Kurkuma: Lacné korenie s blahodarnými účinkami na nezaplatenie

Indické korenie jasnožltej farby sa využíva v alternatívne medicíne už od nepamäti. Zistite, kde všade ho môžete použiť a aké sú jeho blahodarné účinky.

Kurkuma, známa aj ako indický šafran, je koreň rastliny zvanej kurkumovník. Vo forme mletého korenia sa využíva najmä na prípravu marockých či indických pokrmov. Jej chuť je mierne aromatická a trocha horkastá. Na prípravu pokrmov sa využíva aj preto, aby im dodala výrazné žlté sfarbenie.

Liečivé účinky kurkumy

Kurkuma sa v ajurvéde bežne používa na hojenie rán a liečbu kožných ochorení. Okrem toho má ale množstvo ďalších účinkov na naše zdravie, pre ktoré by sme ju mali častejšie zaradiť do nášho jedálnička.

Boj proti rakovine

Hlavnou zložkou korenia kurkumy je kurkumín. Táto zložka dokáže zablokovať enzým, ktorý podporuje rast nádorov. Zistilo sa, že práve táto látka môže pomôcť predchádzať alebo dokonca liečiť niekoľko druhov rakoviny.

Posilnenie imunity

Kurkuma má silné antioxidačné účinky. Vďaka ním podporuje funkcie vnútorných orgánov, čistí krv, posilňuje našu obranyschopnosť a taktiež pôsobí priaznivo na celkovú psychickú pohodu.

Poškodenie pečene

V alternatívnej medicíne sa kurkuma využíva ako prostriedok na zaistenie správnej funkcie pečene. Obľúbená je aj kombinácia kurkumy a zázvoru pri problémoch s pečeňou. Zázvor totiž zrýchľuje krvný obeh a tým zaisťuje urýchlenú dávku kurkumy priamo do pečene.

Liek na otravu jedlom

Ďalšou skvelou vlastnosťou kurkumy je, že dokáže účinne zničiť baktérie salmonely. Salmonela patrí medzi najznámejšie baktérie spôsobujúce otravu z jedla.

Zabraňuje tráviacim ťažkostiam

Užívanie kurkumy podporuje tvorbu žlče a práve to vedie k lepšiemu tráveniu tukov v našom organizme.

Opuchy a zápaly

Obklady a zábaly s obsahom kurkumy dokážu účinne zmierniť nepríjemné opuchy či zápaly kĺbov.

Krásna pleť

V niektorých častiach Indie si ženy oplachujú tvár vodou zmiešanou s kurkumou. Kurkuma reguluje činnosť mazových žliaz, zlepšuje prekrvenie, tvorbu kolagénu a tým prispieva k regenerácií kože. Zároveň chráni pleť pred akné a inými kožnými problémami.

Bielenie zubov

Aj napriek svojej výrazne žltej farbe sa kurkuma využíva aj ako domáci prostriedok na bielenie zubov. Jednoducho si ju nasypte na svoju zubnú pastu a vyčistite si zuby ako zvyčajne.

Pestovanie kurkumy

Kurkuma sa pestuje v tropických oblastiach s vyššou vlhkosťou a teplotou od 20 do 30 stupňov. V našich podmienkach sa zvykne pestovať ako izbová rastlina. Ak si chcete vypestovať vlastný kurkumovník, je dôležité ho pravidelne rosiť a dopriať mu dostatočne teplé prostredie. 

Kurkumovník je typický svojimi ružovými kvetmi, ktoré sa môžu slúžiť aj na výrobu kvetinových dekorácií. Ak sa vám teda nepodarí vypestovať dostatočné kvalitné korene vhodné na zber, môže vám kurkumovník slúžiť doma aspoň ako krásna dekoratívna rastlina. Ak budú ale korene vypestované správne, nezľaknite sa, ak vám začnú na konci sezóny listy kurkumovníka schnúť. Je to znamenie, že sa vám to podarilo a môžete zberať úrodu.

Kde ju kúpiť a aká je cena?

Balenie mletej kurkumy, ktoré má 40g, kúpite v každom bežnom obchode s potravinami. Cena sa pohybuje približne do 2 eur. Ak ale chcete korenie v zaručene dobrej kvalite, kúpte ho v obchode so zdravou výživou. Kurkumu si môžete kúpiť aj v podobe tabletiek, doplnku stravy, ktorých cena sa pohybuje od 10 eur. V špecializovaných obchodoch si môžete kúpiť aj celý koreň kurkumy alebo si ho sami vypestovať.

