Sacharóza

Sacharóza je biela kryštalická látka sladkej chuti, využívaná predovšetkým v potravinárstve ako sladidlo. V bežnej reči sacharózou označujeme repný a trstinový cukor, alebo proste len cukor.


​V tele sa pri trávení štiepi na glukózu a fruktózu. Na jej trávenie je nutný vitamín B, vápnik, horčík a ďalšie látky. Neobsahuje žiadne pre organizmus užitočné látky, je len zdrojom energie a najmä pri chudnutí je tým najmenej žiaducim druhom sacharidov.

Jeden gram sacharózy dodá organizmu 16,7 kJ (4 kcal) energie. Jej nadmerná spotreba môže viesť k nadváhe až k obezite a k mnohým zdravotným problémom.

Má vysoký glykemický index. Pre diabetikov je nevhodným sladidlom, pretože zvyšuje sekréciu inzulínu. Poškodzuje zubnú sklovinu a podporuje vznik zubného kazu.

Kvôli týmto negatívnym účinkom sacharózy sú tak populárne potraviny bez pridaného cukru a tzv. „light“ alebo „diétne“ potraviny, obsahujúce umelé sladidlá.

Získajte zdravý jedálny lístok na mieru ZADARMO

  • Zostavený od nutričnej poradkyne
  • Komplexný jedálny lístok pre vašu osobu
  • Recepty na 7 dní ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

Chcem jedálniček ZADARMO

2 308 329 doručených jedálnych lístkov, za dve minúty získate váš!

Tip: Viete, že najčastejšie chcú ľudia schudnúť 10 kg?