Zapečené zemiaky s treskou

Ingredience na 1 porci

Máslo5 g
Brambory100 g
Vejce1 kus
Špenát čerstvý40 g
Treska pečená200 g
Gervais original30 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Petržel nať20 g
Ořechy lískové0.5 hrsti
Citronová kůra čerstvá5 g

Dnes treska patrí medzi najchutnejšie morské ryby. Svedčí o tom aj fakt, že vo Veľkej Británii zjedia ročne okolo 136 miliónov porcií tejto ryby. Po treske odporúčame siahnuť predovšetkým v prípade, že sa snažíte vyhnúť tuku, keďže sa hodí k vyrysovaniu a redukcii hmotnosti. Použiť ju môžete ako zdroj bielkovín bez ďalších kalórií. Vďaka treske sa dá dobre korigovať množstvo živín v jedálničku a pritom chrániť svalovú hmotu.

 

Zemiaky predvarte v osolenej vode tak, aby zostali vo vnútri ešte stále trocha pevné. Nakrájajte ich na 0,5 cm silné plátky. Zároveň opláchnite špenát horúcou vodou, odkvapkajte a položte ho na bok.

V malej miske zmiešajte čerstvý syr, vajce, petržlenovú vňať, štipku soli a jeden strúčik prelisovaného cesnaku. Predhrejte si rúru na 200 °C.

 

Pripravte si menšiu nádobu na zapekanie, vymastite ju tukom a vyplňte dno polovicou zemiakov. Potom nasleduje vrstva špenátu, zalejte ju polovičným množstvom surovej zálievky a prekryte poslednou vrstvou zemiakov a následne zvyškom zálievky.

 

Zemiaky dajte piecť do rúry dozlatista. Medzitým si rozohrejte panvicu a na masle vypražte jemne osolené filety. Vyprážajte krátko a prudko.

 

Na záver môžete podľa chuti dosoliť a posypať nasekanou petržlenovou vňaťou s trochou citrónovej kôry. Odporúčame rybu ešte posypať rozdrvenými lieskovými orieškami.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 690.283 Kj

Bílkoviny7.95 g
Sacharidy2.63 g
Sacharidy z cukrů0.08 g
Tuky12.55 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.26 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.41 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.95 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

Mléko a výrobky z něj

Vejce a výrobky z nich

Ryby a výrobky z nich

Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

Graf nutričních hodnot

Mohlo by vás zajímat

© COPYRIGHT 2021 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.