Vianočné zvyky trochu inak: zemiakový šalát bez majonézy a pečený kapor v rúre

Vianočné zvyky (vianočná večera)

Tohtoročné Vianoce sa nenávratne blížia a spoločne s nimi postupne prichádzajú aj tie najrozmanitejšie vianočné zvyky a tradície. V obývačke nesmie chýbať ozdobený stromček, na kuchynskom stole adventný veniec, pred dverami rohožka s vianočnou tematikou a na terase či na plote blikajúce svetielka.

Vianočné tradície sa však asi zo všetkého najviac spájajú s jedlom. Na vianočnom stole dozaista nesmú chýbať oblátky s medom, polievka z kyslej kapusty, zemiakový šalát, kapor ani vianočné cukrovinky. Pre tých, ktorí sa po celý rok snažia jesť striedmo a pestovať si zdravé stravovacie návyky, predstavujú vianočné zvyky spojené s jedlom nesmierne veľké pokušenie. Aj na Vianoce sa však dá najesť chutne a zdravo bez toho, aby sa porušili akékoľvek vianočné tradície.

Ako jesť zdravo a neporušiť vianočné tradície?

Najdôležitejším krokom k udržaniu váhy počas adventného a vianočného obdobia je pravidelné stravovanie. Každý z piatich odporúčaných chodov za deň by mal pritom predstavovať primeranú porciu. Prejedanie sa totižto nepatrí medzi vianočné zvyky. Práve naopak – je to ten najhorší vianočný zlozvyk.

Vianočné koláčiky

Zbytočne sa presýtiť je omnoho jednoduchšie, keď sú na očiach neustále vystavené vanilkové, škoricové či orechové vianočné koláčiky. Mnohí majú tendenciu podvedome na ne siahať počas vianočného upratovania alebo popri pozeraní vianočných rozprávok.

Zachrániť sa od prebytočných kíl kvôli maškrteniu je možné dvomi spôsobmi. Tým prvým je vianočné koláčiky úplne schovať a vyložiť ich na stôl skutočne až na Štedrý deň. Ako druhá možnosť sa ponúka upiecť vianočné cukrovinky o niečo zdravšie a neurobiť z nich hotové kalorické bomby. Aj v druhom prípade je však nutné zabrániť zbytočnému prejedaniu sa.

Tip: Rozhodne sa oplatí vyskúšať aj zdravé recepty na orechové vianočné koláčiky.

Vianočná kapustnica

Kapustová polievka je sama o sebe veľmi prospešná pre zdravie ľudského organizmu. Vyznačuje sa poctivou dávkou rozličných vitamínov a obsahuje len zanedbateľné množstvo sacharidov a tukov. Polievka z kyslej kapusty sa preto môže bez obáv servírovať, a to nie len počas vianočného obdobia. Vhodnejšie je však podávať ju v diétnejšej podobe bez klobásy a smotany. Jej konzumácia v tejto forme zaručene neporuší ani žiadne vianočné zvyky a tradície.

Tip: Polievka z kyslej kapusty veľmi dobre chutí i v kombinácii s fazuľou.

Zemiakový šalát bez majonézy

Áno, aj tradičný vianočný zemiakový šalát je možné urobiť o niečo zdravšie. Jeho menej kalorickým variantom je nepochybne ľahký zemiakový šalát bez majonézy s extra dávkou zeleniny. Tento šalát sa zvykne nazývať aj viedenským šalátom.

Ingrediencie na zemiakový šalát bez majonézy

  • 1 kg zemiakov
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 20 ml jemného bieleho vínneho octu
  • 40 ml rastlinného oleja
  • 2 varené vajíčka
  • 4 kyslé uhorky
  • 1 červená cibuľa
  • 3 jarné cibuľky
  • čierne korenie
  • soľ

Postup na prípravu zemiakového šalátu bez majonézy

  1. Zemiaky sa uvaria v šupke a po vychladnutí sa dôkladne ošúpu a pretlačia do pripravenej misy.
  2. Pretlačené zemiaky sa zalejú hovädzím vývarom ochuteným soľou, octom, korením a olejom.
  3. Zemiaky s vývarom sa zľahka a dôsledne premiešajú. Tento krok je najdôležitejší, pretože počas poctivého miešania sa zo zemiakov uvoľní škrob a zálievka zhustne.
  4. Do šalátu sa následne pridajú roztlačené varené vajcia a nadrobno nakrájaná zelenina.

Pečený kapor v rúre

Aké by to boli vianočné tradície, keby je štedrá večera bez kapra? Ale kto hovorí, že kapor sa musí jesť len vo svojej nezdravej vyprážanej podobe? Vynikajúcou alternatívou tohto tradičného vianočného pokrmu je pečený kapor v rúre, ktorého príprava sa dá zvládnuť ľavou zadnou.

Ingrediencie na pečeného kapra v rúre

  • 1 kapor
  • hladká špaldová múka
  • mletá červená paprika
  • korenie na ryby
  • maslo

Postup na prípravu pečeného kapra v rúre

  1. Múka sa zmieša s mletou červenou paprikou a korením na ryby.
  2. V pripravenej zmesi sa obalí naporciovaný kapor.
  3. Obalený kapor sa z každej strany prudko opečie na panvici s roztopeným kúskom masla.
  4. Ryba sa následne položí na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Kapor sa pečie 15 minút z každej strany v rúre vyhriatej na 180°C.

Tip: Pečený kapor v rúre sa môže pri servírovaní ozdobiť plátkami citrónu.

Stačí len zopár surovinových obmien a vianočné zvyky spojené s jedlom sa môžu razom premeniť na vzor zdravého pestrého jedálnička.

Tip: pokiaľ máte chuť na klasický vianočný dezert v netradičnom prevedení, určite si nenechajte ujsť náš recept na vianočné kokosky.

    Chcete dostávať zaujímavé jedálničky do mailu?


    © COPYRIGHT 2022 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.