Antioxidanty

Obmedziť aktivitu kyslíkových radikálov – to je, ako už vyplýva z názvu, hlavnou úlohou, ktorú v našom tele plní látka, ktorej sa hovorí antioxidant.


Viaže kyslíkové radikály, ktoré spôsobujú oxidáciu, a tým ich dostáva do menej nebezpečných chemických stavov. V primeranom množstve má preto na ľudské zdravie pozitívny vplyv. Napríklad pomáha predchádzať rakovinovému bujneniu. Preto sa oplatí zaraďovať antioxidanty do jedálnička.

Patria medzi ne napríklad vitamíny, a to vitamín A, C, E. Ďalej flavonoidy, teda rastlinné farbivá (obsahuje ich napríklad červené a modré ovocie), karotenoidy, triesloviny.

Veľmi účinné prírodné antioxidanty sú černice, sladovka (sladké drievko), ale tiež maliny alebo čučoriedky, červené víno, čierne ríbezle, granátové jablko, mäta, kôpor.

Je dôležité zaraďovať do stravy prírodné antioxidanty, pretože sú oveľa účinnejšie než tie, ktoré podávame telu v podobe potravinového doplnku.

To potvrdzujú aj lekárske výskumy. Pri dlhodobom užívaní antioxidačných doplnkov stravy môže dôjsť k zvratu a ich opačnému, teda škodlivému účinku, čo u prírodných zdrojov antioxidantov nikdy nenastáva.

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

2 207 805 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?