Hliva ustricová: Chutí a zároveň lieči

Hliva ustricová je považovaná za zázračnú hubu, ktorá má blahodárne účinky na naše zdravie. Je to vďaka obsahu vitamínov a minerálnych látok, akými sú napríklad vitamín C, železo, zinok, aminokyseliny, proteíny, vláknina a mnoho ďalších, ktoré robia z tejto huby potravinu, ktorá by v jedálničku nemala chýbať.

Účinky hlivy ustricovej

1. Posilnenie imunity

Vitamín C a ďalšie látky obsiahnuté v hlive ustricovej pomáhajú účinne zlepšovať obranyschopnosť organizmu. Ak si chcete posilniť imunitu, no hlivu v kuchyni tak často nevyužívate, skúste siahnuť po hlive vo forme výživového doplnku pre vaše zdravie.

2. Chráni srdce a cievy

Konzumácia hlivy ustricovej pomáha znižovať cholesterol a vysoký krvný tlak. Taktiež pomáha posilniť a spriechodniť cievy. Ak trpíte kŕčovými, mali by ste po nej určite siahnuť.

3. Chudnutie

Bielkoviny a vláknina sú hlavnými látkami pre úspešné chudnutie. Hlivu môžete využiť aj na detoxikáciu čriev.

4. Boj so zápalmi

Vďaka obsahu polysacharidov pomáha hliva bojovať so zápalmi v tele aj s chronickými infekciami.

5. Skrášli pleť

Pravidelná konzumácia hlivy spomaľuje starnutie tkanív a tiež regeneruje pokožku. Využiť ju môžete aj ak vás trápi akné, ekzémy alebo iné kožné ochorenia.

Recepty

Vyskúšajte tieto jednoduché recepty na pochúťky z hlivy ustricovej, ktoré vám posilnia zdravie. Okrem nich môžete hlivu využiť aj ako ingredienciu do cestovín, šalátov alebo polievok.

Hlivový guláš

Vegánsky recept na guláš, ktorý máte pripravený za pár minút. Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na guláš.

Ingrediencie:

  • 600 g hlivy ustricovej
  • 1 zemiak
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica rasce
  • 2 lyžice mletej papriky
  • 1 lyžica majoránky
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia
  • 150 ml paradajkového pretlaku
  • 700 ml horúcej vody

Postup:

Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte ju v hrnci na olivovom oleji. Pridajte pretlačený cesnak, rascu, majoránku, soľ, čierne korenie a mletú papriku. Opražte a potom pridajte nakrájanú hlivu. Po chvíli pridajte paradajkový pretlak, vodu a nastrúhaný zemiak. Priveďte k varu a varte približne 15-20 minút, kým hliva zmäkne. Podávajte s celozrnným alebo domácim chlebom.

Krúpové rizoto s hlivou ustricovou

Ingrediencie:

  • 160 g jačmenných krúpov
  • 8 ks zelenej špargle
  • 100 g hlivy ustricovej
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymian
  • olivový olej
  • štipka galgantu
  • soľ

Postup:

Krúpy uvarte vo vode v pomere 1:2, jeden pohár krúpov, 2 poháre vody. Varte približne 30 minút. Špargľu nakrájajte na malé kúsky a hlivu na rezance. Na panvicu pridajte olivový olej a opražte na ňom pretlačený cesnak. Keď sa cesnak rozvonia, pridajte k nemu hlivu a špargľu. Osoľte  a chvíľu opekajte. Keď je hliva mäkká, pridajte tymian, galgant a vmiešajte aj uvarené krúpy.

Nátierka z hlivy ustricovej

Hlivovú nátierku môžete podávať ako rýchlu večeru napríklad s celozrnným pečivom.

Ingrediencie:

  • ½ kg hlivy ustricovej
  • 2 cibule
  • 10 pl pohánky
  • 2 pl olivového oleja
  • 2 pl petržlenovej vňate
  • soľ
  • drvená rasca
  • mletá červená paprika
  • čierne korenie

Postup:

Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a po chvíli pridajte nakrájanú hlivu. Ochuťte soľou, rascou, mletou paprikou a čiernym korením. Hliva pustí vodu, v ktorej ju duste približne 20 minút. Potom pridajte premytú pohánku a duste ešte ďalších 15 minút. Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.