Sojo knedlo zelo

Ingrediencie na 1 porciu

Cibuľa0.5 kus
Maslo50 g
Cesnak1 strúčik
Soľ1 štipka
Čierne korenie1 štipka
Sójové mäso25 g
Zeleninový vývar100 ml
Rajčatový protlak30 g
Kapusta biela150 g
Celozrnný knedlík3 kusy

Cibuľku nakrájajte najemno a orestujte na panvici, po chvíli pridajte na rezance nakrájanú kapustu, priklopte pokrievkou a cca 10 minút poduste.

 

Sójové mäso je dehydratovaný sójový proteín, ktorý sa vyrába z odtučnenej múky. Výhoda sójového mäsa je v jeho dostupnosti, zoženiete ho za pár korún dnes už prakticky v každom obchode. Sójové mäso navyše obsahuje až 50% bielkovín a naopak veľmi málo tuku. Nízka je tiež jeho kalorická hodnota.

 

Neobsahuje lepok a má veľký podiel vlákniny. Zohnať sa dá vo forme kociek, rezancov, plátkov alebo granulátu a to v natural alebo ochutenej podobe. Pre tento recept odporúčame použiť sójové plátky.

 

Sójové mäso uvarte podľa návodu. Odporúčame variť v zeleninovom vývare a potom poriadne vyžmýkať.

 

Do menšej misy na zapekanie dajte kúsok masla alebo oleja a vložte na chvíľu do rúry. Na takto pripravený pekáč položte plátky uvareného a vyžmýkaného rastlinného mäsa, okoreňte (rasca, soľ, čierne korenie, sójovka) a mašľovačkou potrite olejom. Vložte do vyhriatej rúry (200- 250°C) a pečte.

 

Akonáhle sa začne tuk pripekať, podlejte trochou vývaru (pol cm), v ktorom sa varilo sójové mäso. K plátkom po cca 10 minútach pridajte cibuľu a celé plátky cesnaku. Vodu priebežne dolievajte a obracajte sójové plátky asi 30 minút. Podávajte s celozrnnou knedľou.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 476.735 Kj

Bielkoviny10.86 g
Sacharidy74.73 g
Tuky3.1 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)0.52 g
Trans mastné kyseliny (z tukov)0.41 g
Vláknina9.21 g
Vápnik0.01 g
Gi0.1

ALERGÉNY

  • Mlieko a výrobky z neho
  • Sójové bôby (sója) a výrobky z nich
  • Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.