Cuketová buchta: Slané či sladké potešenie

Cuketa  je zdravá potravina a má v kuchyni veľké využitie. V nasledujúcom článku zistíte, ako sa z nej dajú pripraviť chutné koláče na sladko či na slano.

Cuketa obsahuje množstvo vitamínov a veľmi málo kalórií. Navyše má neutrálnu chuť, a preto sa dá efektívne využiť. Či už sladkých, alebo v slaných receptoch.

Cuketová buchta bez múky

Jednoduchý recept na zdravú pochúťku a navyše bez múky. To určite ocenia ľudia, ktorí trpia celiakiou.

Ingrediencie

  • 400 g cukety
  • 2 šálky ovsených vločiek
  • 3 vajcia
  • 2 PL jogurtu
  • 120 g medu
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ šálky kakaa
  • ½ vanilkového cukru
  • vlašské orechy

Postup

Cuketu ošúpte, nakrájajte a dajte na pár minút uvariť. Varte ju, pokým nezmäkne, a potom ju rozmixujte. Zmiešajte vajíčka, med, jogurt, cuketové pyré a vanilku. Osobitne zmiešajte ovsené vločky, kakao a prášok do pečiva. Následne z dvoch zmesí vytvorte jednu a poriadne ju premiešajte. Zmes vylejte do tortovej formy alebo na menší plech. Nakoniec posypte posekanými vlašskými orechmi a dajte piecť na 40-45 minút pri 170 °C.

Cuketový koláč s tvarohom

Tento vláčny a nadýchaný cuketový koláč si určite zamilujete.

Ingrediencie

Cesto

  • 35 g strúhaného kokosu
  • 1-2 lyžice kakaa
  • ¼ lyžičky sódy
  • cuketu
  • banán
  • vajce
  • 1 vaječný bielok
  • lyžicu škorice
  • 20-30 ml vody

Postup

Posýpka

  • 200 g tvarohu
  • 35 g sušených ďatlí
  • 15 g strúhaného kokosu

Zmiešajte kokos, kakao, sódu a škoricu. Potom k tomu pridajte roztlačený banán, nastrúhanú cuketu, vajce, bielko a poriadne premiešajte. Podľa chuti môžete trocha prisladiť, napríklad stéviou, ktorá patrí medzi zdravšie varianty sladidiel. Zmes vylejte do koláčovej formy a dajte piecť na 30 minút pri 180 °C. Medzitým si v mixéri rozmixujte ďatle, tvaroh a kokos. Túto zmes naneste na vychladené koláčové cesto.


Cuketu môžete zakomponovať aj do receptov na slané koláče. Slané koláče môžete podávať ako sýty zákusok pre hostí, no samozrejme napríklad aj ako chutné raňajky pre celú rodinu. 

Slaná cuketová buchta

Cuketovú buchtu na slano si môžete pripraviť napríklad ako zdravú večeru spolu so zeleninovým šalátom a taktiež chutným dresingom.

                                                Ingrediencie

  • 500 g cukety
  • 200 g syru eidam
  • 200 g šunky
  • 4 vajcia
  • cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 50 ml olivového oleja
  • soľ
  • mleté biele korenie

Postup

Cuketu, cibuľu a syr nastrúhajte, cesnak pretlačte a šunku nakrájajte na malé kúsky. V miske spolu všetko zmiešajte a pridajte k tomu aj vajce. Potom všetko okoreňte a pridajte olivový olej, múku a prášok do pečiva. Všetko spolu zmiešajte na husté cesto. Cesto položte do vymastenej formy na koláč a pečte pri 200 °C približne 25 minút. 

Quiche s cuketou a mletým mäsom

Quiche, teda slaný koláč s mletým mäsom je chutným pokrmom, ktorý môžete pripraviť ako hlavné jedlo na obed, či znamenitú večeru.

Ingrediencie

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 8 lyžíc studenej vody
  • mleté morčacie mäso
  • cibuľa
  • cuketa
  • syr gouda
  • soľ
  • čierne korenie
  • tymián
  • olej

Postup

Nakrájané maslo, múku a ½ lyžičky soli zmiešajte. Potom k tomu prilejte 8 lyžíc vody a vytvorte tak hladké cesto, ktoré uložte na 30 minút do chladničky. Pripravené a odležané cesto vložte do formy na koláče, popichajte ho vidličkou a navrch položte papier na pečenie a niečím ho zaťažte. Pečte pri 200 °C asi 20 minút, potom odoberte záťaž a papier z vrchu dole a pečte ešte pár minút, kým cesto zozlatne. Základ máte hotový.

