Luxusná tvarohová bábovka - Zdravá s proteínmi!

Bábovka sa hodí ku káve, čaju, na raňajky, či na desiatu. Pripraviť si ju môžete hneď na niekoľko rôznych spôsobov. Vyskúšajte tie najlepšie z nich, ktoré sme pre vás pripravili.

Rýchla bábovka

Či už je to bábovka do hrnčeka alebo iná, zaručene si na nej pochutnáte! Napríklad tvarohová bábovka je nenáročná na prípravu, hodí sa na rýchle raňajky či sladkú, jednoduchú večeru, na desiatu deťom do školy alebo ako slávnostný dezert po nedeľňajšom obede. Inšpirujte sa s nami tými najobľúbenejšími receptami!

Hrnčeková bábovka s tvarohom

Kedy inokedy ako v sobotu alebo v nedeľu si pre radosť upiecť bábovku? Naviac môžete deťom dať hrnček s objemom 250 ml a v kuchyni môžete kúzliť spoločne! Výborne na spoločné pečenie sa hodí aj vianočka či brownies

Ingrediencie

  • 3 vajcia
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g mäkkého tvarohu (ideálne plnotučný)
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeku hladkej špaldovej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 1/2 hrnčeku oleja
  • 1 lyžica kakaa

Postup

  1. Najprv vyšľaháme sneh z bielok oddelených od žĺtku a pridáme obidva druhy cukru.
  2. Tvaroh a jogurt vymiešame do krému a spolu so žĺtkami pridáme do snehu.
  3. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne primiešavame do cesta.
  4. Olej prilievame pomaly pri stálom mixovaní. 
  5. Formu na bábovku vymastíme olejom a vysypeme múkou. Časť cesta si odložíme a zmiešame s kakaom.
  6. Na dno formy na bábovky prilejeme časť svetlého cesta, potom prilejeme celé kakaové cesto a nakoniec to ukončíme priliatím zvyšku svetlého cesta.
  7. Do vopred vyhratej rúry na 180°C vložíme bábovku a pečieme dozlatista, približne 45 minút.
  8. Aby sme sa spoľahlivo vyhli prasknutiu bábovky, pečte na 165°C a dlhšiu dobu.
  9. Upečenú bábovku necháme pár minút vychladnúť, potom ju opatrne vyklopíme a podávame. Vrch bábovky môžeme ľubovoľne pocukrovať podľa chuti.

TIP: Či je bábovka hotová spoznáte tak, že do nej zapichnete špajľu, a keď ju vytiahnete, tak je špajľa suchá.

Luxusná tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka je rokmi testovaný recept, ktorý sa vždy vydarí. Recept je veľmi flexibilný, môžete pridať viac či menej cukru a takisto experimentovať s rôznymi druhmi múky. Zdravé náhrady v pečení nemôžu nikdy uškodiť!

Ingrediencie

  • 100 g polohrubej múky
  • 80 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 70 g špaldovej celozrnnej múky
  • 250 g tvarohu
  • 180 g cukru
  • 100 g mäkkého masla
  • 100 ml oleja
  • 4 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • šťava z polky citrónu s trochou citrónovej kôry
  • hrozienka ( podľa chuti )

Postup

  1. Pripravenú formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
  2. Vajcia rozbijeme, bielka oddelíme od žĺtkov, a následne z nich vyšľaháme sneh.
  3. Zmiešame maslo s tvarohom a cukrom, a potom do nich zašľaháme žĺtky s olejom.
  4. Múku zmiešame s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom a postupne primiešavame do cesta.
  5. Keď bude cesto hladko vymiešané, pridáme ešte šťavu z citrónu, trošku citrónovej kôry a prípadne hrsť hrozienok.
  6. Na záver primiešame sneh z vyšľahaných bielkov a cesto nalejeme do formy.
  7. Pečieme pri teplote 175°C približne 50 minút.

Vláčna tvarohová bábovka s kokosom

Táto bábovka je výborná, vláčna a zostane dlho mäkká. Pokiaľ na vysypanie formy použijeme namiesto múky strúhaný kokos, bábovka získa exotický nádych.

Ingrediencie

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 g masla 
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 vajcia
  • 150 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 PL kakaa 
  • 2 PL rumu
  • strúhaný kokos

Postup

  1. Tvaroh dôkladne zmiešame so zmäknutým maslom a cukrom a ku zmesi postupne pridáme žĺtky, ktoré sme predtým oddelili od bielkov.
  2. Potom do cesta primiešavame po lyžičkách hladkú múku zmiešanú s práškovým cukrom a polohrubú múku s vanilkovým cukrom.
  3. Z oddelených bielkov vyšľaháme sneh a pridáme ho do cesta lyžicou. Zbytočne ho nepremiešavame, aby ostal nadýchaný.
  4. Na tmavú časť zmiešame kakao v osobitnej miske s rumom a kvapkou vody. Následne touto zmesou zafarbíme asi 1/3 cesta a premiešame.
  5. Formu na bábovku vymastíme maslom, vysypeme strúhaným kokosom a pridáme najprv svetlé a potom tmavé cesto.
  6. Bábovku pečieme v rúre vyhriatej na 170°C asi 45 minút.
  7. Po upečení necháme bábovku na pár minút vychladnúť, opatrne vyberieme z formy a ihneď podávame.

Rýchla tvarohová bábovka do hrnčeka

Kto by mal záujem, tak si môže časť cesta zafarbiť kakaom alebo pridať sušené hrozienka či brusnice. Sušené ovocie je naviac vynikajúcim zdrojom vlákniny. Rýchla bábovka je ideálna, zaženie hlad a nie je náročná na prípravu. Výborne sa hodí aj ako občerstvenie na rodinnú oslavu či návštevu rodiny.

TIP: Hrnček má objem 250 ml. Môžeme použiť aj pohár, či si uvedené suroviny odvážiť.

                                             Ingrediencie

  • 250 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 100 g slnečnicového oleja
  • 1/3 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 hrnček celozrnnej špaldovej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli

Postup

  1. Vo väčšej mise rozšľaháme tvaroh, vajce, cukor, olej a štipku soli. Uistíme sa sa, že zmes je vyšľahaná do hladka a nie sú v nej hrudky.
  2. Pridáme do cesta zmiešané múky s práškom do pečiva. Ak by bolo cesto príliš tuhé, je možné pridať mlieko.
  3. Cesto prelejeme do vymastenej a vysypanej formy.
  4. Pečieme pri 200 °C približne 30 - 35 minút.
  5. Po 15 minútach pečenia je dobré si formu prikryť alobalom, aby nebola dolná časť spálená a vrchná nedopečená. 

Banánovo tvarohová bábovka

Rýchly recept na bábovku zo surovín, ktoré máte bežne doma. Máte chuť na niečo sladké k odpoludňajšej káve? Vyskúšajte rýchlu tvarohovú bábovku! Dávajte si však pozor, nadmerná konzumácie sladkého jedla večer nie je zdravá.

Ingrediencie

  • 500 g tvarohu
  • 2 banány
  • 5 vajec
  • hrozienka
  • čerešne
  • 5 PL medu

Postup

  1. Banány a tvaroh rozpučíme vidličkou a zmiešame.
  2. Pridáme všetky ostatné suroviny a dobre premiešame.
  3. Hotové cesto vylejeme do vymazanej formy na bábovku a pečieme pri 170°C približne 40 minút.

TIP: Do bábovky môžeme primiešať aj drobné ovocie. 

Dobrú chuť!

29.01.2020

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

 
Chcem jedálniček ZADARMO

3 164 260 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?