Ako urobiť výborný quiche alebo slaný koláč?

Quiche, inak nazývaný aj francúzsky slaný koláč, je nesmierne populárny v našej krajine. To čo znamená vynikajúco pripravená pizza pre Talianov, tak podobne hrdí sú Francúzi na svoj zeleninový zázrak. A sú na to pyšní podobne ako Češi na svoje vychýrené české klasiky. Receptov na quiche je neskutočne veľa, tak ktorý si vyberiete dnes vy?

Tradičný francúzsky slaný koláč

Ingrediencie

  • 180 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • múka na posypanie dosky
  • 200 g prerastenej slaniny
  • 100 g syra na strúhanie
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 3 vajcia
  • štipka muškátového oriešku
  • mleté biele korenie
  • soľ

Postup

V mise zmiešame múku, maslo nakrájané na kocky, žĺtok a 4 lyžičky vody. V kuchynskom robote vymiesime cesto. Na mierne pomúčenej kuchynskej doske spracujeme cesto do gule. Rozvaľkáme na tenko a dáme do okrúhlej formy s priemerom 23 cm tak, aby cesto prevísalo cez okraje. Zvyšné cesto orežeme. Cesto popicháme vidličkou a dáme do chladničky na 10 minút odležať. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto prekryjeme papierom na pečenie a nasypeme naň suchú fazuľu. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15 minút. Potom fazule odstránime a pečieme ďalších 5 minút.

Kým sa cesto pečie, pripravíme plnku. V malej panvici opražíme slaninu nakrájanú na kocky. Slaninu vyberieme na kuchynskú papierovú utierku, aby sme ju zbavili prebytočného tuku. Polovicu syra nakrájame na kocky a časť nastrúhame. Syrové kocky a časť opečenej slaniny dáme na predpečené cesto. Kyslú smotanu vymiešame so smotanou na šľahanie, pridáme rozšľahané vajcia, štipku nastrúhaného muškátového orieška, soľ a mleté biele korenie. Plnku nalejeme na cesto. Povrch posypeme nastrúhaným syrom a pridáme zvyšok opečenej slaniny. Koláč dáme do rúry a pečieme pri 190 °C asi 25 minút alebo dovtedy, kým povrch nie je zlatistý. Vyberieme z rúry a na kuchynskej mriežke necháme odpočívať asi 5 minút. Môžeme podávať čerstvo upečený alebo až po vychladnutí.

Quiche Lorraine

Ingredience

  • 1 ks listkové cesto
  • 150 g anglickej slaniny
  • 200 g cibule
  • 200 g tvrdého syra
  • 5 ks vajec
  • 500 ml smotany na varenie
  • soľ
  • chilli mleté
  • orech muškátový
  • dijonská horčica
ks cesto lístkové

150

g slanina anglická

200

g cibuľa

200

g syr tvrdý

5

ks vajce

500

ml smotana na šľahanie
soľ
chilli mleté
orech muškátový
horčica dijonská

Postup

Na panvičke orestujeme na drobno nakrájanú anglickú slaninu. Keďže nie je údená a málo tučná, pustí len kúsok tuku. Ale to úplne stačí na orestovanie väčšieho množstva na rezance nakrájanej cibule. Cibuľu treba orestovať až skaramelizuje a potom treba nechať odpariť všetku tekutinu, aby ostala suchá panvica. Ochutíme len nastrúhaným muškátovým orieškom a jemne prikoreníme mletým chilli. Do formy dáme lístkové cesto. Na cesto nastrúhame na hrubo syr. Rozložíme orestovanú cibuľu a zalejeme smotanou, v ktorej sme metličkou rozmiešali jemne osolené vajíčka a lyžicu dijonskej horčice. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme prvých 15 minút na 230 stupňov a ďalších 25 minút dopekáme len na 180 stupňov. Horúci koláč vyberieme z rúry. Koláč nakrájame na trojuholníky a môžeme podávať ako hlavné jedlo, alebo len ako chuťovku.

Špenátový quiche s vajíčkom

Ingrediencie

  • 1 ks lístkové cesto
  • 250 ml kyslá smotana
  • 7 ks vajec
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g strúhaného tvrdého syru
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske tak, aby okraje cesta zakryli boky formy. Preložíme ho do formy a pokračujeme s plnkou. Smotanu zmiešame s rozšľahanými vajíčkami. Zmes sochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, korením a pridáme nasekaný špenát. Túto zmes rozlejeme na lístkové cesto, koláč vložíme do rúry vyhriatej na 190°C a pečieme približne 30 minút.

Cibuľový quiche

Ingrediencie

  • 1 ks cesto na pie
  • 3 ks vajcia
  • 250 ml smotany na varenie
  • 2 ks cibuľa
  • korenie čierne mleté
  • chilli korenie
  • cherry paradajky na ozdobu

Postup

Okrúhlu formu vystelieme cestom na pie, prepichneme niekoľkokrát vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry na 190°C. Predpekáme 12 minút. Cibuľu nakrájame na hrubo, osolíme, okoreníme a skaramelizujeme na miernom ohni. Potom vajcia vyšľaháme so smotanou, muškátovým orieškom a čiernym korením. Po premiešaní pridáme nastrúhaný syr a vychladnutú skaramelizovanú cibuľu. Nalejeme do formy s predpečeným cestom. Ozdobíme cherry paradajkami a pečieme ďalšiu polhodinu.