Na oleji si opečte nakrájanú cibuľu. Po chvíli k nej pridajte mleté mäso okorenené čiernym korením, soľou a tymianom. Mäso vypražte do mäkka.

Na pripravený základ koláča vysypte hotové mleté mäso a navrch uložte nakrájané plátky cukiet, ktoré jemne osoľte. Všetko dajte zapiecť na približne 20 minút pri 180 °C. Pred koncom pečenia posypte nastrúhaným syrom gouda.

Guľaté cukety s tuniakom

                                                        Ingrediencie

    Okrem slaných a sladkých cuketových koláčov môžete vyskúšať aj tento recept na plnené zapečené cukety. Tento jednoduchý pokrm môžete pripraviť napríklad ako občerstvenie pre priateľov.

    • guľaté cukety
    • plechovka tuniaka
    • červená cibuľa
    • syr feta
    • citrónová šťava

    Postup

    guľatých cukiet odrežte vrch a vydlabte z nich vnútro. Vnútro môžete nasekať a primiešať do zmesi. Plechovku tuniaka otvorte a olejom potrite cukety zvnútra aj zvonku. Potom ich dajte zapiecť pri 200 °C na cca 25 minút.

    Medzitým nakrájajte cibuľu a syr feta. Zmiešajte ich s tuniakom a citrónovou šťavou. Okoreňte podľa chuti, môžete použiť napríklad aj kôpor. Zmesou naplňte mäkké upečené cukety a dajte ešte na 5 minút zapiecť.

    Okrem spomenutých receptov existuje veľmi veľké množstvo iných, ktoré obsahujú cuketu. Cuketa je veľmi zdravá a variabilná potravina preto by ste ju určite mali zaradiť do vášho pestrého jedálnička. Medzi obľúbené recepty patrí napríklad aj grilovaná cuketa či cuketové špagety.

    Dobrú chuť!

    15.01.2020

    Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

    • Zostavený od nutričnej poradkyne
    • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
    • Recepty na 7 dní ZADARMO

    Chcem jedálniček ZADARMO

    Komentáre k článku

    Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

     

    Kam ďalej?

    Avokádo 5x inak: Zdravé tipy do kuchyne

    08.01.2020

    Radi by ste vyskúšali nejakú zdravú potravinu? Vyskúšajte avokádo. V súčasnej dobe je obľúbenou pochúťkou po celom svete. Tu sú tipy, ako ho využiť v kuchyni. Pokračovať v čítaní

    Kura na paprike: Poctivá klasika trochu inak

    31.12.2019

    Klasický recept, ktorý už určite ochutnal každý z vás. My sme si pre vás pripravili tento obľúbený pokrm s novým nádychom. Pokračovať v čítaní

    Najlepší zdravý zemiakový guláš!

    11.12.2019

    Zemiakový guláš je známy pokrm, ktorý je možné pripraviť v rôznych variáciách. Klasický zemiakový guláš, v Čechách známy ako buřtguláš, pripravíte zo zemiakov a údeniny. V článku vám ale ukážeme ako si ho môžete pripraviť zdravšie, no rovnako chutne a rýchlo. Pokračovať v čítaní

    Rebarbora: 5 skvelých receptov, ktoré zachutia

    01.12.2019

    Tvrdé stonky v zelených a červených odtieňoch, bujaré listy. To je rebarbora. Každý už niekedy o tejto rastline počul no málokto vie, ako zaujímavo sa dá využiť v kuchyni a aké účinky má na naše zdravie. Pokračovať v čítaní

    Francúzske zemiaky: Recepty na rýchlu večeru aj slávnostný obed

    24.04.2019

    Francúzske zemiaky sú paradoxne slovenskou pochúťkou. Na ich prípravu existuje veľké množstvo receptov. Vyskúšajte zopár z nich, ktoré sme si pre vás pripravili. Pokračovať v čítaní

     
    Chcem jedálniček ZADARMO

    2 995 652 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

    Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?