Vianočné koláčiky s orieškami: vianočka, plnené oriešky a orechové rožky

Vianočné koláčiky

K tredičným vianočným receptom už po celé stáročia neodmysliteľne patria vianočné koláčiky. Nejednu modernú gazdinku však v dnešnej dobe trápi ich vysoký podiel sacharidov a nízky obsah zdraviu prospešných látok. Každý rok tak stoja pred dôležitou otázkou, ako upiecť obľúbené vianočné zákusky chutne, ale i zdravo. S odpoveďou si však veľmi často zbytočne lámu hlavu. Stačí totižto len siahnuť po ďalších typických vianočných surovinách, akými sú napríklad oriešky.

Oriešky ako zdravá náhrada múky

O tom, že obyčajná biela múka nie je priateľom nášho organizmu, sa hovorí už niekoľko rokov. Mnohí však tomuto tvrdeniu neveria. Veď bielu múku ľudstvo konzumuje už od pradávna a dodnes sa táto potravina používa v potravinárskom priemysle, v reštauráciách i vo veľkom počte domácností. Existuje však hneď niekoľko významných dôvodov, prečo by biela múka mala byť pri varení a pečení aspoň z časti nahradená zdravšou alternatívou.

1

Biela múka

Škodlivosť bielej múky pre ľudský organizmus je spôsobená tým, že je pri výrobe ochudobňovaná o otruby. Kvôli odstráneniu otrúb je veľmi jemná a lepšie sa s ňou pracuje, no zároveň prichádza o významnú časť vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Vláknina sa pritom výrazne podieľa na zasýtení a keďže jej biela múka obsahuje málo, na zasýtenie je potrebné skonzumovať väčšie množstvo bieleho pečiva. Jedno balenie bielej múky navyše obsahuje asi 70 % sacharidov, čo spôsobuje náchylnosť na ukladanie tukov.

Biela múka má jemné zloženie.

Vďaka jemnému zloženiu sa z nej jednoducho miesi cesto.

Neobsahuje dostatok vlákniny.

Je ochudobnená o minerálne látky.

V jej zložení chýbajú vitamíny.

Obsahuje veľké množstvo sacharidov (až 70 g na 100 g múky).

Ako náhrada za nezdravú bielu múku môžu poslúžiť mleté oriešky, a to najmä počas vianočného vypekania. Vlašské, ale i lieskové orechy, totižto patria medzi tradičné ingrediencie, z ktorých sa pečú vianočné cukrovinky.

Vybrané oriešky je možné použiť ako úplnú alebo čiastočnú náhradu obyčajnej múky. Už len polovičná náhrada bielej múky mletými orieškami v akomkoľvek recepte je veľmi prospešná pre ľudský organizmus. Ešte lepšou alternatívou sú oriešky zmiešané s celozrnnou alebo špaldovou múkou. Na pečenie sa však môže použiť čisto len orechová múka. V tomto prípade je ale nutné myslieť na to, že do cesta na vianočné zákusky je potrebné pridať väčšie množstvo tekutých surovín.

2

Orechová múka

Kvalitná orechová múka sa vyrába z mletých odtučnených výliskov orechov. Takáto múka môže obsahovať vlašské, ale i lieskové orechy. Veľmi obľúbená je však i mandľová múka. Na rozdiel od klasickej bielej múky v sebe ukrýva nemálo vitamínov a minerálnych látok. Je bohatá aj na vlákninu a obsahuje len zanedbateľné množstvo sacharidov.

Orechová múka v sebe ukrýva veľké množstvo vitamínu E.

Je bohatá aj na vitamíny skupiny B.

Obsahuje dôležité minerálne látky.

Nachádza sa v nej i vláknina.

Má nízky podiel sacharidov (iba 10 – 15 g na 100 g múky).

Ťažšie sa z nej miesi cesto (vyžaduje pridanie väčšieho množstva tekutín).

Orechy patria medzi silné alergény.

Vianočné koláčiky naplnené veľkou dávkou zdraviu prospešných orieškov sa budú zaručene veľmi dobre vynímať na každom štedrovečernom stole.

Oriešky ako rastlinné mlieko

Vlašské a lieskové orechy sa dajú veľmi ľahko použiť aj na výrobu chutného rastlinného mlieka. Vianočné zákusky s ním budú doslova nabité zdravými tukmi a postačí naozaj málo, aby sa dalo pripraviť i z pohodlia domova.

Na prípravu orechového či mandľového mlieka postačia požadované oriešky a voda. Lieskové orechy, mandle alebo mix akýchkoľvek ďalších 200 g orechov sa následne rozmixuje v jednom litri čistej vody a na záver sa precedí. Domáce rastlinné mlieko je teda možné pripraviť už v priebehu niekoľkých minút.

Zvyšné rozdrvené oriešky sa môžu použiť na prípravu sušienok alebo iných koláčov. Dá sa z nich prichystať aj nepečené vianočné pečivo. Ak sa zbytky orieškov usušia, je zas možné poľahky získať doma vyrobenú orechovú múku. Domáca orechová múka sa dá pokojne skladovať v priebehu celého roka až do Vianoc, kým sa z nej neupečú lahodné vianočné cukrovinky alebo nepripraví spomínané nepečené vianočné pečivo či ďalšie vianočné recepty.