Quiche z lístkového cesta

Ingrediencie

  • 1 ks lístkové cesto
  • kúsok póru
  • 1 PL masla
  • 1 ks mozzarella
  • 1/2 cuketa
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 vajce
  • hrsť parmezánu
  • soľ
  • čierne korenie mleté

Postup

Lístkové
cesto si položíme na jemne vymastenú okrúhlu formu, odstránim prečnievajúce
cesto a vyplním nimi chýbajúce kraje.
Na masle si do sklovita
opečieme pór a uložím ho na pripravené lístkové cesto. Poukladáme naň nakrájanú
mozzarellu a cherry paradajky, a na vrch ešte poukladáme na plátky nakrájanú
cuketu.
To všetko zalejeme rozšľahanou zmesou vajíčka, smotany,
nastrúhaného parmezánu, ktorá je ochutená trochou soli a čierneho korenia, a
pečiem do zlatista asi 30 – 35 minút pri teplote 180°.

Quiche s cuketou

Ingrediencie

  • 150 g hladkej múky
  • 120 g HERA maslová
  • 3 PL ľadovej vody
  • 150 g cukety
  • 100 g syr Gouda
  • 400 g kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 250 g cherry paradajky
  • soľ, koreni, oregano

Postup

 Najprv si pripravíme cesto na korpus. Spracujeme všetky suroviny,
ručne alebo v robote. Cesto sa nemá lepiť a nesmie byť ani príliš suché.
Vypracujeme z neho guľu, ktorú nechátme hodinu vychladnúť v chladničke.
 Vychladnuté cesto rozvaľkáme do koláčovej formy.
Tú stačí iba zľahka vymazať Herou. Okraje cesta zdvihneme až okolo okrajov
formy. Dno poprepichujeme vidličkou, aby mohol unikať vzduch. Na cesto
dáme papier na pečenie, na ktorý vysypeme fazule. 
Tým sa cesto zaťaží a
predpečie sa pekne v rovine. Dáme piecť na 15 minút do rúry predhriatej na 190
°C
.

Dáme  preč z cesta fazule a pripravíme si náplň. Metličkou vyšľaháme kyslú smotanu s vajcami. Ochutíme
soľou, korením a pridáme nasekané bylinky. Potom vmiešame najemno
nastrúhanú goudu. Na dno predpečeného korpusu dáme nahrubo nastrúhanú
cuketu so šupkou. Zalejeme pripravenou smotanou so syrom. Cherry paradajky
prekrojíme na polovice a poukladáme plochou stranou na vrch koláča.
Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C po dobu 45 minút
Krájame až vlažné,
aby koláč držal pekne pohromade.

Brokolicový quiche

Ingrediencie

  • 280 g hladkej múky
  • 140 g masla/ rastlinného tuku
  • 8 PL vody
  • 3 ks vajce
  • 300 ml smotana na varenie
  • 2 ks mladý pór
  • 100 g brokolica
  • 1 ks červená paprika
  • 100 g syru feta
  • trošku masla
  • soľ, čierne korenie
  • syr na posypanie

Postup

Múku s maslom rukami zmiešame. Pridáme vodu, soľ a vymiesime krehké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme v
chladničke aspoň pol hodinu. Potom ho vyberieme a
vyvaľkáme do kruhu. Cesto dáme do vyhriatej rúry
predpiecť na 150°C na  20 minút. Zatiaľ si pripravíme plnku.
Na masle osmažíme kolieska pórov, brokolicu rozdelenú na malé ružičky a malé
kocky červenej papriky. Chvíľu podusíme, dochutíme soľou a korením a necháme vychladnúť.
Zmes rovnomerne rozložíme na predpečené cesto. Posypeme rozdrobenou fetou. Všetko zalejeme vajíčkami rozmiešanými v smotane, ktoré tiež dochutíme.
Stíšime teplotu a dáme do rúry piecť ešte na 25 minút, alebo koľko treba, aby
bol zlatistý. Pred dokončením posypeme syrom a necháme chladnúť v rúre, aby nám
quiche neklesol. 

Pórový quiche

Ingrediencie

  • 300 g múka hladká
  • 200 g maslo
  • 3 ks vajec
  • 2 ks pór
  • 1 ks cibuľa
  • 125 ml mlieka
  • 125 smotany na varenie
  • strúhaný ementál
  • čierne korenie, soľ, majorán
  • muškátový orech
  • petržlenová vňať

Postup

Cesto -múka, maslo, 1 vajce a korenie a soľ –
vypracujeme a odložíme na 1 hod. do chladničky.
Plnku -nasekaný pór
a cibuľu – opražíme do mäkka na kúsku masla. Zálievku – mlieko, smotana, 2
vajcia -rozšľaháme. Ochutíme soľou, mletým orieškom, vňaťou. Pridáme nastrúhaný
ementál. Cesto rozprestrieme na okrúhlu formu, popicháme vidličkou,
prikryjeme alobalom a môžeme zaťažiť aj fazuľou/suchým hrachom. Pečieme 10 – 20 minút na 190°CZložíme fazuľu a alobal. Navrstvíme rovnomerne
opražený pór a zalejem zálievkou. Pečieme ešte 20 minút. Hneď podávame.

Dobrú chuť!

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2021 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.