Ako efektívne užívať kurkumu

1. Zdravé tuky

Kurkuma je rozpustná v tukoch a preto je vhodné ju v jedle kombinovať so zdravými rastlinnými tukmi, akými sú napríklad kokosový či olivový olej, avokádo alebo ghee. Tým zabezpečíte, že sa vám kurkumín dostane cez žalúdok a črevá do krvného obehu a buniek.

2. Čierne korenie

Čierne korenie v kombinácií s kurkumou dokáže zvýšiť jej absorpciu až o 2000%. Takže pri varení s kurkumou stačí do jedla pridať štipku čierneho korenia.

3. Ovocie a zelenina

Látka kvercetín zabraňuje enzýmom rozobrať a deaktivovať blahodárny kurkumín. Táto látka sa nachádza najmä v červenom, modrom či fialovom ovocí a zelenine.

4. Teplo

Rozpustnosť kurkumínu zlepšuje aj teplo. Využívajte preto kurkumu pri varení teplých jedál.

Recepty

Jednoduché recepty, pomocou ktorých môžete kurkumu zaradiť aj do vášho jedálnička.

Kurkumové smoothie

Tento recept na smoothie je skvelý na liečbu širokej škály zdravotných problémov. Má protizápalové, antibiotické a čistiace vlastnosti.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček uvareného zeleného čaju
  • 1 hrnček listovej zeleniny
  • 1 hrnček bobuľového ovocia
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • ½ lyžičky mletej kurkumy
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • sladidlo podľa vlastného výberu (med, javorový sirup či stévia)

Postup:

Najprv rozmixujte listovú zeleninu v čaji, následne pridajte zvyšné ingrediencie a znova rozmixujte.

Kurkuma latté

Chutný a zdravý nápoj bez kofeínu.

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka rastlinného mlieka
  • 1 čl kukurmy
  • ½ čl škorice
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • štipka čierneho korenia
  • 1 čl medu

Postup:

V hrnci si zohrejte rastlinné mlieko. Pridajte doň kurkumu, nastrúhaný zázvor, škoricu a med. Nechajte ho ohrievať na miernom plameni, kým získa tmavooranžovú farbu. Potom si ho naservírujte do pripravenej šálky.

20.02.2019

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Komentáre k článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam ďalej?

Chilli, pohánka a ďalšie ingrediencie, ktoré vás zahrejú

30.01.2019

Nie len šál či teplá bunda môžu zahriať vaše telo. Pozrite sa na zoznam potravín, ktoré vám pomôžu zahriať si v chladnom počasí telo zvnútra a tipy, ako si ich môžete chutne pripraviť. Pokračovať v čítaní

Losos: Najobľúbenejšie recepty, ktoré zvládne každý

30.10.2018

Losos je vďaka svojej dostupnosti a chuti jednou z najobľúbenejších rýb. Pozrite sa, aké má jeho konzumácia výhody pre naše zdravie a ako si ho jednoducho a chutne pripraviť. Pokračovať v čítaní

Špargľa: Tipy na spracovanie a lahodné recepty, ktoré zvládne každý

18.10.2018

Špargľa býva označovaná aj za kráľovskú zeleninu. Okrem jej lahodnej chuti vás určite prekvapí aj jej veľké množstvo dietologických a liečivých vlastností. Pokračovať v čítaní

Potraviny na zahriatie: Bez polievky a zázvoru nedáte ani ranu

05.10.2018

Zimné obdobie je už v plnom prúde a tomu treba prispôsobiť aj svoj jedálniček. Zaraďte doň preto potraviny na zahriatie organizmu a vaše telo vám poďakuje správnou funkciou metabolizmu či lepším prekrvením končatín. Pokračovať v čítaní

Avokádo 5x inak: Zdravé tipy do kuchyne

02.10.2018

Radi by ste vyskúšali nejakú zdravú potravinu a premýšľate o tom akú? Zavítajte do najbližšieho supermarketu alebo obchodu s ovocím a zeleninou a kúpte si avokádo. To, že ste ho ešte nikdy predtým ešte neochutnali vôbec nevadí. Prinášame vám tipy, ako ho môžete v kuchyni využiť. Pokračovať v čítaní

 
Chcem jedálniček ZADARMO

2 671 842 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?