Orechová vianočka

Aké by to boli Vianoce, keby na vianočnom stole chýbala vianočka? Aj vianočka sa však dá upiecť aspoň o niečo zdravšie. Postačia k tomu celkom obyčajné ingrediencie, medzi ktorými jednoznačne nesmú chýbať oriešky.

Ingrediencie na jednu orechovú vianočku

  • 220 ml vlažného mlieka
  • 1 vrecúško sušeného droždia
  • 80 g trstinového cukru
  • 300 g vybranej orechovej múky
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 80 g masla
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • 100 g sušených hrozienok
  • 100 g mandlí nakrájaných na plátky
  • 1 vajíčko na potretie

Postup na pečenie orechovej vianočky

  1. Zo 100 ml vlažného mlieka, jednej lyžičky trstinového cukru a celého vrecúška sušeného droždia sa pripraví kvások, ktorý sa nechá vzísť na teplom mieste.
  2. V ďalšej miske sa medzi časom zmieša pripravená špaldová a orechová múka.
  3. Osobitne sa vyšľahá maslo so zvyšným trstinovým cukrom a mliekom.
  4. K vyšľahanej zmesi sa pridá štipka soli a dve vajcia.
  5. Múky sa zmiešajú s kváskom, vyšľahanou zmesou a sušenými hrozienkami.
  6. Vypracuje sa cesto, ktoré bude kysnúť približne 40 minút.
  7. Z vykysnutého cesta sa upletie vianočka, ktorá sa potrie vajíčkom a posype sa mandľovými plátkami.
  8. Vianočka sa pečie asi 35 minút v rúre predhriatej na 190°C.

Tip: Orechov nikdy nie je dosť, a preto aj orechová vianočka vynikajúco chutí potretá orieškovým maslom.

Orechová vianočka

Plnené oriešky

Medzi ďalšie typické vianočné koláčiky nepochybne patria plnené oriešky. Nie je žiadnym tajomstvom, že aj do klasického receptu na plnené oriešky je možné vniesť o niečo viac zdravších surovín. Pri ich výrobe z akýchkoľvek ingrediencií je však obzvlášť nutné dbať na opatrnosť, pretože tieto vianočné zákusky sa bezpochyby radia medzi tie najkrehkejšie.

Ingrediencie na jednu dávku cesta

  • 160 g orechovej múky
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 1 dcl kokosového oleja
  • 2 veľké lyžice včelieho medu
  • 2 malé lyžičky kakaa
  • rastlinné orechové mlieko (podľa potreby)

Postup na pečenie plnených orieškov

  1. Všetky ingrediencie sa zmiešajú a vypracuje sa z nich cesto.
  2. Cesto sa nechá odstáť v chladničke aspoň jednu hodinu.
  3. Pripraveným cestom sa naplní asi 30 vymastených formičiek, ktoré sa uložia na plechu.
  4. Plnené oriešky sa pečú asi 10 minút v rúre predhriatej na 175°C.
  5. Po vychladnutí sa oriešky vyklopia z formičiek a zlepia sa.

Tip: Plnené oriešky nemusia byť nutne zlepené len sladkým kalorickým krémom. Klasický krém sa dá veľmi jednoducho nahradiť akýmkoľvek zdravým orieškovým maslom.

Orechové rožky

Orechové rožky, rovnako ako plnené oriešky, tiež patria medzi obľúbené vianočné koláčiky. Ich príprava je celkom jednoduchá a za necelú hodinu ich zvládne vyrobiť aj amatérsky pekár. Orechové rožky, upečené podľa tohto receptu, pritom zaručene budú chutné i zdravé.

Ingrediencie na jednu dávku cesta

  • 250 g vybraných mletých orechov (vlašské orechy, lieskové orechy, mandle)
  • 150 g celozrnnej múky
  • 200 g masla
  • 2 veľké lyžice medu
  • 1 veľká lyžica mletej škorice

Postup na pečenie orechových rožkov

  1. Všetky ingrediencie sa zmiešajú a vypracuje sa z nich hladké cesto.
  2. Cesto sa na 15 minút vloží do chladničky.
  3. Z pripraveného cesta sa formujú rožky a ukladajú sa na plech.
  4. Orechové rožky sa pečú asi 10 minút v rúre predhriatej na 180°C.

Tip: Špičky orechových rožkov sa môžu namočiť do roztopenej horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa.

Nech už sú vianočné koláčiky viac alebo menej zdravé, neradno zabúdať na to, že najdôležitejšie je pristupovať k ich pečeniu s láskou. Jedine tak sa podarí vykúzliť tá správna vianočná atmosféra v domácnosti.

Zdravá vianočná kuchyňa sa však vôbec netýka len cukroviniek. Určite k nej patria aj ďalšie vianočné recepty, ktoré sa jednoznačne oplatí vyskúšať.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2022 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.