme približne 30 minút.

Jednoducho pečený bravčový bôčik

Ingrediencie

  • cca 1000 g bôčika
  • soľ 
  • 2PL rasca
  • 5 ks celého čierneho korenia
  • 3 PL olivový olej

Príprava

  1. Na umytom a osušenom bôčiku narežeme kožu do tvaru mriežky.
  2. Koreniny rozdrvíme a votrieme do mäsa.
  3. Výdatne osolíme z každej strany a potrieme olivovým olejom.
  4. Pečieme na 250°C približne 15 minút.
  5. Potom znížime teplotu na 170°C a pečieme ďalších 1,5 hodiny.
  6. Na konci pečenia zapečieme kožu do chrumkava asi 15 minút pri teplote 220°C. Zapekanie ale nepredlžujeme, aby nebola koža príliš tvrdá.

Dobrú chuť!

11.01.2020

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

 
Chcem jedálniček ZADARMO

2 972 197 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?